Reisverslag Bridgereis Sicilië september 2018

________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag II. Bridgereis Sicilië – september 2018
Hopps Hotel – Mazara del Vallo

Reisverslag II: 16-23 september 2018
Ga naar reisverslag I: 9-16 september 2018


8/15-daagse Bridgereis 

Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂

 


Reisverslag 16-23 september 2018

Begeleiding

Anneloes en LeoDe wedstrijdbegeleiding (NBB-gekwalificeerd) is in handen van Anneloes Dijk en Leo Vrielink. Anneloes is tevens gastvrouw.  Naast het begeleiden van bridgereizen voor BridgeTravelling geven zij ook bridgelessen bij Bridgeschool Twente. Lees verder… Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen.

Clinics

Enri LeufkensDoor Enri Leufkens, voormalig wereldkampioen met Berry Westra. Op humoristische wijze laat Enri het licht schijnen over belangrijke thema’s in de bridgesport en over hilarische gebeurtenissen tijdens zijn bridgeperiode op wereldniveau. Lees verder …

Tot 16 september 2018!
Anneloes, Leo, Enri


Het weer

weer


Zondag, 16 september 2018

Vertrek vliegtuig

Vanmiddag vertrekken onze gasten om 15.00 uur richting Sicilië, luchthaven Trapani. Zij worden door de reisleiding van Corendon naar de bus verwezen aangezien wij al een weekje op Sicilië zijn met de 1e groep.

Primeurs vliegen ook mee

Het vliegtuig neemt ook onze nieuwe dagprijzen mee die Tanja zorgvuldig in haar handbagage heeft gestopt en niet in het ruim voor het geval deze weer richting Nederland vliegen. Tanja is ook een van onze begeleidsters. Zij gaat nu heerlijk een weekje als gast genieten 🙂 . Tien personen blijven ook de 2e week. Wij kijken uit naar de nieuwe groep!


Aankomst met auto

16Vier van de nieuwe gasten, die met de auto zijn gekomen verwelkomen we ’s middags al. Vanavond rond 21.30 uur komt de rest. De eerste groep was meteen al aan het bridgen.

Wat hebben we allemaal zin in een gezellige week die nog voor de boeg ligt!


Aankomst hotel 

Een aantal gasten is gespot op Schiphol, in het vliegtuig en na de landing vandaag. Rond 21.30 uur  arriveren de nieuwe gasten in het hotel. We hebben ervoor gezorgd dat er nog gebruik kan worden gemaakt van het diner. Bekenden die elkaar hier weerzien maken een (lang) praatje en proosten op een gezellige week. Wij, Anneloes en Leo, begroeten persoonlijk iedereen, maken een babbeltje en wensen iedereen een fijne vakantie. Hierna gaan we richting onze kamer en kijken uit naar de tweede week op Sicilië. Morgenochtend is de introductie van de nieuwe week bridgen.

Tot morgen!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Maandag, 17 september 2018

Kennismakingsbijeenkomst

Na een uitgebreid ontbijt krijgen onze gasten eerst om 10.00 uur een aantal huishoudelijke zaken te horen over het hotel door Jeanet van Corendon. Ook prijst zij enkele excursies aan die in de top drie staan. Te weten 1. Palermo met gids 2. Mini cruise naar twee eilandjes net buiten de kust en 3. Bezoek historische stadje Erice.

Vervolgens volgt onze kennismaking en wij vertellen over de gang van zaken tijdens de bridgeweek. We gaan enkele nieuwe paren vormen. Enri Leufkens wordt door ons voorgesteld; hij vertelt aansluitend over zijn clinics. Dat zijn voor de achterblijvers van de eerste week weer hele andere onderwerpen. Daarna proosten we op een fijne vakantie c.q. bridgeweek en kletsen nog lekker na.


Omgeving verkennen

’s Middags gaan velen ontspannen bij het zwembad of gaan naar het strandpaviljoen om te zonnen of een start te maken aan een mooi boek.  Via de boulevard trekt men ook Mazara in en we horen dat er plannen worden gesmeed voor deze week.

