Reisverslag WK-Bridgereis Bali

______________________________________________________________

________________________________________________________________

Onze gasten volgen het WK en bezoeken het eiland van Noord tot Zuid van 14 september tot en met 5 oktober 2013.

  

  • Speciale WK-pagina met laatste nieuws
  • De auteurs van het verslag zijn onze gasten en begeleiders

________________________________________________________________

Nawoord Jolande. 

JolandeDenkend aan Bali…….zie ik:

een solist die een waar groepsdier werd,
een man die alle WK wedstrijden volgde,
een vrouw die een extra tas kocht voor haar verzameling pareo’s,
Limburgers die spijt hebben dat zij de groep vroegtijdig moeten verlaten,
een bridgeleraar die naar hartelust zijn kennis deelt,
een wedstrijdleider die steevast dapper…. lees verder

________________________________________________________________

Maandag, 7 oktober 2013

Bram en JudithHi Inge,
Judith en ik hebben zeer genoten van onze vakantie op Bali. Als huis-tuin-en keukenbridgers schrokken wij aanvankelijk van het hoge bridgegehalte van onze medereizigers, echter deze bleken bijzonder aardig en ook bereid te zijn om een en ander inzake bridgevaardigheden aan ons toe te vertrouwen. Het verkeer op Bali is een chronisch pandemonium, zodat reizen per busje een onvoorspelbare zaak is en organisatorisch vaak tot enig gemor aanleiding gaf, gelukkig waren de gesprekken en puzzeltjes de oplossing om de extra kwartiertjes prettig door te komen. Ik denk, dat we kunnen spreken van een geslaagde vakantie met alle plussen en minnen, die een groepsreis nu eenmaal met zich meebrengt, maar door het sociale cement van de Bridgesport en de schoonheid van Bali komen we aan veel plussen! Bedankt, Judith en Bram

Bert PapingHallo Inge,
Na een wat rommelige terugreis via Londen waren Lenny en ik om 18.00 uur thuis in Groningen. We kijken terug op een prima vakantie. Het was een mooie mix van Bali zien en meemaken, bridge kijken, zelf bridgen en een dynamisch groepsgebeuren (met een groep bestaande uit diverse types) waar je aan mee kon doen maar ook voldoende tijd om wat met zijn tweetjes te doen.
Bridgereizen
Bedankt dat we dit allemaal hebben meegemaakt mede dankzij jou. Mocht er nog iets van een reünie komen over bijvoorbeeld een aantal maanden dan zijn we in ieder geval geïnteresseerd. Complimenten aan de organisatie (Rieke, Cees, Gijsbert, Joedi en Komang) die ondanks de verschillende opties, de wijzigingen en de verschillende meningen er toch in geslaagd zijn er een succesvol gebeuren van te maken.
Bridgereizen
Je wilde ook graag wat verbeterpunten horen: achteraf blijkt dat we veel te veel kleren meegenomen hebben. Het zou handiger zijn dat we geweten hadden dat alleen goede wandelsandalen voldoende was (we hadden onze zware wandelschoenen mee) en wat linnen/katoenen kleding (synthetisch was niet zo geschikt en hebben we niet gedragen) en dat er echt geen truien, vesten lange broeken en jassen nodig zijn. Daarnaast leken de trips niet altijd even handig. (Ubud met de bus vanuit Nusa Dua een busreis van ruim 3 uur terwijl we later in een hotel in Ubud zaten; al met al veel in de bus gezeten met veel file; het lijkt erop dat het verkeer in Bali wat onderschat is). Maar zoals gezegd we hebben een geweldige vakantie gehad.
Groet, Bert en Lenny
Bridgereizen
WillHallo allemaal.
Ik ben gisterenmiddag om 14.00 in Amsterdam aangekomen. De reis heeft lang geduurd. De vlucht in Bali had ruim 2 uur vertraging met als gevolg dat wij de aansluiting in Singapore gemist hadden. Wij zijn via Londen naar Amsterdam gevlogen en vanwege de hectiek staan mijn koffers nog in Singapore. Vliegtuig stond al klaar en wat niet meer meekon is achtergebleven. Balen, maar ik heb er vertrouwen in dat de koffers een dezer dagen terugkomen, zo niet, dan moet ik nog een keer terug naar Bali (ik offer me nog wel een keer op) :-). Al bij al heb ik een fantastische vakantie gehad, Bali is prachtig, veel gezien, veel indrukken opgedaan.
Tot snel
Will

_______________________________________________________________

Zaterdag, 5 oktober 2013

Dag 22 – Zaterdag 5 – Transfer naar luchthaven Denpasar. Vlucht naar Nederland.

dag 22-3  dag 22-2

________________________________________________________________

Vrijdag, 4 oktober 2013

Dag 21 – Vrijdag 4 – Monkey Forest; vrije dag Ubud. ‘s Avonds laatste Bridgedrive en gezamenlijk afscheidsdiner. We bezoeken Monkey Forest in het hart van Ubud. Daarna
hebben we een vrije middag in dit schilderachtige kunstenaarsstadje, met de mogelijkheid om te winkelen. Liefhebbers kunnen met het busje nog een eind buiten de stad rijden en een mooie wandeling maken. ‘s Avonds laatste Bridgedrive en gezamenlijk afscheidsdiner in Sanur. 

