Reisverslag Bridgereis Sicilië 14-21 september 2017

__________________________________________ Naar de reisomschrijving

Bridgereis Sicilië – 14-21 september 2017 (tweede week)
Hopps Hotel – Mazara del Vallo

8-/15-daagse Bridgereis

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)


Begeleiding

De wedstrijdbegeleiding (NBB-gekwalificeerd) is in handen van Anneloes Dijk en Leo Vrielink. Anneloes is tevens gastvrouw.  Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen.

Tot 14 september 2017!
Anneloes en Leo.

Hebt u vragen tijdens uw reis Anneloes en Leo helpen u graag verder.
Inge Kooijman, eigenaar.

Het weer

het weer

Weerbericht lange termijn

De komende dagen is het zonnig en droog in Mazara del Vallo. Overdag wordt het ongeveer 29 °C en
’s nachts blijft de temperatuur rond 23 °C. De wind waait uit het zuidoosten en is matig, windkracht 4. Na het weekend wordt het overdag kouder met temperaturen rond 25 °C.


Vertrek en Aankomst

Donderdag, 14 september 2017

Vanochtend is de eerste groep vertrokken naar Nederland op zes gasten na die twee weken hebben geboekt. Tegen 12.00 uur verwachten we de aankomst van onze gasten in het hotel.

Aankomst Trapani


Welkom

Na een vlucht, die een half uur korter duurde door de gunstige wind, kwamen de nieuwe gasten al om half twaalf aan bij het hotel. Prompt blijken er ‘oude bekenden’ uit ons bridgewereldje bij te zijn. Na het inchecken worden de koffers uitgepakt en hoorden we over wandelingen die al direct richting het centrum van Mazara gemaakt zijn. Om half vier vertellen de dames van Corendon over de excursiemogelijkheden waar veel animo voor is. Onze welkomstborrel, een glaasje limoncello met ijs, is om half zeven in de bridgeruimte waar Leo en ik proosten met de nieuwe groep én de zes gasten die twee weken blijven, op een gezellige bridgeweek in Mazara del Vallo op Sicilië. De reis is erg meegevallen want iedereen geeft zich op om vanavond vrij mee te spelen. Na het diner in het restaurant starten we om acht uur en besluiten na de vierde ronden om alle zes ronden af te maken. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Vrijdag, 15 september 2017

Omgeving ontdekken Mazara del Vallo

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt trekken de gasten erop uit. In Mazara del Vallo wordt de ijssalon bezocht, langs de boulevard gewandeld en op een van de terrassen een zoetigheid gegeten. Verder wordt de prachtige omgeving met de huurauto verkend en blijven een aantal gasten heerlijk bij het zwembad hangen met een boek en een puzzel of deden mee aan de Airrobics. Een mooie start van de week!

De eerste competitieavond verloopt in alle gezelligheid. Na de uitslag drinken we nog een drankje om vervolgens onze kamers op te zoeken. Morgen gaan we met een grote groep naar Palermo. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Zaterdag, 16 september 2017

Bezoek Palermo 

Dagje cultuursnuiven in Palermo, De stad, die bekend staat als universiteitsstad, heeft ook een reputatie als stad van de maffia. Met name aan het eind van de vorige eeuw kwamen ze hiermee meer dan eens in het nieuws.

Toegangspoort Palermo

Vanmorgen vertrekken we om 8 uur met twee bussen naar deze hoofdstad van Sicilië alwaar een Nederlands sprekende gids ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden gaat leiden. Met een ontvangertje en oortje kunnen we hem volgen. De wandeling start bij de toegangspoort van Palermo waar we het paleis bewonderen, de zetel van het Siciliaanse parlement, die stamt uit de Normandische tijd. Dit is een schitterend koninklijke paleis gebouwd met vier machtige hoektorens.