Dinnertime

Om 19.00 uur heeft iedereen al een leuk plekje gevonden op het terras van het restaurant. Als je daar maar op tijd gaat zitten kun je heerlijk dineren met alle nieuwe bridgevrienden in de zwoele buitenlucht. Wederom horen we opmerkelijk veel positieve geluiden over de kwaliteit van de keuken.

1e competitieavond met uitreiking primeur

Aansluitend op het heerlijke dinerbuffet starten we de eerste zitting van de nieuwe competitie. De voortreffelijke hapjes en drankjes staan alweer klaar zodat we niets tekort komen. We horen geruchten over sterke spelers dus belooft het niet alleen een mooie maar ook spannende bridgeweek te worden. Neeltje probeert achter haar  mooie kaarten te duiken tijdens het nemen van een foto. Ondanks een lastige arbitrage kunnen we nog voor half twaalf de avond met een extra lekker wijntje afsluiten. De hotelmanager pakt aardig voor ons uit!

Bij de uitreiking van de dagprijs hebben wij de primeur om de nieuwe BridgeTravelling pet en de BridgeTravelling rugtas uit te reiken aan Annemiek en Jos. Zij hebben maar liefst 70,83 % gescoord. Naar de uitslag. Lekker slapen en tot morgen bij de eerste clinic van deze week van Enri.

Tot morgen!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Dinsdag, 18 september 2018

1e clinic Kaarten 

Enri begint vroeg met zijn clinic. Dus op tijd opstaan, ontbijten en om 10.00 uur paraat zijn. De eerste clinic van deze week stroomt vol. Bijna iedereen doet mee. Opnieuw wordt kaartlezen op een speciale manier belicht door ons grote voorbeeld. Zeer leerzaam. En daarna gaan we het behandelde vanavond toepassen. Enri heeft weer zoals gebruikelijk zo’n zes spellen voorgestoken waarin het behandelde thema is “verstopt “.


Op stap naar Erice

We gaan met een groepje Jeanet, Nel, Anneloes, Hans, Dana, Lammy, Rita en Leo in twee auto’s naar Erice. Dit is een middeleeuws stadje dat op een berg op 750 meter boven het landschap uitsteekt en dus op grote afstand te zien is. We kiezen ervoor om met de auto via de vele haarspeldbochten naar boven te rijden. Toch bijna twee uur duurt de autorit. Je kunt de top ook bereiken met een kabelbaan. Dat scheelt vele kilometers rijden. En wie komen we tegen? Het blijkt dat ook Enri en Oda met de auto zijn gegaan en dat Tanja, Neeltje en Gea hebben gekozen voor de kabelbaan. We kunnen dus bijna de bridgecompetitie op Erice voortzetten! 🙂

Pittoresk stadje

Erice is een pittoresk stadje met nog steeds die middeleeuwse uitstraling. Het ligt prachtig op de berg Monte San Giuliano. Je kunt er ontspannen rondslenteren en een terrasje pakken. Het is wel een aaneenschakeling van souvenirwinkeltjes, kunstwinkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Best heel leuk en gezellig en met prachtige vergezichten waaronder de zoutpannen aan de kust. Maar je kunt ook een “kerkenroute”, een uitgezette wandelroute lopen. Je wordt dan geleid naar de San Martino, San Giuliano en het klooster van San Salvadore. Na wat rond gelopen te hebben nemen we een lunch en daarna gaan we naar Pasticceria Maria Grammatico.


Lekkerste zoetigheden van Sicilië

We lopen naar de hoofdstraat, Corso Vittoria Emanuele. Daar vind je op nr. 14 Pasticceria Maria Grammatico, dat tot de allerbeste Siciliaanse banketbakkerijen behoort en bekend is vanwege de heerlijke amandelkoekjes en marsepeincreaties.

Terugweg

Op de terugweg kiezen we voor binnenweggetjes. Dan duurt het ook 2 uur, maar dan zie je wel een stukje binnenland. Ook leuk om tussen de omgeploegde landerijen, wijnranken en olijfgaarden te rijden. Wat een uitgestrekte schoonheid en rust is hier op Sicilië nog te vinden.


