Reisverslag Bridgereis Sicilië mei 2019

___________________________________________________________

Reisverslag Sicilië, 12-daagse all inclusive
2-13 mei 2019,  Hotel Eloro, Lido di Noto


Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂

Wanneer de afgebeelde foto’s niet scherp overkomen klikt u erop voor een betere versie.


Begeleiding

marian beemsterGerjo FernhoutDe wedstrijdleiding is in handen van Marian Beemster (foto links en NBB-gekwalificeerd). Gerjo Fernhout (foto rechts) is uw gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Marian en Gerjo doen hun uiterste best u verder te helpen.


Het weer

het weer


Woensdag, 1 mei 2019

Begeleiding eerder aangekomen

Wij, Marian en Gerjo, heten u morgen hartelijk welkom. Maandag 29 april 2019 zijn wij al neergestreken na een voorspoedige reis. We gaan vandaag verder met de omgeving verkennen en kijken wat voor leuke excursies we kunnen gaan maken. Eerst maar eens naar het strand en de poolbar 🙂 . Een goede reis morgen! We wachten u op bij de receptie van het hotel.

Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Donderdag, 2 mei 2019

Aankomst gasten

Vol spanning volgden we de vlucht van CND193 van Corendon. De vlucht kende een vertraging van een half uur, maar deze werd weer netjes tijdens de vlucht ingelopen. Precies om 19.00 uur landde het vliegtuig. “So far so good”. Echter enkele gasten – van de 44 – waren vergeten hun koffers van de lopende band te halen, met als gevolg dat de koffers weer terug in het vliegtuig werden geladen. “Was dit de schuld van een sigaretje?” Tevens had één van de reizigers zijn portemonnee in het vliegtuig verloren, waar men na enige speurwerk is achter gekomen. Eindresultaat; de 2 koffers en de portemonnee zijn nog even een stukje door gevlogen naar Trapani en de busreis naar het hotel vertrok een half uur later.

Om 21.00 uur arriveerden onze gasten in het hotel, waar ze door het hotel personeel netjes werden begroet en direct naar het restaurant werden door verwezen voor het nuttige van een lekker diner. Tijdens het diner stelden de Bridgetraveling staf zich voor aan de gasten en probeerde zij aan eventuele wensen van de gasten te voldoen. Rond 22.00 uur gingen de gasten zich inchecken en verdwenen richting hun kamer.

Morgen om 9.30 uur weer paraat om het welkomstwoord van Daniel (Corendon) en de informatie van Marian en Gerjo (Bridgetraveling) te ontvangen.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië 


Vrijdag, 3 mei 2019

1e vakantiedag

Vandaag is de eerste vakantiedag. Deze begon na het ontbijt om 09.30 uur bij de welkomstpraatjes van Daniel (Corendon) en Gerjo (BridgeTravelling). Hierna gaan de gasten de omgeving verkennen. In de loop van de morgen kwamen de resterende bridgetafels binnen. Er waren zes mooie bridgetafels, voorzien van groen vilt en kaartsymbolen in de rugleuning van de bijbehorende stoelen. De rest werd aangevuld met houten tafeltjes van het zelfde formaat.  


1e competitieronde

Om 17.30 uur kwam iedereen in de zaal en heeft Marian de bridgewetenswaardigheden voorgeschoteld. Het was de bedoeling om 17.45 uur te spelen maar er was letterlijk een kink in de kabel. Er kwam geen stroom uit de stopcontacten in de zaal, dus de kastjes konden niet worden opgestart. Starten maar met scoreslips! Gelukkig kwam de technische staf in actie die het euvel ook niet zo snel konden oplossen, maar met een extra lang snoer vanuit de schakelkast kon na een half uur alsnog het programma starten. Iedereen blij en wij in het bijzonder, want het scheelt een heleboel tikwerk! Overigens zijn de hapjes goedgekeurd door Gertrud 🙂 .  

Vervolg competitie ballonnen

Na drie rondjes spelen vielen we aan in het restaurant om vervolgens om 20.30 uur het spel te hervatten, maar niet nadat we Paula hadden bezongen. Zij was gearriveerd op haar verjaardag en mocht een kleine herinnering in ontvangst nemen. De bediening was prima, we hoefden niet zelf consumpties te halen, en ook de hapjes stonden klaar.