dag 21-4     dag 21-5

________________________________________________________________

Donderdag, 3 oktober 2013

Dag 20 – Donderdag 3 – Vulkanische meer van Batur en rijstterrassen van Tegallalang.
Na het ontbijt gaan we vanuit Lovina eerst een stuk langs de kust naar het oosten. Dan gaan we landinwaarts en rijden via een prachtige bergpas naar het vulkanische meer van Batur (Kintamani). Hier lunchen we. Daarna rijden we via de westelijke route en komen uit bij de wereldberoemde rijstterrassen van Tegallalang. We zien dat hier veel
houtsnijwerk wordt gemaakt. We overnachten in een mooi hotel in Ubud.

dag 20-1  dag 20-7  dag 20-2 dag 20-6

________________________________________________________________

Woensdag, 2 oktober 2013

dolfijnenDag 19 – Woensdag 2 – Dolfijnen spotten. Wandeling bij meer Tamblingan en jungle. Vroeg in de morgen varen we met bootjes de Balizee op om dolfijnen te spotten. Rustige ochtend. Dan rijden we naar het meer van Tamblingan, waar we een mooie wandeling maken en in een mooi junglegebied komen. We overnachten opnieuw in Lovina. 

Hallo, Vandaag om 10.00 uur vertrokken voor een excursie en nu plaatselijke tijd 19.00 uur terug bij het hotel in Nusa Dua. De meerderheid van de groep is gisteren vertrokken naar Lowina om daar de laaatste dagen door te brengen. Morgen is een vrije dag (nou ja, ik ben iedere ochtend al vroeg wakker en lig meestal om 07.00 uur in het zwembad, mijn kamer ligt direct a/h zwembad.

Na het zwemmen vooraf voor ontbijt (yoghurt en fruit en/of pannekoekje of wafel met stroop), dan naar Thai chi of strandwandeling en daarna 2e helft van het ontbijt.
Gebakken ei met spek, uien, champignons en tomaat. Croissantje met Papaya jam, 3 koppen koffie en 2 banaantjes (kleintjes) en plakje cake mee voor naar het strand. Vrijdag gaan we naar Sanur om te bridgen Worden om 13.30 uur opgehaald en na het bridgen hebben we een gezamenlijk afscheidsdiner en komen ’s avonds weer terug in Nusa Dua. Zaterdag ’s middags naar het vliegveld en als alles volgens de boeking verloopt zijn we zondag ochtend weer in Amsterdam.
Lieve groetjes,
Will

________________________________________________________________

Dinsdag, 1 oktober 2013

Dag 18 – Dinsdag 1 oktober – Vertrek naar Lovina.Bedugul
Vandaag start de vierdaagse excursie naar het noorden. We maken een stop bij het meer van Bedugul en na de lunch gaan we door naar Lovina. We overnachten in een comfortabel hotel aan de kust.

dag 18-5   dag 18-11

________________________________________________________________

Maandag, 30 september 2013

Dag 17 – Maandag 30 – Vrije dag. ‘s Avonds zesde bridgedrive.
Vandaag is het een rustige dag met ‘s avonds een bridgedrive aansluitend aan het
dinerbuffet in Novotel.

Vanochtend opgestaan en ontbeten, de was gehaald en daarna met het busje naar het kantoor van Garuda om te kijken of het mogelijk is plaatsen te reserveren voor de vlucht van Jakarta naar Amsterdam. Dat kan pas 24 uur van te voren en je moet paspoorten bij je hebben. Ik heb wel wat gangpadstoelen gereserveerd voor de vlucht van hier naar Jakarta. Ik wordt vanmiddag bij het hotel opgehaald om 14.30 uur voor een massage, ben benieuwd hoe dat is.

dag 17-1Vanavond om 19.30 uur bridgedrive bij Baldoni en daarna is er nog een op de laatste dag in Sanur. We vertrekken morgenochtend om 8.30 uur met het busje voor de trektocht van vier dagen over Bali. Groet, Gijsbert

________________________________________________________________

Zondag, 29 september 2013

Dag 16 – Zondag 29 – WK-finale.
Finaledag van het WK en de transnationals. Zondagavond vieren we een feestelijke
afsluiting van het WK-toernooi. ’s Avonds gezamenlijk diner.

Nederland wint brons

Finaledag WK Bridge Bali 2013

Op de laatste dag van het WK-bridge op Bali sluit het Nederlands damesteam af met een bronzen medaille. Zowel het open team als het seniorenteam gaven op in de vijfde zitting van de kwartfinale. De WK-titel (2011) heeft het open team niet kunnen behouden.

________________________________________________________________

Een dag om vrij te besteden. We hebben een excursie gepland. Dick en Peter zijn eerder deze week al met een gids weggeweest en hadden goede ervaring. Hoewel kort dag, gisteren pas geregeld, kunnen wij vandaag met dezelfde gids mee.

Tempel Pua Luhur BatukaruWe hebben een geweldige dag gehad. Een bezoek aan een authentieke markt in Tabanan. De vlindertuin slaan we over en we gaan naar de tempel Pura Luhur in Batakau. Een mooie tempel in de bergen. Vervolgens een lunch met een prachtig uitzicht over rijstvelden. Daarna rijden we langs een authentiek dorpje door naar de rijstvelden van Jatiluwih. Ook hier is het genieten van het uitzicht. Hierna weer terug naar het hotel. Van de gids veelvuldig uitleg gehad en ook onze vragen werden van antwoorden voorzien. Onderweg naar de eindbestemming (de rijstvelden) en terug naar het hotel werd er veelvuldig gestopt om van mooie uitzichten te Rijstvelden Batukarugenieten. Op de terugweg nog een processie gezien om de god van de bomen te eren. Het is namelijk weer een feestdag/festival vandaag. Iets wat ons anders waarschijnlijk zou zijn ontgaan. Een geslaagde excursie! Groet, Mark en Helga

