Reisverslag Bridgereis Turkije – mei 2019

__________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Turkije, 10-daagse
12-21 mei 2019,  Emel Pension – Guzelcamli nabij Kuşadası


kaart

Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂

Klik op de geclusterde afbeeldingen
voor een beter beeld

Begeleiding

De begeleiding is in handen van Arnold Spin en Jacquelien Kloos, beiden NBB-gekwalificeerd. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen? Arnold en Jacqueline doen hun uiterste best u verder te helpen.


Het weer

het weer

Zondag, 12 mei 2019

Op weg naar een paradijsje 

Vandaag in de late namiddag komen we aan op Schiphol om te vertrekken naar Izmir. Op de luchthaven staat de bus voor ons klaar voor de transfer naar Emel Pension waar Evelyn Offerman en Metin Irmak ons gastvrij in hun paradijsje zullen onthalen.

1

Emel Pension

Emel is een pension met 30 kamers en heeft een persoonlijke touch, waar veel kan en niets moet. Het ligt centraal ten opzichte van de archeologische bezienswaardigheden, zoals Ephese, Priene, Milete en Dydima. Tevens ligt Emel Pension naast het Nationaal Park of Milli Park een prachtige combinatie van natuur en cultuur. Er is bij het pension weinig tot geen verkeer. Een ideale plek om te wandelen, te fietsen of lekker te luieren in de romantische tuin.


Geen massatoerisme

We hebben veel zin in deze reis en laten ons verrassen door deze prachtige locatie waar we geen massatoerisme zullen aantreffen en persoonlijke aandacht centraal staat. Tot vanmiddag!

We zijn op weg!


Aankomst

15

We komen aan in het donker en ruim na het diner. De ontvangst is buitengewoon vriendelijk. Dit maakt dat de start van onze bridgereis al heel goed begint. We gaan aan tafel en eten gezellig met elkaar een hapje voordat de kamers worden opgezocht. Morgen zullen we wat later verschijnen bij het ontbijt, maar zoals eerder gezegd in het programma; er zijn geen ontbijttijden. De cultuur in Emel Pension is vrijheid blijheid.

We kijken uit naar wat de dag ons morgen brengt.

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije


Maandag, 13 mei 2019

1e vakantiedag

Het opstaan hier is geweldig. Een kamer grenst bijvoorbeeld aan het dakterras met mooi uitzicht. We beginnen vandaag de dag met volop zon en… een lekker ontbijt in de prachtige tuin! Om 11.30 uur horen we welke excursiemogelijkheden er zijn en met welke wij in zee gaan 🙂 . Daarover later meer.


Markt-/Stranddag

We heten officieel iedereen van harte welkom en vertrekken rap daarna naar de markt nabij het pension. Wat een heerlijke kleurrijke (streek)producten zeg! Hierna gaan we richting strand voor de lunch en om te relaxen/zonnebaden. Wat een heerlijk begin van de reis!


Voorbereiding

Na een heerlijke middag gaan we ons in alle rust voorbereiden op de 1e competitieronde van de 8 die komen gaan. Wat een mooie bridgezaal. Evelyn van Emel heeft gezorgd voor de juiste tafels maar ook dat alle tafels voorzien zijn van groene tafelkleden en kussentjes op de stoelen. Een dikke pluim!


Buiten in de tuin

Aan lange tafels wordt buiten in de tuin het diner geserveerd. We laten ons verwennen door heerlijke gerechten om maar niet te spreken over de soezen met ijs als dessert. De sfeer zit er goed in, niet verwonderlijk in deze romantische omgeving en prachtig weer.


1e competitieronde

Nadat we heerlijk buiten hebben gedineerd zijn we om 19.30 uur al begonnen met de eerste bridgeavond. Gelukkig is Hans van de partij. Hij is eerder op de dag even van de wereld geweest maar zijn bloeddruk en hartslag zijn weer o.k. Er stonden 10 nieuwe tafels klaar, Arnold had de loopbriefjes klaarliggen en alles op orde gemaakt voor wat de techniek betreft.

