Reisverslag Spanje ‘Andalusische Algarve’


____________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Bridgereis Zuid-Spanje – oktober 2017

Marble AMA Andalucia**** – Islantilla – 13-daagse 

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)

Begeleiding

anja-van-praat3Tanja1

De begeleiding is in handen van Anja van Praat (links) en Tanja Rueck (rechts) beide NBB-gekwalificeerd. Anja heeft de rol van wedstrijdleider en Tanja de rol van gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf andere wensen, op- of aanmerkingen? Wij doen ons uiterste best u verder te helpen. Tot vrijdag 6 oktober.
We hebben er veel  zin in!


Vrijdag, 6 oktober 2017

Aankomst

1Na een zeer voorspoedige reis zijn we op Faro geland. Onderweg was het zo helder dat we Parijs zagen liggen, het stadion van Atletico Madrid konden zien. Vanuit de lucht de brug waar we later met de bus over zouden gaan, die de verbinding was tussen Portugal en Spanje. Eenmaal aangekomen op Faro waren de koffers snel beschikbaar.

5Onderweg hebben we lekker naar buiten kunnen kijken en wat van de omgeving gezien. Het is allemaal vrij droog. Gelukkig blijft dat de komende twee weken nog zo, want de weersvooruitzichten zijn geweldig. Na een uurtje kwamen we aan in het hotel, ondertussen was het 18.45 uur. Bagage uit de bus, inchecken, daarna ons appartement opgezocht.

Wat een luxe, wat een ruimte. Twee grote slaapkamers, mooie badkamer, een wasmachine, een vaatwasser, een koelkast. Een compleet ingericht appartement, en toch lekker all inclusive.

Welkomstwoord

Om half negen zouden we elkaar allemaal ontmoeten in de bridgevilla om kennis met elkaar te maken, koffie of wat anders te drinken. Bridgen hebben we deze avond gezien het late tijdstip van aankomst niet gedaan. Na een welkomstwoord van Tanja als gastvrouw en daarna van Anja as wedstrijdleider hebben we een gezellig samenzijn gehad. Tot onze verrassing werden er nog grote schalen met kaas gebracht en warme amandelnootjes. Langzaam aan rond 22.30 werd er richting de kamers gegaan. De eerste dag, al was het een reisdag, voelt als zeer geslaagd.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Zaterdag, 7 oktober 2017

Aankomst laatste gasten

Na een toch korte nacht zijn Anja en Tanja om 8.30 uur present bij het ontbijt om de mensen die met de nachtvlucht meekomen te ontvangen. Rond 09.15 uur kwam de bus met de zes toch iets vermoeide passagiers aan. Gelukkig konden zij meteen aanschuiven bij het overvloedige ontbijt, natuurlijk met een kop lekkere koffie.
Even navragen en met spoed werden hun kamers gereed gemaakt zodat ze zich konden installeren en eventueel even rusten.

Relaxdag zwembad en strand

6Deze dag is door de meeste van ons gebruikt om lekker te luieren aan het zwembad of aan het strand. Er rijdt een shuttlebus elk uur naar het strand, de wandeling er naar toe is 25 minuten, ook dat wordt gedaan. Berichten uit Nederland dat het regent worden een beetje gniffelend ontvangen. Hier kampt men met een ware nazomerse hittegolf met temperaturen van ruim 28 graden overdag. Het zwembad wordt ondanks dat de eerste duik echt wel fris goed gebruikt. Twee poolbarren maakt dat de dorst gelest kan worden en ook de inwendige mens kan hier de hele dag zijn hartje ophalen.

Informatiebijeenkomst excursies

Om zes uur verzamelen we allemaal bij de poolbar en ontmoeten ook de in Frankrijk wonende gasten die via een vlucht naar Sevilla met de auto naar ons toe gekomen zijn. De hostess van Corendon heeft een goed en duidelijk verhaal over omgeving. Hoe komen we met lokale bussen in plaatsjes als Huelva om te shoppen? Met een taxi naar Ayamonte om daar eens rond te kijken en met de pont naar Portugal te gaan? Allemaal vragen waar ze ons antwoord op kon geven. Daarnaast heeft ze het excursieprogramma wat Corendon hier biedt natuurlijk verteld. Wat dacht u van een dagje Sevilla al dan niet met gids? Een super Safari met 4×4 landrovers, een barbecue en een ook nog varen langs de Guadiana rivier? De highlights van Huelva met bezoek aan het museum en de schepen die Columbus gebruikte voor zijn ontdekkingsreizen? Of de Sierra Aracena? Het kiezen wordt moeilijk, sommigen weten meteen wat ze willen en boeken een excursie. Anderen gaan nog overleggen en morgen om half tien nog wat vragen of toch maar boeken.

1e Competitiedag

Omdat we om 20.00 uur gaan bridgen was het rond 19.00 uur vol met bridgers buiten op het terras om lekker een drankje te nuttigen en een hapje te eten. Anja had een drukke dag vandaag met het invoeren van de spellen, dat ging wel snel, maar het verzenden kosten meer moeite. Aangezien wijzelf vanavond niet mee bridgen, worden de spellen nu ingevoerd tijdens het spelen. Nog leuker natuurlijk om en de uitslag en gelijk de spelverdeling te zien. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Zondag, 8 oktober 2017

Uitgebreid ontbijt

Uitgerust verschenen de meeste rond negen uur aan het ontbijt. Ook de mensen die gisteren aangekomen zijn voelde zich een stuk frisser dan de dag van aankomst.
Het ontbijt wat heerlijk op het terras gegeten kon worden zag er weer goed uit. Veel vers fruit, verschillende broodsoorten, yoghurt met van alles om er in te doen. Gebakken, geklutste, gekookte en scrambled eggs. Uiteraard genoeg beleg, verschillende kaassoorten en vooral Iberico ham. Heerlijk! De dag moet goed beginnen tenslotte.