Vanmiddag gaan er een paar mensen een viertallenwedstrijd spelen. ’s Middags meer dan twee uur met Rieke door kleine straatje gelopen, vaak bleken ze dood te lopen. Rieke ging terug naar het hotel en ik ben naar het WK gelopen om daar de dames brons te zien halen. Was tot het laatste spel erg spannend. De tegenstanders boden 7 SA wat 2 down ging en daarna was de strijd gestreden. Gisteren speenvarken bij Bumbu Bali gegeten, geweldig. We hadden voor 10-12 man gereserveerd. We kwamen met 20 man. Dat was toch wel erg lastig, Na een kwartier wachten was er nog een tafel van 8 klaar. Iedereen heeft genoten van het eten, ook de mensen die geen speenvarken hadden. Groet, Gijsbert

________________________________________________________________

Zaterdag, 28 september 2013

Dag 15 – Zaterdag 28 – Eerste dag WK-finale.
Vandaag is de eerste dag van de WK-finale en halve finale van de transnationals.

Het Nederlandse damesteam speelt vandaag en morgenochtend voor de derde of vierde plaats tegen China.

Gistermiddag naar de dames gekeken, de laatste 16 spel waren niet op viewgraph, er was echter ook een viewgraph zaal met twee schermen die speciaal voor de Indonesiërs was. Deze waren er niet. De zaal werd met een hele groep Nederlanders (stuk of 30) in beslag genomen. Er waren twee jeugdspelers die de twee BBO schermen aan de praat hebben gekregen en zo konden we tegelijk de open- en de gesloten kamer volgen. Die jongens waren ook zeer goed in het geven van deskundig commentaar.

Ja er waren een paar dure spellen bij 3KL -1, terwijl die gemaakt kan worden, het redoublet op 5 RU, het niet overnemen van de geweldige RU start in 3SA en het bieden van 6 SCH. Bij het een na laatste spel was de hele zaal depri. De dames van de open kamer waren de laatste 4 spellen ook bij ons in de zaal aanwezig. Jammer dus.

Gisteravond een culturele avond bij restaurant hier in de buurt. Er waren 4 danseressen. Dat is wel mooi, maar naar een half uur heb je het wel gezien. Het wordt dan meer van hetzelfde. Het eten, was een buffet, smaakte wel goed maar was koud. Men had blijkbaar de rechauds met koud water gevuld en zo’n brandertje kan het dan niet trekken. Groet, Gijsbert

_______________________________________________________________

Vrijdag, 27 september 2013

Dag 14 – Vrijdag 27 – Halve finale WK; culturele avond.  Vrije dag ter eigen invulling. Deze dag sluiten we af met een culturele avond.

De Nederlandse dames hebben de finale niet gehaald.

Gisteren met 6 personen naar de Japanner, erg lekker gegeten. Met de taxi heen en terug dat is totaal 50.000, dus iets van € 3,50. Het eten was wat duurder.

Vanochtend de was opgehaald. Ik betaalde 40.000 roepia (€ 2,80) voor 6 bloezen, 2 t-shirts en 6 onderbroeken. Op de terugweg ergens waar veel brommertje stonden en aankwamen een steegje ingegaan. Daar waren hanengevechten. Daar wordt door de mannen redelijk op gewed, het is een heel gedoe voor zo’n gevecht kan beginnen. Eerst wordt met veel zorg aan de linker achterpoot een scherp mesje vast gemaakt. Dan worden de hanen een beetje tegen elkaar opgehitst en begint iedereen te schreeuwen en met geld te zwaaien, er lopen een stuk of 10-15 mn rond waarbij de weddenschappen kunnen worden afgesloten. Er stonden in totaal wel 100-150 man te kijken en te schreeuwen. Na twee keer had ik het wel gezien. Ook werd er gegokt met een soort balspel. Er is een vierkante plaat van iets van 1 bij 1 meter met zeer kleine heuveltjes en dalletjes, de zijkanten zijn een opstaande rand. Ieder heuveltje heeft een gekleurde pijl die naar een van de 4 zijkanten wijst. Er ligt een groot zeil met vakjes in de kleuren van de pijlen en nog andere onduidelijke informatie hier werpt iedereen zijn geld op en dan krijgt het balletje een zetje. Het is dus een soort variant van roulette.

Ik ga vanmiddag naar het bridge kijken, vanavond hebben we een culturele avond, in een van de cafés waar we bridgen. Groet, Gijsbert

Een vrije dag met als afsluiting een culturele avond. Eten in een restaurantje waar we al eerder gebridged en gegeten hebben aan de overkant van het hotel. Een buffet staat klaar. Tussen de tafels waar wij zitten (twee lange tafels aan elkaar geschoven tafeltjes) staan andere tafels. Danseressen vragen om mee te dansen. Dat wekt de interesse van de groep. De groep is leuk, het bridgen is gezellig, het hotel is prima! Groet, Mark en Helga

______________________________________________________________

Donderdag, 26 september 2013

Dag 13 – Donderdag 26 – Ubud wordt vandaag aangedaan. Schilderijmakerij, koffieplantage en de kunstmarkt van Ubud. Dit prachtig gelegen stadje wordt beschouwd als het culturele centrum van Bali en is bekend vanwege zijn houtsnijwerk.