2e competitieavond

Mooi op tijd zijn we terug voor het diner en aansluitend hieraan gaan we bridgen. Enri is er weer bij om te kijken of zijn cursisten goed starten en gaat vervolgens naar zijn kamer om te werken aan de clinic van de volgende dag. Het bridgen verloopt op een starthobbeltje na op rolletjes. Deze week hebben we te maken met een stilzit maar we kunnen in het hotel tot nu toe probleemloos, hoera, invalspelers vinden.

Om 23.30 uur sluiten we wederom een leuke bridgeavond af na Lianne en Rob te hebben gefeliciteerd met de dagprijs. Opnieuw gaat een groepje buiten in de koele avond nog een poosje napraten. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Woensdag, 19 september 2018

Marktdag in Mazara del Vallo

Een regionale weekmarkt in een stad is altijd interessant. In Marzala wordt deze markt een flink eind buiten het centrum gehouden en meerdere groepen uit ons hotel zijn met taxi, huurauto of te voet erop af getogen. Leo heeft een paar keer gependeld, ook met een rolstoel achterin, om ons hier te brengen. Vrouwen zijn altijd graag op koopjes uit. Tot ons plezier zien we ook Enri met Oda slenteren en trots laat hij zijn aankopen zien. We suggereren nog dat de kisten tomaten heel voordelig zijn maar aangezien zijn auto niet ruim bemeten is moest hij dat helaas laten varen. Van de prachtige slagerij maak ik een foto, het tegelplateau buiten naast de voordeur is schitterend.


Koffie-/lunchstop

Bij een koffietentje vragen we in het Engels aan mensen of die ene stoel nog vrij is en krijgen te horen “ja hoor, pak die maar” (haha, Nederlanders). En een tafel ernaast wordt ook verlaten “schuif maar lekker aan” (weer Nederlanders) dus met onze groep kunnen we gezellig koffie gaan leuten. We willen graag hiervan foto’s maken en prompt zegt een onbekende vrouw “zal ik van jullie samen een foto maken”. We liggen helemaal dubbel. De gasten van Hopps zijn massaal naar de markt getrokken. Het weer was wat minder dus logisch.

We maken op de terugweg een forse regenbui mee en in enkele minuten valt er al zoveel regen dat het gelijk als watervallen over de weg stroomt. Een paar uur later zien we de zon weer en is het heerlijk 26 graden. Ohja, we scoren prachtige kettingen, tassen en sjaals en zijn helemaal gelukkig met onze oogst.

3e competitieavond

90Vanavond spelen we met drie paren minder. Een paar wil gewoon een avondje rustig uit eten in het stadje en twee paren sms-en ons dat ze in Corleone, ja van de film The Godfather!, nog zijn en hebben besloten om onderweg een restaurantje op te zoeken. Onder hun is een jarige maar voor hem houden we natuurlijk een verrassing nog in petto! Er staan weer overvloedig hapjes voor ons klaar en de avond wordt afgesloten met de uitreiking van de enige echte BridgeTravelling pet en het rugtasje. Trots proosten de winnaars en een groepje blijft nog gezellig napraten. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Donderdag, 20 september 2018

Na heftige onweerklap …

111109Na een goede nachtrust met een heftige onweerklap rond 06.00 uur zien we onze gasten weer fris en fruitig aan de ontbijttafels zitten. Gezellig in allerlei verschillende groepjes schuiven we steeds bij elkaar aan voor de maaltijden. De alleenstaande bridgers worden super door alle andere gasten opgevangen en dat bevordert beslist die fijne sfeer in de groep.

2e clinic Kaarten 

24Vanmorgen weer een les van Enri met het onderwerp uitkomen. De clinic Uitkomen gaat over de basisregels ervan, zowel welke kleur als welke kaart. Vervolgens over hoe het biedverloop je uitkomst zou moeten beïnvloeden. Voor vanavond heeft Enri weer spellen voorgestoken die tussen de random gewassen spellen zitten. Wellicht dat de winnaars van vandaag heel goed hebben opgelet en met de BT-pet en -rugzak de avond afsluiten met de dagprijs.

