Reisverslag Bridgereis Sicilië 7-14 september 2017

__________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Bridgereis Sicilië – september 2017
Hopps Hotel – Mazara del Vallo


8-/15-daagse Bridgereis 

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)


Begeleiding

De wedstrijdbegeleiding (NBB-gekwalificeerd) is in handen van Anneloes Dijk en Leo Vrielink. Anneloes is tevens gastvrouw.  Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen.

Tot 7 september 2017!
Anneloes en Leo.

Hebt u vragen tijdens uw reis Anneloes en Leo helpen u graag verder.
Inge Kooijman, eigenaar.

Het weer

Het weer


Donderdag, 7 september 2017

Aankomst

Wij, Anneloes en Leo, zijn een paar dagen eerder ingevlogen. Wij wachten u op bij het hotel. Om 15.00 uur is er een informatiebijeenkomst van Corendon. Vanaf 19.00 uur kunt u gebruik maken van het buffet. Hierna om 20.15 uur heten wij u officieel welkom in de bridgezaal en proosten we op gezellige dagen op Sicilië. Na het welkom is er inloopbridge. De competitie start morgen.

Hartelijke groet,
Anneloes en Leo


Bridgezaal staat klaar

Welkom

Benvenuti! hartelijk welkom, op Sicilië het mooie en grootste eiland van de Middellandse Zee, voor onze gasten van BridgeTravelling. Na een voorspoedige vlucht, de transfer van Trapani naar Mazara del Vallo en het inchecken kunnen we direct beschikken over onze hotelkamers. Ook het lunchbuffet staat al klaar in het restaurant waardoor we ons meteen helemaal welkom voelen en onze Siciliaanse bridgevakantie kan beginnen.

Informatie excursies

Vanmiddag is een bijeenkomst met de Corendonhostessen Christien en Manrica gepland. Zij vertellen over de ins en outs van het hotel en over het uitgebreide excursie-programma zoals een dagtocht naar de hoofdstad Palermo waar een Nederlands sprekende gids ons gaat begeleiden. Ook voor Selinunte waar de grootste archeologische opgravingen van Europa plaatsvinden blijkt belangstelling te zijn.


De bridgebijeenkomst is om 18.30 uur gepland zodat we eerst wat bij kunnen komen van de reis en de koffers kunnen uitpakken. De temperatuur is hier na de hete zomer in dit jaargetijde heerlijk: overdag gemiddeld 28° en ’s nachts ca. 19° waardoor je goed kunt slapen.

Inloopavond

36Bijna alle bridgers willen vanavond tijdens de inloopavond meedoen en we proosten met een Italiaans glaasje limoncello met ijs op een heerlijke vakantie. In de lobby van het hotel staan de bridgetafels voor ons gereserveerd en de bar, bediend door Marko, is na het diner eveneens voorzien van koffie en thee. Tot onze grote pret staan naast de koffie en thee twee volle schalen met snacks in de vorm van bitterballen, gevuld met mozzarella of olijven, voor later op de avond ook al klaar. We genieten van een ontspannen avondje bridge maar besluiten na vijf rondes om te stoppen. Bij het zwembad drinken een paar nog een laatste glaasje en ontdekken we wederzijdse gewaardeerde bridgekennissen. Wat is die bridgewereld toch klein 🙂 Naar de uitslag.

Lekker slapen en tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Vrijdag, 8 september 2017

Uitgebreid ontbijtbuffet

Heerlijk uitgerust zien we onze gasten verschijnen bij het ontbijtbuffet. Voor elk wat wils is er te kiezen uit magere yoghurt met een vrucht in de vorm van een perzik tot een Engels ontbijt met uitgebakken spek, worstjes en natuurlijk de roer- en gebakken eieren. Continue worden verse warme croissantjes aangevuld evenals de typische kleine witte bolletjes van Sicilië. Humm, een goed begin van de dag.