      dag 13-1      

Om 7.15 uur opgestaan, ontbeten en met de bus voor excursie om 8.30 uur vertrokken. Drie mensen zijn afgevallen wegens buikloop, een heeft het al twee dagen. We hebben ook een dokter in onze groep, dus dat komt wel goed. O ja, er is ook een bloeiende liefde in onze groep, tussen Cees en Jolande, beide gescheiden en respectievelijk 62 en 58 jaar.
Vandaag eerste naar, een plantage van koffie en thee, cacao, we hebben daar een rondleiding gehad en konden (gratis) 6 soorten koffie en 6 soorten thee proeven. Met vier man hebben we chevet koffie gedronken. De bonen worden door deze kat gegeten en uitgepoept, daarna gewassen, gepeld en geroosterd, daar moest worden betaald (50,000). Het was erg leuk maar de dure koffie was niet echt bijzonder.
Daarna naar een schilderatelier, dat was niet zo boeiend. Toen door naar Ubud.
Het bezoek aan de olifanten is afgevallen want niemand wilde er eigenlijk op, a) omdat de dieren zo worden mishandeld om dat aan te leren en b) omdat je iets van € 40 ervoor moest betalen. In Ubud waren we omstreeks 13:00 uur en de bus terug ging om 15:45.
Ik had uit de lonely planet een mooie wandeling en daar zijn we met 6 man aan begonnen, Toen we eenmaal de plaats uit waren was het geweldig. Iets meer dan een uur gelopen, hoofdzakelijk heuvel op. Bij een hotel pauze, vruchtensap en kippensoep en toen weer terug, ging een stuk sneller. Bij Starbucks koffie gedronken en naar de bus. We waren om 17.30 uur weer bij het hotel. Groet, Gijsbert

______________________________________________________________

Woensdag, 25 september 2013

Dag 12 – Woendag 25 – WK kwartfinale. ‘s Avonds vijfde bridgedrive.
Tweede dag van de kwartfinales. Nu wordt het echt spannend. Alle reden om het WK te
bezoeken. ‘s Avonds zijn we zelf weer aan de beurt bij onze vijfde bridgedrive. Locatie:
restaurant in de buurt van het hotel.

Ik weet nog niet of ik vanmiddag naar het bridgen ga kijken, het ziet er voor de heren en de oudjes niet zo best uit. Vanavond is voor ons clubje de vijfde bridge drive, spelen om 19.30 uur. In de overhemden en ondergoed wat ik heb laten wassen en strijken zitten katoenen nummertjes met een plastic draadje vastgemaakt (zo een als bij ons voor de prijskaartjes). Ik ga ze er straks allemaal uithalen. ’s Middag wat liggen zonnen aan het zwembad. ’s avonds eten bij Baldoni en daarna bridgen. Groet, Gijsbert

Zowel het open team als het seniorenteam geven op in de vijfde zitting van de kwartfinale. De WK-titel (2011) heeft het open team niet kunnen behouden. Het vrouwenteam heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WK.

_______________________________________________________________

Dinsdag, 24 september 2013

Dag 11 – Dinsdag 24 – Kwartfinale WK Optionele excursie Lembongan en Penida Island.
De kwartfinale van de WK start vandaag en ook de Transnationals. Een boottocht brengt ons naar Lembongan en Penida Island. Op het eiland gaan we naar het mangrove bos en naar een ondergrondse woning. Deze tocht is inclusief lunch.

Om 7.30 uur met twee busjes naar Sanur, dit ging binnen 1 uur. Er is op maandag een nieuwe weg door de zee open gedaan. Deze loopt evenwijdig aan de weg over de smalle landtong die het onderste schiereiland met het eigenlijke Bali verbind. De weg is 12 km lang en ligt op palen, het is een tolweg, maar de eerste week is gratis. Dit scheelt wel ongeveer 30-45 minuten, dus dat is erg fijn.

Met een catamaran met 4 grote buitenboord motoren naar Lembongan. We moesten aan het strand instappen en dus door het water naar de boot, mijn benen waren net lang genoeg, het kruis bleef droog. De tocht duurde ongeveer 40 minuten, de zee was redelijk rustig. Bij aankomst in twee open vrachtautootjes naar het mangrove bos. Daar met 4 personen in een soort prauw die door een man met een lange stok voort werd geduwd. De tocht duurde iets van 30 minuten, ik had me er wat meer van voorgesteld. Daarna wat gedronken en toen naar een ondergrondse woning van 500 m2, deze was door een monnik gemaakt (uitgegraven) in de periode 1971-1978. Thans niet meer bewoond. Toen met de vrachtautootjes terug om in een restaurant te eten. Ik had aan de chauffeur gevraagd of we dezelfde weg terug namen. Dat was het geval, er hingen nog wat mensen bij de grotwoning rond en ik heb gezegd dat ik ging lopen en dat ze me onderweg wel weer op konden pikken. Heerlijk gelopen (wel wat warm) en leuke foto’s gemaakt. Na zo’n 20 minuten was ik bij een restaurant en hier maar gewacht, want misschien was dat wel het restaurant waar we zouden eten. Daar kwam het autootje. Ze waren me wezen zoeken, hadden iemand anders in een rood bloesje gezien die bij een afslag de verkeerde kant opliep. En zo ver als ik echt was kon ik natuurlijk nooit zijn dachten ze. Eten in (ander) restaurant was lekker. We vertrokken omstreeks 17.00 uur van het eiland. Na het douchen met een groepje in het restaurant gegeten waar we ook hebben gegeten op de eerste dag na onze aankomst.
Groet, Gijsbert

________________________________________________________________

Maandag, 23 september 2013

Dag 10 – Maandag 23 – laatste wedstrijden; vierde bridgedrive.
Vandaag zijn de afsluitende WK-poulewedstrijden waar de liefhebbers natuurlijk naar toe willen. Na het buffetdiner staat de vierde bridgedrive op het programma.

