Reisverslag Bridgereis Sicilië – oktober 2016

____________________________________________ Naar de reisomschrijving

Reisverslag Bridgereis Sicilië, oktober 2016
Club Eloro aan zandstrand

l1e7717a88w75h54

Volgende vertrek voorjaar 2017
______________________________________________________________________________

8-/15-daagse Bridgereis Sicilië

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)

______________________________________________________________

Begeleiding

saskia-hermanstanja1Onder aanvoering van Saskia Hermans (links) en Tanja Rueck (rechts) gaan we naar Sicilië. Saskia is ervaren wedstrijdleider en docent.  Tanja pakt de rol van gastvrouw op maar is ook NBB-gekwalificeerd. Ondergetekende reist niet mee maar wenst iedereen veel plezier en mooie herinneringen.

inge2Een goede reis gewenst!
Hartelijke groet,
Inge Kooijman, eigenaar BridgeTravelling

_____________________________________________________________

kaartDinsdag, 4 oktober 2016

Op dinsdag 4 oktober was het eindelijk zo ver, de bridgereis naar Sicilië.
Op Schiphol bij de incheckbalie was het al kijken van zullen dat bridgers zijn? In de gate werden Saskia en Tanja al een paar keer herkend doordat Inge hun foto’s doorgemaild had.

Aankomst

In het vliegtuig werd onderling al wat kennis gemaakt. Nadat iedereen de bagage van de band had gehaald kwamen we Manrica tegen, de Corendon reisleiding. Iedereen werd doorverwezen naar bus 3. Voordeel van een grote groep, geen stops onderweg maar rechtstreeks naar het hotel Eloro in Lido di Noto. Bij aankomst tegen 22.30 uur stond stond er een warm- en koud buffet klaar. Na het eten zijn de sleutels opgehaald en de bagage naar de kamer gebracht. Ongeveer de helft van de mensen kon de 22 graden die er was niet weerstaan en hebben het terras bezocht.

Woensdag, 5 oktober 2016

Directe omgeving verkennen

5Na het ontbijt was er een Corendon-informatiebijeenkomst die goed werd bezocht.  De regels van het all inclusive principe op Sicili  en vooral in Eloro werden uitgelegd. Daarnaast werd er vol over het prachtige Sicilië gesproken en natuurlijk welke oudheden en prachtige bezienswaardigheden het eiland herbergt. De excursie naar de Etna die al op de donderdag zal plaatsvinden trekt veel mensen.

Hierna ging een ieder zijn/haar weegs. Men ging de directe omgeving in en aan het zwembad en bij de zee werd heerlijk gerelaxt.  Na het diner gaf Saskia het startschot voor de eerste zitting. Na een gezellige avond werd de uitslag bekend gemaakt en zochten de meesten hun kamer op want morgen staat een lange dag te wachten; we gaan naar de Etna.

Donderdag, 6 oktober 2016

Excursie Etna en bezoek Taormina

Donderdag staat voor veel gasten in het teken van de excursie naar de Etna en Taormina. Het betekent vroeg op en om 7.15 uur ontbijt. Gelukkig heeft het hotel woord gehouden en was het ontbijt een stuk variabeler dan de dag ervoor. Ook kregen de gasten een lunchpakket mee voor onderweg, aangezien de excursie tot 19.00 uur in de avond zou duren. Allereerst met de bus naar Catania om de gids op te halen en daarna via een prachtige route op naar “Mount Etna”.

40Er wordt gezegd als je op Sicilië bent je de Etna niet gemist mag hebben. Onderweg werd in het Engels en in het Italiaans uitleg gegeven over waar we ons bevonden en wat de bijzonderheden waren. De uitbarstingen van groot tot klein waren gedurende de tocht naar 1900 meter goed te zien. De gasten hadden de keuze om op 1900 meter te blijven en daar rond te lopen rond de kraters aldaar of met een treintje rond te gaan. Natuurlijk ontbraken souvenirshop en restaurantjes niet. De volgende keuze was gaan tot 2500 meter hoogte met een kabelbaan tegen extra kosten of nog hoger en dat noemen ze all the way tot 3000 meter. Dat betekende met de kabelbaan omhoog en dan overstappen op busjes die omhoog reden.

