Reisverslag Bus-Bridgereis Berlijn

__________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Bus-Bridgereis Berlijn/Potsdam
Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg


5-daagse Bridgereis –  6-10 augustus 2017

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)


Begeleiding

jan-en-jacqueline-kloos2Onze gewaardeerde wedstrijdbegeleiding (NBB-gekwalificeerd) – Jan en Jacqueline Kloos – neemt u dit keer mee naar Berlijn. Jacqueline is tevens gastvrouw. Hebt u vragen/wensen tijdens uw reis? Aarzel niet, Jacqueline helpt u graag verder.

Tot ziens in de bus zondag 6 augustus 2017.
We maken er gezellige dagen van!
Jan en Jacqueline Kloos


Het weer


Zondag, 6 augustus 2017

Vroeg vertrek met de bus

Vanmorgen zijn de eerste gasten om 8.00 uur opgehaald bij Avifauna, Alphen aan den Rijn. De achterste banken waren gereserveerd voor ons en toen de laatste gasten bij Hengelo instapten was de bus meteen vol. Dat kwam natuurlijk mede omdat er ook niet bridgers meereizen maar wel de stad Berlijn gaan bezoeken. Vele gasten zijn ons bekend, waardoor het ook een kleine reünie werd en niet alleen voor ons maar ook onder verschillende gasten.

 

Nederland wint het EK Vrouwenvoetbal vandaag

6

Foto NUSPORT

Jammer alleen dat er vertraging was onderweg door wegwerkzaamheden. We misten de finale van de voetbaldames op de t.v. Gelukkig werden we op de hoogte gehouden door iemand die via de telefoon de standen doorkreeg en konden we meejuichen na afloop. Het werd een 4-2 zege op Denemarken.

 

Aankomst hotel

De sleutels van onze kamers werden al in de bus uitgereikt. Bij aankomst in het hotel ging iedereen snel naar zijn kamer en even later zaten we in het restaurant.  Na het diner werden onze gasten hartelijk welkom geheten en toosten we op een paar gezellige dagen in Berlijn. De eerste avond is er geen bridge en volgens het programma omdat de aankomsttijd wisselend kan zijn door oponthoud onderweg. Na deze reisdag vertrokken we tegen 24.00 uur naar onze kamers. Morgen vertrekken we om 9.00 uur voor een rondrit door Berlijn, gevolgd door een boottocht met lunch. De weersomstandigheden zijn goed en iedereen heeft er veel zin in.

Tot morgen!
Jan en Jacqueline Kloos


Maandag, 7 augustus 2017

Luchthavengebouw vliegveld Berlijn Tempelhof

Tempelhof-Berlijn-18-648x432Vanochtend stond onze chauffeur Gert Jan al vroeg op ons te wachten. Er stond ons een rondrit door Berlijn te wachten en daarvoor hebben we de Nederlands reisleider Ben eerst opgehaald om ons alles over Berlijn te vertellen. Ben woont al vele jaren in Berlijn en is afgestudeerd in de historie van Duitsland. Allereerst heeft hij ons meegenomen naar het vliegveld Tempelhof, ooit internationale luchthaven, ooit deels schuilkelder, ooit een spil in een enorm conflict tussen Oost en West. Het luchthavengebouw op vliegveld Berlijn Tempelhof heeft behoorlijk wat geschiedenis meegemaakt voor het uiteindelijk in 2008 werd gesloten. Ben kon er heerlijk enthousiast over vertellen. Nu zijn er vele sportvelden in gebruik op dit terrein.

Rijden langs bezienswaardigheden

Na Tempelhof zijn we langs het twee na langste gebouw onder een dak gereden. Dit gebouw is anderhalve kilometer lang en er zijn o.a. diverse regeringsinstellingen in gehuisvest. Ook vind je er een bibliotheek en een hotel. De ambassadewijk is ook geweldig om te zien. Ieder land heeft een gebouw met een andere uitstraling en ook de Nederlandse ambassade zit in deze wijk. Er is zo veel te zien; checkpoint Charlie, de Overwinnings-toren, de Potsdammer Platz, diverse treinstations, de Brandenburger Tor, De Berliner Dom en het gebouw van de Bondsraad. Het zien van het laatste stuk Berlijnse muur mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze rit.

Lunchen op de boot

De boottocht in de middag was na zoveel indrukken echt heerlijk, evenals de lunch die wij daarop kregen. Aan het eind van deze tocht stond Gert Jan ons weer op te wachten om ons naar het centrum te brengen waar we nog even konden winkelen of een terrasje konden pakken om iets koels te nuttigen.

Terug in het hotel

Om half zes kwamen ook de andere mensen uit ons hotel weer naar de bus, evenals onze gasten die de middag op een andere manier hadden doorgebracht. Door oponthoud onder weg waren we pas om kwart voor zeven weer “thuis”. Het bridgen zijn we natuurlijk wat later gestart. Iedereen wilde toch graag eerst even een hapje eten en zich even opfrissen. De zaal is lekker groot en alles is voorspoedig verlopen. De tafels hebben we wel even onder de lampen gezet. Toen Jan de uitslag van deze avond bekend had gemaakt zijn de meeste gasten toch snel naar hun kamer vertrokken. Moe maar voldaan. Lekker slapen, want morgen gaan we naar Potsdam. Naar de uitslag


Tot morgen!
Jan en Jacqueline Kloos


Dinsdag, 8 augustus 2017

Bezoek Potsdam

Wat is het heerlijk opstaan met een totaal blauwe lucht. Om 09.30 uur zijn we vertrokken naar Potsdam.