23Ieder gaat zijn eigen weegs

De zon doet weer haar best om ons te lokken. Dat lukt prima. De eerste shuttlebus zat al vol mensen die graag richting strand wilden gaan. Om daar lekker te lopen, te liggen of het kleine shoppingcentrum te bezoeken. De langere wandeling is schitterend en duurt een klein uurtje en is natuurlijk voor de sportievelingen onder ons een peulenschil.

Demonstratie Sangria maken

Ook het zwembad lonkt vele van ons toe. Niet alleen om het zwembad maar ook zeker in het zwembad waren de bridgers veelvuldig aanwezig. Het zwembad is 140 cm diep, dus voor de kleinste onder ons op de tenen en dan komt het precies tot onder de kin.
Om 16.00 uur was er een demonstratie Sangria maken met vers fruit, rode wijn, rum, brandy, cava, bananenlikeur, perzikenlikeur en op vijf liter drank wel een hele liter vruchtensap. Ijsklontjes, kaneel en roeren maar. De zon bleef lang uitbundig schijnen 🙂 .

2e Competitiedag

Om 20.00 uur gaan we bridgen, nadat we “weer” lekker hebben gegeten. De klok is aangezet door Anja en de competitie gaat beginnen.  Naar de uitslag. Nadat de laatste drankjes zijn gedronken zoeken we de kamers op en kijken uit naar morgen want we gaan op excursie, dus dinsdag zal er een verslag komen met meer wetenswaardigheden van de omgeving.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Maandag, 9 oktober 2017

Bustour Sierra Arcena

40Vandaag was het vroeg opstaan voor het groepje welke de excursie naar de bergen gingen maken. Om 8.15 uur verzamelen en om stipt 8.30 uur vertrok de bus met Anneke als gids. Ons hotel staat in de provincie Huelva waar we vandaag dwars doorrijden naar het noorden. Onderweg was het een prachtige rit met opvallend veel groen. Nederland is een grote afnemer van sinaasappels en aardbeien uit deze streek. Na twee uur rijden kwamen we aan in Almonaster la Real. Vanuit de verte zien we de voormalige moskee/mezquita al hoog boven ons liggen. Deze moskee stamt uit de tijd van de Moorse invloeden en is net zoals de prachtige mezquita in Cordaba niet verwoest, maar de katholieke kerk heeft over de gewelven heen gebouwd. Een kleine moskee want het was een kleine plaats. Verder is het een leuk plaatsje om doorheen te lopen. Ook is er aankomend weekend een feestweekend in het dorpje en men is al volop aan het versieren. De klim naar de moskee toe is best stijl, maar we zijn allemaal goed aangekomen boven en zowel binnen als buitenom was het prachtig.

Pata Negra fabriek in Sierra de Aracena 

Na dit bezoek gingen we op weg naar de Pata Negra fabriek in Sierra Aracena. Hier worden de specialiteiten van de streek gemaakt afkomstig van de zwarte varkens. Deze voeden zich onder andere met eikels. Ook is er maar een bepaald aantal varkens dat poer jaar geslacht mag worden. Is er minder vraag naar het vlees, dan gaat niet de prijs omlaag, maar wordt er ook minder aangeboden. Zo kan de prijs relatief gezien hoger blijven. Binnen in de fabriek hebben we gekeken naar hammen en worsten die te drogen hangen in speciale ruimtes waar ze lucht gekoeld indrogen. Een achterpoot heeft wel 3 jaar nodig om helemaal in te drogen. Het leukste gedeelte was natuurlijk het mogen proeven van de verschillende hammen en worstsoorten en daarnaast een klein glaasje sinaasappelwijn. Natuurlijk heeft dat proeven het resultaat dat veel mensen toch iets gekocht hebben.

Naar de “wondergrotten” van Maravillas

Daarna op weg naar de “wondergrotten” van Maravillas. De weg binnen de grotten was 1,2 kilometer en met uitleg en klimmen en dalen waren we een klein uurtje onderweg. Wetenschappers hebben uitgerekend dat deze grotten al wel een miljoen jaar bestaan. De foto’s zeggen meer dan dat ik natuurlijk kan doen. Een grot moet je beleven. Gelukkig was het zeer aangenaam qua temperatuur in de grot, gemiddeld 19 graden. Na de grotten kregen we vrije tijd om rond te lopen in Sierra Aracena. Het dorp ligt op ruim 700 meter hoogte en is één van de mooiste bergstreken van Andalusië. Een rijk Moors verleden, rijke vegetatie, onbedorven dorpjes en culinaire traditie.Overal zag je mensen neerstrijken voor een drankje en een hapje. Daarna werden de winkeltjes toch snel nog even bezocht. Snuisterijen voor thuis gekocht, In deze streek heb je ook kurkeiken. Van deze boom wordt elke negen jaar de schors geschild en de kruk die eromheen zit wordt gebruikt voor allerlei dingen. Uiteraard kurk voor de wijnflessen. We hebben ook tassen van kurk gezien, brillenkokers , telefoonhoesjes.

Om 16.30 uur verzamelen en op de terugweg zijn we langs de stuwmeren gereden en hebben we een fotostop gemaakt bij de grootste mijn van Europa. Ook de mensen die niet meegegaan zijn met de excursie hebben zich natuurlijk niet verveeld. Het plaatsje Isla Christina is bezocht met een auto. Er is naar het strand en de zee gegaan. Waarbij één van de dames de zee nog uitgeholpen is vanwege de glibberigheid. Het zwembad was weer goed vertoeven geweest. Genoeg te doen.