Kathedraal Maria Santissima Assunta

Verderop bekijken we de kathedraal Maria Santissima Assunta van binnen. De ‘Cattedrale’, gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming, is gebouwd tussen 1179 en 1185. Het is niet de eerste kathedraal die hier stond. De eerste kathedraal stond hier al vanaf de zesde eeuw na Christus. Tussentijds is die kathedraal nog omgebouwd tot een moskee, toen de Arabieren Sicilië veroverd hadden. In 1169 heeft een aardbeving de kathedraal dusdanig beschadigd dat besloten werd om deze af te breken en een nieuwe te bouwen. De kathedraal is nu het resultaat van verschillende aanpassingen en uitbreidingen door de eeuwen heen. Hierdoor herken je in de hedendaagse kathedraal meerdere bouwstijlen, iets wat niet ongewoon is voor kerken die in de middeleeuwen gebouwd zijn.

De grootste blikvangers zijn de prachtige schilderingen op het plafond. Hoe dichter bij het altaar hoe fraaier zijn de versieringen. Dat is eveneens zichtbaar aan de buitenkant c.q. achterzijde van de kathedraal. Eenmaal per jaar gaat een processie door de straten van Palermo met de Mandamente Montepieta. Erg mooi is het azuurblauwe altaar en indrukwekkend is de verering van de priester, Don Puglisi, die op 15 september 1993 voor zijn woning in Palermo door een huurmoordenaar is vermoord. De priester bekommerde zich om jongeren die gevaar liepen in de criminaliteit terecht te komen, of al een strafblad hadden. Hij sprak zich uit tegen de maffia en werd daardoor een doelwit van de misdaadorganisatie. Op 26 mei 2013 werd Don Puglisi in Palermo zalig verklaard.

Teatro Massimo

Via een smal straatje lopen we over de corso Vittorio Emanuel II naar de centrale kruising van Palermo waar alle vier de windrichtingen door de stad zichtbaar zijn. Dit wordt uitgebeeld door fraai beeldhouwwerk op iedere hoek compleet met fonteinen. Auto’s rijden hier gewoon kriskras langs dus met de aanwezigheid van veel toeristen is 27hhet oppassen geblazen. We wandelen verder naar een van de vele markten waarna we afspreken over een half uur bij de bus voor de citytour. Vanaf het Teatro Massimo, het derde grote theater van Europa, na Parijs en Wenen, rijden we door de grote winkelstraat Via Roma en komen we in de armoedige wijk La Kalsa die lange tijd in de greep van de maffia verkeerde. Langs de haven met natuurlijke baai komen we weer bij het vertrekpunt en krijgen we vrije tijd om te lunchen en de stad op eigen gelegenheid verder te bezoeken. Na het shoppen en terrasje brengt de bus ons weer veilig en op tijd voor het diner terug bij ons hotel Hopps.

Tweede competieavond

De bridgeavond verloopt weer ontspannen en gezellig en Marko trakteert ons in de laatste ronde op een glaasje limoncello. Naar de uitslag

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Zondag, 17 september 2017

Rustdag

Zondag, na het dagje Palermo, hebben we een rustdag ingelast en ’s middags een poosje op het strandje van het hotel doorgebracht. Olga en Harry hebben vandaag Bea en Mira mee naar Palermo.

Onze gasten komen we de hele dag overal tegen. Tijdens het ontbijtbuffet waar de heerlijkste gebakken en geroerbakte eieren met spek en worst klaarliggen, daarna bij de poolbar waar in de schaduw een kopje koffie gedronken wordt en onderwijl de plannen voor het doorbrengen van de dag worden gesmeed. Leo en ik trekken ons dan tot de lunch terug in onze bridgeoffice om het verslag van de vorige te schrijven en de nieuwe opzet voor de avond voor te bereiden.