Terwijl Marian de uitslag verwerkte, kon Gerjo de laatste informatie overbrengen van de excursie en taxi`s. Na de uitslag om 22.30 uur ging een ieder zijns weegs, waarschijnlijk richting de kamer. Toen kwamen we tot de ontdekking dat we vergeten waren de winnaars te bekronen met de Bridgetravelling-cap/rugtas, dat zullen we de volgende avond snel rechtzetten. Met ruim 65% hebben Henny en Corrie dat toch wel verdiend. Gefeliciteerd! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Zaterdag, 4 mei 2019

Zonnetje komt eraan

Voor het lekkere weer moeten we nog heel even wachten. De voorspellingen geven aan dat vanmiddag de zon pas doorbreekt. Na het ontbijt werd er in de entreeruimte gebridged en gezellig met elkaar gebabbeld. Wel leuk om te zien hoe snel er nieuwe contacten gelegd worden binnen deze groep. Buiten op het terras was er ook koffieklets.  


Op pad

In de loop van de dag klaarde het op en begonnen onze gasten in beweging te komen en er op uit te trekken. Vol enthousiasme kwamen Wim en Agnes terug van een mooie wandeltocht in de natuur in de omgeving van het hotel. Een ander groepje trok erop uit richting Noto, waar men de prachtige gebouwen van de stad bewonderde. Hanny en Rita hebben daar twee mooie zomerhoeden aangeschaft, welke vol trots getoond werden. Ook Catania werd bezocht en als een prachtige stad beschreven.

Iliana had helaas wat minder geluk, want ze was over een uitstekende putrand gevallen, maar gelukkig liep ze ’s avonds al weer rond de bridgetafeltjes.  


2e competitieronde

De bridgenamiddag-/avond verliep soepel, iedereen was weer van de partij dus hebben wij een stilzit. Omdat Corrie en Jan hun knip (achtergelaten in het vliegtuig) met alle kaarten, pasjes en rijbewijs in Trapani wilde ophalen konden zij, dankzij de eerste stilzit, op tijd aansluiten.

We bridgen in een grote zaal waardoor er wat gegalm ontstaat, maar de stemming is prima. Zoals gewoonlijk worden wel een paar foutjes gemaakt als verzaken en 12/14 kaarten. Maar gelukkig hebben we de spelverdeling en alles is zo weer opgelost. Uiteraard hadden wij gezegd, dat men na afloop zelf mocht schudden, zodat wij geen invloed hebben op de verdeling. Dus alles netjes ingebracht en op tafel 2 herkende men de spellen!! Bingo, niet geschud dus. Alsnog hebben zij opnieuw geschud zodat alleen de spellen 5 t/m 8 niet juist in de computer staan maar dat is minder erg voor een keer. Ze waren na afloop al weer geschud voor wij de verbeterde versie konden inbrengen. Hopelijk is dit meteen de laatste keer en zetten wij straks de juiste kaarten in de computer.

Na afloop hebben we de dagwinnaars van beide avonden bekroond met de Bridgetravelling-dagprijzen. Ondanks de verre rit door Corrie en Jan hebben zij vandaag gewonnen, gisteren waren dat Henny en Corrie. Proficiat! Naar de uitslag. Hierna werden de kamers opgezocht nadat nog een glaasje was gedronken.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Zondag, 5 mei 2019

Struinen in de omgeving

Vandaag heerlijk zonnig weer met windkracht 3. Voor de meeste onder ons weer een dag om op pad te gaan. De leuke verhalen van Noto van gisteren hebben ook andere gasten doen besluiten om naar Noto te gaan. Gelukkigerwijs staat daar op zondag ook vlooienmarkt. Echt een aanrader volgens Jeanny.