3e Competitieavond

Stipt op tijd werd er weer aangevangen met het bridgen. Een van de dames bleek opgesloten te zijn in het toilet in de villa. Het slot haperde nogal. Drie koene ridders gewapend met messen hebben haar gered en de deur open gebroken. Daarnaast had Anja een drukke avond. Drie keer arbitrage geroepen. Een voldongen verzaking, een niet voldongen verzaking, zelfde bod als de openaar. Dus drukke avond. In de pauze, naast bitterballen een zeer goed ontvangen geste van Bridgetravelling. Van de pata negra fabriek is er ham en worst mee genomen zodat alle gasten deze specaliteit van deze provincie konden proeven. Dank daarvoor. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Dinsdag, 10 oktober 2017

Excursie Huelva

Voor sommigen was het weer vroeg opstaan. De excursie de Huelva highlights stond op het programma. Om 8.15 uur met de bus mee om weer veel te zien en te horen.  Allereerst naar het witte stadje El Rocio, bekend om zijn bedevaart. Het is een van de drukst bezochte bedevaarten ter wereld met bijna 2 miljoen bezoekers. Daarna via het nationaal Park Donana wat op de wereld erfgoedlijst van Unesco staat. Veel trekvogels uit Noord Europa strijken hier neer om te overwinteren of voor een tussenstop om verder te vliegen. Verder zijn er veel water en moerasvogels, waaronder flamingo’s.
Nog een stop bij het kasteel van La Niebla en het fransicanen klooster waar Columbus naar toe gevlucht is voordat hij met zijn boten ging varen. In deze tijd waren wetenschappers er achter gekomen dat de wereld rond was en niet plat. Dus met een boot moest je een rondreis kunnen maken zonder van de aarde af te vallen. Daarna naar de stad Huelva zelf. Hier zijn replica’s van de boten waarmeer Columbus Amerika in 1492 ontdekt heeft. Deze boten kan je van binnen en van buiten bekijken. Je mag overal lopen, een leuke ervaring.

Wandelroute naar het strand

Zelf ben ik in de ochtend gaan wandelen en heb de wandelroute gevolgd naar het strand. Al snel kruiste de weg van Edith en Dick mijn weg. Samen zijn we heuveltje op, heuveltje af gelopen en onderweg foto’s gemaakt, want het was er prachtig. De wandelweg loopt langs de golfbaan. Terug met de shuttlebus en ook Bob en Lia waren aan de wandel geweest en we troffen ze bij het busje.

Edith en Elly plots 10 jaar jonger

’s Middags was het weer druk met bridgers aan het zwembad en Dick en Hans hebben gesport op het terras. Weliswaar een denksport, maar met toeschouwers. Ze waren een goede partij aan het schaken. In de tijd dat de mannen druk bezig waren aan het bord zijn Edith en Elly naar een workshop Aloë Vera scrub en créme maken geweest. Men neme een stengel van een Aloë Veraplant haalt de schil eraf, in stukken snijden in de blender, honing en suiker toevoegen en scrubben maar. Het plakte aan alle kanten. Hilarisch was het. Daarna nog een créme met wederom die stukken en olijfolie en ze zagen er echt 10 jaar jonger uit.

4e Competitieavond

Deze verliep anders dan gebruikelijk. Marijke en Ciska waren mee met de bus om te gaan varen in Portugal. Op de terugweg kwamen ze met de bus in een verkeerscontrolefuik terecht. Dat duurde wel een tijdje. Gelukkig hebben ze gebeld en zijn Anja en Tanja om de stilzit op te lossen gaan bridgen. Terwijl Anja al naar de bridgevilla was en we met wat mensen voor het hotel nog even zaten te praten om op weg te gaan naar het bridgen, kwamen er nog vier dames met auto aangereden. Ze waren ook naar Huelva geweest. De tomtom was verdwaald en de dames dus ook. Snel contact gezocht met Anja om te vragen of ze het zo kon regelen dat de dames tegen elkaar konden spelen in ronde 1, zodat ze nog even konden eten en om 20.30 uur aan zouden schuiven. Voor Anja een peulenschilletje. Voordat wij bij de bridgevilla aangekomen waren was het geregeld. Verder verliep de avond weer gezellig en ontspannen. Willy en Loni hadden weer de hoogste score en gaan aan kop in de competitie. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Woensdag, 11 oktober 2017

Varen over de Guadiana rivier

Deze morgen waren we toch allemaal wel erg benieuwd naar de verhalen van Marijke en Ciska die we gisteren niet gezien hebben. Ze hadden een meer dan geweldige dag gehad met varen over de Guadiana rivier. De lunch was echt een geweldige belevenis geweest met veel muziek en dans, de stemming zat er goed in. Alleen was de terugreis natuurlijk een tegenvaller met al het oponthoud bij de verkeerscontrole. Hun humeur is er niet slechter van geworden, ze hadden het voor geen goud willen missen.

Bezoek Sevilla

Al vroeg waren Joke en Marianne op pad om met de bus naar Sevilla te gaan. Alleen de busreis en geen verdere excursie. Met een temperatuur die in de midden opgelopen was tot 40 graden, was het toch een warm dagje. Ze hebben genoten van de stad en daarnaast ook nog een boottochtje gemaakt.