Wandelen langs de boulevard

Een paar gasten gaan in oostelijke richting wandelen, goed beschermd tegen de zon, want in deze tijd van het jaar is de zon nog scherp. De boulevard loopt die richting uit kilometers door langs huizen van Italianen die hier een tweede huis bezitten. Die huizen worden afgewisseld met braakliggende grond wat een enorme rommelige aanblik geeft. Net als in ons land staan overal grote containers voor gescheiden afval maar als je van een propje papier of een plastic flesje af wilt komen wordt hier op Sicilië niet zo moeilijk gedaan. Parkeerplaatsen langs de grote wegen lijken soms kleine vuilnisbelten. Jammer, want de uitbundige natuur met prachtige bloemen, eendagsrozenstruiken bijvoorbeeld en de schitterende bloeiende oleanders vallen in het niet bij de aanblik van het afval eronder.


Luieren aan het privéstrand

Op het privéstrand van ons hotel staat de ananasbarboy klaar om op ons aanwijzen een mooie witte parasol en dito ligbed te plaatsen. We zoeken een mooie plek aan de waterkant waar we kunnen genieten van de heerlijke koele bries van overzee. Op het strand nemen we vreemde vruchten waar die op kiwi’s lijken. Vanuit het natuurreservaat van Vendicati, in het zuidoosten van Sicilië, worden de uitgestrekte zandstranden overspoeld met dit opmerkelijke fenomeen in de lente. De miljoenen bruine, pluizige haarbollen in alle mogelijke formaten en lijkend op kiwi’s zijn helaas niet eetbaar en ook de vogels lusten ze niet. “Planten uit de zee” verzucht de ananasboy “nutteloos, waren het maar kiwi’s .. of tonijnen!” We vernemen op de boulevard de lokale dorpsgek die op een gemotoriseerde driewieler met luide muziek in de stad rondsjeest. Tot ons grote plezier stopt hij bij de ananasbar en ‘zingt’ met veel gebaren een prachtig Italiaans André Hazeslied mee.

Bij het diner kunnen we o.a. genieten van kikkererwtensoep, heerlijk bereide grote champignons met kaas en gevulde tomaten uit de oven.

De bridgeavond verloopt weer heel gezellig en tijdens het oplezen van de uitslag blijkt dat de scores wel heel dicht bij elkaar liggen. Reni en Liesbeth veroveren vanavond de eerste plaats met 62,08%. We hebben nog een paar spannende competitieavonden voor de boeg! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Maandag, 18 september 2017

Bezoek Gibellina

Vandaag trekken we het binnenland in om het stadje Gibellina, dat in 1968 door een aardbeving verwoest is, te bezoeken. Het nieuwe Gibellina, Gibellina nuova, werd enkele kilometers verderop gesticht en op de plaats van het verwoeste plaatsje werd een gigantisch kunstwerk, de Cretto di Burri, gemaakt. Grote betonnen blokken laten nu zien waar vroeger de huizen hebben gestaan. De oorspronkelijke bewoners waren niet enthousiast en velen zijn weggetrokken waardoor een leegloop te zien is. In het moeilijk te vinden museum is o.a. een voorstelling buiten te bezichtigen van paarden op de heuvels tijdens de aardbeving.


Door naar Segesta

We rijden door het schitterende heuvelachtige binnenland naar Segesta waar een imposante Griekse tempel, gebouwd in 430 – 420 v. Chr. door de Elymiërs, staat. Met een steile trap bereik je dit imposante bouwwerk dat rijkversierd moet zijn geweest maar nooit volledig afgebouwd is. Met een extra ticket, de business compleet, brengt een pendelbus je omhoog naar het theater dat ruimte bood aan 3200 toeschouwers en goed bewaard is gebleven.


Vierde competitieronde

’s Avonds spelen we de 4de ronde van deze competitieweek en laten Marion en Jan zien dat ze ‘heerlijk ontspannen’ een sterk bridgepaar zijn. Met een slaapmutsje limoncello sluiten we weer een fijne gezellige dag en avond af. Naar de uitslag.

Welterusten!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië


Dinsdag, 19 september 2017

Bezoek Egadische eilanden Favignana en Levanzo

Vanmorgen vertrekken we al vroeg naar Marsala waar een groep de markt gaat bezoeken en wij bij de haven op de kleine cruiseboot Venus aan boord stappen voor een bezoek aan de Egadische eilanden Favignana en Levanzo die westelijk van Sicilië liggen.