Bovenop de Etna is het heel koud en windig en er konden jassen gehuurd worden. Dit was geen overbodige luxe. Met vier werd er naar boven gegaan, waar onder begeleiding van een gids om een grote krater heen gelopen werd. Dalen en klimmen, dus goede schoenen zijn ook van belang. Het is een belevenis om de Etna te bezoeken, elke hoogte heeft haar eigen charmes en er waren alleen positieve geluiden te horen.

Om kwart over één verzamelen bij de bus om op weg te gaan naar Taormini een prachtig stadje aan de kust. Ook de route er naartoe was weer geweldig, mooie uitzichten, leuke uitleg door de gids. Aangezien Taormini een smalle stad is, werden we overgezet op drie minibussen om de stad te bezoeken of naar het oude Griekse theater te gaan. Vanaf hoogste punt in het theater is er een schitterend uitzicht over de baai en met goed weer kan er heel ver gekeken worden. ook het stadje is de moeite waard. Leuke snuffelwinkeltjes en een prachtig plein waar de mensen zich verzamelen om naar livemuziek te luisteren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Om kwart voor vijf werd iedereen weer bij de minibus verwacht om op weg te gaan naar de grote bus en op weg naar het hotel. In de bus allemaal leuke verhalen van mensen die een geweldige dag hebben. Om zeven uur in het hotel, snel opfrissen naar het diner om ook te horen hoe de mensen die niet mee geweest zijn hun dag doorgebracht hebben en of ze leuke tips hebben. Noto is bezocht en bestempeld als mooie barokstad. De zee en het zwembad waren ook in trek en de zon had goed haar best gedaan. Siracusa werd ook beoordeeld als de moeite waard. Naast luieren, eten en drinken is er genoeg te doen en veel moois te zien op Sicilië.

501Uiteraard was er na het diner weer het bridgen. De groep is groot en de zaal had een betere akoestiek kunnen hebben. Saskia die de avonden geweldig leidt vraagt af en toe ook of het wat rustigere kan, zodat iedereen zijn/haar spel rustig kan spelen. Na het bridgen werd het terras nog bezocht of toch de kamer na deze voor sommige toch lange en wat vermoeiende maar bijzondere dag om lekker te gaan slapen.

Vrijdag, 7 oktober 2016

Spannend avontuur

Op vrijdagmorgen werd het ontbijt laat bezocht door bijna alle gasten. De excursie naar de Etna was geweldig geweest de dag ervoor. Dat het weer in en rond ‘Mount Etna” in ene vreselijk kan veranderen ondervond ons viertal uit Den Helder. Met de auto naar de Etna om daar natuurlijk ook te willen genieten van deze mooie berg. Vol goede moed besloten ze niet op 1900 meter te blijven maar met de kabelbaan om hoog te gaan. Tot de top was in verband met het weer niet mogelijk. Gezeten in de kabelbaan werd de wind aangewakkerd tot storm en ging het bakje van links naar rechts en werd om de haverklap de kabelbaan stil gezet. Ook was het zo mistig dat de Etna niet echt te bewonderen was. Gelukkig hebben de mensen die op donderdag geweest zijn mooie foto’s gemaakt 😊.

Eenmaal op 2500 meter aangekomen hebben ze de winkeltjes bezocht, buiten lopen was geen optie aangezien het heel hard was gaan regenen. Ook bleef het stormen en werd de kabelbaan gesloten. De jeepbussen waar normaal mee naar de top wordt gereden werden ingezet om de mensen naar beneden te vervoeren. Alleen een echte weg loopt er niet, zodat het glibberen en glijden was en hobbels all over. Er was geen enkel zicht meer door de ramen, allereerst omdat het buiten mistig was, maar zeker ook door de verhoogde temperatuur binnen door het angstige avontuur. Gelukkig werd het weer wel beter en hebben ze het prima gehad in Taormina.

