Reisverslag Bridgereis Rhodos – mei 2019

____________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Rhodos, 12-daagse aan zee
18-29 mei 2019,  Blue Horizon nabij Rhodos-Stad

kaart

Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂

Klik op de geclusterde foto’s voor een helder beeld.


Begeleiding

De begeleiding is in handen van Anja van Praat (links) en Tanja Rueck (rechts) beiden NBB-gekwalificeerd. Anja heeft de rol van wedstrijdleider en Tanja de rol van gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Anja en Tanja doen hun uiterste best u verder te helpen.

Het weer


Maandag, 13 mei 2019

De voorbereidingen

We lopen een beetje op de zaken vooruit, maar wij willen u niet onthouden dat wij vandaag begonnen zijn met de voorbereidingen. We hebben er zoveel zin in! Wij zetten de reis woensdag al in om alvast de omgeving te verkennen en de afspraken na te lopen. De bridgezaal wordt natuurlijk ook getest voordat onze gasten aankomen. Het weer gaat goed meewerken, we kunnen niet wachten op vertrek!

Tot zaterdag 18 mei 2019!
Anja van Praat Tanja Rueck,
Begeleiding Blue Horiozin, Rhodos 


In de wandelgangen opgevangen door Inge van BridgeTravelling 🙂 .

Tanja: Anja heb jij alle bridgespullen al in de koffer? Anja: Ja dat is het eerste wat ik doe, 28 kilo weegt die nu. Tanja: Wattttt zoveel? Anja: De lijsten van de deelnemers uitgeprint, programma uitgeprint, onze map met de volgende reizen zit er weer in, verlengsnoer, extra batterijen voor de bridgemates, plakband, schaar en noem maar op. De dagprijzen erin. Tsjaa dan heb je zo een hele koffer vol bij je.

Tanja: Ok dus het belangrijkste zit al in de koffer. Nu onze eigen dingen nog inpakken. Iedereen die op reis gaat kent het wel, wat neem ik mee, past het in de koffer. Nou eerst de meest belangrijke zaken maar even op tafel gelegd. Paspoort, portemonnee, waterschoentjes, oordopjes voor ’s nachts, extra handdoek, ach wat leuk ik heb er nog eentje van Rhodos. Oh ja en natuurlijk mijn telefoon, zonder zou een ramp zijn, dat is voor op reis natuurlijk ook mijn fototoestel. Dan nu de koffer, pffff, ik heb te veel kleding en kan niet kiezen, hoe weet ik nu toch al wat ik volgende week woensdag aan wil? Ik weet nog niet eens wat ik vanavond aan doe. Maar het gaat vast goed komen. geld bij me kan altijd nog wel iets leuks kopen daar.


Bridgereis Kuşadası “paradijsje op aarde” 

42

Zondag 12 mei jl. vertrok BridgeTravelling naar een paradijsje op aarde met 38 deelnemers.  Hier vind je geen massatoerisme en staat persoonlijke aandacht centraal. Een impressie van de reis kunt u hier vinden

Hartelijke groet,
Inge Kooijman
BridgeTravelling


Woensdag, 15 mei 2019

Vertrek begeleiding

We zijn aangekomen op Schiphol voor onze vlucht van 11.25 uur. We zijn ook weer door alle beveiligingen heen gekomen, altijd spannend met een koffer vol bridgematerialen. De dichtgeklapte biddingbox is voor iemand die het spel niet kent best een eigenaardig dingetje 🙂 . We gaan nu koffie drinken en daarna een stoel uitkiezen. Keurig op tijd gaan we de lucht in. Onderweg babbelen we over de bridgereis naar Rhodos die ik, Tanja, al eerder heb gedaan als begeleider. Anja vraagt honderuit. Antwoorden als fijn hotel, mooie tuin met zwembad, locatie aan zee geweldig, ligging van de winkeltjes zo fijn dicht bij het hotel, lekker eten en leuke excursies maakt Anja dolgelukkig.

___________________________________________________________

Aankomst begeleiding Hotel Blue Horizon

Na een goede vlucht en transfer komen we aan in het hotel en gaan meteen door naar het diner voordat we hartelijk welkom worden geheten. We hebben een prachtige kamer met uitzicht op zee.

Anja van Praat Tanja Rueck,
Begeleiding Blue Horizon, Rhodos

Donderdag, 16 mei 2019

Op verkenning

Vroeg opstaan is hier niet echt erg 🙂 . We hebben prachtig uitzicht op het zwembad en de zee en tezamen met een kopje koffie beginnen we aan wat komen gaat. Na het ontbijt gaan we alvast kijken wat voor excursies we kunnen gaan maken. Op weg naar de informatie hierover komen we een weelde aan bloemen tegen. Vanmiddag klimmen we ergens in een ligstoel en maken vast nog een paar slagen in het zwembad, het zo lekker weer!