Iedereen heeft er veel zin in en de avond is ook heel goed verlopen. Er kwamen lekkere hapjes en nootjes op iedere tafel. Een paar keer werd de arbiter bij een vergissing erbij geroepen, maar ook dit is naar alle tevredenheid opgelost. Het is nu al duidelijk dat de spelers best sterk zijn en dat er echt sportieve strijd gaat komen. De uitslag was gauw bekend en hangt zoals gebruikelijk weer keurig in de zaal. We feliciteren Hiske en Hannie die met 67,19% eerste zijn geworden. Naar de uitslag. Na de naklets zoeken we de kamers op en kijken weer uit naar morgen, een zonnig dagje!

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije 


Dinsdag, 14 mei 2019

Struinen

Na een goede nachtrust nemen we plaats aan de goed gevulde ontbijttafel. Onze specialist in het bereiden van eieren staat al weer klaar om ons te voorzien van een heerlijk vers gebakken eitje. We nemen de tijd en genieten van elkaars babbels. Hierna gaan we naar het nabij gelegen dorp om te winkelen en de lunch te gebruiken. We struinen door straatjes en bekijken al het aangeboden waar van de vriendelijke bevolking.


Turks badhuis

Vandaag gaan er ook gasten naar een authentiek Turks badhuis (Hamam) in Davutlar. Je wordt gehaald en weer helemaal als herboren teruggebracht naar het pension. Het busje had vandaag startproblemen. We zetten onze schouders erachter en even later toeren we vrolijk richting pension voor het diner.


2e competitieronde

Na het diner gaan we richting bridgezaal voor de tweede ronde. Het werd weer een geweldige avond. Twee tafeltjes hadden niet goed geteld is, waardoor er arbitrale scores doorgevoerd moesten worden. Dit nam verder de avondpret niet weg 🙂 . Weer zijn Hiske en Hannie eerste geworden, maar omdat zij gisteren al een petje hebben gekregen zijn deze nu naar Els en Annemiek gegaan.

Het is ook een stuk later geworden dan de eerste avond. Dat komt natuurlijk ook omdat je zo laat nog heerlijk buiten kunt zitten. Omdat we van de 8 avonden die wij spelen er maar 6 gaan meetellen, wordt er nu al gespeculeerd welke slechte score er wordt weggestreept. Naar de uitslag

Tot morgen,
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije 

Een heerlijke bezigheid bridgen in de avonduren op vakantie.

_____________________________________________________________

Woensdag, 15 mei 2019

Van alles wat

Vandaag zijn de plannen om te wandelen in het natuurgebied, te fietsen en we gaan varen. Het is voor iedereen weer een geweldige dag. De wandelaars komen na een tocht van 22 kilometer goedlachs terug. De fietsers hebben de omgeving verkend en tussendoor een klim gemaakt met prachtig uitzicht. Op de boot genoot men van de serene rust, de lunch, de gemoedelijke sfeer en de wonderlijke wereld vanaf boord gezien. Op het strand wordt een wild zwijntje gespot en Ids en Carolien waagden de sprong in het diepe, echte waaghalzen 🙂 . De lunch voor weer andere gasten aan het strand, dit keer met vis, gaf ook weer zo’n fijn vakantiegevoel.