Vanavond om 19.30 uur bridge. Morgen moeten we om 07.30 uur met de bus mee om de boot van 09.30 uur te halen naar de eilanden Lembongan en Penida. Als het goed is zijn we dan weer omstreeks 19.00 uur weer in het hotel. Groet, Gijsbert

Ik ben net terug van een Balinese massage, heerlijk. Gisteren bij Bumbu Bali gegeten, super. Vandaag de laatste dag van de voorronden van het WK. 8 van de 22 landen gaan door. Nederlandse dames staan op de eerste plaats, gaan zeker door. Nederlandse heren staan op de zesde plaats en moeten vandaag nog goed presteren, spannend. Nederlandse senioren lijken niet door te gaan. Het weer is is nog steeds fantastisch en ik ga zo meteen nog naar het strand en zwemmen. Moet nodig iets aan mijn conditie en kilootjes doen. Lieve groetjes, Will

Maandag 23 september is weer een vrije dag om zelf te besteden. ‘s Avonds is er weer een gezamenlijke bridge drive, dus ik besluit om ‘s morgens naar het congres centrum te gaan en ‘s middags aan het zwembad van het hotel rond te brengen. De twee middag zittingen volg ik dan via Wifi op mijn telefoon.
Helga gaat ‘s morgens naar Bali Collections, een soort van winkelcentrum met allerlei winkels, eetgelegenheden etc.. Wij gaan pas tegen aanvangstijd van de drive naar het restaurant waar dit plaats gaat vinden. De wedstrijden van de heren en senioren zijn zodanig spannend dat wij in het hotel blijven eten, omdat we daar Wifi hebben. We zien de heren en de senioren zich plaatsen. Groet, Helga en Mark.

______________________________________________________________

Zondag, 22 september 2013

Dag 9 – Zondag 22 – WK-wedstrijden / vrije middag.
Voorlaatste dag van de WK-poulewedstrijden. Verder is deze dag ter eigen invulling. Op
zondagmiddag mag een bezoek aan het mooie en vlakbij gelegen strand natuurlijk niet
ontbreken.

’s Middags met het busje naar de WK gegaan om te kijken, Nederland heeft de avondwedstrijd van Italie verloren, was wel spannend. Groejes, Gijsbert

Er zijn nog maar 6 wedstrijden in de voorrondes te spelen. Nederland heeft het in de loting slecht getroffen en heeft nog 5 zware wedstrijden te gaan. De wedstrijd tegen Brazilie op maandag wordt geacht minder zwaar te zijn. ‘s Morgens tegen Japan, die het in mijn ogen boven verwachting doen. Die wedstrijd wil ik dus wel bijwonen. En ‘s avonds de wedstrijd tegen Italië is altijd leuk om te zien. Het plan is dus ‘s morgens naar het Congres centrum om te kijken, ‘s middags lekker op het strand of bij het zwembad en dan ‘s avonds weer terug. De heren verliezen dik van Japan en alleen de eerste acht mogen door. Het is spannend in de onderste helft van de acht en Duitsland doet daarin ook mee. Ik besluit dan ook om ook de middag wedstrijd te blijven kijken. Helga is ‘s morgens winkeltjes kijken, ‘s middags op het strand en komt dan ook naar de wedstrijd tegen Italië. Toen we ‘s morgens vertrokken naar het congres centrum waren we met zijn tweeën. ‘s Middags kwam nog een groep en ‘s avonds hadden we een groep van 18. Doordat de groep zich moest splitsen over meerdere busjes voor het vervoer terug naar het hotel en de busjes op verschillende tijden kwamen, is een groepje van 8 overgebleven, die gezamenlijk gegeten hebben bij Bumbu Bali. Het eten was hier in een woord voortreffelijk en we gaan nog zeker een keertje hier naar toe terug. Tegen elven waren we terug in het hotel.

Vorige week zaterdag vertrokken we om op zondag in Bali aan te komen. Zondag is nu alweer voorbij. De tijd gaat veel te snel, zo hebben wij het hier naar ons zin. We kijken uit naar de volgende twee weken.

Groetjes, Helga en Mark

______________________________________________________________

Zaterdag, 21 september 2013

Ulu WatuDag 8 – Zaterdag 21 – Excursie Ulu Watu.
We gaan met het busje naar het uiterste zuiden van Bali en bezoeken de spectaculaire rotspartijen van de heilige plaats Ulu Watu. ‘s Avonds wordt de derde bridgedrive gespeeld.

Om 12.00 uur gaan we weer met de bus op stap, iedereen gaat nu weer mee.
We zijn met een bus naar de tempel Ulu Watu geweest. Ligt hier niet zo ver vandaan, maar met het verkeer toch wel weer een tijdje rijden. Het ligt op een klif aan de zee en er lopen veel losse apen rond. Er staat een bord dat je ongeveer alles wat los zit goed moet opbergen. Een aap zat in een boom met de bril van een meneer (niet van onze groep). Maar misschien is dit wel doorgestoken kaart. Daarna naar een restaurant aan de zee (de golven sloegen tegen de rotsen top) waar we 24 spel hebben gespeeld. De laatste ronde hebben we even uitgesteld om de zonsondergang te bekijken. Na het bridgen hebben we op het strand gegeten. Groet, Gijsbert

‘s Ochtends vroeg uit de veren. De bus vertrekt om 8.00 uur in de morgen. Helaas geen bus ter beschikking waar de gehele groep in kan. In plaats daarvan met 2 kleinere busjes naar het zuiden van Bali om de rotspartijen van Ulu Watu te bezoeken. Bij deze rotsen staat ook hier weer een tempel die we gaan bekijken. Hier wonen ook veel (brutale) apen en je wordt gewaarschuwd geen tassen mee te nemen, sieraden als kettingen en oorbellen af te doen en als het even kan ook geen petjes of brillen op te hebben. Maar ja, als brildager kun je soms niet anders. En even later zien we dan ook een van de apen die er met een bril van door is gegaan. De “begeleiders” in het park weten hier echter wel raad mee. De aap wordt gelokt met fruit en vervolgens wordt het fruit naar de aap geworpen. Deze heeft dat liever dan een bril en vangt het fruit met twee handjes, De bril valt dus gewoon naar beneden. Prachtige rotspartijen, mooie natuur met uitkijk op de oceaan. Gewoon geweldig.