Glienicker Brücke
Onderweg kwamen we eerst over de Glienicker Brücke. De bijnaam van deze brug is de ‘spionnenbrug’. Midden op de brug markeerde een witte lijn de grens tussen West-Berlijn en de DDR. In de tweede wereldoorlog werden op deze brug spionnen uitgewisseld maar de brug kreeg wereldwijde bekendheid door de agentenruil op 11 februari 1986 waarbij de Sovjet-dissident Anatoli Sjtsjaranski en een aantal andere gevangenen uit het Oostblok werden uitgewisseld tegen vijf geheim agenten die in het westen gevangen zaten. In 1952 werd de brug gesloten. Op 10 november 1989, een dag na de val van de Berlijnse Muur, werd de brug weer geopend voor het personenverkeer.

Glienicker_Brücke


Park Sanssousi
In Potsdam zijn we door een wijk gereden, waar we ons konden vergapen aan de meest prachtige huizen. De bus heeft ons afgezet bij het park Sanssousi. Frederick de Grote is hier begraven, samen met zijn 13 hazewindhonden. Een park is zo gigantisch groot met prachtige paleizen en een Chinese theetuin. Het goud glanst je tegemoet. Het Neue paleis is voorzien van schelpen en halfedelstenen. Helaas konden we geen kaartjes meer bemachtigen om binnen te gaan kijken. Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen.


Brandenburg Tor
Berlin,_Mitte,_Pariser_Platz,_Brandenburger_Tor_03De middag is begonnen bij de Brandenburg Tor. De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791 naar het model van de Propyleeën. Je moet dit natuurlijk gezien hebben en je komt hier lopend vanaf de parkeerplaats door een hele leuke winkelstraat, die ook gevuld is met heerlijke terrasjes. De middag vliegt dan om, helemaal omdat de drankjes bij dit weer goed smaken.


Terug in het hotel

Rond 17.00 uur kwamen we weer in ons hotel en zijn met sommige gasten direct naar het zwembad gegaan. Een prachtig groot bad, met alle gemakken voorzien. Hierna hebben we heerlijk buiten gedineerd.

Het bridgen verliep weer in alle gezelligheid. Iedere tafel is voorzien van een grote bureaulamp omdat we gisteren net iets tekort kwamen aan wattage. Na een inspirerende dag, de uitslag en een laatste drankje vertrokken we tevreden naar onze kamers. Naar de uitslag

Morgen gaan er een stel fietsen in Berlijn. De rest van het gezelschap gaat met onze gids Gert Jan mee.

Tot morgen!
Jan en Jacqueline Kloos


Woensdag, 9 augustus 2017

Laatste dag

De laatste dag alweer van deze Berlijn bridgereis. Wat boffen we toch, de derde dag met volop zon en gemiddeld zo’n 25 graden. De vestjes en jasjes kunnen iedere dag thuis blijven.

De groep is vandaag in tweeën gesplitst. De ene groep gaat fietsen en de rest gaat het programma volgen. De fietsers waren te laat door het drukke verkeer, maar na even gebeld te hebben met Baja Bike konden we met de volgende groep mee. Alleen bracht de bus ons niet, zoals afgesproken, bij het juiste adres. We zijn toen op eigen gelegenheid met de tram naar het beginpunt gegaan. Een belevenis op zich omdat we praktisch zwart gereden hebben. Het was maar drie haltes en voordat we doorhadden hoe de betaal-automaat werkte waren we al bij de juiste halte.

Fietstour Berlijn

baja-bikes-berlinDe fietsen stonden bij een grote oude bierbrouwerij. Een geweldig oud gebouw waar nu diverse ateliers gevestigd zijn, alsmede een biergarten en een ruimte waar diverse tentoon-stellingen gehouden worden.

De gids heeft ons zoveel van Berlijn laten zien dat het bijna niet mogelijk is om dit allemaal op te noemen. Het leuke van deze tochten is ook dat je op plekken komt die je zelf nooit ontdekt. Ruim vier uur zijn we door Berlijn gereden en de gids heeft heel veel verteld over het verleden en het heden van Berlijn. Echt een aanrader voor iedereen die Berlijn bezoekt.

Bezoek Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park

De tweede groep heeft een prachtige wandeling gemaakt in het Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park. 7000 Russische soldaten zijn hier begraven. Onze gids Ben heeft veel hierover verteld. Vele tanks staan buiten en het bekijken waard. Vervolgens is het museum Die Vergessenen bezocht.

Bezoek Joods Museum

Berlin-_Jewish_Museum_-_3089De middag was vrij te besteden.  Veel gasten bezochten het Joods museum. Het Joods Museum is een erg compleet museum over Joodse bevolking, geschiedenis en cultuur in Berlijn en trekt jaarlijks zo’n 750.000 bezoekers. Het museum is chronologisch opgebouwd en laat in totaal ongeveer 2.000 jaar aan Joodse geschiedenis zien. Al met al weer een druk bezette dag en daarom is besloten om pas om 8 uur te gaan bridgen zodat iedereen wat extra tijd had om een hapje te eten en zich op te knappen voor de finale avond van het bridgen.

Uitslag competitie

De winnaars, die allemaal een fles wij verdiend hebben.
1ste plaats; John en Gemma
2de plaats: Els en Henk
3de plaats: Tineke en Hans

Op een enkele gast na is iedereen gelijk naar bed gegaan want de bus vertrekt donderdag al om 08.30 uur. Wij hebben nog een “afzakkertje” genuttigd met de enkele gasten maar ook wij hebben ons bedje daarna gauw opgezocht. Naar de uitslag.

Graag bedanken wij u als onze gast voor de gezellige dagen. We hadden weer een leuke groep.


37

Tot de volgende keer!
Jan en Jacqueline Kloos

 

 

Een reactie op Reisverslag Bus-Bridgereis Berlijn

  1. Wies van Eijck zegt:

    Leuk verslag! Hartelijke dank voor jullie inspanning en begeleiding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s