Verder hadden we helden die lekker hebben gefitnest en weer andere liepen op hun blote voeten door het koude water langs het strand. Op het plein achter het hotel was de zondag markt. De aanvangstijd van de markt was nogal vaag, maar uiteindelijk kwamen we er achter dat in de loop van de middag de kramen werden opgetuigd en dat rond 16.00 uur de meeste kramen gereed waren. Dus lekker op het terrasje onder het genot van de lokale Amaro en verse jus ‘d Orange, samen met Joke en Hanny gewacht op de voltooiing van de markt. De markt was klein maar fijn, want er werd één trui en één jurk gekocht. Na een fijne dag maakten we ons weer op voor een gezellige bridgeavond.  


3e competitieronde ballonnen

Om 18.15 uur zat iedereen weer enthousiast te spelen. Omdat Marian zoveel te melden had voor de aanvang, nam Gerjo het woord na het diner over de excursies. Niet nadat er voor Edie gezongen werd voor zijn verjaardag met een kleine attentie van Bridgetravelling. De laatste keer met een stilzit want morgen verwacht Trudi haar vriendin die door omstandigheden niet eerder kon boeken. De eenlingen die aan elkaar zijn gekoppeld tot “gelegenheidsparen” zijn nog steeds blij met elkaar. Een paar staat zelfs in de top 5! Maar de score bepaalt niet alleen het plezier. Gelukkig maar, want  zoals altijd is de speelsterkte divers en staat harmonie en gezelligheid voorop!

Vandaag gaat de dagprijs naar Liesbeth en Paula met maar liefst 71,11%. Van harte! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Maandag, 6 mei 2019

Fitness en dans na het ontbijt

Vandaag begon de dag zonnig, wat we allen erg prettig vonden. Naast het zonnetje stond er ook een stevig briesje. De wind blies ons bijna letterlijk van het terras. Met zijn allen op een rij zochten we een warm beschut plekje langs de muur.

Om warm en lenig te worden werd er gefitnest en gedanst. Dit alles werd met erg veel plezier gedaan. We hebben zelfs een zangeres in ons midden. Uit volle borst zong zij het lied Droomland voor ons. Voordat we het wisten was de ochtend om gevlogen. Over vliegen gesproken, vandaag is onze laatste vrouwelijke bridgegast aangekomen. Dit ging niet helemaal van een leien dakje want als je niet zoekt op meisjesnaam (waaronder ingeschreven in hotel) maar op roepnaam dagelijks leven ben je je gast even kwijt 🙂 . Al snel kwamen we er achter en konden we haar met open armen verwelkomen. Gelukkig zijn we nu dan toch compleet.  


Natuurreservaat “Vendicari Wildlife Oasis

Een aantal gasten vertrok na de lunch naar het natuurreservaat nabij ons hotel. Het reservaat werd in 1984 opgericht door de regio Sicilië. Het ligt precies tussen Noto en Pachino (provincie Syracuse) met een grondgebied van ongeveer 1512 hectare. Vooral in het najaar en de lentemaanden is vogelspotten zeker een van de belangrijkste attracties van het reservaat. Vanuit de observatiehutten kun je Flamingo’s, reigers en ooievaars bewonderen die hier stoppen voordat ze de laatste trekbestemmingen bereiken. Je kunt in dit gebied ook fijn wandelen, zelfs met een rollator die een van onze gasten hier ging uittesten 😉 .  


Treinreis

Vandaag werd er zelfs een reis met de trein gemaakt vanuit Noto. De grote steden staan met elkaar in goede treinverbinding. Vanuit de steden rijden sneltreinen over het hele eiland. Daarnaast is het treinvervoer op Sicilië niet duur. Tussen de kleinere steden, of voor kortere afstanden kun je de regionale treinen gebruiken. Dit zijn oude treinen die het gevoel geven alsof je in een oude Italiaanse film zit. Wij zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van onze gasten. Wellicht lezen jullie hier morgen meer over, maar eerst gaan we nu bridgen.