Anja van Praat Tanja Rueck,
Begeleiding Blue Horizon, Rhodos

_______________________________________________________________

Vrijdag, 17 mei 2019

We staan weer met prachtig weer op. Na het ontbijt drinken we buiten nog even een kopje koffie voordat we de bridgezaal gaan controleren. Gisteren hebben we overigens heerlijk gezwommen en ’s avonds aan de bingo meegedaan. Laat ik, Tanja, nu gewonnen hebben. In het prijzenpakket zit een cocktailbon, een lelijk bordje, een leuke tas, een klokje en een dagje weg op de scooter. We zien onszelf al helemaal zitten 😉 . Vandaag gaan we ook verder met de excursiemogelijkheden. We hebben al een paar leuke gezien.

Vanmiddag gaan we met de shuttlebus naar Rhodos-stad. We verklappen verder niets vandaag over onze ervaringen. Deze kunt u allemaal zelf gaan meemaken. Goede reis morgen! We zien u graag aankomen.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding Blue Horizon, Rhodos

____________________________________________________________

Zaterdag, 18 mei 2019

Ontvangst gasten

Het vliegtuig is op tijd vertrokken. De verwachte aankomst in het hotel is 13.00 uur (Griekse tijd). In afwachting is Anja alvast begonnen aan het invoeren van de spelverdelingen voor de 1e competitieavond. We kijken er enorm naar uit onze gasten welkom te heten. Het is leuk weer bekende en nieuwe gasten te zien. Vanmiddag zal aan het zwembad voor de meesten de vakantie beginnen met een koel drankje en een lekker zonnetje.

Aankomst vliegtuig

We zien vanaf het balkon het vliegtuig om 11.50 uur aankomen. Vanuit het vliegtuig hadden wij ook al een foto genomen afgelopen woensdag. Het uitzicht vanaf ons balkon is subliem met die prachtige blauwe zee op de achtergrond. Foto van het vliegtuig is overigens vergroot, zo dichtbij vliegt het toestel niet langs hoor.

Aankomst Hotel

Voor aankomst hebben we nog even de handdoekenservice geregeld want deze loopt tot 11.00 uur. Er ligt voor iedereen nu een handdoek klaar.

Na een korte nacht zijn alle gasten gearriveerd. De koffers worden naar de kamer gebracht en wellicht meteen uitgepakt, de Wifi-code geïnstalleerd (code: BH-free 🙂 .) en de eerste gasten zijn al weer op weg naar een hapje en een drankje in de tuin. We gaan beginnen aan de vakantie!

Welkom

Om 18.30 uur worden we hartelijk welkom geheten door de manager van het hotel in de bridgezaal. Hierna heten wij onze gasten welkom. Na wat huishoudelijke mededelingen en uitleg over het bridgeschema vertellen we dat morgen de informatiebijeenkomst van Corendon om 9.45 uur plaats vindt. Natuurlijk wordt het songfestival komende avond ook nog even benoemd en duimen we voor Duncan dat hij mag winnen! We verheugen ons op de 1e bridgeavond, maar gaan nu lekker aan het diner. Tijdens de maaltijd horen we uit alle hoeken; te lekker, kan niet kiezen, de kilo’s vliegen eraan.

1e competitieronde

Na het diner gaan we richting bridgezaal voor de eerste bridgeavond. De bridgezaal wordt geprezen ook door het mooie uitzicht op zee. Van het balkon wordt gretig gebruik gemaakt tussen de rondes in om naar de muziek te kijken/luisteren en om lekker te genieten van de buitenlucht. De drankjes worden keurig opgenomen en geserveerd en de hapjes zien er beeldschoon uit. De avond verloopt verder in alle gezelligheid.

Na bekendmaking van de uitslag door Anja en het uitreiken van de BT-dagprijzen aan Greet en Geert nemen we nog een drankje en zoeken hierna de kamers op. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

Zondag, 19 mei 2019

Eerste vakantiedag

In de vroege ochtend worden al aardig wat gasten in de ontbijtzaal gespot en de eerste bezoeken aan Rhodos Stad staan al gepland. Het shuttlebusje brengt je voor 7,- euro heen en weer. Ophalen en afzetten is voor de deur van het hotel, wat een luxe. Je kunt ook met lokale bus mee, maar dat is toch een kilometer lopen. Die meters worden door de meeste toch liever in Rhodos gelopen.