Leuke belevenissen

Onze 44 andere gasten hebben minder spannende avondturen beleefd, maar zeker leuke belevenissen. Om 14 uur zijn 10 mensen met de excursie naar Siracusa ook wel geschreven als Syragusa geweest. Uiteraard heeft de gids heel veel verteld over de prachtige gebouwen en oudheden.. Zoals het oor van Dionysus, de Dom van Siracusa, het Romaanse en Griekse Theater. Verder was de groep getuige van een Siciliaanse bruiloft. Je reinste Godfather-sfeer. Op de trappen van de dom wacht een bruidegom met zijn familie op de aankomst van zijn bruid. Het voorplein met terrassen is volgelopen met toeschouwers, die niks willen missen van dit tafereel, waarin alle spelers zwijgend wachten. De meeste mannen dragen zwarte pakken en een zonnebril. De vrouwen dragen de meest mooie jurken en blinkende sieraden en balanceren op hele hoge hakken. Als de bruid arriveert met haar vader die op Don Corleone lijkt is het net of je een sprookje bekijkt werd er verteld. Wat er binnen in de kerk zich afgespeeld heeft zullen we nooit weten, maar we hopen dat ze gelukkig zullen worden met elkaar.

Ook is Noto bezocht door mensen maar daarover later meer als we daar met een groep naartoe gaan met de bus en gids. De verhalen klonken erg goed zodat er ook naar uitgekeken wordt. Het zwembad is getest, er is meegedaan aan gymen in het water. De zee is getest en als zeer goed bestempeld. Een achttal mensen is met twee auto,s naar Ragusa geweest en hebben een heerlijk dag gehad. Bij terugkomst stonden er acht fietsen voor ze klaar. Het zijn fanatieke fietsers en elk jaar organiseert iemand een uitstap waar ook gefietst dient te worden. Benieuwd naar hun verhaal op de fiets? In het verslag van morgen kom ik daarop terug. Uiteraard werd er in de avond gebridged, maar ook uit het raam gekeken. Een hele groep Sicilianen zijn gearriveerd in het hotel en er was veel muziek en dans op het terras. Toen we klaar waren met bridgen, heb ik onze Achterhoekers nog dansend gespot, alleen net te laat voor een foto aangezien de muziek er net mee ophield.

Zaterdag, 8 oktober 2016

Excursie Modica en Ragusa

Om zeven uur was er ontbijt voor de mensen die met de excursie naar Modica en Ragusa gingen. Om half acht de bus en gezellig met elkaar op weg, met een goede gids die veel te vertellen had. Modica staat naast de oudheden bekend als chocoladestad. De chocolade was onweerstaanbaar en ik heb vernomen dat niemand niet gesnoept heeft. Ook Ragusa heeft prachtige gebouwen en een rijke historie.

Beklimmen Mont Ventoux

Het volgende vervoermiddel waarmee de gasten op pad gingen was de fiets. Het achttal dat met elkaar de Mont Ventoux beklommen heeft met de fiets, vonden de fietsen thuis beter. Eerst het stellen van de zadels en natuurlijk op de foto. Bij het wegrijden van het hotel moesten ze over een rooster, met verticale spijlen. Er bleef één achterband en een voorband in hangen. Geen ongelukken dus rustig verder op pad. Na een mooie tocht en een lekkere klim van acht kilometer kwamen ze aan bij Cava Grande een kloof waar je doorheen kunt wandelen. De tijd ontbrak want het bridgen zou om half 6 starten.

Ook in de morgen kwam er een taxi voorrijden waar twee mensen mee naar Noto zijn gegaan. Vooral om lekker op de terrasjes te zitten, koffie te drinken en wat te eten.
Ook gingen er mensen op weg met een huurbusje. Het parkeerterrein stond heel vol, maar de stoere dame achter het stuur had er geen enkele moeite mee om te auto tussen alles door te laveren. De auto is voor meerdere dagen gehuurd en alle mooie plaatsjes in de buurt zijn in deze dagen bezocht. de route werd van tevoren helemaal uitgestippeld zodat er zoveel mogelijk genoten en gezien kon worden. Verder werden er veel mensen op het terras, bij het zwembad en aan zee gespot. Luieren, praten, wat drinken en lezen hoort tenslotte ook bij een vakantie.