Andere bezienswaardigheden

Verder zijn er vier op stap gegaan met de auto en via de pont bij Ayamonte naar Faro gereden. Een mooie tocht, veel gezien en daarnaast erg gezellig. Wel leuk om te vermelden is dat Hans en Elly en Edith en Dick elkaar vorig jaar op een reis van BridgeTravelling naar Tenerife hebben ontmoet. Na die reis hebben zij contact gehouden, elkaar thuis opgezocht en samen weer deze reis Zuid-Spanje geboekt.
Ook is het vissersplaatsje Isla Christina bezocht door Ans, Ellen, Elly en Nel. Er is geluierd op het strand en aan de twee zwembaden die het complex heeft, naast nog een binnenzwembad een kinderbad en een whirlpool. Genoeg te doen. Ook Bert is in het water geweest, wat op de foto moest van zijn Ria, want dat was echt wel heel lang geleden. Nu nog wachten tot we Wim in het water zien, hij heeft het wel beloofd tenslotte.

Lekker eten vooraf aan het bridgen

Vanavond was het erg gezellig op het terras bij de eetzaal. Aangezien wij natuurlijk allemaal vroeg gaan eten, was het bijna een lange rij bridgers aan de tafels. Je gaat toch merken dat na wat dagen de mensen elkaar wat meer op gaan zoeken om over en weer te horen wat een ieder gedaan heeft. Ook wordt het eten geprezen door iedereen. Kijkt u zelf de foto’s maar. De bridgeavond verliep weer in alle gezelligheid en nadat de uitslag bekend was dronken we nog een glaasje voor het slapen gaan.  Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Donderdag, 12 oktober 2017

Dia de la Hispanidad
173Oftewel een nationale feestdag ter ere van Columbus omdat hij op 12 oktober 1492 Amerika heeft ontdekt. Wij merken weinig van feest in deze omgeving en ook in Huelva is het een gewone vrije dag wordt ons verteld. Het betekent wel dat Spanjaarden bijna allemaal een lang weekend hebben en naar de kust trekken. De winkels zijn gesloten, maar de terrasjes en restaurantjes gezellig vol.

Met de huurauto naar Sierra Aracena

149Wat hebben wij allemaal vandaag ondernomen? Ik ben eens bij de voordeur van het hotel gaan zitten om te kijken hoe de mensen op weg gingen. Allereerst kwam er een mooie witte huurauto voorrijden en zijn Ellen, Elly, Nel en Ans op weg gegaan naar Sierra Aracena en Monastar de Real. Dit was een excursie van afgelopen maandag en wij waren er zo enthousiast over dat ze dat toch met eigen ogen wilden zien. In deze twee plaatsjes is er aankomend weekend feest en de starten zijn nu al gezellig versierd en het was er gezellig druk. Een hele leuke dag en een mooie tocht er naar toe.

Met de taxi naar Isla Christina

151Toen kwam er een taxi, Marijke, Cisca, Bob en Lia gingen op weg naar Isla Christina. De dames om een rondvaart in de haven te maken van een uur. Omdat het een vrije dag was, lag de hele vissersvloot in de haven en dat was natuurlijk leuk om te zien. Een mooi tochtje met halverwege een stop, daar kregen ze acht grote garnalen in een doosje en een glaasje witte wijn. Bob en Lia hebben het hele plaatsje te voet helemaal doorkruist en raden ons aan het plaatsje zeker een keer te gaan bezoeken.Met de shuttlebus naar het strand

150Daarna het shuttlebusje. Op weg naar het strand. Joke en Marianne gingen mee om een heel eind langs de boulevard te gaan wandelen. Zij kwamen nog prachtige zandsculptures tegen en een man die vissersnetten zat te boeten. Anja en Tanja hadden besloten om de ligbedje op het strand en de zee eens te gaan bewonderen. Het was er gezellig druk met Spanjaarden die allemaal hun eigen parasol bij zich hadden. Het was een hele rij met allemaal gekleurde “solletjes”. Op de terugweg in het busje kwam Anja er achter dat ze haar boek had liggen op een tafeltje waar we op de bus aan het wachten waren. De buschauffeur sprak geen Engels maar liep mee naar binnen om achter de receptie te horen wat Anja hem wilde vertellen. Hij ging er gelijk achteraan. Boek was binnen anderhalf uur weer in de handen van Anja.


Wim aan de zwem

172Er staan ook fietsen maar die hadden blijkbaar een rustdag want niemand wilde op de fiets weg. Verder is er natuurlijk lekker geluierd aan het zwembad. Rond half vier waren wij daar ook weer en heb ik de helft van de gasten daar gespot. Met elkaar gezwommen en plezier gemaakt in het zwembad. Zeker toen Wim een poging ging wagen om te zwemmen. Het is een verstandige man, want toen hij merkte dat het water hem iets te koud was, ging hij mooi naar het binnenbad. Weliswaar met geleende badmuts maar belofte maakt schuld, hij had tenslotte gezegd dat hij deze vakantie ging zwemmen.


