_________________________________________Naar de reisomschrijving
5-daagse Bridgereis Paasweekend 14-18 april 2017
Holland Inn te Wolvega nabij Giethoorn
Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂
______________________________________________________________
Begeleiding
Onder aanvoering van Jaap en Ingrid de Bijl gaan we een gezellig lang paasweekend tegemoet. Jaap is een ervaren begeleider (NBB-gekwalificeerd) en Ingrid heeft ruimschoots haar diensten bewezen als gastvrouw. Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen. Inge Kooijman, eigenaar.
Een goede reis gewenst.
Tot bij het welkomstwoord vandaag om 17.15 uur!
Jaap en Ingrid
Het weer Wolvega
Vrijdag, 14 april 2017
Het is overwegend bewolkt en droog. Vanmiddag kan in het oosten een lokale bui ontstaan terwijl in het westen iets vaker de zon schijnt. Het wordt 11-14 graden. Vanavond zijn er enkele opklaringen, daarna raakt het bewolkt en volgt regen. Het weekend verloopt licht wisselvallig en fris. Maandag zijn er meer buien en daarna wordt het wat zonniger.
Aankomst
Bij aankomst in het hotel om ca 12.30 uur zijn we hartelijk ontvangen door Jacqueline Zandhuis, dochter van Piet en Ans Kromkamp, eigenaren van Hotel Holland Inn. Zij heeft ons de bridgezaal laten zien. Er moest nog een tafel bij en dat is simpel geregeld door de bridgezaal te vergroten. De capaciteit van de bridgezaal is vanwege de lange tafels maximaal 14 paren. Na een prima lunch hebben Ingrid en ik de bridgezaal ingericht en gecontroleerd of de BridgeMates het deden. De gasten kwamen vanaf zo’n 14.00 uur langzaam binnendruppelen en om 16.00 uur was iedereen gearriveerd. Op verzoek van het hotel zal het welkom om 17.00 uur beginnen.
Welkom
Om 17.10 heeft Ingrid bijna alle gasten welkom geheten en werden de welkomstdrankjes, Hugo een frisse sprankelende witte wijn, rondgedeeld. Na het welkomstwoordje van Ingrid vertelde Sheila, een van de medewerkers iets over het hotel en dat op 1e Paasdag de kamers niet worden gedaan. Een handdoek of andere zaken kunnen wel bij receptie worden opgehaald. Verder wilde zij nog weten of nog meer gasten met de rondvaart meegaan. Er melden zich nog 2 personen. Daarna gaan we aan tafel om van een lekker 3-gangendiner te genieten, bestaande uit tomatensoep, varkensmedaillon en ijs in drie smaken.
Eerste Bridgeavond
Om 19.25 uur verwachten we iedereen in de bridgezaal om de gidsbriefjes op te halen en jezelf een kop koffie of thee in te schenken, zodat we om 19.30 uur kunnen beginnen met mijn prevelement. Om 19.40 uur begint het bridgen. De eerste ronde duurt wat langer vanwege 2 arbitrages. In de 2e ronde geeft kastje 3 na het 3e spel een probleem bij het doorsturen naar het basisstation. Maar daar blijft het bij. Na 3 ronden een rook- en plaspauze van 10 minuten. Hiervan wordt dankbaar gebruik gemaakt. Tijdens de 4e ronde wordt er met hapjes rond gegaan. Heerlijke bitterballen.
Uitslag
De uitslag zal worden voorgelezen in de bar, omdat dan Marjolein kan zorgen voor nog een rondje hapjes. Dit vindt om ca. 23.00 uur plaats.
Riet en Jaak Jans in spel 4: Riet opent met 2SA en Jaak biedt meteen 6SA. Resultaat: -1, score 50%. Zij zijn uiteindelijk 5e geworden met 47,92%. Eerste zijn geworden met een buitengewoon hoog percentage van 72,92: Gerie Korff en Ans Kröger. Naar de uitslag.
Hartelijke groet,
Jaap en Ingrid de Bijl
Zaterdag, 15 april 2017
Bezoek Kaasboerderij De Stelp
We arriveren om 10.30 uur uur bij kaasboerderij De Stelp. We hebben geluk met het weer. Het is droog en we hebben een mager zonnetje. We worden hartelijk ontvangen door Dory van de Gun, de boerin des huizes. Onder het genot van een kopje koffie of thee met een flinke plak cake, vertelt Dory dat zij en haar man Theo oorspronkelijk uit de provincie Utrecht kwamen maar daar hun land moesten verkopen omdat de gemeente de grond nodig had. Vroeger werden de koeien met de hand gemolken maar bij de Stelp gaat dat al zo’n 14 jaar met een melkrobot. Het melken van een koe duurt ongeveer 7 minuten en in die tijd krijgt de koe om de 20 seconden een klein BIX-snoepje. Koeien vinden BIX zo lekker, dat ze soms al naar de melkrobot gaan om weer gemolken te worden. Maar de melkrobot weet wanneer de koe gemolken is en of deze al weer aan de beurt is. Zo niet, dan krijgt de koe een prikkel om de melkrobot weer te verlaten. Sommige koeien proberen het wel 7 keer per dag 🙂 .