Favignana

Opgetogen over onze minicruise nestelen we ons op het dek om een mooi uitzicht op de eilanden en het vaste land te hebben. Rechts vernemen we herkenbaar steeds de berg met het middeleeuwse stadje Erice. Na een uurtje kunnen de zwemlustigen een duik nemen in het baaitje waar we voor anker gaan of snorkelen in het mooie heldere water. Tijdens het laatste stuk varen naar Favignana steekt al een aardige wind op.


Aan wal kunnen we wandelend het plaatsje verkennen. Opvallend zijn de vele fietsers en soorten fietsen. Op een gezellig terras strijken we neer voor een heerlijk kopje cappuccino alvorens we ons langs de toeristische badkledingwinkeltjes begeven. Al slenterend nemen we een kijkje in het kerkje van de heilige Antonio “beste vrind .. ” die onze verloren spullen klaar had liggen.


Terug bij de haven blijkt onze boot aan een andere kade te liggen. De wind was flink aangezwollen en de loopplank moest toch voorkomen dat we tussen de wal en het schip zouden vallen. Aan boord wordt een eenvoudige Italiaanse smakelijke lunch geserveerd met witte wijn. Het toetje was een schijfje heerlijke meloen.

Levanzo

Op naar het tweede eiland Levanzo. Deze avontuurlijke tocht vergeet menigeen niet snel want de windkracht veroorzaakte meer deining dan de kapitein had bedacht. Na deze achtbaanervaring komen we toch veilig aan op Levanzo en dringen we aan om snel van de boot af te komen voor vaste voet aan land. Helaas is hier weinig te beleven op een ijssalon, restaurantje en toeristisch kledingwinkeltje. De wind is gelukkig wat gaan liggen zodat we nog kunnen genieten van een fijne terugreis onder het genot van een glaasje Marsala. Marsala laat zich zeer goed combineren met kaas bijv. een zachte gorgonzola en is ook een ingrediënt van het klassieke Italiaanse dessert tiramisu.


 

Vijfde competitieronde

93We worden weer op onze wenken bediend door Maria die zorgt voor de drankjes en snacks. Vanavond zijn Olga en Harry de winnaars met maar liefst 70,83%, proficiat. Morgenavond is de prijsuitreiking van de competitieweek en spreken we af om nog vijf ronden te spelen voor wie wil.
Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië

 


Woensdag, 13 september 2017

Bezoek Campobello di Mazzara

Dat eind september het toeristische seizoen op Sicilië afloopt merken we ook aan het niet doorgaan van verschillende excursies. Een paar gasten wilden heel graag Selinunte of Agrigento, de grootste archeologische opgravingen van Europa, bezoeken; Leo brengt ze vandaag alsnog naar Selinunte. Op de terugweg gaan we in het plaatsje Campobello di Mazzara langs de begraafplaats waar indrukwekkende familiegraven te vinden zijn. We zien imposante bouwwerken compleet met mini-altaar en glas-in-lood ramen voor een 108hele familie die keurig worden onderhouden. Als we door een glazen deur naar binnen kijken zien we het grafmonument van Mirea, een klein meisje, dat beladen is met o.a. knuffels. Maar eigenlijk is elk hoekje de moeite waard. Overal tref je fraaie, pompeuze graftombes, aandoenlijke beelden of kleinere grafstenen in het gras. Rechts en foto van het monumentale graf van de rijke familie Napoli. Rondom liggen veel prachtige bloemstukken.