6e Competitieavond

De zesde competitieavond begon zoals gebruikelijk met een kopje koffie op het terras bij de villa. Het ging weer in goede harmonie. Om half tien even pauze tijd voor een drankje en ook waren er schalen met heerlijke kaas en kweepaar gebracht. Net alsof we nog niet genoeg gegeten hadden. Na het bridgen hebben we de poolbar nog opgezocht, mooi met verlichting over het zwembad. Het rondje sterke verhalen kwam daar natuurlijk en ons lachen galmde over het hele complex. Wat hebben we het hier leuk met elkaar. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Vrijdag, 13 oktober 2017

Bezoek Sevilla

Vrijdag de dertiende is altijd spannend hoe deze gaat verlopen. Al vroeg zijn er zes mensen op weg naar Sevilla met een excursie. Sevilla is een prachtige stad de meest bekende highlights van de stad zijn het Koninklijk Alcazar paleis en de grote Giralda kathedraal. In de laatste is het graf van Columbus. Gids Anneke heeft hier uitgebreid over verteld. Het bekende Plaza de Espana en de groene wijken maken Sevilla tot een van de mooiste steden van Spanje. Ook de Barrio de Santa Cruz, de oude Joodse wijk van Sevilla is heerlijk om doorheen te wandelen. Je kunt er dwalen in een doolhof van smalle straatjes. Natuurlijk is tapas eten of een drankje drinken op een van de vele terrassen en mensen kijken altijd leuk. Ook hebben onze Koning Willem Alexander en onze Koningin Maxima elkaar voor het eerst ontmoet in Sevilla. Terwijl de zes al lang en breed in Sevilla waren moesten de dames met de huurauto nog op weg. Die hebben er een mooie lange dag van gemaakt en het bridgen overgeslagen. Sevilla by night is met alle lichtjes ook geweldig.

Met de taxi naar strandjurkjes en tassen

Voor het hotel al zitten werd er bedacht dat we wel even met zeven man/vrouw konden gaan winkelen in het plaatsje wat eigenlijk wel te lopen zou zijn. Voor 9,- euro met zijn allen was de taxi toch ook wel een goede oplossing. Alleen het reisje van 10 minuten verliep al met veel gelach en lawaai. Dat beloofde nog wat. Bij de eerste winkel zagen de dames leuke strandjurkjes en die moesten gepast worden. Van mijn handtasje was de rits kapot gegaan en ik heb een nieuw tasje gekocht. De boel overgepakt en ik wilde het tasje weggooien. Ach zei Wim geef maar hier dat doe ik wel. Ondertussen is hij naar de tassenafdeling gelopen en heeft het tasje ertussen gehangen. We zijn toch benieuwd wanneer men er achter komt dat dat tasje er niet hoort.

She did it!

Om 14.00 uur terug met de taxi, een hapje eten en lekker naar het zwembad. Gezwommen met elkaar, balletjes gegooid in het zwembad. Er waren kinderen op een grote eenhoorn aan het ronddobberen. Voor Anja iets om op haar bucketlist te zetten. Op gegeven moment heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en probeert dat eenhoornige paard te beklimmen. Tot drie keer toe ging ze om maar de vierde keer is het gelukt om te blijven zitten. Onder veel media-aandacht van alle bridgers die behalve veel lachen foto’s maakten kon ze haar armen omhoog gooien en I did it roepen.

Verder hebben er mensen ook lekker een dagje gelezen op het balkon. Ook is Huelva nog bezocht maar daar was het zo druk dat er geen doorkomen meer aan was.

7e Competitieavond

De zevende competitie ging van start met 10 paren. Een reden voor Anja op 5 x 4 spellen te spelen. Ook was het best lekker om een half uurtje eerder klaar te zijn dan de andere avonden. Naar de uitslag.

Morgen naar Ayamonte

Morgen gaan we met 12 vrouw en Bob naar Ayamonte met de taxi. We noemen hem al gekscherend Ali Bob met zijn harem.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Zaterdag, 14 oktober 2017

Bezoek Ayamonte

Om tien uur precies was het taxibusje present. Wat een feest met z’n dertienen in het busje, we waren de bocht nog niet om of ik hoorde al: we zijn er bijna. Het gevoel van schoolreisje kwam bij velen van ons boven. Onderweg hadden we een leuke route met mandarijnenbomen aan de kanten van de weg. Leuk om te zien, als de oranje bolletjes.
Na een half uurtje kwamen we aan in Ayamonte. Zes dames namen meteen de ferry naar Portugal om daar weer verder te gaan met een taxi om een lokale markt in Castro Marim te bezoeken. De andere zeven zijn eerst naar Ayamonte gegaan. We hebben een prachtig plein gezien met allemaal met mozaïk ingelegde banken en schitterend bloeiende bouganvilles.

De trappen op om een kerkje te bewonderen. We hadden eigenlijk allemaal niet verwacht dat het zo mooi zou zijn binnen. Ik heb Lia de biecht nog afgenomen, ze had uit de suikerpot gesnoept. Met drie weesgegroetjes is ze weer verder gegaan. Mooi om dat toch allemaal nog te zien in de kerk. Na de kerk zijn we in een overdekte markt terecht gekomen met allemaal vis, vlees , noten en groenten. Alles zag er zo mooi vers uit. Duidelijk te zien dat we aan zee zitten en in deze streek veel vis wordt gevangen en gegeten. Nog een klein museumpje met schilderijen en grote keramieken potten bezocht en toen was het tijd om Spanje even te verlaten.

Naar Vila Real de Santo Antonio met de ferry

164

 

 

 

 

Met de ferry naar Vila Real de San Antonio, een kleine 20 minuten varen op een overvol pontje. We kwamen aan op een markt langs de haven. Natuurlijk konden we niet langs de kramen lopen zonder links en rechts wat te kopen. Na de markt het plaatsje nog ingelopen en winkeltjes bekeken. Er is een heus kerstwinkeltje met alleen maar kerstspullen. Nou hadden we drie kerstspullenverslaafden bij ons en die konden het niet laten om wat te kopen. Natuurlijk heeft iedereen ergens wat gegeten en gedronken op de gezellige terrasjes die we tegen kwamen. Om 15.30 uur moest er met het pontje weer teruggevaren worden want om vier uur zou het taxibusje weer terugkomen.
Nu was de plek waar we afgesproken hadden bij een tentje waar ze ambachtelijk ijs hadden. Met bijna allemaal een ijsje zaten we te wachten op de taxi. Die heeft ons weer keurig bij het hotel afgeleverd.