In, om en nabij het hotel

Het is de eerste vakantiedag en na een lekker ontbijt en de uitleg van de hostess worden de plannen gesmeed. Gasten zijn al op weg met de shuttle naar Rhodos Stad of wandelen in de omgeving van het hotel of luieren aan zee/zwembad. Maar bovenal gaat het om GENIETEN. Rhodos Stad heeft overigens eigen hop on hop off bussen. Deze toeristische bussen rijden een rondje door Rhodos Stad langs de belangrijke bezienswaardigheden.

Voor ons, Anja en Tanja, gaat geen zee te hoog. We lagen in februari nog in de Caraïbische zee nu is de Egeïsche zee aan de beurt. Na de lunch zien we steeds meer mensen verschijnen in de poolbar en daarna belanden op de bedje. Er zijn ook snorkels uitgeprobeerd 😉 .

2e competitieronde

Na het voortreffelijke diner en uitwisseling dagbesteding startten we de motoren op voor de tweede ronde. Het bridgen verliep weer zonder problemen. Onze laatste gasten zijn gearriveerd, vanaf nu zijn we compleet. De winnaars van vandaag, Ebelien en Marjo, worden beloond met de BT-dagprijs. Naar de uitslag. We nemen nog een afzakkertje en gaan dan naar de kamer.

We gaan zien wat de dag ons morgen brengt. Dat er weer aardig wat mensen naar Rhodos Stad gaan is al bekend.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

______________________________________________________________

Maandag, 20 mei 2019

Vroeg uit de veren

De jarige Betty en ik, Tanja, zitten samen al vroeg in de eetzaal. Vrij vooraan, het is net een terrasje. Allerlei nationaliteiten passeren ons en wij bekijken eens kritisch wat men zoal bedacht heeft om in de koffer te stoppen. De leukste, de grappigste maar ook rare kledingcombinaties passeren ons. Na het ontbijt gaan we richting Rhodos Stad met de taxi op ongeveer 7 km van het hotel.

Net voor vertrek naar Rhodos Stad zien we gasten binnenkomen die het supermarktje recht tegenover het hotel hebben bezocht. Een fles water, de vergeten tandenborstel of een flesje wijn voor op het balkon heb je zo gehaald. Het winkeltje in het hotel zelf wordt ook aangedaan voor het extra zomerbloesje 🙂 .

Aan en van boord Rhodos Stad

Bij aankomst in Rhodos Stad lopen we voordat we gaan varen nog even de Evangelismos kerk binnen aan de Mandraki haven. Aangekomen op de speedboot gaan we in de luierstand en genieten van het uitzicht. Na deze toer over water stappen we van boord en gaan we shoppen en lunchen.

Verder hebben…

Theo en Joke meegedaan met jeu de boules op het strand. Naast dat ze aardig kunnen bridgen zijn het hier ware kampioenen in. Er is in de omgeving gewandeld en geluierd aan het zwembad en de zee. Aangezien de Shuttle bus voor onderhoud een dagje uit de roulatie was, zijn er drie taxi,s richting Rhodos Stad gegaan.

3e competitieronde met felicitatie

Na het diner gaan we naar de bridgezaal en feliciteren we als eerste Betty met haar respectabele leeftijd. Wat ziet zij er goed uit! Het BT-koor zingt Betty toe en klein presentje hoort er natuurlijk ook bij.

Het bridgen was enerverend, vooral wat de opmerkelijke verdelingen betreft. De spellen worden toch door onszelf gewassen en daarna ingevoerd. De sfeer is goed, links en rechts wordt gelachen en er worden steeds meer verhalen met elkaar uitgewisseld. Ebelien en Marjo eindigen net als gisteren op de eerste plaats, de dagprijs schuift automatisch door naar nummer 2. Dorit en Henny ontvangen nu de fel begeerde dagprijs. Naar de uitslag.

We gaan op tijd naar de kamer. Morgen om 8.00 uur vertrekt de bus naar de haven. Daar stappen we op een snelle boot om naar Symi en Panormitis te varen.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

______________________________________________________________

Dinsdag, 21 mei 2019

Excursie Symi en Panormitis

Zowel de zon als wij zijn vroeg op. Eerst koffie, een eitje en dan de bus in.

Op weg

We zijn op weg naar de haven van Rhodos Stad om daar op een snelle boot te stappen en Symi, het mooiste haventje van heel Griekenland, te bezoeken. Het hoofdstadje, met fraai gekleurde herenhuizen en amfitheatersgewijs gebouwd tegen de vrij steile hellingen rondom het baaitje, is schilderachtig.