Hierna gaan we naar Jimbaran. In een eetgelegenheid langs het strand volgt ‘s middags eerst de derde bridgedrive. Laten we de uitslag van ons maar niet vermelden. Dramatisch. Na het bridgen, na ook hier weer tussen het bridgen door naar de zonsondergang gekeken te hebben, hebben we op het strand ook hier weer een gezamenlijk diner. Het eten bestond hier uit seafood, maar ikzelf eet geen vis en ook Helga koos ervoor om vegetarisch te eten. Als wij de verhalen van sommigen mochten geloven, hadden wij het beter getroffen. Andere daarentegen vonden dat ze lekker gegeten hebben. Hierna weer terug naar het hotel. Groet, Helga en Mark

______________________________________________________________

Vrijdag, 20 september 2013

Dag 7 – Vrijdag 20 – Excursie Tanah Lot.
Vrije ochtend met de mogelijkheid wedstrijden te bezoeken. ’s Middags gaan we naar de beroemde tempel in zee: Tanah Lot, waar we hopelijk een mooie zonsondergang mee zullen maken.

Om 14.30 uur met het busje op reis, we waren met 16 personen. De anderen waren naar het WK. De rit ging naar de tempel van Tanah Lot, een van de zeegoden van de hindoes. De tempel is een klein aftreksel van Saint Michel. Met eb, en dat was het, kun je er naar toe lopen maar als niet hindoe mag je er niet in. Het gaat vooral om de zonsondergang (18.15 uur). Er stonden wel een paar honderd mensen te kijken, het was wel aardig, maar ik geloof dat je op een mooie dag bij Zandvoort hetzelfde kan zien.
Het verkeer is hier trouwens verschrikkelijk druk, je staat constant in de file. Het aantal wegen is gewoon te klein. Er wonen hier op Bali 3.9 miljoen mensen en het is ietsje groter dan Noord-Brabant. Daar komt natuurlijk nog bij dat een groot deel van het midden van het eiland niet zo goed is te gebruiken in verband met de vulkaan.
We deden dus op weg naar de tempel Tanah Lot bijna 2:30 over ongeveer 50 kilometer, niet echt iets om blij van te worden.
Na de zonsondergang een stukje terug gereden en in een restaurant gegeten. Was zeer goed verzorgd en smakelijk. De gasten hebben de dag in vrolijke sfeer dansend afgesloten. Omstreeks 22.00 uur terug naar het hotel. Groet, Gijsbert

dag 7-2   dag 7-3  dag 7-8   dag 7-12

De ochtend was voor ons zelf. Wij zijn naar het bridgen gaan kijken. Andere gingen naar het strand of lieten zich masseren. ‘s Middags om half drie met de bus vertrokken naar de tempel. Mooie tempel, waar we de heilige slangen hebben aangeraakt, heilig water hebben gedronken en gezegend zijn. Daarna de zonsondergang meegemaakt vanaf deze plaats. ‘s Avonds hebben we onderweg terug naar het hotel gezamenlijk gegeten. Hier was live muziek aanwezig, waar onder andere Ramona, rock en roll en andere muziek werd gespeeld. De voetjes gingen hier van de vloer. Na een hele gezellige avond weer terug naar het hotel. Groetjes, Mark en Helga

______________________________________________________________

Donderdag, 19 september 2013

Dag 6 – Donderdag 19 – Bezoek WK Bridge. Vandaag kunt u weer een bezoek brengen aan het WK Bridge in het Convention Centre. ’s Avonds is de tweede bridgedrive in het hotel.

Vandaag zijn Monika en Piet 49 jaar getrouwd.  Gefeliciteerd! Maak er een mooie dag van!

’s Avonds de tweede bridgewedstrijd, we hadden een rusttafel want een paar had hun 49e trouwdag en gingen samen ergens lekker eten.
De eigenaar van het restaurant had op ons verzoek extra licht geregeld en met het afrekenen ging het ook een stuk beter, iedereen mocht zijn bonnetjes houden en we betaalden allemaal aan het eind. We zaten om 19.30 uur te spelen, waren iets van 23.00 uur klaar en konden daarna ook nog rustig wat drinken in het restaurant. Groet, Gijsbert

______________________________________________________________

Woensdag, 18 september 2013

Programma: Dag 5 – Woensdag 18 – Excursie Besakih tempel en Ubud
We gaan naar de beroemde Besakih tempel aan de voet van Mount Agung. Daarna
bezoeken we de markt van Ubud. Dit prachtig gelegen stadje wordt beschouwd als het
culturele centrum van Bali en is bekend vanwege zijn houtsnijwerk.

    

Terwijl onze Nederlandse teams zwoegend hun spel speelden, ofwel “En de boer hij ploegde voort” – overigens met prima resultaten – genoten onze reisgasten van een prachtige excursiedag. Inge Kooijman, BridgeTravelling. Meer foto’s.

18 septemberKlik op de afbeelding.