Dory vertelt over de kaasproductie
Dory vertelt ons wat over de kaasproductie. Boerenkaas, zegt zij is gemaakt van rauwe melk. De melk mag beslist niet worden gepasteuriseerd (verwarmen tot 72 °C), zoals dat bij fabriekskaas wel gebeurt. Voor de bereiding op de boerderij ligt dat anders. Voor de kaasbereiding wordt de melk verwarmd boven de 40°C, maar de temperatuur blijft onder de 72 °C. Dit heet ‘thermiseren’ en is een warmtebehandeling die zorgt voor een constante smaak met karakteristieke eigenschappen per boerderij. In het tonnetjesmerk vind je de tekst ‘bereid met gethermiseerde melk’. Na al het interessante dat wij gehoord hebben, gaan we een kijkje nemen bij de melkrobot. Hierna krijgen we nog een bekertje fris, kunnen we in de winkel een kaasje kopen en gaan we om 12.45 uur weer ons weegs.
Tweede Bridgeavond
Om 19.30 uur komen de eerste gasten al binnen voor hun gidsbriefjes en om zichzelf een kopje koffie of thee in te schenken. Even later leg ik (Jaap) uit, dat ik wat eerder wil beginnen dan in het programma staat omdat wij hier zijn voor de gezelligheid en daarom niet met een bridgeklok spelen. Deze avond ontmoet ieder koppel 3 nieuwe koppels en drie tegen wie zij al gespeeld hebben. Even voor elven lees ik de uitslag voor en deel de persoonlijke overzichten uit. Vanavond zijn met een acceptabele 56,77% wederom Gerie Korff en Ans Kröger eerste geworden. We hebben wat minder cadeautjes gehad dan gisteren, verontschuldigde Ans zich. Naar de uitslag.
Tot morgen!
Jaap en Ingrid de Bijl
Zondag, 16 april 2017 – 1e Paasdag
1e activiteit van vandaag; “Paasbrunchen” 🙂
Vandaag 1e Paasdag hebben we een uitstekend verzorgde Paasbrunch. Deze is om 11.30 uur en daarom is er geen ontbijt. Toch staat er voor de vroege opstaanders Paasbrood, koffie en thee klaar, zodat zij niet op een houtje hoeven te bijten tot ze eindelijk aan de Paasbrunch kunnen.
De Paasbrunch begon met een heerlijke lente-ui soepje. Verder staan er diverse zoete (speciaal voor Jaap) en hartige gerechten (speciaal voor Ingrid). Zo zijn er heerlijke salades, is er rijst met kip-curry, heerlijke gebakken stukjes zalm met een lekker sausje, cheeseburgers (ook voor Jaap), vruchtensalade en nogmaals speciaal voor Jaap, stukjes watermeloen. De Paasbrunch wordt besloten met een dessert bestaande uit een bolletje frambozenijs, een stukje cheesecake met citroensmaak en slagroom. Zeer copieus allemaal.
Tijdens de brunch komt Jan-Willem met de suggestie om voor we aan tafel gaan om 17.30 uur of we niet eerst kunnen bridgen en pas om 19:00 uur aan tafel gaan en na afloop de resterende spellen spelen. Na overleg met Jacqueline krijgen we toestemming om het diner met 1 uur uit te stellen tot 18.30 uur. Nu kan Jaap het idee van Jan-Willem in de groep gooien en die gaat ermee akkoord. We gaan om 17.15 uur 2 rondjes bridgen, om 18.30 uur aan tafel en om 20.15 uur verder met de laatste 4 rondjes.
En nu gaan we onderweg voor de boottocht in Giethoorn.
Rondvaart Giethoorn
Om 13.20 uur vertrekken we langs diverse routes naar Giethoorn. Sip en Thea waren achter de verkeerde auto aangereden en kwamen op het nippertje aan om te vertrekken met 18 deelnemers. Onze Kaptein heet Gerrit en onze boort heet de Rietgors, vernoemd naar het mooiste zangvogeltje van de omgeving volgens Gerrit. De Rietgors is pas 4 weken oud. Vanmorgen is er een klein ongelukje gebeurd waarbij een andere rondvaartboot een ruitje heeft “ingetikt”.