Trein naar markt Trapani

Aansluitend aan de clinic bezoeken Meta en Tanja de regionale markt in Trapani met de trein, een boemeltje dat vertrekt van het stationnetje in Mazara del Vallo. Het stationnetje ligt op ± 10 minuten loopafstand van het hotel. De rit is een heuse belevenis: ouderwets maar met airco en als je ergens op tijd zou willen zijn kun je deze trein beter niet nemen. Op het station koop je een elektronisch kaartje wat je, als er een belsignaal afgaat, moet activeren. De trein arriveert dan een paar minuten later. Je moet het maar weten.


Ieder gaat zijns weegs

Gasten zoeken het strand of zwembad op om heerlijk te relaxen met een boek of een puzzeltje. Ook de ijswinkel Mucho Gusto wordt weer bezocht. Siciliaanse ijs is een culinair hoogstandje van de vele ijssalons, maar vooral van Mucho Gusto die zelfgemaakt ijs bereid met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. De winkel ligt op korte afstand van het hotel. Verder gaan er weer gasten met de auto op pad om het prachtige Sicilië te ontdekken en de wandeling via de boulevard naar de winkeltjes van Mazara was ook de moeite waard volgens enkele gasten.

Bezoek Selinunte

Een aantal gasten heeft Selinunte aangedaan op ongeveer 30 km afstand va het hotel. Van de opgravingen in Selinunte ben je bijzonder onder de indruk want 2600 jaar geleden waren de Griekse kolonisten en hun nazaten al in staat om een gigantische stad te bouwen voor 25.000 inwoners. Vooral de zogenaamde Tempel E uit ± 460 voor Chr., mogelijk gewijd aan de godin Hera, die in de 20e eeuw gedeeltelijk gerestaureerd is, is vanwege zijn grootte indrukwekkend.


Avondbesteding van ..

110Vanavond heeft Enri genoten van een barokmuziekconcert getiteld “Van zee naar zee” met authentieke instrumenten in een kerk, de Parrocchia San Matteo, in Marsala op ongeveer 22 km afstand van het hotel. De bezoekers kregen de gelegenheid te luisteren naar de tonen van een barokviool en een viola da gamba.

Neeltje en Gea hebben gegeten in een goed visrestaurant aan de haven. Het diner bestond uit diverse kleine hapjes en duurde wel tot 22.30 uur. Een heerlijk vakantiegevoel overheerste.

4e competitieavond ballonnen

slingers2slingers2

Voor Rob en Hans hebben we de zaal met slingers versierd en een glaasje limoncello klaargezet om te te proosten. We zingen samen met Angélica, onze privé serveerster, zelfs de Italiaanse versie van lang zullen ze leven. Als cadeautje krijgen ze ieder dé schort van Sicilië die ze de hele avond om mogen houden.

Meta en Tanja eindigen op de eerste plaats met 62,86%, Ineke en Renee worden tweede met 57,14% en Lammy en Rita op de derde plaats met 55,63%. Aan het einde van de avond treden een paar artiesten op die als bridgend vechtpaar elkaar de huid vol schelden. Ze eindigen de spannende biedingen met 7 schoppen maar achteraf vermeldt de geschiedenis niet of het contract down ging. Nog enige glaasjes limoncello, biertjes en wijntjes worden gedronken alvorens we weer onze bedden opzoeken. Naar de uitslag.

Welterusten en tot morgenochtend!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Vrijdag, 21 september 2018

3e clinic Kaarten 


Bespreking clinic 20 september, Uitkomen

spel 2, 20 september 2018Na een goede nachtrust – wat kun je heerlijk slapen na zo’n fijne avond – en een lekker ontbijt gaan we naar de bridgezaal waar Oda en Enri alles hebben klaarstaan voor de clinic van vandaag. Eerst worden de zes voorgestoken spellen besproken van de vorige avond met het thema Uitkomen. Willekeurig verstopt tussen 24 spellen weet je niet welke het zouden kunnen zijn. Dit levert voor velen een Aha-Erlebnis op en dan ben je trots als je het hebt doorzien. Of niet. Ook kan iedereen vragen stellen over de overige spellen. De spelverdelingen zijn immers voor ieder via de website weer na te kijken!