Vaart en aankomst Symi

Ondertussen zitten we op het bovendek. Niet op houten banken maar op heerlijke stoelen. Het is een wat bewolkte ochtend, al voelen we de zon wel lekker prikken. Zelfs op het bovendek is het qua temperatuur zeer aangenaam.

Eiland Symi

Symi is een bijzonder mooi eiland en behoort tot de eilandengroep dodekanisa oftewel de 12 eilanden. Het ligt 42 kilometer van Rhodos. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Symi zwaar gebombardeerd en viel het in handen van de Engelsen. Pas in 1947 werd Symi weer toegekend aan het vaste land van Griekenland en mocht het de Griekse vlag weer voeren. Het eilandje staat verder bekend om de schilderachtige gekleurde huizen die een lust voor het oog zijn. Verder zijn de sponzen van Symi wereldberoemd.

Met de bus naar boven

Tijdens de tocht langs de kust krijgen we een goede indruk van het eiland, bizar, rotsachtig en vrijwel onbegroeid. We gaan met de bus naar boven. Geweldig! Foto’s maken vanaf het hoogste punt. We rijden met ons busje door het achterland van Symi. We zien amandel- en olijvenbomen. Hier groeit ook oregano en saffraan. Voor ons wordt oregano geplukt en we krijgen allemaal een bosje. Dit is echt een unieke tour.

Struinen door Symi

We zijn terug in het dal en struinen door het prachtige Symi, de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Takis is een bekende kunstenaar op Symi. Zijn winkel biedt prachtige handtassen, schoenen, jassen en andere lederwaren. Later komen we bij de sponzen aan en krijgen uitleg over dit zachte voorwerp waar Symi bekend om staat. We vervolgen ons weg naar de lunch.

Na de lunch

Na de lunch gaan we verder met shoppen en bekijken de leuke kleurrijke winkelstraatjes en opgangetjes.

Op weg naar Panormitis

Tegen 15.30 uur vertrekken we met de boot naar het Panormitis klooster in het zuiden van het rotseiland. Het klooster van Archontas Michail Panormitis is gewijd aan de aartsengel Michael die de patroonheilige van het eiland Symi is.

We bezoeken het klooster. Het klooster is volledig versierd met muurschilderingen en heeft een rijk versierd templon. Bij het klooster bevindt zich ook een museum met een grote collectie religieuze voorwerpen. Aan het haventje zijn een aantal winkeltjes die wij kort aandoen want we moeten alweer naar de boot voor de terugreis naar Rhodos Stad om vervolgens in de bus te stappen naar ons hotel.

Met het windje in ons haar varen we terug en kijken onze ogen uit. Wat een geweldige dag hebben we gehad hoor ik van iedereen.

4e competitieronde

Het diner liet ons weer goed smaken, ook de verhalen van de thuisblijvers vielen in de smaak. Emmy en Leo zijn met de auto gaan toeren, Marjo en Betty zijn naar het archeologisch museum in Rhodos geweest, wandelingen zijn gemaakt en er is heerlijk geluierd aan het zwembad en aan de zee.

De 4e bridgeavond verloopt weer in alle gezelligheid. De bediening zorgt keurig voor onze drankjes en een lekker hapje staat ook weer klaar.

Op de eerste plaats eindigden voor de tweede keer Greet en Geert. De dagprijs schuift daarom door naar Betty en Joke. Van harte dames!

Naar de uitslag.

We drinken nog een drankje, wisselen onze dagervaringen uit en sommige bekijken hun persoonlijke score. We kijken alweer uit naar de dag van morgen.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

_____________________________________________________________

Woensdag, 22 mei 2019

Wat brengt de dag vandaag?

Met lichte bewolking staan we op maar voelen het zonnetje al wel branden. De weersverwachting wordt er bijgehaald en zien dat we nog een mooie week te gaan hebben. De ontbijtjes gaan weer gretig naar binnen. Een vezelrijke met een kopje cappuccino/koffie is een goede basis als onderlegger 😉 .

Marjo en Betty gaan vandaag wandelen naar Filérimos. Ebelien en Jet gaan de dames daarna met de taxi achterna. Voor het beklimmen van de 650 meter hoge Filérimos heuvel moet je wel heel sportief zijn, zeker in de warmte. Verder zullen de bedjes aan de zeekant opgezocht worden. Tenslotte is het “lazy” woensdag.


Archeologisch Museum Rhodos Stad

Bij het ontbijt horen we hoe mooi het archeologisch museum in Rhodos Stad is. Een zestal is daar gisteren geweest.