3e competitieronde

Na een heerlijke kalkoenmaaltijd, bereid op de barbecue, konden we weer precies om 19.30 uur beginnen. Arnold heeft de tafeltjes toch weer anders neergezet om nog meer ruimte te creëren. Er staan er nu twee op het terras buiten en een in de ruime hal. Je zit daar tussen echte kunst die uit Syrië zijn meegenomen. Deze bestaat uit mozaïekpanelen. Zo mooi!!!! Ids en Carolien waren de winnaars van de caps, deze kunnen zij morgen goed gebruiken, want dan gaan we naar Epheze. Er is daar weinig schaduw, dus iets op je hoofd met deze warmte is geen overbodige luxe. Naar de uitslag

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije 

______________________________________________________________

Donderdag, 16 mei 2019

Excursie Epheze

We gaan vandaag naar Epheze, een antieke stad uit de oudheid en het belangrijkste archeologische gebied in Turkije. De stad bestond oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) uit een groep inheemse nederzettingen, maar beleefde een bloeitijd gedurende het Romeinse Rijk. We zijn zeer benieuwd naar de opgravingen en of we horen of er nog resten verborgen liggen.

Indrukwekkend

Efeze is werkelijk indrukwekkend! Het is prachtig om door de brede marmeren straten te wandelen en heel veel rijkdom aan cultuur te zien. Het theater biedt aan maar liefst 24.000 bezoekers ruimte, de plek waar gevechten tussen de gladiatoren plaatsvonden en tegenwoordig concerten worden gegeven. Overal waar je kijkt zie je prachtige fonteinen en er worden nog steeds opgravingen gedaan in deze antieke stad.

Tussen de middag hebben we een soort van pannenkoeken gegeten en daarna nog naar het museum geweest waar de zeldzame spullen uit Epheze worden bewaard. Na ons bezoek aan dit uniek stukje cultureel erfgoed gaan we blij gestemd van al dit moois terug naar het pension.

Zang en dans

Vandaag is de hamam weer bezocht door diverse gasten en we hebben een jarige in ons midden. Nadat we gezongen, de bloemenkrans en een klein cadeautje hadden overhandigd werden we na het weer heerlijke diner getrakteerd op gebak, voor de jarige was er een speciale taart met vuurwerk. De sfeer zat er toch al goed in en toen de muziek wat harder werd gezet kon niemand blijven zitten en werd er, samen met het personeel, gedanst.

______________________________________________________________

Het personeel geeft een demonstratie Turkse volksdans 🙂 .

________________________________________

4e competitieronde

Door al het dansgedruis zijn we iets later met de bridge begonnen. Het sfeertje is echt fantastisch met deze groep en de uitslag is iedere avond een verrassing. Zo ook vanavond. Gerrite en Joop waren degenen die de hoogste score van ruim 68% hadden en er met de petten vandoor gingen. De glazen werden nog maar eens gevuld en het werd best laat, ondanks dat we een drukke en vermoeiende dag achter de rug hadden. Voor morgen staat er een rustdag op het programma voor de meeste gasten en zullen de bedjes op het strand vlug bezet zijn. Naar de uitslag.

De winnaars van vandaag,
Gerrite en Joop. Van harte!

De jarige Marlies

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije 

______________________________________________________________

Vrijdag, 17 mei 2019

Genieten van de rust vandaag

De dag na het opstaan in Emel pension, aan de rand van het dorpje Guzelcamli, wordt veelal besteed aan luieren tussen de bloemen en olijfbomen en zonnen aan het strand met tussendoor een lunch. Guzelcamli betekent ‘dorp met mooie pijnbomen’. Een perfecte naam voor het pittoreske dorpje want pijnbomen zijn er in overvloed. Alhoewel hier geen massatoerisme is wordt Guzelcaml toch jaarlijks bezocht door vele vakantiegangers, te begrijpen want hier vind je prachtige zandstranden en indrukwekkende natuurpracht. Voor genieten hier hoef je dus geen moeite te doen, het wordt ons gewoon in de schoot geworpen waar je ook maar bent 🙂 .

________________________________________

5e competitieronde

Na de dorado, de zeekraal en patat, zijn we om 19.30 uur weer heerlijk gaan bridgen. Je kon wel merken dat het een rustige dag is geweest voor iedereen, want het was rumoerig in de zaal. Iedereen was goed uitgerust. Ook werd het iets frisser, dus de vestjes waren echt buiten nodig, maar na zo’n warme dag is dat niet erg. En weer hebben we een nieuwe winnaar; Nel en Elly die een score hadden van 65,86%. Nog een keer en dan kan de laagste score vervallen, iets wat de stand helemaal kan omgooien. Naar de uitslag.