Preëmptieve openingen

Het onderwerp dit keer gaat over preëmptieve openingen. Niet zomaar zoals we geleerd hebben uit het boekje, maar net een stapje verder: hoe je de ene keer zeer scherp kunt openen en de andere keer toch voorzichtig moet zijn. Een eyeopener waar velen de komende tijd op de thuisclub mee gaan scoren. Yes Enri, wat hebben we veel van je geleerd!

Palermo

Palermokust

Vandaag staat de excursie naar Palermo op het programma. Omdat we vorige week zelf een reis naar Palermo hebben georganiseerd met onze eigen groep is de belangstelling nu niet groot. Logisch. Lianne en Rob zijn er nog niet geweest dus zij pakken nu hun kans. Een dag in Palermo is een ware beleving! Op elke hoek van de straat is weer een ander straatbeeld of prachtig monument.


Wandeling Mazara del Vallo

Inbreng Tanja Rueck

Vier dames besluiten om 15.30 uur te gaan wandelen richting de Kasbah en de haven. Bij het eerste kerkje wat we tegenkomen staan veel mensen vanwege een trouwerij. In Sicilië bestaan veel tradities rondom de inzegening van een huwelijk onder andere: iets groens dragen in de nacht voor de bruiloft brengt geluk en rijkdom aan het bruidspaar, op de trouwdag mag de bruid geen goud dragen, totdat ze haar trouwring om krijgt. Goud dragen gedurende of voor de bruiloft zou ongeluk brengen. Nadat we de bruid en bruidegom hebben aanschouwd vervolgen we ons plan en gaan richting haven.

Via haven richting de Kasbah

We lopen door steegjes met de prachtigste mozaïeken naar de haven. We zien en ruiken veel vissersbootjes. Er is een kleine visafslag waar de mooiste vissen liggen uitgestald. We mogen lekker rondkijken en foto,s maken. Op de terugweg – na een korte rustpauze van Dana – komen we in de Kasbah een mooie modezaak tegen. 70% korting. We zijn niet te houden. Met verschillende aankopen gaan we richting huis. Onderweg moeten we even schuilen voor de regen. Dit doen we in de kerk. Na nog wat aankopen in de plaatselijke supermarkt, komen we na twee en half uur rondlopen weer terug bij het hotel.

Fijne avond!
Tanja Rueck
Mazara del Vallo – Sicilië


Pizzeria

Vandaag wordt de pizzeria van het hotel door velen bezocht. Leo geniet ook duidelijk van zijn pizza aan de afbeelding te zien.


5e competitieavond

128’s Avonds is er weer een gewone bridgeavond. Niemand jarig, gewoon bridgen. En dat gaat geweldig. De uitslag is ongeveer die van de vorige dag, maar dan op de kop. De eerdere winnaars staan nu bijna onderaan; de laatsten van gisteren zijn nu de winnaars. Het kan verkeren 🙂 . Aldus, de dagprijs gaat naar Anneloes en Dana.  Naar de uitslag.

Opnieuw blijven veel mensen hangen. Het is erg gezellig met deze groep.

Tot morgen!
Leo en Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Zaterdag, 22 september 2018

Toerisme nog niet doorgedrongen

Wat is Italië toch een heerlijk land om vakantie te kunnen vieren. Hier in Mazara del Vallo op Sicilië is het toerisme amper doorgedrongen en zijn de bewoners nog uiterst vriendelijk tegen de buitenlanders. De tv-beelden in Nederland over bootvluchtelingen herkennen we hier niet.

We ervaren veel relaxte mensen die behulpzaam zijn voor de toeristen zoals die jongen bij de supermarkt die vanuit het Italiaans naar het Engels iets vertaalt. Ook de jongeman met een auto die een groepje ‘gewoon’ naar het hotel brengt omdat er zojuist een flinke bui losbarstte. De bediening van het hotel is ook zeer behulpzaam en probeert soms een gesprekje aan te knopen. Je merkt duidelijk dat er geen druk staat op het presteren en de nadruk ligt op het de gasten naar hun zin maken.