Dit voormalig hospitaal in de middeleeuwse stad Rhodos doet tegenwoordig dienst als archeologisch museum. Het ruim vijfhonderd jaar oude gebouw vormt een prachtig decor voor één van de belangrijkste musea van Griekenland. In het museum zijn kunst en objecten uit lang vervlogen tijden te bewonderen die afkomstig zijn van de Dodekanesos (eilanden groep). Fraai zijn de verschillende sculpturen, waaronder de hurkende Aphrodite, de godin van o.a. de liefde, de schoonheid, en de vruchtbaarheid. Het Archeologisch Museum van Rhodos is alle dagen van het jaar te bezoeken. Op maandag is het museum in de ochtend gesloten.

De weg ernaar toe, een straatje door de Joodse wijk, was alleen al sfeervol met zijn middeleeuwse oorsprong.


Toeren over het eiland en luieren bij het hotel

In ons logboek schrijven we vandaag: 14 luie mensen, 8 op weg met 3 auto’s, en 4 naar Filerimos, daarover later meer. We willen natuurlijk wel weten waar iedereen uithangt 🙂 . Henny gaat op weg met vier popjes (zie nummerbord, klikken op de foto en dan naar volledige grootte rechtsonder). Een van de popjes is de auto zelf natuurlijk. Emmy en Leo bestuderen eerst de kaart en geven dan pas vol gas.

Ontspannen (na/ver) bij het hotel

We installeren ons direct aan de waterlijn van de Egeïsche zee. We baden ons in weelde met dit prachtige uitzicht! Jeu de boules wordt verderop gespeeld en de eerste foto is binnen van de wandeling naar Filérimos. Het zwembad wordt goed bezocht, in de tuin leest men een boek of sluiten de ogen even op het ligbed. Henny stuurt een foto en zit heerlijk met de dames en een glaasje ergens in de middle of nowhere 🙂 .

Vandaag zijn er ook nog jurkjes gekocht in Trianda, een leuk winkeltje vlakbij het hotel. Vrijdag gaan we met wat meer erheen. Dames en jurkjes, helemaal leuk. Emmy en Leo hebben een flinke tocht gemaakt en hebben geluncht in Profilia. Heel goed en heel lekker. Dat klonk ons goed in de oren, want morgen tijdens de eilandtour is dat ook ons lunchadres.

5e competitieronde

We zitten allemaal weer fris klaar om aan de vijfde ronde te beginnen. We bridgen met heel goede livemuziek op de achtergrond. Tussendoor kijken en luisteren we vanaf het balkon om vervolgens in vrolijke stemming ons spel te hervatten. Het werd weer een gezellige avond met als dagwinnaars Emmy en Leo. Van harte! Naar de uitslag.

We gaan er op tijd in want morgen staat de bus vroeg klaar voor de eilandtoer.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

_________________________________________________________

Donderdag, 23 mei 2019

Eilandtour

Vandaag worden we om 8.30 uur opgehaald in het hotel. We zijn met 20 man/vrouw en hebben de bus alleen voor onszelf. We hebben lekker de ruimte waardoor veel aan een raampje kunnen zitten.


Eerste stop Lindos via Faliraki

Inez onze gewaardeerde gids en bekend van vorige reizen neemt ons mee naar prachtige plekjes. Aan de westkant waar wij zitten staan windmolens. De westkant staat bekend om de vruchtvruchtbaarheid. Wij rijden via de oostkant naar Faliraki, bekend om haar mooie langgerekte zandstrand. Faliraki heeft een aantal baaien. De bekendste daarvan is de baai van Anthony Quinn met haar unieke natuurlijke schoonheid, dat beroemd is geworden van de films als “De kanonnen van Navarone” en “Escape to Athena”.

Verder naar het zuiden is het dorp Lindos dat in de traditionele architectuur van Rhodos is gebouwd met kleine witte huizen en de imposante Akropolis.

Lindos

We zijn aangekomen bij de St. Paul’s Bay bij Lindos. We vervolgen onze weg langs prachtige bloemen.

Akropolis van Lindos

We zijn hier natuurlijk om de Akropolis te bezoeken. Dit stukje geschiedenis wat hoog boven de witte huizen uitsteekt, vertelt het verhaal over de aanbidding van de godin Athena Lindia, de Byzantijnen, de Johaniteridders, het kasteel en de bijzondere sfeer die er heerst.

De Akropolis werd waarschijnlijk al bewoond in de Minoïsche tijd, circa 2.000 jaar v. Chr. Circa 700 v. Chr. sloot Lindos zich aan bij de stedenbond van de Dorische Hexapolis. De Lindiërs waren zeelieden. Lindos stond bekend om haar voorspoed en rijkdom. Op de Akropolis werd de moedergodin Athena Lindia aanbeden. Aan het eind van de 4deeeuw v. Chr. werd een nieuwe tempel gebouwd gewijd aan Athena Lindia. De tempel had een voorhof en propyleeën. Circa 200 jaar later werd het uitgebreid met een Dorisch portico en een ceremoniële trap en later bouwden de Romeinen er nog een kleine tempel bij, de Psythiros tempel. Aldus Inez onze gids.