Sip en Thea komen op het nippertje aan
Film Fanfare maakt Giethoorn beroemd
We varen langs het oude gemeentehuis (voorheen een school) dat hedendaags wordt bewoond door een echtpaar. Het huis heeft slechts 14 kamers en aan de manier waarop Kaptein Gerrit het zegt kun je afleiden dat het zijn goedkeuring niet kan wegdragen. Hij vertelt het zelfs 2 keer met ondertoon. Op een gegeven moment varen we langs een witte boerderij. Deze was van een vriend van Bert Haanstra en daar hebben zij de plot voor de film Fanfare bedacht. Met name deze film heeft Giethoorn wereldberoemd gemaakt. We varen langs een aantal locaties waar filmopnamen zijn gemaakt, waaronder het Smits Paviljoen dat op een schiereiland ligt. Alleen te bereiken per boot of te voet.
Een blauwtje lopen
Na verloop van tijd varen we langs de Pottenbakkerij Rhoda. Buiten staat aardewerk opgesteld in de kleur Gieters blauw. Het verhaal doet de ronde, dat wanneer een meisje een vrijer mee naar huis neemt en hij tijdens zijn bezoek koffie of thee uit zo’n blauw kopje krijgt, hij niet bij haar en/of haar ouders in de smaak valt. Hier is het spreekwoord: een blauwtje lopen uit ontstaan, aldus Gerrit.
Bezoekersaantal per jaar ruim 1.500.000
Naarmate de middag vordert komt er steeds meer blauw in de lucht. Het weer is veel beter dan oorspronkelijk was voorspeld. Het is bij tijd en wijle zelfs warm in het zonnetje. Per jaar komen meer dan 1.500.000 bezoekers naar Giethoorn, waarvan vorig jaar ruim 200.000 uit China. Voor dit jaar is de verwachting dat er tussen de 400.000 en 500.000 Chinezen een bezoek aan Giethoorn zullen brengen. In Giethoorn zijn zo’n 172 bruggetjes over de grachtjes. Deze brugjes zijn particulier eigendom en worden dus ook door de particulieren onderhouden Tegen het einde van de rondvaart komen we nog langs een huis waar buiten een paar grote schelpen liggen. Deze komen uit Nieuw Zeeland en zijn ooit gebruikt om hierin kinderen te dopen. Om ongeveer 15.15 uur meren we weer af. Met een aantal van ons nuttigen we nog wat in restaurant. Hierna vertrekken we naar ons hotel. Het was een zeer geslaagde middag!
Derde zitting van start met een gedichtje
Om 17.15 uur zijn we alweer in de bridgezaal en Jaap leest een gedichtje voor van een vriendin en oud bridgeleider bij de AVRO-bridgedrives. Het gaat over verdraagzaamheid aan de bridgetafel. We bridgen 2 rondjes. Om 18.20 uur is iedereen op weg naar de eetzaal voor het diner, bestaande uit een groentesoepje, kipfilet in een kerriesausje met de nodige garnituur en panna cotta in een glaasje toe. Om 20:15 uur gaan we verder met de laatste 4 ronden van deze avond. Tijdens de 5e ronde 1 arbitrage gehad: uitkomen uit de verkeerde hand met de kaart open. Deze wordt geaccepteerd en de beoogd dummy wordt leider. Verder verloopt de avond rustig en de winnaars zijn Gerie Korff en
Ans Kröger met maar liefst 63,54%. Ik krijg assistentie van Nelleke om de spelverdelingen in te voeren. Dat gaat een stuk sneller dan dit alleen te doen. Dus nu is deze al beschikbaar voor de deelnemers, evenals de stand na 3 zittingen. Naar de uitslag.
Morgen een bezoek aan de buffelfarm en dan is het alweer de laatste Paasbridgeavond. Wat gaat zo’n weekeinde toch snel. Wederom een zeer geslaagde dag en avond met de zeer welwillende medewerking van de weergoden.
Tot morgen!
Jaap en Ingrid de Bijl
Maandag, 17 april 2017
Bezoek WaterbuffelFarm
De dag begint vandaag prachtig, met een krachtige zon en veel blauw in de lucht. Het belooft wederom een betere dag te worden dan was voorspeld. Na het ontbijt vertrekken we naar de buffelfarm waar we om 11.00 uur aankomen. Van te voren had Jaap zich afgevraagd of het een buffelfarm was met de Amerikaanse buffalo of de Indonesische karbauw. Het blijkt om de laatste te gaan. De karbauw of waterbuffel, zoals die op de buffelfarm wordt grootgebracht, komt oorspronkelijk uit Azië.