Bootexcursie

Op de laatste dag is een groepje met de bootexcursie mee. Het is rustig weer en ze kunnen volop genieten van de tocht en het zwemmen in de open zee. Laten die zwemmers nou gefilmd zijn en vervolgens door Neeltje gefotoshopt de video terugkrijgen met een dansende dolfijn voor hun neus in het water. Dit leidt natuurlijk tot hilarische lachpartijen bij de achterblijvers die verrast worden met deze beelden. De BT-tasjes konden natuurlijk niet achterblijven en gingen ook gezellig mee op reis 🙂 .

Laatste terrasje, laatste inkopen 

Een andere groep is nog hun slag gaan slaan bij een modehuis met 70% korting, net zoals in Nederland is hier ook einde-seizoen-korting. Een paar mooie bloesjes, pantalon en shirtje is de gewilde oogst. Deze kleding heeft geen goedkope kashba uitstraling maar die mooie fijne design kwaliteit die je hier in Italië kunt vinden.

Aansluitend drinken we een overheerlijk Italiaans kopje cappuccino en hummm ijskoffie op de terrasje. We maken nog wat foto’s onderweg van dit mooie historische plaatsje zoals van de fontein naast de basiliek en ontdekken een vogelmuseum waar men gratis naar binnen kunt gaan om de vele opgezette vogels te spotten. Tot mijn verbazing staan in de vitrines ook een kleine kangoeroe en een egeltje, ahh. Bij die tassenwinkel scoren we onze laatste aankopen en strijken neer op een terras voor een lunch.


6e en laatste competitieavond

Na het diner begint een spannende bridgeavond. Het gevecht speelt zich voornamelijk af tussen de nummers 3, 4 en 5. Voordat we aan de competitie-uitslag van deze week beginnen zetten we eerst Lammy en Rita nog even in het zonnetje, zij tekenden voor de dagprijs. Vervolgens reiken we het BT-certificaat uit aan Oda voor haar verdiensten de afgelopen twee weken.


Prijsuitreiking

De eerste plek is onbereikbaar na de daverende klappen die Annemiek en Jos hebben uitgedeeld. De competitiestand is geworden: 1. Annemiek en Jos, 2. Lianne en Rob en 3. Oda en Hans. Na een speech van de winnaar en een bedankje voor de leiding volgt nog een gezellig samenzijn. Hiermee wordt een prachtige week afgesloten. Naar  de uitslag. 


Éen van de hilarische momenten tijdens de prijsuitreiking


Zondag, 23 september 2018

Toegift Enri zondagochtend Kaarten 

167Enri heeft veel historische spellen gestoken zodat iedereen geconfronteerd wordt met extreme klassiekers. In deze extra clinic geeft Enri uitleg hierover gelardeerd met prachtige verhalen uit zijn bridgecarrière. We bedanken Enri hartelijk. We gaan met heel veel meer wijsheid naar huis en zullen onze leden op de club versteld doen staan.

Namens onze gasten, heel veel dank! We hebben genoten van jouw lessen, de historische verhalen en last but not least; jouw tomeloze energie!

De volgende reis die Enri maakt met BridgeTravelling is Oostenrijk in maart 2019.


Laatste momenten vooraf aan vertrek luchthaven

We relaxen aan het zwembad, gaan naar het privéstrand, gebruiken de laatste lunch en maken hier en daar nog een babbeltje in het zonovergoten Mazara del Vallo. Aan het einde van de middag zitten we klaar om in de bus te stappen. Het vliegtuig vertrekt rond 20.00 uur naar ons kikkerlandje.


Het was weer een week met een leuke groep bridgers!

142


Goede reis!

Goede reis, we missen jullie nu al! Graag tot ziens bij een van onze volgende reizen met BridgeTravelling. 😉

Leo, Anneloes, Enri
Begeleiding bridgereis Sicilië, september 2018

enri-leufkens   Anneloes en Leo

2 reacties op Reisverslag Bridgereis Sicilië september 2018

  1. Jan en Jacqueline zegt:

    iedereen natuurlijk weer een fijne week toegewenst.

  2. Joop en Dorien zegt:

    We zien veel bekende gezichten van onze wintersportreizen met Bridgetravelling! Veel vakantie- en bridgeplezier!
    Winterreis Oostenrijk.

    Hartelijke groeten van Joop en Dorien Wanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s