Kapiteinshuis

We lopen richting kapiteinshuis voor een koffiestop. Lindos staat ook bekend om de prachtige mozaïeken. Een van de huizen welke nog overeind staat in originele staat is het Kapiteinshuis. In de taverne aangrenzend hieraan drinken we koffie. In het winkeltje waar je diverse lederen tassen kunt kopen treffen we ook het BT-rugzakje aan 🙂 . Marjo en Betty lopen naar de top van de Akropolis. Duidelijk de wandelaars van de groep en echte bikkels! We lopen terug naar de bus om naar Profilia te gaan.


Profilia voor de lunch

We zijn op weg naar Profilia voor de lunch en rijden langs de voormalige villa van de gitarist David Gilmour van Pink Floyd. Elk jaar zijn er nog steeds Pink Floyd festivals op Rhodos. Voor ons gezelschap heb ik, Tanja, voor allemaal een abrikoos gekocht want het is het abrikozen seizoen. We nemen plaats voor de lunch en wachten wat voor heerlijks wij gaan eten. Alle gerechten komen een voor een op de tafel aan; een heerlijke Griekse salade, tzatiki met gorta (soort spinazie), groenteballetjes en gepofte aardappels, op houtskool gebakken varkensvlees, heerlijk met een glaasje wijn! Het toetje is iets zoets met kaneel, rozijnen en pijnboompitjes.


Profitis Ilias

We drinken eerst onderweg koffie bij Hotel Efosis. De tour gaat verder naar Profitis Ilias, een 641 meter fraai begroeide hoge berg. De klim is de moeite waard geweest; we zien een 200 jaar oude olijboom en we belanden bij het kerkje St. Nicolaus Foundoukli welke in de 15e eeuw is gebouwd en waar prachtige fresco’s en muurschilderijen te vinden zijn.

De beker van Pythagoras
De beker van Pythagoras die onze gids, Inez, altijd meeneemt en laat zien verloten we vanavond. Deze beker is zo ontworpen dat hij vanzelf helemaal leegloopt wanneer deze te vol wordt geschonken. Dit komt doordat gebruik wordt gemaakt van de wet van de communicerende vaten. Met deze beker wilde hij gulzige mensen bescheidenheid leren. Pythagoras was filosoof en wiskundige, maar bovenal Griek.

_______________________________________________________________

Henny stuurt tussendoor en van een andere plek een afbeelding van de Anthony Quinn baai beroemd om de films als “De kanonnen van Navarone” en “Escape to Athena”.


Filerimos

We gaan verder naar Filerimos. Het klooster van Panagia Filerimos ligt op een heuvel boven Ialyssos, ongeveer 10 kilometer van Rhodos Stad. Het klooster is gewijd aan de heilige Maria, de bron van het leven.

Voor je het klooster wilt gaan betreden zie je rechts een mooi laantje in de schaduw. Het is de zogenaamde kruisweg. Na een 200 meter kom je via een stenen trap bij het grote betonnen kruis. Tevens staat het kruis op een uitzichtpunt. Je kijkt uit op het nieuwe en oude vliegveld. We lopen langs alle twaalf staties op de kruisweg. Het klooster hebben we niet bezocht wegens tijdgebrek.

___________________________________________

Laatste stop 🙂 .

Bij de kiosk drinken we een zevenkruidendrankje aangeboden door BridgeTravellling.

De speciale likeur van Filerimos, Sette Erbe, is gemaakt van pure kruiden die gevonden zijn op deze berg. Het originele recept komt van de monniken uit het klooster.

Na een succesvolle dag keren we hotelwaarts.


6e competitieronde

De vermoeidheid na een lange excursiedag zit nog een beetje in de benen, maar het veld – op een paar na – is toch nagenoeg compleet. Na verloting van de beker van Pythagoras, eerder benoemd vandaag, mag Ebelien deze in ontvangst nemen. De hangouderen staan tijdens de pauze op balkon te luchten en kijken op het prachtige verlichte zwembad. Na een enerverende dag en een gezellige avond is de dagprijs voor Jet en Betty, op nummer 2 geëindigd. Henny en Dorit eindigden als 1e vandaag maar zij lopen al rond op Rhodos met de BT-cap/-tas. Zij zijn overigens een van de koplopers van het veld. Wie zit hen in de wielen? Naar de uitslag.