Achterblijvers

168Wat hebben de achterblijvers gedaan? Bert, Josien en Nellie zijn naar de workshop waaierschilderen geweest. Lekker ontspannen zitten schilderen en het resultaat mag er zijn. Bert had terwijl hij niet was wezen winkelen toch een kadootje voor Ria. Ook is er door de meeste nog gezwommen en gelezen. Wat hebben we het toch goed. Gelukkig horen en lezen we dat het in Nederland ook mooi weer is.

8e Competitieavond

Na een heerlijke dag en het diner zijn we aan de 8e competitieavond begonnen. In de villa staat alles weer netjes klaar. Thea wilde een avondje rust zodat Wim en Tanja samengespeeld hebben. Vanaf morgen gaat de laagste score vervallen. De avond verloopt in goede harmonie met natuurlijk een hapje en een drankje.  Na afloop nemen we nog een afzakkertje en zoeken dan de kamers op. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Zondag, 15 oktober 2017

Jeep Safari, Varen Guardana rivier

169De zon komt niet al te vroeg op aan de kust, dus bij een mooie zonsopgang op weg naar het ontbijt. Vandaag in het teken van een Jeep Safari in een Portugees natuurreservaat, een lunch en varen op de Guardana rivier.

Om 10.00 uur Spaanse tijd, 09.00 uur Portugese tijd werden we opgehaald in het hotel. Klein oponthoud omdat er twee passagiers gemist werden. Even ervoor was er een shuttlebus naar het strand gegaan, nu toch maar niet hopen dat die twee mensen daar ingestapt zijn. Op weg naar Portugal met goede moed. Na een kleine strubbeling zaten we toch alle in dezelfde taxi. Want het motto is, samen uit, samen thuis. Aangekomen in de haven van Vila Real de Sant Antonio, dacht ik nog, dit komt me bekend voor. Gisteren natuurlijk met de ferry naar de overkant gegaan en vandaag via de brug met de taxi.

Indeling jeep gaat niet zonder slag of stoot 🙂 

Er stonden zeven jeeps klaar en ze hadden een strak schema wie bij wie in de jeep moest zitten. Een persoon voorin, drie op de achterbank en daarna nog vier via de achterdeur op de zijbanken. Op de openbare weg moesten we allemaal zitten en de riemen vast. In het natuurpark mochten de riemen los en konden we staan en met ons hoofd buiten boord lekker kijken. Daarnaast frisse wind vangen en af en toe stof. Staand en dan door wat kuilen gaf toch wel wat gegil en gelach in de taxi. We reden door het natuurreservaat en hadden prachtige uitzichten. Daarnaast is er in dit gedeelte van Portugal veel zoutwinning. Zeer fijn zout waar je niet mee moet koken, maar gebruiken op een eitje of door een salade. Onze eerste stop was bij een bedrijf wat biologisch chutneys en marmelades maakt. We kregen uitleg en konden wat proeven, lekker, maar niet bijzonder was ons harde oordeel. Ook werd er zout verkocht. Even rondgelopen, wat foto’s gemaakt en weer op weg. Het landschap werd wat ruiger en zo ook onze chauffeur. Schuin door de bochten en af en toe wat ongelijk terrein een beetje schuin op af rijden. Ik denk dat hij Joke zo leuk vond “gillen”. De tweede stop was bij een mijnheer die zowel honing als bamboemandjes verkocht. Hier waren de prijzen een stuk schappelijk er werd er links en rechts nog wat gekocht.

Huizenbouw van de Moren

We hebben verschillende soorten bomen gezien, waaronder de kurkboom. In de jeep lag zelfs een stuk kurk zodat de chauffeur er uitleg bij kon geven. We hebben ook veel bomen met allerlei vruchten gezien. Wat zag dat er allemaal lekker uit. Verder een leuk Portugees huis. In de streek zijn er nog veel sporen van de Moren zichtbaar in onder andere de huizenbouw. De huizen zijn allemaal wit en met kleine ramen in verband met de extreem hoge temperaturen in de zomer. Nu was het met een graadje of 30 en een briesje prima uit te houden.

175

Lunchstop

De volgende stop was bij een ruim gebouw, waar we eerst buiten in de schaduw wat gedronken hebben. Binnen kregen we per jeep een tafel aangewezen. Deze was al feestelijk gedekt met mooi bruin beschilderd aardewerk. Twee borden, een soepkom, een beker en bestek. Op de tafel stond witte en rode wijn, water, brood en geitenkaas.
Dat zag er al heel gezellig uit. We kregen uitleg wat we allemaal te eten zouden krijgen. Venkelsoep, salade, in schil gekookte aardappels en kip piripiri en daarna nog meloen toe. Naast dat het heerlijk klonk smaakte het ons allemaal prima. We konden zoveel eten als we wilde, ze bleven maar komen met hun kippetjes. Wel grappig was, dat de chauffeurs van de jeep allemaal een schort voor hadden gedaan en nu de bediening waren. Slimme formule ook. Daarnaast waren ze ook nog zeer goed bij stem en kwamen ze al zingend bedienen. Daarna hebben ze onder begeleiding van een gitarist nog gezongen. Natuurlijk door de aanwezigen met handgeklap begeleidt. Wat een gezellig en leuk sfeertje wisten ze er van te maken.