Morgen gaan er weer een stel met de boot mee varen.

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije

________________________________________________________

Zaterdag, 18 mei 2019

Varen langs de kust

Een groepje stapt vandaag de boot in om langs de kustlijn te varen en met geluk dolfijnen te spotten. Weer anderen gaan aan de wandel of bezoeken het dorpje iets verderop maar ook wordt weer lekker geluierd in de tuin en aan de zee.

Op weg naar een strandje tezamen met het zonnetje, een windje en een fijne sfeer werd het een heerlijk vaart. Bij het strandje kun je een sprong in het diepe wagen tot wel vijf meter diep. Tijdens de tocht werd de lunch geserveerd en wonder boven wonder zijn er op de terugweg dolfijnen gespot. Zij zwommen gezellig een stukje mee, een onvergetelijke ervaring.

Dolfijnen
Op de terugweg vandaag zijn dolfijnen gespot. Zij zwommen gezellig een stukje mee, een onvergetelijke ervaring.

Klimaat en planten
Het klimaat aan de Turkse westkust is mediterraan, waardoor er veel prachtig bloeiende bomen en geurige planten zijn zoals de Jacaranda met zijn blauwe bloemen eind mei en de Oleanders en Bougainvillea, in alle kleuren. De geurende Jasmijn en de Kamperfoelie. De Pommerans (Turunç in het Turks) staat ook te geuren in mei met beeldige witte bloemen.

Hieronder een greep uit de talrijke bloemen in de omgeving van het pension.

________________________________________

6e competitieronde

Het bridgen viel voor de meeste gasten niet mee vanavond. Een heerlijke dag varen op zee is toch vermoeiend, maar als toetje hebben ze wel dolfijnen kunnen spotten. Dat het een enerverende dag geweest is blijkt uit de scores, maar liefs vier paren eindigden onder de 40 procent. Wel is het leuk een nieuwe winnaar de petjes te mogen overhandigen. Hans en Tineke met maar liefs 65,36%. Morgen kunnen voor de eerste keer de slechtste score worden weggeschrapt. Naar de uitslag

Na afloop heeft een aantal naar het Euro Songfestival gekeken. Het einde werd nog best spannend maar na het verlossende woord ging de winst na 44 jaar naar Nederland. Duncan Laurence wist met zijn nummer Arcade in het Israëlische Tel Aviv alle overige 25 landen achter zich te laten. Nederland gaat dus volgend jaar het festival organiseren.

Hans en Tineke ontvingen vandaag de BT-caps, de winnaars met 65,36%. Gefeliciteerd!

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije

We werden weer verrast met een heerlijk diner vandaag met o.a gepantserde kip.

_____________________________________________________________

Zondag, 19 mei 2019

Een onbezorgde zonnige dag

Na het ontbijt gaan we alle richting op. We zijn te vinden op het strand, in de tuin met een krantje, Wildpark Milleparc wordt aangedaan waar wilde zwijntjes lopen en de wandelgroep heeft vandaag 18 kilometer weggestapt. Het prachtige kleurrijke dessert op het strand werd vandaag gratis aangeboden.

Voetjes van de vloer

Eerder hebben we na het diner taart gegeten voor een jarige en vervolgens gedanst. Vandaag was het ook weer raak in beide opzichten. De vreugde spatte er aan alle kanten van af. Een en al dynamiek in de leuke groep!

7e en een laatste competitieronde

Omdat de groep wandelaars later in het hotel aankwamen en natuurlijk ook graag even wilde eten zijn we om 20.00 uur begonnen met de een na laatste competitieronde. Het personeel heeft voor dekens gezorgd omdat het gisteravond laat fris werd. Alleen waren ze vanavond niet echt nodig, het was windstil.