We hebben nog even de naklets en hierna zoeken we de kamers op. Morgen hebben we een lazy vrijdag.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

____________________________________________________________

Vrijdag, 24 mei 2019

Lazy vrijdag

Vandaag maken we er een rustig vakantiedagje van. Acht dames van onze groep doen mee aan de gym. Het is overigens een stevig program, de complimenten voor de deelnemers, zo lazy start deze dag niet. Jet en ik, Tanja, bewaken de tassen en moedigen aan.

Her en der wordt geluierd en een heerlijk broodje bij het zwembad gegeten. Betty geniet van een heerlijke crèpes met fruit en ijs. Een wandelingetje doet goed na al dat prettige gehang. Even stappen langs de zee en langs de prachtige bloemen. De keuken wordt ook onder de loep genomen en wordt beoordeeld met uitmuntend.


Trianda

Ons hotel, Blue Horizon, ligt in de badplaats Trianda nabij Rhodos Stad. In het oude authentieke centrum van Trianda kun je nog de typisch Griekse sfeer proeven. In het oude stadje vind je smalle straatjes, een Byzantijns klooster, rustige cafés en een oude kerk aan een sfeervol plein. Een wandeling naar het centrum maakt het extra leuk vanwege de prachtige gekleurde bloemen onderweg.


Mexicaans dinerbuffet

Vanavond is het buffetthema Mexicaans. De keuken van het hotel krijgt van iedereen een goede beoordeling en terecht want het is elke dag verrassend maar vooral heel smakelijk.


7e competitieronde

Na het diner is bijna iedereen present voor de 7e ronde. De groep wordt steeds hechter. Het is leuk om te horen dat men elkaar enthousiast vertelt hoe de dag is doorgebracht. Er zijn bijvoorbeeld aardig wat vrouwen die aan de overkant van het hotel leuke jurkjes hebben gescoord. Corry en Anja laten dit zien op de foto van de dagwinnaars. De drankjes worden weer netjes aan tafel gebracht en met een stukje kaas/worst laat het ons goed smaken. Ik, Tanja, speel niet mee en ga tussendoor naar buiten voor een wandelingetje. Met al die lampjes krijgt de avond een idyllisch uitstraling. Dat belooft wat voor onze Romantische Tour van zondag in Rhodos Stad.

De dagwinnaars

Vandaag reikt Anja de dagprijs uit aan Corry en Maarten (Anja en Corry gekleed in de net aangeschafte japonnen). Dorit en Henny gaan nog steeds aan kop gevolgd door Marjo en Ebelien. Morgen vervalt de eerste slechte score. Naar de uitslag.

De nazit is weer heel gezellig in de bar. We kijken alweer uit naar morgen om de dag door te brengen met veel zon op ons prachtige resort en in de omgeving.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

__________________________________________________________

Zaterdag, 25 mei 2019

Markt Rhodos

Met het zonnetje hoog aan de hemel gaat een aantal op pad om onder andere de markt in Rhodos Stad te bezoeken. Winkelliefhebbers kunnen hier sowieso hun hartje ophalen in een van de winkelstraten. Vlak aan de nieuwe stad grenst de prachtige oude stad, omgeven door walmuren. Hier vind je de typisch middeleeuwse straten met gezellige souvenir- en juwelierszaken. Anja heeft eerder deze week twee prachtige ringen gekocht.

In Rhodos Stad kun je ook heerlijk taart/gebak eten.


Onverwachts spannend avontuur

Henny en Dorit gaan vandaag met de rode Jeep naar de haven van Rhodos. Zij gaan varen en vragen aan mij, Tanja,: ga je mee wat foto’s maken? Nu wilde ik graag in de haven nog even kijken naar een adventureboot voor na de Romantische tour. Ook Anja wordt gevraagd om mee te gaan. Henny en ik kijken naar een mooie boot voor morgenavond. Hij inspecteert de opstap en zegt: dat gaat hem worden. Maar daarover morgen meer.

We gaan naar de Jet Boat om alleen foto’s te nemen van Henny en Dorit die een trip gaan maken op dit snelle watervoertuig. Voordat Anja en ik het wisten hadden we ook een zwemvest om. Voor onze spullen kregen we een waterdichte tas mee, die we vast moesten maken aan de reling. Ook moesten we ons goed vast houden. Met opzwepende muziek voeren we met hoge snelheid rond, joehoe….. De muziek viel nog even uit. Gaan we fixen horen we en zetten dan What shell we do with the drunken sailor op. Wat een avontuur! Na veel spektakel en een behoorlijke dosis adrenaline stappen we van boord voor een welverdiend drankje. Ons haar zat best goed toen we heen gingen.