4e competitieronde ballonnen

Vandaag hebben we eindelijk een “volle bak”. Jeanne is aangekomen als verjaarscadeautje voor Trudi. Dus vanaf nu 22 paar en geen stilzit. Haddy en Henk maakten vandaag een rondreis door Sicilië en kwamen niet op tijd terug voor het bridgen. Geen probleem! Dan blijft de leiding aan de kant en zelfs in de bediening en met 20 paar speelden wij de 4e competitieronde. Voor de derde keer zong het Bridgetravelling koor “lang zal ze leven”. Dit keer voor een 80 jarige. Na afloop hadden we weer een pet/tas uit te delen voor de winnaars. Aangezien de nummers 1 en 2 deze al eerder hadden verdiend kwam nummer 3, Carla en Ria, daar voor in aanmerking. Zij gingen goedgemutst naar de kamer. Naar de uitslag.

Volgens het weerbericht wordt het morgen een schitterende dag en krijgen we hopelijk weer zulke lekkere desserts als vandaag. We kijken naar beiden uit!

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië 


Dinsdag, 7 mei 2019

Relaxen rondom hotel

Het weer is vanochtend nog aan de frisse kant. De zon laat zich gelukkig wel zien en de temperatuur vandaag loopt als het goed is op naar de 20 graden. De plannen voor vandaag zijn divers, maar de meeste gasten blijven vandaag rondom het hotel hangen om wellicht eindelijk dat meegenomen boek te lezen of om een puzzeltje/doorloper te maken. Bij de poolbar kun je een versnapering halen en dit opdrinken met uitzicht op zee. Een heus vakantiegevoel! Marian en ik (Gerjo) gaan richting winkelcentrum Centro commerciale Il Giardino om finaleprijsjes te kopen.  


5e competitieronde vooraf aan voetbalavond

Voor de 5e bridgeronde was iedereen uitgeslapen om 16.30 uur aanwezig. Wij wilden voor de voetbal al klaar zijn met spelen. We hebben veel mensen in het hotel die staan te popelen om naar het voetballen te kijken. Ook sommige bridgers wilden wel meeleven met Barcelona-Liverpool. Tegen dinertijd aan hadden we onze 6 ronden gespeeld. Maar er waren nogal veel scorecorrecties te verwerken dus heb ik, Marian, de voorlopige uitslag voorgelezen en toegezegd de correcties te verwerken en de juiste uitslag naar de NBB te sturen en dat is gebeurd. Morgen dus weer twee dagprijzen. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Woensdag, 8 mei 2019

Bustoer

Vandaag na het ontbijt staat de bus klaar om te vertrekken naar Modica en Ragusa. Het weer werkt goed mee, stralende blauwe lucht en een prima temperatuur. We hebben echt zin in een toer door een mooi gebied van Sicilië. Wordt vervolgd..  

Thuisblijvers

De thuisblijvers, waaronder ik (Gerjo), komen vandaag ook aan hun trekken voor wat het zonnetje betreft. Her en der liggen zij verspreid over het strand op een ligbedje. Anderen zitten op het terras bij het zwembad en twee gasten zijn met de Shuttle naar Noto gegaan. Ze hebben het allemaal naar hun zin na een rondje te hebben gemaakt om te vragen of alles naar wens is. De bridgezaal is wel wat gehorig helaas. De volgende reis moeten we kijken wat we hieraan kunnen doen.

Na de lunch gaan de thuisblijver gewoon weer door met relaxen. We zijn wel benieuwd naar de verhalen van de bustoer. Om 16.00 uur verwachten we iedereen weer terug in ajaxhet hotel om vervolgens om 16.30 uur tot 20.00 uur te gaan bridgen vanwege het kijken naar de voetbalwedstrijd vanavond in de zaal waar wij bridgen. Om die reden spelen we vooraf aan het diner. Daarna zullen er vast bridgers zijn die de halve finale van de Champions League willen zien tussen Ajax en Tottenham, misschien wel een thuiswedstrijd om nooit te vergeten. 


Vervolg Bustoer

Nu Gerjo op het resort is gebleven reis ik, Marian, gezellig mee met onze gasten.

Ragusa

Na een mooie tocht komen we aan in Ragusa en zien een van de mooiste stadjes van Sicilië. Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. Met haar smalle sfeervolle (winkel)straatjes, terrasjes en indrukwekkende unescoDuomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te veroveren. Ragusa staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.  