bridgenHet bridgen was in twee gedeeltes. Van half zes tot zeven uur 3 ronden, daarna even borrelen, om half acht aan tafel en om half negen weer in de zaal om de laatste drie ronden te spelen. Lekker op tijd klaar om nog op het terras te kunnen gaan zitten. Dat veel Nederlanders dierenliefhebbers zijn bleek tijdens het diner. Er was weer keuze genoeg en de schalen mooi opgemaakt. Er was een zwerfhond die bij het geopende raam zat en ik heb heel wat mensen wat vlees of vel van de kalkoenpoot die ze hadden bij het hondje zien brengen. Het geluid in de bridgezaal is af en toe wat aan de hoge kant, als de bridgers klaar zijn met spelen, wordt er flink gesproken over het spel. Herkenbaar waarschijnlijk voor velen.

Onze “Frank Sinatra” zingt My Way

Deze avond was het terras helemaal gevuld met Sicilianen die een weekend in het hotel hadden en op de avond een karaokeavond hadden. De tekst werd op de muur afgebeeld en er waren werkelijk prachtige stemmen die zongen, jammer genoeg ook wat mindere stemmen. Onze “Frank Sinatra” Richard vond dat hij niet achter kon blijven en onder applaus van zowel de Nederlanders als de Italianen heeft hij My Way gezongen. Geweldig “he did it his way”. Ook werd er links en rechts wat gedanst door zowel Italianen als Nederlanders zodat de stemming er goed in zit. Rond twaalf uur stopte de muziek en na wat napraten werden de bedden weer opgezocht.

Zondag, 9 oktober 2016

Excursie Noto

Op deze mooie zonnige zondag was het al vroeg druk bij het ontbijt.
Zestien mensen zouden om 8.45 uur klaar staan om naar Noto te vertrekken met de bus. Eigenlijk zijn alle gasten in de dagen dat ze in Lido di Noto zaten wel in Noto geweest. Met de lijnbus, de shuttlebus, de taxi en een huurauto. Zeven kilometer van het hotel bevindt zich deze stad die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. In 1693 was er een enorme aardbeving op Sicilië, die bijna heel Oost Sicilië verwoestte. Noto wat geheel verwoest was, werd enkele kilometers verderop opnieuw gebouwd, geheel in barokstijl. Het ontwerp werd zo gemaakt dat er een mooi uitzicht zou komen op het landschap.

In vijftig jaar werd Noto opgebouwd, toen het klaar was kwam de koning op bezoek en werd er ter ere van zijn bezoek de Porta Reale neergezet. Op de poort bevinden zich een pelikaan, het teken van zelfopoffering, een hond, het teken van trouw en een toren, het teken van kracht.Vanaf deze poort is het een lange rechte straat met alle mooie gebouwen en daarnaast ook de leuke winkeltjes en uiteraard terrasjes. De gids die goed en vooral ook duidelijk sprak heeft uitleg gegeven over alle bezienswaardigheden. Ook werd er onderweg een stalletjes gepasseerd waar een citroenpersje te koop was. Niet duur en zooo handig, op de terugweg heb ik veel dames daar even zien stilstaan om dat toch maar mee naar huis te nemen.

porta_reale_noto_restaurata_anno_2014

De gebouwen werden bewonderd en vooral ook de prachtige gevels en balkons die mooi gedecoreerd zijn. In de kerk werden wat kaarsjes gebrand en een heel opvallend monument is daar aanwezig. Van hout staan er twee bouwwerkjes. Dit hout is afkomstig van bootjes waarmee de vluchtelingen momenteel Sicilië proberen te bereiken. Ook is er een bordje bij geplaatst uit naam van de Paus. Opdat er niet vergeten wordt wat er zich allemaal afspeelt in de wereld. Aan het einde van de excursie was er nog de tijd om op het gemak rond te kijken in Noto. Koffietijd werd er geroepen en daar was het ook de tijd voor. Daarna werd er rustig aan naar beneden gelopen, links en rechts nog wat bezocht, voornamelijk winkeltjes. Links en rechts nog wat gekocht, voornamelijk door de vrouwen😊. Op een terras zaten bridgegasten die met de taxi wat later gearriveerd waren. Twee van hen zijn later in de middag lopend vanuit Noto naar het hotel gekomen, toch een kilometer of acht. Los van op welke manier Noto bezocht is en of er de uitleg van onze geweldige gids bij was. Noto wordt door allen bestempeld als een prachtige stad. Op tijd voor de lunch en daarna het strand en de zee.