________________________________________________________________

Om 9:00 uur met de bus op excursie. Eerst naar een batik fabriek, was erg leuk, je kon er natuurlijk ook wat kopen. Daarna na de tempel Kehen, een complex met daarin 34 aparte tempels. Er is ook een muur de ingelegd is met bordjes delfts blauw. En er stand een geweldige boom met veel luchtwortels. Ik had me van de tempel wat meer voorgesteld.
Hierna gingen we naar een traditioneel dorp (uit 1800 of zo), daarna wat verderop een zeer smakelijke lunch. Verder naar een houtbewerker en daarna naar een zilversmid, dat laatste vond ik vooral erg aardig. We waren om 19:00 uur weer terug bij het hotel. Groetjes, Gijsbert

______________________________________________________________

Dinsdag, 17 september 2013

Programma: Dag 4 – Dinsdag 17 – Eerste WK-wedstrijden. U kunt de eerste wedstrijden van het WK volgen of de tijd naar eigen inzicht invullen. ’s Avonds na het buffet staat de eerste bridgedrive in het hotel op het programma.

Eerste WK-dag. De foto’s komen binnen om 04.26 uur.

dag4-6      dag4-7jpg       dag4-10jpg

Dinsdag de eerste competitie dag. We wonen alleen de eerste wedstrijd bij. Nederland mag tegen het gastland Indonesie en wordt dus op Vugrahp getoond. Het begint goed voor Nederland en we komen voor. Vervolgens komt er een spel waarop Nederland had moeten dubbelen, waar de eerste imps verloren gaan. Daarna spel 13 in de gesloten kamer 4 min 1 en de open kamer 4 contract. Spel 16 wordt niet uitgenomen en nog een swing voor Indonesie. Nipte overwinning, maar gewonnen. Dames helaas verloren, senioren ruim gewonnen. Groet, Mark

Blijkt dat op vugraph verkeerde scores zijn vastgelegd waardoor Nederland achteraf nipt verloren blijkt te hebben (in de eerste ronde). Gelukkig zijn de andere resultaten vandaag verder uitstekend. Groet, Mark

Hallo lieve mensen,

Het duurt +/- 20 uur om in Bali te komen, maar het is meer dan de moeite waard. We zijn ergens “in het paradijs” terecht gekomen. Lekker eten, prachtig weer, mooi zwembad en strand. Ik houd het hier wel drie weken vol.

Vanochtend de eerste partij bridge gekeken in het conferentiecentrum en vanavond mogen we zelf “aan de bak”. Lieve groetjes, Will

Uitslagen 

______________________________________________________________

De zon staat hier in het noorden omdat we beneden de evenaar zijn, hier had ik bij mijn oriëntatie geen rekening mee gehouden. Als je het eenmaal weet is het geen probleem.
’s Avonds de eerste bridge drive, we speelden met 10 paar. We begonnen wat te laat, want het eten in dat restaurant (Balboni) nam wat meer tijd in beslag dat gedacht.
Het afrekenen is een beetje lastig omdat bovenop de prijs van de menukaart eerst nog eens 5 % service en dan over het totaal nog eens 10% belasting wordt geheven. Het staat allemaal keurig met de hand uitschreven op het bonnetje.
De baas van het restaurant had niet begrepen (had ik ook niet verteld) dat we tijdens het bridge steeds op een andere tafel gingen zitten, en er werd voor iedere bestelling een apart bonnetje gemaakt. En bij het brengen van de mooi geschreven rekening zat er natuurlijk iemand anders. Een combinatie van een MK speler en een tweede divisie speler won de eerste avond met 77%. Omstreeks 23:45 klaar met bridge, maar alle bars in het hotel waren gesloten. Dat was wel een kleine domper. We gaan dus de volgende keer gewoon een half uur eerder beginnen. Groet, Gijsbert

______________________________________________________________

Maandag, 16 september 2013

Programma: Dag 3 – Maandag 16 – Openingsceremonie; We bezoeken de openingsceremonie van het WK-Bridge. 

Helga en MarkReis was prima! Zitten nu bij de opening, gaat zo starten. Groet, Helga en Mark

Opening3 Opening5

______________________________________________________________

Na een lange vermoeiende reis, veilig aangekomen en kennis gemaakt met alle reisgenoten. Gezamenlijk een diner gehad nabij het hotel waarbij twee wel zeer jonge meisjes Balinese dansjes uitvoerden. Iedereen is uiteindelijk op tijd naar bed gegaan om de ‘schade’ van het tijdsverschil te verhelpen.
Novotel Bali10Vandaag lekker bij gekomen aan het strand, waarbij wij ons realiseerden dan wij in een stuk aangenamer omstandigheden verkeren dan menig ander op dit moment.
Vanavond gaan we naar de opening van de WK, en de echte bridgers onder ons verheugen zich zeer op de openingswedstrijden van morgen. Groet voor nu, Jolande

______________________________________________________________

Het ontbijt is echt geweldig, is buiten onder een groot overdekt terras en heeft twee zwembaden (niet zo groot) en een eigen strand, De aankleding is overdadig. De ochtend besteed om samen met Rieke en Cees ( van Indonesia Travel) en de gids (die redelijk Nederlands spreekt) een aantal zaken te bespreken en alvast voor te bezoeken.
We zijn naar het conference centrum geweest waar de WK bridge wordt gehouden, dat ligt hier 5 kilometer vandaan. Het is erg groot en luxe, erg veel marmer.
Daarna zijn we verder naar het zuiden gereden Ulu Wata, waar we aanstaande zaterdag naar toe gaan om een tempel te bezoeken, daarna gaan we naar een restaurant aan de west kust waar we gaan bridgen, de zon zien ondergaan en daarna daar gaan eten.
Om 16:30 uur hadden we een informatie borrel aan het strand van het hotel.
In een van de restaurants waar we zullen gaan kaarten gegeten. Een menu met visschotel (hele kreeft, krab, inktvisringen, gambas en red snapper) met vooraf keuze uit een starten en daarna keuze uit 8 soepen, en als dessert gemengd fruit of een halve ananas. Dit alles voor twee personen voor het bedragje van € 28,-.
We moesten wel wat dooreten om het busje te halen naar het conference centrum waar we om 20:00 uur de opening van het WK hebben meegemaakt. We zijn daar met 18 van de 24 personen naar toegegaan met 3 busjes. Was wel aardig. Het Nederlandse team kreeg het meeste applaus. Opening was om 21:15 afgelopen. Groet, Gijsbert