Modica 

unescoWe rijden verder en komen aan in het prachtige dorp Modica, ook gebouwd in de Barok stijl en ook toegevoegd aan de lijst Unesco werelderfgoed net als Ragusa. Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, welke nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken van chocolade wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker. Wij nemen de proef op de som en volgen een demonstratie.  

Na de chocoladedemonstratie gaat onze toer verder door Siciliaanse wegen. Overigens ging de treinreis van maandag 6 mei jl. ook naar deze prachtige steden.

Terug op het honk

Tegen 16.00 uur kwam de bus aanrijden. Snel even een beetje opfrissen want om 16.30 uur geven we het startschot voor de 6e competitieronde.   


6e competitieronde vooraf aan voetbalavond

De 6e bridge-mid-avond verliep perfect. Iedereen wilde vroeg eten en Ajax-Tottenham zien. Inmiddels is de top wel aardig in zicht. Dat wil zeggen wie er kanshebbers zijn. Maar zoals gezegd: er kan nog van alles gebeuren. Wat heel jammer is, dat we van drie mensen afscheid moesten nemen. Die vliegen donderdag weer naar Amsterdam. Daar zullen ze niet vrolijk onthaald worden door de nederlaag van vanavond. Hoe dan ook, de show must go on en wij gaan met 41 personen de eindstreep zien te halen.

De dagprijzen gaan naar Agnes en Wim (nog tegoed van 7 mei), vandaag zijn Marjan en Jan de winnaars met 63,75%. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië  


Donderdag, 9 mei 2019

Bezoek Siracusa

Na het ontbijt vertrekken aardig wat gasten met de bustaxi richting Siracusa. Ondergetekenden pakken de auto en doen hetzelfde. Siracuse is een grote havenstad met rond de 130.000 inwoners. Door de eeuwen unescoheen heeft ze onder verschillende invloeden gestaan en daardoor ook een grote historie. Door het enorme aantal overblijfselen uit de oudheid heeft de Unesco deze plaats in 2005 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Opgravingen in het archeologisch park van Siracusa. Binnen dit park vind je een oud Romeins amfitheater, wat in 200 n.C. werd gebruikt voor gladiatoren gevechten en paardenwedstrijden. Maar de echte reden om dit park te bezoeken is voor ‘Teatro Greco’, waar in 500 v.C. meer dan 15.000 bezoekers per voorstelling dit theater konden betreden. Vanaf de bovenste rand van het theater heb je een prachtig uitzicht.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Op 29 april 1676 stierf Michiel Adriaenszoon de Ruyter, een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis, in de Baai van Siracuse aan wondkoorts nadat hij door  een Franse kanonskogel was getroffen tijdens de Slag bij Agosta. Bij het balsemen van zijn lichaam zijn de organen verwijderd en achtergelaten bij een klein monument nabij de stad.

Struinen door Siracusa. Al struinend door Siracusa komen we bij een viswinkel met best een bijzondere uitstraling.  Tijdens de wandeling proeven we de rijke historie. We zien een opeenvolging van pleinen, straten, gotische en barokke kerken, stadspaleizen, hoge herenhuizen en kleine winkelstraatjes.


Bezoek Taormina

Taormina is vandaag ook bezocht. Taormina is naast de Etna de populairste toeristenbestemming van Sicilië. Taormina was een Griekse kolonie, genaamd Tauromenion, en de hoofdstad van Byzantijns Sicilië in de 9e eeuw. De Middeleeuwse stad is erg goed in stand gebleven en daardoor in trek bij historici, schrijvers en andere cultuurliefhebbers. In het prachtige oude centrum tref je gezellig winkelstraatjes met echte Italiaanse boetiekjes, restaurants en terrasjes.


Om en nabij het hotel

1aaDe achtergebleven gasten verbleven om en nabij het hotel en hebben genoten van het heerlijke weer op het terras en aan het strand. Een heerlijke dag aan zee! Om 17.30 uur is iedereen weer binnen om te beginnen aan de 7e competitieronde.