Door naar Cave Di Cusa

Op aanwijzing van een inwoner van Campobello bezoeken we de Cave di Cusa.
Het raadsel van de bouw van de enorme tempels

Cave di Cusa, betekenis Steengroeve van beschuldiging, is een oude steengroeve op Sicilië van 1,8 kilometer lang op een bergkam die van Oost naar West omspant op dertien kilometer van Selinunte waar de Griekse tempels zijn gebouwd. In de eerste helft van de 6de eeuw v.Chr. zijn hier al de kolommen gehouwen voor de onvoltooide tempel G in Selinunte. De textuur van tufsteen en het resistente kalksteen was ideaal voor de bouw van de Heilige Griekse tempel. Ca. 150 slaaf-arbeiders zouden in de steengroeve gewerkt hebben. In 409 v.Chr. is de Cave di Cusa plotseling verlaten door de uitbraak van een oorlog en helaas is de tempel in Selinunte nooit afgebouwd. De groeve is nog bezaaid met 60 enorme blokken, velen van hen cilindrisch en in verschillende stadia van snijwerk. Ter plekke geven tekeningen op borden weer hoe deze enorme stenen verplaatst zijn.


Prijsuitreiking

Op de één na laatste dag van de bridgeweek worden de winnaars van de competitie gewoonlijk gehuldigd maar wegens onze zeezieke Marion verschuiven we dit feestelijke happening naar de laatste avond. Naar de uitslag

Winnaars

1e: Olga en Harry met 58,33%
2e: Joke en Jan met 55,79%
3e: Marion en Jan met 54,27%.


Dankwoorden

Tot groot plezier worden Elsa en Elly de kampioenen van de avond met maar liefst 64,38%. In een mooi gedichtje vertelt Joke ons over haar fijne vakantieweek en Jan Maasdam speecht (hij is insider met veertien jaren als wedstrijdleider op bridgereizen) met veel lovende woorden over zijn prettige ervaring met BridgeTravelling. Graag zetten we deze week Reni en Liesbeth in het zonnetje door hen het BridgeTravelling-certificaat toe te kennen omdat zij de gezelligheidsfactor van reislustig en bridgen vertegenwoordigden.


Fantastico!

Wij bedanken jullie allemaal voor jullie fantastico bijdrage om deze mooie Siciliëreis tot een fijne herinnering te maken en hopen jullie terug te zien op één van onze volgende mooie reizen.

Dag allemaal, tot de volgende keer!
Leo & Anneloes
Mazara del Vallo – Sicilië116


Donderdag, 14 september 2017

Vertrek

Rond zeven uur zien we alle gasten alweer voor het ontbijt in het restaurant maar ook op de luchthaven van Trapani, in het vliegtuig, bij de lopende band waar de koffers afgehaald worden op Schiphol. Vandaag lijkt er geen einde te komen aan het terugzien. Bij de koffiebar op het vliegveld wordt nog door Marion een heuse 7SA uitgespeeld maar tot groot ongenoegen niet uitgeboden. Tijdens de reis hebben we genoten van het mooie uitzicht op de lange kust van Italië, de met sneeuw bedekte alpen en de herkenning van ons landschap van rivieren en polders. Via de polderbaan aan de noordzijde van Schiphol landen we veilig op Nederlandse bodem. Goede thuisreis!


Voor Inge (eigenaar BridgeTravelling) en haar partner Roel, veel liefs van ons. We hebben weer fantastische weken beleefd!

Anneloes, Leo en alle gasten

3 reacties op Reisverslag Bridgereis Sicilië 14-21 september 2017

 1. Liesbeth Medema zegt:

  Sluit me hierbij volledig aan. ’t was een fijne week .Sores van thuis helemaal uit m’n gedachten.
  Voor herhaling vatbaar.

 2. Bea Hogendoorn zegt:

  Een heerlijke vacantie, een gezellige reis! Hartelijk dank Anneloes en Leo voor al jullie hulp bij onze calamiteiten! Leuk verslag! Hoop jullie ooit, ergens, nog eens te begroeten! Het ga jullie geweldig! Liefs, Bea.

 3. Reni Beukema zegt:

  Wat een bijzonder leuk reisverslag!
  Ook wij hebben een heerlijke week gehad met wisselende bridgeresultaten maar een super begeleiding, prima organisatie en gezellige mensen!
  Allemaal hartelijk bedankt!!!😁👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s