Bezoek Selinunte

Vandaag wordt een deels bewolkte dag verwacht en trekken meerdere stellen eropuit om de omgeving te verkennen. Voor wie een huurauto heeft is een tochtje naar het oosten, Selinunte of Agrigento, aantrekkelijk. Laat nu juist in het oosten de meeste regen vallen maar na regen komt de bekende zonneschijn! Van de opgravingen in Selinunte ben je bijzonder onder de indruk want 2600 jaar geleden waren de Griekse kolonisten en hun nazaten al in staat om een gigantische stad te bouwen voor 25.000 inwoners. Vooral de zogenaamde Tempel E uit ± 460 voor Chr., mogelijk gewijd aan de godin Hera, die in de 20e eeuw gedeeltelijk gerestaureerd is, is vanwege zijn grootte indrukwekkend.
Morgen beschrijven we het bezoek aan Palermo.


Eerste competitieavond

Vanavond begint de competitie van de eerste week. In de lobby van het hotel is een mooie privéruimte voor de bridgeavonden gerealiseerd, compleet met Marko, die ons gaat voorzien van koffie, thee en alle andere drankjes tijdens de avond.

Spel 21

spel21We schudden (wassen) zelf de spellen en dat levert weer prachtige verdelingen op, die ook bij de uitslagen op de website terug te vinden zijn. Bijvoorbeeld op spel 21 kunnen zowel NZ als OW de manche spelen: voor OW was dat mogelijk met zeventien punten. De sfeer is uitstekend, gezellig en menigmaal gaat er een lachsalvo door de zaal waarvan klaverjassers verderop verbaasd opkijken want “bridge is toch een serieus spel”. Met nog een laatste glaasje buiten bij het zwembad genieten we na van de fijne zomerse temperaturen op Sicilië. Naar de uitslag met spelverdelingen.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië

 


Zaterdag, 9 september 2017

Bezoek Palermo

Vanmorgen gaan Linda, Cor, Noëlle en Huub al vroeg met de bus mee naar Palermo. Een excursie die je niet snel vergeet maar vooral concludeert Huub dat je in Palermo wel drie dagen door moet brengen om de meeste highlights te kunnen zien.

Palazzo dei Normanni
Aan het indrukwekkende Piazza della Vittoria in de hoofdstad Palermo, zijn verschillende historische bezienswaardigheden te bespeuren. Zo ook het Palazzo dei Normanni, wat ook wel bekend staat als Palazzo Reale. Dit in hoofdzakelijk renaissance stijl gebouwde paleis, is tegenwoordig het kantoor waar het Siciliaanse parlement samen komt. Oudste delen van de fundering zijn afkomstig uit de negende eeuw. Destijds woonden er koningen die er het koninkrijk Sicilië vertegenwoordigden. In de bouwstijl zijn ook duidelijke sporen zichtbaar die afkomstig zijn uit de middeleeuwse Arabisch-Normandische kunststijl. Het Palazzo dei Normanni is tegen betaling deels toegankelijk voor publiek. Op de begane grond is tevens de Koninklijke kapel ‘Capella Palatina’ te bewonderen.

Omgeving verkennen

Marion en Piet hebben fietsen gehuurd en hebben de omgeving verkend: een prachtig landschap met olijfgaarden, druivenvelden en tomatenteelt. Opvallend zijn de kleine, ongevaarlijke brandjes die her en der gewoed hebben en de Sicilianen gewoon laten uitbranden. In het westelijk deel van Sicilië is geen massatoerisme in de winkelstraten waar te nemen en bij de plaatselijke VVV word je heel vriendelijk verteld over de vele bezienswaardigheden in Mazara del Vallo. De vele terrasjes nodigen ons uit om het gezellige, levendige Siciliaanse straatbeeld te beleven. Een oudere man, die zijn fiets naast het bankje plaatst, gaat een gesprekje met je aan en met handen en voeten kunnen wij hem ‘vertellen’ dat we uit Nederland komen. Hij pakt vervolgens zijn IPhone en zoekt ons land op en knikt bevestigend. Prachtig zoals de ouderen hier ook met Wikipedia net zo vertrouwd zijn als in ons land.Tweede competitieronde