7e competitieronde

Voor de 7e zitting waren we wederom compleet. Marian memoreerde dat de liefhebbers bij het begin van de reis hadden gevraagd: MOETEN we elke dag bridgen???, waarop ik geruststellende antwoordde dat dit helemaal niet het geval was, waarop een zucht van verlichting was te vernemen. Wat blijkt nu: Nog niemand heeft het aflaten weten, alleen Haddy en Henk één keer omdat de excursie toch wat uitliep.

Voor komende avond weer geen afmeldingen dus dat ziet er ook weer positief uit. Inmiddels is het heel spannend geworden aan de top. De staart minder. De nummers 1 en 2 verschillen 0,06% van elkaar met natuurlijk nog drie avonden te gaan en het afvallen van de laagste score. Het grapje om deze reis maar eens de hoogste score te laten vervallen, om de mindere goden een kans te geven, werd gelukkig door de meesten herkend. Toch blijkt altijd weer, dat de staart-spelers niet minder genieten dan de “toppers”. Tot nu toe gaat het er gezellig aan toe. De dagprijs gaat naar Marjo en Gert met 63,63%. Van harte! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië


Vrijdag, 10 mei 2019

We verheugen ons op wat de dag vandaag gaat brengen, de zon lacht ons in ieder geval weer gul toe. Tijdens het ontbijt worden plannen gesmeed en vertrekken gasten diverse richtingen uit. We zien ook dat een aantal ligbedden richting zon wordt gepositioneerd en koffie op het terras wordt gedronken.

Barokstad Noto

unescoEen aanrader is een bezoek aan de barokstad Noto op zo’n 6 km afstand van het hotel. Net als heel veel andere steden op Sicilië staat Noto ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kenmerkend voor de gebouwen in de stad is de gelige kleur van de stenen. Dit gesteente wordt tufsteen genoemd.

De naam Noto is gegeven door de Arabieren en nadat zij veroverd werden, bleef deze naam behouden en werd Noto de definitieve naam van de stad. De Arabieren kozen voor de naam “Noto” om haar schoonheid en waarde aan te geven. Noto komt van het Italiaanse woord ‘notare’ wat zoiets als ‘opmerken’ betekent. Je kunt zeggen dat de Arabieren hiermee wilden zeggen: “zie haar”. Na een enorme aardbeving in 1693 werd Noto opnieuw gebouwd. De opbouw duurde 50 jaar en werd groots gevierd met onder andere een bezoek van de koning. Ter ere hiervan werd de Porta Reale neergezet. Op de poort bevinden zich een pelikaan, het teken van zelfopoffering, een hond, het teken van trouw en een toren, het teken van kracht.


Cactusvijg Sicilië

Hier op het resort vind je enkele (gewone) cactussen maar op het eiland zelf groeit de eetbare cactusvijg. Op Sicilië, waar in een paar plaatsen zelfs een oogstfeest in oktober voor de cactusvijg wordt gehouden, bestaan verschillende soorten. De smaak van de vrucht is zoet-zuur en lijkt op die van de peer. Verder wordt van deze vijg jam/marmelade en smoothies gemaakt maar worden ook verwerkt in salades.

Rustig dagverloop

De dag verliep verder in alle rust om en nabij het hotel. In de namiddag was bijna iedereen weer op het honk en werd buiten op het terras nog een drankje gedronken vooraf aan de 8e competitieronde.

8e competitierondeballonnen

De zitting van vandaag verliep voorspoedig. Geheel compleet met 10 tafels. Vlot gespeeld en daar de eetzaal niet voor 19.30 uur open gaat besloten wij een extra ronde te spelen voor het diner. Om 20.45 uur met het buikje kogelrond, de laatste 2 ronden gespeeld. Dat kwam goed uit want morgen gaat een groep liefhebbers vroeg met de bus op excursie naar de Etna.