Guardana rivier

Na de lunch op weg naar de boot om de rivier weer af te zakken naar Vila real. De Guardana rivier is een natuurlijk scheiding tussen Portugal en Spanje. Heel makkelijk kijken vanaf de boot de ene kant was Spaans en de andere kant dan natuurlijk Portugees. Het is erg droog en beide landen willen in het zuiden graag regen hebben. Ze verwachten dat we het dinsdag nog mee gaan maken. Van de boot waar ook live muziek was zijn we weer overgestapt in onze taxi naar het hotel vervoerd. Precies op tijd om daar alweer” te eten en daarna te gaan bridgen.

Elly en Hans zijn vandaag naar Monastar de Real om de kloosterfeesten mee te maken. Morgen zullen ze ons vast uitgebreid vertellen hoe het was. Verder is er in de omgeving gewandeld, geshopt, en is zowel het strand als het zwembad weer goed bezocht.

9e Competitieavond

Op deze avond gaat de slechtste score van de week er van af vallen. Kijken of dat nog verschuivingen op gaat leveren. De bridgevilla is weer keurig ingericht. Na een dag met veel indrukken beginnen we aan een gezellige avond en eindigen we na de uitslag met een lekker slaapmutsje. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Maandag, 16 oktober 2017

Monastar de Real

213Benieuwd naar het verhaal van Elly en Hans die naar Monastar de Real zijn geweest om daar de feesten bij te wonen. Het hele dorp is versierd met mooie linten en staat vol met kraampjes. Hier waren ze vorige week maandag al mee bezig. Het dorp heeft veel Moorse invloeden, zo ook de mezquita op de heuvel. Het feest was ook in Moorse stijl. Mensen in Arabische kleding, kamelen in de straten, Arabische muziek. Daarnaast allerlei lekkernijen op de kraampjes en veel bezoekers die hier toch eens wilden rondlopen.

Moren verliezen Al-Andalus

212Niet alleen de naam van Spanje’s grootste regio Andalusië doet herinneren aan de eeuwenlange Moorse overheersing, maar tevens de vele imposante bouwwerken en verfijnde kunstverzamelingen uit die tijd. Een van de meest tragische gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis was het verlies van Al-Andalus. Het Iberisch schiereiland was eeuwenlang islamitisch eigendom met islamitische leiders en een bevolking die op een bepaald moment uit meer dan 5 miljoen moslims bestond. De islamitische leiders bouwden een moderne, beschaafde samenleving op die gebaseerd was op geloof en kennis. In het jaar 900 waren er in de hoofdstad Cordoba wegen, ziekenhuizen en straatverlichting doorheen de hele stad te vinden.

Seizoen loopt ten einde

Na het ontbijt met zes vrouw in de taxi om naar La Antilla te gaan en te kijken of de winkeltjes nog wat van onze gading hadden. Was het vorige week nog vol leven. Nu zijn veel winkels dicht en blijven dicht. De andere dames, Marijke, Cisca, Loni en Willy, strijken neer op een terrasje voor een kopje koffie. Anja en ik gaan toch even rondlopen en bekijken het mooie kerkje. Daarna gaan we langs de boulevard lopen richting het andere winkelcentrumpje, want we moeten de prijzentafel voor morgenavond nog wat aanvullen. Daar aangekomen ziet Anja een leeuw en die moet getemd worden. Meer ook als leuke foto voor haar kleindochter natuurlijk.

Aperiefje vooraf aan het diner 

We slagen met onze aankopen en gaan op weg naar de shuttlebus. Daar komen we Lia en Bob en Edith en Dick tegen die er al een flinke wandeling op hebben zitten. Bij het hotel gaan we wat drinken bij de poolbar en kom ik er achter dat Lia en Bob in het hotel verblijven in plaats van in een appartement. Ik mag een kijkje nemen in hun mooie kamer, met een echt super de luxe badkamer. Met een vrijstaand bad, een aparte stortdouche en ook een apart toilet. Echt een plaatje om te zien. Prachtige kamers dus ook in het hotel. Overigens kleurige geurige bloemen kom je overal tegen. Heel leuk te zien tijdens een wandelingetje naar de boulevard. s Middags is het wat bewolkt en komen we rond vier uur veel mensen tegen die toe zijn aan een drankje bij een van de twee poolbars. Heel gezellig zo met elkaar. Sandra en Danielle zijn gaan varen in Isla Christina, het was aardig maar niet bijzonder.

Smakelijke voortzetting

10e Competitieavond

De tiende competitie avond is weer van start gegaan na het diner. De koplopers zijn eigenlijk niet meer in te halen, maar de strijd om de volgende plaatsen is nog in volle gang. Het afvallen van de laagste score gaat nog door en gisteren betekende dit toch een verschuiving in de top twee/drie. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

Dinsdag, 17 oktober 2017

Gisterenavond was er veel regen en ook onweer voorspeld voor onze laatste dag. Voor Lia en Bob reden om een paraplu te kopen aangezien zij nog op excursie gaan vandaag, de highlights van Huelva. Uiteraard was het programma hetzelfde als vorige week dinsdag.

Laatste rit strand

Bijna iedereen verscheen wat later aan het ontbijt dan op andere dagen. Het was zwaar bewolkt. Om elf uur kwam er een flinke bui naar beneden. Bij ons zouden we zeggen nog niet eens genoeg voor het stof, dus laat staan hier waar het al zeven maanden niet heeft geregend. Na een kwartier was het droog en werden er toch maar plannen gemaakt om met het shuttlebusje richting strand te gaan voor een wandeling of voor de laatste inkopen.