Voor de bridgeavond maken we ons op voor de tweede competitieronde. In onze gezellige bridgeruimte heeft Marko de koffie, thee en drankjeshoek weer geweldig ingericht zodat het ons aan niets zal ontbreken. De sfeer is heerlijk ontspannen en de avond eindigt met opmerkelijke winnaars nl. onze zuiderburen uit het Belgische Waregem: Linda en Dirk. Opmerkelijk omdat Linda nog maar één jaar bridget dus is het applaus groot! Nog een afzakkertje in de zwembadbar en dan zoeken we onze kamers op, welterusten!
Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië

 


Zondag, 10 september 2017

Klimaat Sicilië en toerisme

September
Wat een heerlijk klimaat heeft Sicilië nog in de maand september.  In september valt er nog steeds weinig regen (maximaal 30 mm regen per maand) en kun je genieten van aangename temperaturen (tussen de 25° en 27° C) en zwoele nazomeravonden. In november en december daalt de temperatuur al flink naar 17 en 14 graden en is hier geen toeristische gezelligheid meer. Volgens de lokale bevolking houdt Mazara del Vallo in de wintermaanden haar winterslaap. Eind april/begin mei begint het toerisme weer op gang te komen.

klimaat

Meezingen met Alex

67Omdat de dag met een beetje regen begint – best even lekker na heel veel zon – huizen veel gasten van hotel Hopps in de lobby waar Alex, animatieteamlid, met zijn gitaar en zangkunst de gasten vermaakt. De Italianen zingen luidkeels mee.

 


Tempelvallei Agrigento

Vandaag gaat ieder zijn eigen weg en wij gaan een kijkje nemen bij de tempelvallei van Agrigento, een grote stad op 1,5 uur met de auto rijden van Mazara del Vallo. Het is vandaag bewolkt en hier en daar valt een spatje regen maar met 25 – 28 graden lukt het niet om nat te worden.

Sicilië was in trek bij de Grieken

Sicilië was lang geleden zeer in trek bij de Grieken, die er tal van schitterende tempels bouwden. Stuk voor stuk gouden herinneringen aan een Grieks verleden. Een aantal van deze tempels is nog altijd te bezoeken.
Vallei van de Tempels bij Agrigento
Bij Agrigento vind je de belangrijkste archeologische opgravingen van Sicilië: de Valle dei Templi (‘Vallei van de Tempels’). De tempels maakten ooit deel uit van de Griekse stad Akragas, ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat,’ aldus de schrijver Pindarus. De Valle dei Templi staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en moet je zeker eens in je leven gezien hebben.
Bijzonder is vooral de Tempio di Ercole, de Tempel van Hercules, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon, op de Akropolis in Athene. De tempel telde oorspronkelijk 38 zuilen, maar nu staan er nog slechts negen overeind. Bewonder ook de Tempio della Concordia en de Tempio di Giunone Lacinia, gewijd aan Juno, de godin van het huwelijk en van de zwangerschap.

Tempel van Concordia

De schitterende tempel van Concordia staat nog grotendeels overeind en vormt daarmee een prachtig silhouet in de omgeving dus op grote afstand weten we al waar de tempelvallei te vinden is. Verspreid zien we de tempels van Dioscuri, Heracles, Olympieion en Hera Lacinia. De Dioscuri tempel is gewijd aan de tweelingzonen van Zeus, Castor en Pollux. Een Nederlandse toeriste wijst op Telamon, een gigantisch liggend beeld voor de Concordia en twee schattige kinderen kijken schaterlachend in zijn been. Daarnaast staat een olijfboom, die al 500 – 600 jaar oud is. We klauteren omhoog naar Pollux om nog een laatste foto te maken.