Wederom moest het koor aantreden. Nu vierde Joyce haar verjaardag en kon Bridgetravelling haar een kleine herinnering overhandigen. De dagprijs ging vandaag naar Riky en Henk. Vol trots namen zij pet met tas in ontvangst. Na afloop nam Gerjo het woord over een aantal praktische zaken. Een klein groepje bleef lekker plakken. Zij hebben morgen “vrij” 🙂  . Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië


Zaterdag, 11 mei 2019

Excursie de Etna en Taormina

Na het ontbijt stappen we de bus in om de Etna te bezoeken. Via een prachtige route komen we aan op “Mount Etna”. Er staat een klein windje maar voelt heerlijk aan zeker met het zonnetje. De 3323 meter hoge vulkaan met zijn verschillende kraters en uitgestrekte gestolde lavavelden is het de op één na grootste vulkaan van Europa. Een lange slingerweg leid je naar de parkeerplaats op 1900 meter hoogte, alwaar tal van souvenirstalletjes staan uitgestald met honderden producten: je kunt het zo gek niet verzinnen of het is van lavasteen gemaakt.


De klim

Wij gaan vooralsnog niet met de kabelbaan maar lopen een stuk de Etna op, een hele klim! We genieten van de prachtige vergezichten, luisterrijk!


De kabelbaan

De kabelbaan, in combinatie met off-road bussen, is de enige optie om aan de zuidzijde naar de top van de vulkaan te komen, zonder zelf het hele stuk te hoeven lopen. De kabelbaan start op een hoogte van 1900 meter, bij Rifugio Sapienza. In slechts enkele minuten ben je op een hoogte van 2500 meter. Vanaf hier stap je over in speciale off-road bussen, die je naar 3000 meter hoogte brengen op de Etna vulkaan. Vanuit hier heb je een prachtig panoramische uitzicht op verschillende oude kraters en lavastromen en kun je zelfs tot aan zee kijken. Wil je naar de top van de vulkaan, dan dien je een excursie te boeken met een echte vulkaangids. Het is niet toegestaan op eigen gelegenheid naar de top te wandelen.

Taormina

Marian en ik, Gerjo, gaan voor de groep uit naar Taormina. De groep bezoekt later op de dag dit plaatsje. Wij moeten namelijk op tijd terug zijn in het hotel om voorbereidingen te treffen voor de 9e competitieronde.

Voordat we de auto instappen zien we een busje staan waar je streekhoning kunt kopen. We vervolgen onze weg naar Taormina, een prachtig stadje aan de kust. Ook de route ernaar toe was weer geweldig, mooie uitzichten.

Taormina is een van de leukste en drukst bezochte plaatsjes in Sicilië. Taormina is een bruisend klein stadje met leuke restaurants, mooie winkels en veel oudheid. Het centrum van Taormina is geheel autovrij. De belangrijkste straat van Taormina is de Corso Umberto I. Aan deze straat vind je de meeste winkeltjes en restaurants. Ook bevinden de belangrijkste gebouwen van de stad zich aan deze hoofdstraat. De straat wordt omzoomd door mooie oude middeleeuwse huizen. Het is goed te zien dat Taormina ook in de historie een welvarende stad is geweest. Een van de leukste pleintjes is de Piazza IX aprille. Vaak zorgen straatmuzikanten hier voor extra sfeer en je hebt er een mooi uitzicht over zee.

We schieten lekker veel foto’s zodat we later op ons gemak alles nog eens terug kunnen beleven. Klik op de afbeeldingen voor een beter beeld.


BridgeTravelling vandaag bij Open Bridgedag Apeldoorn

We staan vandaag met een standje op de Open Bridgedag van Apeldoorn. Tanja Rueck, een van onze begeleiders, meldt dat het een leuke dag is voor iedereen die wil kennismaken met bridge maar óók voor mensen die al bridgen is er voldoende te beleven zoals clinics, een workshop schilderen en bridgen met de wereldkampioen. Meer info vindt u op: Open Bridgedag Apeldoorn – 11 mei 2019

Fijne tijd verder op Sicilië
Inge Kooijman


Terug in hotel

Bij aankomst in het hotel waren de ligstoelen weer gevuld door de achterblijvers en sommigen kwamen terug van een heerlijke wandeling. Een zonnetje tezamen met een aangename temperatuur met uitzicht op zee maakt deze dag weer helemaal compleet. Op naar de 9e competitieronde 🙂 .