______________________________________________________________

Zondag, 15 september 2013

De vlucht naar Jakarta via Dubai had ongeveer 45 minuten vertraging. In Dubai (6:45 uur vliegtijd) is de tankstop ingekort, we mochten niet het toestel uit, het duurde ongeveer 70 minuten, maar toch 40 minuten gewonnen. We kwamen 8:15 uur later aan in Jakarta.

Daar eerste een visum kopen, Je moet eerst ergens betalen (€ 20) en kreeg dan een visum die je elders in je paspoort moest laten plakken en waarop dan nog stempels gingen. We waren trouwens op tijd in Jakarta, maar de vlucht naar Bali had 45 minuten vertraging. Ging verder goed we hebben alleen 30 minuten boven zee voor Bali moeten rond vliegen voordat we konden landen.

We werden door de reisorganisatie met een ketting van orchiedeen, gegeven door een mooie dame, ontvangen en gingen met een busje (20.7 km) naar het hotel. Het bleek dat een van de dames haar jutten tasje met fototoestel, ipod en ipad in het toestel had laten liggen. Er waren twee lokale gidsen, waarvan er een Nederlands spreekt, deze is met ons naar het hotel gegaan. De andere met de dame naar de luchthaven, alles is netjes teruggevonden.

Het Novotel in een 5 sterren hotel, heb een ruime kamer met overdekt terras op de begane grond. We waren omstreeks 17:00 uur lokale tijd in het hotel (6 uur later dan in NL). We zijn met de hele groep in de buurt wezen eten, was niet te duur, de prijs van de drank ongeveer de helft van die in het hotel.

Groet, Gijsbert Westra

________________________________________________________________

Zaterdag, 14 september 2013

Programma: Dag 1 – Zaterdag 14 – Vertrek naar Indonesië/Bali
Vertrek Bali. Om 08.00 uur ontmoet de groep elkaar in hal 3 op Schiphol. Het avontuur kan beginnen! Rond 11.00 uur stijgt het vliegtuig op. Tot die tijd wordt ingecheckt, koffie gedronken, geshopt en leert men elkaar beter kennen. De oranje WK-zonnekleppen zijn uitgedeeld en opgezet. Na een lange zit land morgen het vliegtuig rond 11.30 uur op Denpasar/Bali in een warme deken van 33°.

IMG_1834      

________________________________________________________________

Maandag, 9 september 2013

________________________________________________________________

Alle gasten hebben hun tickets elektronisch ontvangen tezamen met de telefoonlijst. Zaterdag 14 september ontmoet de groep elkaar op Schiphol bij de incheckbalie hal 3 om 08.00 uur. Wij zijn te herkennen aan onze beachvlag “BridgeTravelling”. De WK-zonnekleppen worden dan ook uitgereikt. Uitzwaaiers zijn van harte welkom!

________________________________________________________________

Vierhouten, 11 augustus 2013

________________________________________________________________

Kennismakingsdrive Bali te Vierhouten, Hotel De Vossenberg. Beneden bij de receptie sta ik de Bali-gasten op te wachten. Rond 10.00 uur druppelt iedereen binnen. Boven in de bridgezaal schudt men elkaar vriendschappelijk de hand. De koffie staat klaar. Zestien gasten hebben zich aangemeld. Het totaal aantal telt 24 voor de reis. In een ongedwongen sfeer maakt men kennis. Twee niet bridgende dames zijn vertrokken voor een wandeling en de wedstrijdleider houdt in de andere bridgezaal een oogje in het zeil (Bridgeweekend de Veluwe). De zes singles onder ons (twee mannen in oranje shirtjes en vier vrouwen) koppel ik en de parenlijst is compleet. De systemen worden even doorgenomen om vervolgens te starten.

We spelen vijf ronden van drie spellen. Hierna houden we 10 minuten pauze en vervoegen ons rond de tafel. Het kringgesprek c.q. vragenuurtje open ik met een welkomstwoord, nog wat mededelingen en verder deel ik de (gebundelde) informatie uit van berichten die ik de afgelopen weken heb verstuurd via de e-mail. Na dit alles vraag ik of er vragen en opmerkingen zijn. Uiteenlopende zaken komen aan de orde. Een briljante tip is om elke dag een glas cola te drinken. Hiermee verlaag je de kans op darmproblemen. Iemand vraagt of dat samen mag met een borrel? Nuttige vragen worden gesteld en beantwoord. De tafels voor de high-tea beneden in het restaurant staan klaar. De groep schuift aan. Er wordt gegeten, gepraat en gelachen. De sfeer zit er goed in! Een grappige snuiter zegt: “Morgen annuleringen na deze kennismaking?”. Echhh nie.., hoor ik uit diverse hoeken.

      

De kennismaking was zinvol alleen al om met elkaar een klik te krijgen het avontuur naar Bali aan te gaan. Groet, IngeKooijman – BridgeTravelling.

_______________________________________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s