Dit avontuur kregen we aangeboden van Henny en Dorit. We zouden alleen meegaan om foto’s te nemen? We zijn dus letterlijk in het (b)ootje genomen 🙂 .


Cinema; Start your holiday here

Onze volgende avontuur vindt plaats in een cinema en gaat over het ontstaan en de geschiedenis van Rhodos. Met bril op nemen we plaats in een stoel en maken de veiligheidsgordels vast? Tijdens de vertelling worden we heerlijk door elkaar geschud. Weer een leuke belevenis vandaag!

Rhodos is aardig wat keertjes veroverd. Onderaan dit verslag is meer te vinden over de geschiedenis van Rhodos.


Terug in het hotel

We komen terug in hotel en laten onze avonturen bezinken naar de bodem van het zwembad om energie te genereren voor de 8e competitieronde die om 17.00 uur aanvangt. We spelen vroeg vandaag want vanavond willen veel getuigen zijn van de Griekse avond met de sirtaki. Wedstrijdleiding Anja rust nog even uit op balkon in een nieuwe …. japon.


8e competitieronde, Grieks buffet en dans

Vooraf aan het diner spelen we alle zes de ronden. Vanavond is er nl. de Griekse muziekavond die wij niet willen missen. Na weer een gezellige en ontspannen zitting delen we dagprijs uit aan Ger en Jetty. Hierna gaan we naar het restaurant voor het Griekse buffet maar niet voordat we naar de uitslag hebben gekeken. Wat is het spannend aan kop tussen de nummers 1, 2 en 3.


Griekse muziekavond

We zitten helemaal vooraan met onze groep. Gedurende de avond vordert stijgt de stemming tot aan het plafond. Wat hebben we een plezier als een aantal van onze groep zich mengt tussen de dansers.


Geweldige sfeer!

______________________________________________________________

Maarten en Henny doen mee aan een mannendans en worden toegejuigd door de groep.

_____________________________________________________________

De sirtaki
Jetty, Tonnie, Joke, Dorit, Anja, Tanja, Marjo en Greet oefenen de sirtaki.


_______________________________________

Leuke groep bridgers!


Wat een enige avond, wat een leuke groep bridgers en wat een dolfijne vakantie op Rhodos! Uitgelaten worden de kamers ruim na middernacht opgezocht. Morgenavond slaan we het bridgen over want dan gaan we op romantische toer in Rhodos Stad.

Tot morgen!
Anja van Praat, Tanja Rueck
Begeleiding, Blue Horizon, Rhodos

_____________________________________________________________

Zondag, 26 mei 2019

Vroeg uit de veren

Voor een avond zoals gisteren staan de meesten toch vroeg op om zich snel te nestelen aan het zwembad na een heerlijk ontbijtje. We maken een rondje. Veel mensen lezen op hun e-reader en dat stoft volgens Anja veel gemakkelijker af dan de inhoud van een boekenkast. We zien ook hard materiaal van literaire hoogstandjes tot aan roddelbladen toe 🙂 . Ook het populaire kruiswoordraadsel of de sudoku en de altijd verrassende cryptogram worden gemaakt.


Lunch in tuinkamer

We ruilen de maaltijd. In plaats van het diner gebruiken we vandaag een lunch in de prachtige tuinkamer. Tijdens dinertijd zijn wij nl. in Rhodos Stad voor de Romantische toer.


Romantische toer Rhodos Stad

We worden rond 16.00 uur opgehaald. Het wachten is op het busje.

Connie, onze Nederlands sprekende gids, geeft uitleg over de Mandraki haven en we gaan met de bus naar het oude stadion waar vroeger de Spelen werden gehouden. Daar gaan we naar beneden en gaan verder naar de oude stad. Connie zal ons vertellen over de geschiedenis en de verdediging tegen de aanvallers. De stevige muur heeft daarbij geholpen en heeft haar eigen verhaal. In een Griekse taverne eten we met elkaar en daarna wordt een aantal weer met de bus naar het hotel gebracht. De overblijvers gaan nog een rondje varen en nemen dan de taxi terug naar het hotel.

Meer over het ontstaan en de geschiedenis van Rhodos staat onderaan dit verslag.


Mandraki haven

We zijn op weg naar de Mandraki haven. Op de enorme zuilen staan twee herten, een bok en een hinde, die het symbool van het eiland zijn. Volgens overlevering zou hier de Kolossus van Rhodos (een van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid) hebben gestaan, waar de schepen onderdoor zouden hebben gevaren. Ten noorden van de haven ligt de Evangelismos kerk. Deze kerk werd door Italianen gebouwd en opgedragen aan Sint Johannes.