Presentatie Richard
We worden hartelijk ontvangen door Carina en echtgenoot Richard Zeestraten. We hebben geluk zegt Carina. De ontvangstruimte is net gereedgekomen en wij zijn er de eerste bezoekers van. De tafels zijn zelf gemaakt van oude eikenbomen, waarvan de stam in de lengte is doorgezaagd in 5 cm dikke planken. Nadat de koffie en thee is ingeschonken en de cake is rondgedeeld geeft Richard een presentatie ondersteund met dia’s. Hij vertelt dat zij 6 jaar geleden met de buffelfarm begonnen zijn. In Nederland zijn er 11, maar zij zijn de enige die alleen stieren opfokken voor de slacht. De anderen houden de koeien voor o.a. de melk, waarvan o.a. mozzarella wordt gemaakt. In het wild komt de waterbuffel voor in India, Nepal, Bhutan en Thailand. Rond 1920 komt de waterbuffel naar Italië en in 1990 ook naar Nederland.
Waterbuffel heeft geen zweetklieren, wel een modderpoel 🙂
Op de vraag van Richard waarom een waterbuffel maar ook een varken of een Nijlpaard graag in het water of een modderpoel zijn, blijven wij hem een beetje dom aankijken. Wij weten het niet. Sommigen zeggen dat het voor de verkoeling is. Dit klopt wel maar de grootste reden is, dat deze dieren geen zweetklieren hebben. Een koe en ook een paard daarentegen kunnen na een inspanning behoorlijk bezweet zijn. Het water en de modderpoel zijn ook een bescherming tegen insecten. Na nog heel veel verteld te hebben over de waterbuffel gaan we naar de stallen en zien we kalfjes van 3 tot 5 maanden oud en in de stal ernaast staan een 20-tal 2-jarige stieren welke binnenkort zullen worden geslacht.
Buffelkaas is pittiger dan Runderkaas
We lopen nog even naar buiten om de stieren in de wei te kunnen bewonderen. Hierbij is het wel zaak om goed op te letten waar jij je voeten neerzet. Maar de stieren zijn te ver weg. Richard fluit naar ze en ze komen in een drafje aangerend. Wij moeten gauw van het weiland af om het hek dicht te doen. Omdat het net een beetje begint te regenen, gaan we terug naar de winkel. Hier proeven we nog een stuk jonge buffelkaas. Deze is pittiger van smaak dan jonge runderkaas, die heel flauw smaakt.
Het enige dat we nog moeten doen is afrekenen, Carina en Richard bedanken voor hun gastvrijheid en teruggaan naar het hotel. Om 17.30 uur gaan we aan tafel. Vanavond beginnen we met ham en meloen, daarna een heerlijk stuk victoriabaars. We eindigen met vanille-ijs met slagroom.
Laatste Competitieavond
Om 19.30 uur is iedereen aanwezig en zijn de spellen al geschud. In zijn prevelement zegt Jaap, dat het jammer genoeg alweer de laatste avond is, dat in de afgelopen 3 avonden 2 x tegen de andere paren is gebridged en dat ieder paar vanavond nog de 6 gezelligste paren tegenkomt. Ook zegt hij dat Gerie en Ans niet meer in te halen zijn. Zij staan 31,25% voor op nummer 2. Of er moet een wonder gebeuren, d.w.z. dat Gerie en Ans onder de 30% scoren. Ans vraagt aan Jaap of het misschien zijn bedoeling is om haar te ontmoedigen. Gerie daarentegen is veel positiever. Zij zegt dat Jaap juist bij de andere deelnemers niet de moed wil ontnemen. De strijd daarentegen om de plaatsen 2 en 3 is nog volledig open. Dat is dus heel spannend. Na allen een succesvolle laatste bridgeavond te hebben toegewenst kan de strijd om 19.35 uur beginnen.
Om 22.50 uur worden de laatste kaart uitgespeeld en kan Jaap beginnen met het maken van de uitslagen en de prijscertificaten voor de nummers 1, 2 en 3. Geen ex-aequo ’s deze keer. De vierde en laatste zitting is met 58,33% wederom gewonnen door Gerie en Ans. Dit koppel is gewoon ongenaakbaar.
Prijsuitreiking
Voor de familie Jans is er een oorkonde voor het meest volhardende paar in haar streven naar het maken van een slem. Na 2 mislukte pogingen werd de derde poging met succes bekroond. De derde prijs is gegaan naar Jetty en Nol Bravenboer, de tweede prijs naar Maja van Outheusden en Peter van Deelen en de eerste prijs, hoe kon het ook anders, naar Gerie Korff en Ans Kröger.
De avond is afgesloten met een groepsfoto en een bedankje namens de deelnemers van Nelleke Parlevliet voor een zeer geslaagd en gezellig Paasweekeinde. Het applaus werd van harte ondersteund door Elise, de mini-teckel. Naar de uitslag
Tot de volgende keer!
Ingrid wenst een ieder tot slot een behouden terugreis en wellicht tot ziens op een volgende bridgedrive. Hierna worden de kamers opgezocht of nog een drankje gedronken.
Hartelijke groet,
Jaap en Ingrid de Bijl