De bridgezaal stond weer netjes klaar en het werd een heerlijke avond met Hiske en Hannie als winnaars, 65,63% was hun score. Maar zij hebben al een pet en de nr. 2 , Ids en Carolien, ook, dus gingen deze vanavond naar Guus en Marlies. Nadat de briefjes met persoonlijke scores waren uitgedeeld vormden zich al gauw groepjes en werden de rekenmachines op de telefoons opgezocht om uit te rekenen hoe er morgen moet worden gescoord om in de prijzen te vallen. Het wordt echt heel spannend, er kan nog van alles gebeuren omdat er echt heel kleine verschillen zijn. Naar de uitslag

Morgen alweer de laatste dag van de vakantie maar nu nog even genieten met een glaasje en dan de kamers opzoeken.

Tot morgen!
Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije

__________________________________________________________

Maandag, 20 mei 2019

Laatste vakantiedag

Vandaag worden helaas de koffers weer klaargemaakt voor de terugreis morgenochtend vroeg. Het laatste bezoek wordt gebracht aan de zee en waar we weer verrast werden met een traktatie. Ook de maandag-markt is erg in trek en de kapper wordt aangedaan voor een leuk knipbeurtje. Bij thuiskomst puilden de tassen uit van broeken die voor 5,- op de markt zijn gekocht. De zomervoorraad is weer aangevuld.

Beslissende 8e competitieronde, de finale!

Tijdens het diner en vooraf aan de laatste ronden schiet ik, Jacqueline, nog even wat kiekjes van de tuin waarin we alle maaltijden hebben gebruikt. Het eten met elkaar aan lange tafels en waar genieten centraal staat maakte de reis onder andere uniek.

Dagresultaat

Het werd een spannende sportieve strijd tussen de nummers 1, 2 en 3, maar eerst worden de dagwinnaars gefeliciteerd met een BT-cap. Deze keer viel de eer te beurt aan Marieke en Bert met 66,15%. Gefeliciteerd!

Prijsuitreiking

Dat het bloedstollend zou worden wist iedereen al. En omdat we in twee delen bridgeden voerde dit de spanning alleen maar op. De cadeautjes lagen in ieder geval al op de tafel klaar. De strijd is gestreden, de handdoek valt! Nadat we iedereen benoemd hebben en bijna bij de koplopers zijn volgt een trommelgeroffel en feliciteren we:

1. Hannie en Hiske met 60,61%
2. Carolien en Ids met 59,95%
3. Marieke en Bert met 58,77%

Allemaal van harte gefeliciteerd! Naar de uitslag.

Bedankjes

Nadat we met z’n allen het personeel met een staande ovatie hebben bedankt kon het feest beginnen, maar niet voordat Arnold en ondergetekende door Geritte werden toegesproken. Zij bedankte ons voor alle goede zorgen en het regelen van alles waaronder natuurlijk ook alle bridgezaken.

Zoals afgesproken hebben we drie rondjes bridge voor en na het eten gespeeld. Dit alles omdat we het feestje dat we hadden op de verjaardag van Marlies nog wel een keertje wilden. Nou, dat is in ieder geval gelukt!

De afsluiting van de bridgereis naar Turkije – Emel Penison, mei 2019.

We hebben een geweldige tijd gehad.

Goede reis terug!

______________________________________________________________

Arnold en ik willen jullie weer allemaal HEEL, HEEL hartelijk bedanken voor jullie gezelschap en gezelligheid en hopen jullie op een van de andere reizen van Bridgetravelling nogmaals te mogen begroeten. Wij hebben het ontzettend naar onze zin gehad en hebben begrepen dat wij niet de enige zijn.

Arnold en Jacqueline
Begeleiding Emel Pension, Turkije

_______________________________________________________________

Dinsdag, 22 mei 2019

Na het laatste eitje terug naar huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s