Tijdens onze wandeling over het terrein neem ik (Anneloes) ook graag foto’s van de natuur. De cactusvruchten of vijgen ‘Figue d’Inde’ groeien op Sicilië weelderig, zelfs langs de kant van de weg en zijn in dit jaargetijde rijp c.q. eetbaar. Aan de amandelbomen hangen nu ook eetbare noten maar de citroenen zijn nog groen. Een magere jonge zwerfhond geven we wat te eten en drinken.

Markante kust

De markante kust van Zuid-Sicilië laat enkele opmerkelijke rotsformaties zien waarvan Scala dei Turchi een prachtig voorbeeld is. Deze spierwitte rots bestaande uit traplagen nodigt menigeen uit om te beklimmen.


Derde competitieronde

Vanavond spelen we de 3de competitieronde. Een gezellig avond en weer blijkt het goede bridgeniveau van de deelnemers. Een spel wordt na afloop nog geanalyseerd en lijdt tot grote hilariteit maar sportief complimenteren we elkaar. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Maandag, 11 september 2017

Winderige dag

Voor vandaag zijn we voorbereid op een regenachtige en winderige dag maar op Sicilië kan de weersvoorspelling flink anders uitpakken. De wind bleef maar de donkere regenwolken lieten geen druppel in Mazara del Vallo vallen. Reden voor velen om er alsnog op uit te trekken en vanavond, dus geen extra bridgemiddag, weer aan de bridgetafel aan te schuiven. De gasten die op het strand een paar uurtjes wilden bakken kwamen gezandstraald terug maar die heerlijke verkoelende wind maakte het zonnen weer aangenaam.

Autotripje omgeving

Met Bea en Mira gaan wij een tripje met de auto in de omgeving van Mazara maken. We aanschouwen de hoge golven, die tegen de boulevard slaan. De boulevard loopt vele kilometers door in westelijke richting. In het binnenland bestaat het landschap voornamelijk uit enorme olijfgaarden afgewisseld met kleinere wijngaarden. Een boer die zojuist zijn witte druiven heeft geoogst rijdt met zijn trekker en aanhanger naar de coöperatie om de opbrengst van vandaag af te leveren.


Onderweg zien we op een veld grote grijsgroene bladeren die voor Mira om nadere studie vragen. Het zijn koolbladeren maar helaas schiet onze niet boerenkennis tekort om rode, spits of witte kool hieraan op te hangen. Ook staan we even stil bij een citroenboom. Bij een plaatselijke Lidl slaan we heerlijke Italiaanse koekjes in voor vanavond bij de koffie en Leo brengt ons weer veilig door het drukke Italiaanse verkeer bij het hotel. Tijd voor een verlate siësta.


Vierde competitieronde

Na het diner gaan we naar de lounge waar de koffie en thee klaarstaan.
De bridgeavond verloopt weer ontspannen maar de zekere spanning is wel merkbaar omdat de spelers aan elkaar gewaagd zijn en de competitiestanden dicht bij elkaar liggen. Wederom een gezellige en sportieve avond! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Dinsdag, 12 september 2017

Bezoek Erice

Het kan vandaag nog wat bewolkt zijn en met laaghangende bewolking zou ons voorgenomen bezoek aan Erice zonder vest of jas kouder kunnen uitpakken dus gaan wij gewapend met een warm vest op pad.

Erice is een middeleeuws stadje in het noordwesten van Sicilië dat als een adelaarsnest op een imposante bergtop op 751 m hoog troont. De stad heeft zijn naam te danken aan de Elymerenkoning Eryx, volgens de legende een zoon van Aphrodite. Ter ere van zijn moeder liet Eryx een prachtige tempel oprichten. De tempel van de liefdesgodin, die door de Carthagers werd vereerd als Astarte, door de Grieken als Aphrodite en door de Romeinen als Venus, trok eindeloze drommen pelgrims. Priesteressen vereerden de godin door de uitoefening van de heilige tempelprostitutie – de voornaamste reden dat christenen later geen steen van het heiligdom op de andere lieten. De Normandiërs bouwden hier later een machtig kasteel.