Om twaalf uur met het busje en na een half uurtje rondlopen en foto’s maken naar de winkeltjes. Overal bekende “bridgevrienden”, eigenlijk meer vriendinnen want de mannen waren niet mee. Wat scherts onze verbazing ondanks de slechte voorspellingen ging de zon weer schijnen. Om half twee zat het shuttlebusje weer vol mensen die toch echt weer aan het zwembad wilden gaan liggen. De achterblijvers in het hotel hadden al een voorsprong want ook zij zijn snel het zwembad op gaan zoeken. De laatste zonnestralen voordat de terugreis morgen aanvangt. Ook werd er natuurlijk gezwommen en synchroon gedoken. Hans en Dick werden schakend gezien op het terras.

Omkleden, koffers pakken, naar de bridgevilla

Rond vier uur nog koffie drinken met elkaar en daarna omkleden, koffers pakken want om half zes werden we verwacht in de villa. Daar aangekomen zijn Loni en Willy die niet meer in te halen zijn al gekroond tot de bridgekoniginnen van Islantilla. Op 7 oktober was Wim jarig, de dag waarop hij aankwam. Om dan gelijk te zingen en te zoenen vonden we ook zo wat. Wij hebben hem daarom vanavond verrast met gezang, een badmuts en een duikbril, zodat hij met zijn Thea het hele seizoen kan zwemmen en goed voorbereidt op zijn volgende bridgevakantie kan gaan.

Een lange dinertafel 

Om zeven uur hadden we er voor gezorgd dat we met de gehele groep aan één lange tafel konden borrelen en eten. Toch leuk om dat de laatste dag te doen. Na het diner wat weer voortreffelijk gesmaakt heeft en wat natuurlijk zo met elkaar aan één lange tafel ook heel gezellig was, ging de strijd verder. Gelukkig waren Bob en Lia ook terug van hun geweldige excursiedag. Hun invallers Anja en Tanja hadden hun best gedaan. Loni en Willy hebben alle ronden met hun kroon gespeeld en een paar hoorde hun tegenstanders zeggen, we mogen tegen de Koninginnen, complimenten alom voor het goede spel van de dames.

Competitieresultaat

Na weer drie rondjes gespeeld te hebben was het tijd voor: de Conference. Wat dat precies inhoud zal voor velen een geheim blijven. Alleen kan ik wel verklappen het heeft te maken met bridgen en er is veel gelachen. Anja was ondertussen zo ver met de uitslag van de dag en daarna natuurlijk de prijsuitreiking. Met kop en schouders bovenaan Loni en Willy, gevolgd door Josien en daarna Edith en Dick en als zesde Nelly. Met vooral lekkernijen hier uit de streek gaan de prijswinnaars morgen naar huis. Naar de uitslag.

Bedankt!

Anja en ik hebben uiteraard iedereen bedankt voor de geweldige leuke dagen en hopen iedereen nog eens terug te zien bij BridgeTravelling. Nog een speciaal woordje van dank aan alle fotograven, die ons ondersteund hebben met foto’s. Zo is het verslag ook een gezamenlijk verslag geworden. Na nog een afzakkertje eerst in de villa en daarna in de bar van ons resort werd het tijd om de bedden op te zoeken. Tenslotte staat morgen de bus om 9.05 uur voor ons klaar. Overigens heeft Wim zijn cadeautje uitgepakt (een badmuts en een duikbril) tijdens het nuttigen van de laatste drankjes.

Dag allemaal. Tot de volgende keer!

Anja en Tanja
Marble AMA Andalucia – Islantilla

242

 

8 reacties op Reisverslag Spanje ‘Andalusische Algarve’

 1. Anja van Praat zegt:

  Dank jullie wel voor alle lieve reacties, ik heb er blosjes op mijn wangen van.
  Tanja en ik hebben het met alle liefde en plezier gedaan.
  Hopelijk snel..tot ziens

  Liefs Anja

 2. Nellie Dezentje zegt:

  Een geweldige bridgereis waar ik nog lang van zal nagenieten. Schitterend resort, erg goed eten, geweldig goed weer en niet te vergeten een erg vrolijke en fijne reisleiding. Zonder Tanja en Anja was het zeer zeker niet zo geslaagd geweest. Nogmaals erg bedankt voor de fijne dagen!

 3. Cis ter Brugge-de Bood zegt:

  Anja en Tanja, een betere bridgeleidster en een leuker “animeermeisje” kan ik mij niet voorstellen.Wat was het geweldig, deze bridgereis. De beide dames zijn echte professionals . Het bridgen liep zo perfect, ook als er op het laatste moment afgezegd moest worden werd dit geruisloos verwerkt. En die Tanja, wat ben je een geweldig vrolijk en energiek mens. Jullie zijn beiden voor iedereen buitengewoon zorgzaam geweest en ik wil jullie dan ook van harte bedanken voor de fijne dagen die jullie ons bezorgd hebben. En vergeet de verslagen niet, dat is toch een geïllustreerd boek geworden met al die leuke foto’s. Hulde. Een enige vakantie!
  Cis ter Brugge.

 4. Ellen Hertoghs zegt:

  Bedankt Anja en Tanja voor een heel gezellige bridgereis onder jullie begeleiding. Het was leuk jullie en alle andere medereizigers/bridgers te leren kennen.

 5. SAndra krebs zegt:

  En nog steeds is het mooi weer, zijn er telkens weer nieuwe uitstapjes te verzinnen en wordt er enthousiast gebridged

 6. Jan en Jacqueline zegt:

  Tanja en Anja, veel plezier daar en de groetjes aan jullie allebei en natuurlijk aan alle gasten. Veel plezier en we blijven jullie natuurlijk volgen 😃😃😃.
  Jan en Jacqueline, begeleiding Rhodos oktober 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s