9e competitieronde

We speelden met 7 tafels omdat er een grote groep een lange excursie naar de Etna maakte en te vermoeid waren om mee te spelen. Wel is uiteraard een dagprijs uitgereikt voor Nannie en Rita. Van harte! De avond werd naast het bridgen ook gevuld met lijndancing voor de andere hotelgasten. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië


Zondag, 12 mei 2019

Laatste vakantiedag

1205 12De temperatuur loopt vandaag op tot maximaal 21° met een zonnetje. De windkracht kan wel tot 4 gaan, best een stevig briesje maar wanneer je beschut zit goed te doen. Iedereen verdeeld zich over het strand en bij het zwembad. Oeps.. om 11.30 uur vluchten we naar binnen voor een onweersbui. Na de lunch kwam de zon weer op en zijn de gasten weer massaal naar hun plekje teruggekeerd.

De huurauto wordt voor de laatste keer gebruikt om de laatste blikken van Sicilië en/of een bezienswaardigheid te zien. Een wandeling staat voor de boeg en vanmiddag zullen de koffers klaargemaakt worden voor de terugreis. We landen morgen om 14:05 op Schiphol. Terugblikkend halen we een aantal kenmerken op van Sicilië

Aantal kenmerken Sicilië

  • Het bekendste aan de Siciliaanse natuur is ongetwijfeld de vulkaan Etna
  • De combinatie natuur en cultuur maakt Sicilië aantrekkelijk
  • Veel steden staan op de Unesco werelderfgoedlijst
  • Het allermooiste stadje is waarschijnlijk Taormina (zie de beschrijving van 11 mei)
  • Voor de Siciliaan is maar één instituut waarop zij echt kunnen rekenen: de familie en waarbinnen een vurig temperament geen uitzondering is
  • “Geniet van de kleine dingen in het leven en lach”

We gaan weer verder met de laatste relaxmomenten om hierna de zaal klaar te maken voor de laatste competitieronde, de finale!

Vertrek bridgereis paradijsje op aarde

42Vandaag gaat BridgeTravelling naar een paradijsje op aarde met 38 deelnemers.  Hier vind je geen massatoerisme en staat persoonlijke aandacht centraal. We hebben het reisverslag in de startblokken staan.  Ga naar het verslag..

Hartelijke groet,
Inge Kooijman


Finale

De slot-mid-avond verliep gesmeerd. Om 17.00 uur zat iedereen er klaar voor en de nummers 1 en 2 scheelden zo weinig (minder dan een half %) dus dat zou nu beslist worden. In verband met het afscheid en het inpakken van de koffers werd besloten vijf rondjes te spelen. Dan dineren en om ± 20.45 uur weer naar de bridgezaal voor de dag-uitslag en einduitslag. Zo geschiede en in die tijd had Marian de uitslagen verwerkt en Gerjo al het materiaal opgeruimd.

Na een snelle hap onzerzijds was de tijd rijp voor de informatie over het ontbijt en vertrek en de prijsuitreiking maar eerst feliciteren we Rita en Govert met de dagprijs. Uiteindelijk zijn Corrie en Jan met de hoogste eer gaan strijken. De prijsjes waren lokaal gericht zoals limoncello, amaro en chocolade vanuit Modica. Het was een gezellige happening, mede door de bladen vol glaasjes amaro en limoncello. De leiding werd bedankt door Carla, dat werd zeer op prijs gesteld. Hierna werd nog even lekker nagebabbeld en langzaam maar zeker zocht men toen de koffer op om de laatste spulletjes in te pakken en erin te duiken net zoals ondergetekende (Marian) nu. Morgen voldaan weer huiswaarts. Naar de uitslag. De einduitslag volgt. Deze is wel verzonden aan de NBB maar komt niet door bij onze uitslagen? Ga naar de individuele stand.

1205 11

Tot morgen!
Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië


Maandag, 13 mei 2019

Op weg naar Nederland

Een goede reis en graag tot een volgende keer!

Marian en Gerjo
Eloro Hotel, Lido di Noto – Sicilië

Een reactie op Reisverslag Bridgereis Sicilië mei 2019

  1. Jan en Jacqueline Kloos zegt:

    Heel veel plezier daar en we volgen jullie graag via de reisverslagen🤓🤓🌼🌼🌞🌞

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s