Erice, een van de meest sfeervolle dorpjes in het westen van Sicilië

De haarspeldbochtenweg omhoog voert je naar de poort van de verkeersluwe stad maar je kunt ook met de kabelbaan vanaf Trapani naar boven. Tijdens de wandeling over de oude geplaveide weg snap je waarom de hostess in ons hotel die deze excursie aanbiedt ieder waarschuwt deze stad alleen te bezoeken met goede wandelschoenen én voor wie goed ter been is. Smalle straatjes voeren ons langs gezellige toeristische snuisterijenwinkeltjes waar ook het ambachtelijke aardewerk kenmerkend voor Sicilië te vinden is. In de steegjes heb ik een paar mooie binnenpleintjes gekiekt. Naast de vele buitenterrassen van pizzeriaatjes en ijssalons zien we ook een restaurant met op de binnenplaats een fraaie vitrine met zoetigheden. Bijzonder is de kerk, versierd met een vensterrozet van filigreinwerk, in de 14de eeuw gebouwd van stenen afkomstig van de tempel van Aphrodite. Van het stadspark maken we nog een paar mooie foto’s van de omliggende plaatsjes ‘beneden’ en de Middellandse Zee.


Eindronde competitie

Vanavond spelen we de spannende eindronde van de competitie. Drie stellen gaan aan kop en zullen strijden voor de eerste plaats. Uit volle borst zingen we Linda toe omdat zij vandaag jarig is en zij krijgt een certificaat met de aanmoediging om door te gaan met bridgen ‘incoraggiamento de continuare bridge’ omdat zij als beginnend bridger zo goed gespeeld heeft. Haar partner Dirk is bridgedocent en kennen wij een certificaat toe als stimulans om het bridgen te blijven promoten.

De eerste prijs is voor Virginie en Pieter, de tweede voor Linda en Dirk en de derde voor Gerda en Ton. De avond sluiten we af met een mooie groepsfoto.

Naar de uitslag.

Morgen is de laatste dag van de eerste week en bridgen we met wie het bridgen niet kunnen laten 🙂 .

101


Woensdag, 13 september 2017

Fiat500 als reclameobject

119

Hoewel het verkeersbeeld op Sicilië het gezicht heeft van de moderne wereld zoals wij dat ook kennen in Nederland zie je hier de klassieke Fiat500 nog opmerkelijk veel rondrijden. In dit klimaat gedijen ze blijkbaar goed en worden graag als reclameobject gebruikt.

Bezoek Selinunte met Bea en Mira

Met Bea en Mira zijn we een middagje op stap voor een bezoek aan Selinunte. De opgraving van de oude Griekse stad Selinunte is een uitgestrekt archeologisch ruïneveld met verschillende tempels, de akropolis, de oude stad en het Heiligdom van Malophoros. De ruïnes zijn de meest indrukwekkende archeologische opgravingen in het Middellandse Zeegebied en liggen op een hooggelegen plateau bestaande uit kalksteen dat door twee rivieren ingesloten werd. Gedurende twee eeuwen ontstond hier een bloeiende en machtige stad, ca. 270 hectaren, die een eigen muntslagerij bezat en 80.000 inwoners telde. Door oorlogen werd de stad in 409 voor Chr. verwoest en tegen het einde van de derde eeuw voor Christus opnieuw en vertrokken de laatste inwoners naar Marsala, in het westen. Pas in het midden van de zestiende eeuw identificeerde een Dominicaanse monnik de ruïnes als het antieke Selinunte. Enkele archeologische vondsten zijn in het archeologische museum in Palermo te bewonderen.

Bea en Mira waren super dankbaar voor dit middagje en hebben erg genoten.


Tegels in het hotel

Laatste inloopavond

De laatste inloopbridgeavond verloopt weer heel gezellig. De groep die een weekje op Sicilië van de indrukwekkende cultuur genoten heeft, van het schitterende weer en het ontspannen bridgen tijdens de avonden neemt met moeite afscheid.

Goede reis; we zien elkaar vast weer!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s