En.. de hemel brak open

Om half zes werd er weer gebridged, daarna diner en daarna weer gebridged. Nog gezellig napratend op het terras viel er een druppel regen als waarschuwing en daarna brak de hemel open en kwam het met bakken naar beneden. De helft vluchtte naar binnen en de andere helft vluchtte onder een grote overkapping. Koud was het niet. Grote lol ontstond natuurlijk toen iemand zei: ohhh mijn badhanddoeken hangen nog buiten en er meer volgden die ook de zwemspullen te drogen hadden gehangen. Het werd tijd om te gaan slapen voor de meesten.

Maandag, 10 oktober 2016

Excursie Catania

Op het programma staat de excursie naar Catania. Voor een gedeelte van de groep betekent dat vroeg uit de veren vanaf 7.00 uur ontbijt en om 7.30 uur de bus in. Het is marktdag in Catania en allereerst wordt er over de vismarkt gelopen. Een grote variatie aan verse vis was te bewonderen, het was nog vroeg dus nog niet te ruiken. Er was een gids meegegaan die ons begeleiden naar het plein met de zwarte olifant. In 1693 is er een aardbeving geweest die veel heeft verwoest en ook veel zaken heeft verplaatst. de zwarte olifant is teruggevonden en ook ook een obelisk. Deze zijn tezamen midden op het plein te bewonderen. Er is een kerk bezocht en daarna op weg naar de markt, maar niet voordat er onderweg met elkaar koffie gedronken is. Ook zijn er prachtige winkeltjes en leuke terrassen in Catania.

Fietsgroep 

Ook de fietsgroep is weer op weg gegaan en heeft deze dag een tocht van ruim 40 kilometer gemaakt. Vanuit het hotel naar Noto en daarna naar Rossellini. Daar een rustpunt opgezocht om een lekker broodje te eten en verder richting Pachino en langs het natuurpark Vencari weer terug naar het hotel. Op deze dag is verder het strand goed bezocht want een lekker kleurtje als je thuis komt is toch ook fijn. Daarnaast even relaxen met of zonder boek is altijd fijn. Om half zes weer aan de bridgetafel.

Finaleavond met muziek en dans

Saskia gaf aan dat de prijsuitreiking ’s avonds op het terras buiten zal plaatsvinden. Tussen het bridgen door weer diner, wat weer lekker smaakte. Na de laatste spellen ging iedereen naar beneden. De tafels werden aan elkaar gezet, dansmuziek werd aangevraagd en nog voor de uitslag er was, stond de helft van de deelnemers al lekker te dansen. Saskia nam het woord en heeft de prijzen uitgereikt (zie de uitslagen). Annie die met een groep mensen uit de Achterhoek altijd optreedt in verzorgings- en verpleeghuizen en op feestjes en partijen heeft nog een leuke voordracht gehouden. De lachsalvo’s waren niet van de lucht. Daarna de muziek weer aan en de dansvloer op. Een hele gezellige en leuke afsluiting van een prachtige week in Lido di Noto. Als laatste werd My Way van Frank Sinatra gespeeld en heeft Richard nog een maal zijn versie daarvan ten gehore gebracht. Het weer was nog heerlijk dus toen de muziek om 00.00 uur stopte is er nog wel een tijdje doorgepraat en gelachen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Dinsdag, 11 oktober 2016

Vertrek eerste groep

De dag van het vertrek voor 39 personen. de koffers konden allemaal bij elkaar in een speciaal daarvoor bestemde ruimte. Verder had het hotel 2 kamers beschikbaar gesteld waar mensen zich nog konden omkleden of eventueel douchen. Ook was er de mogelijkheid om de eigen kamer tegen betaling langer aan te houden. Een van de dames dacht “met handen en voeten” dit goed geregeld te hebben achter de balie. Ze zouden de kamer tot 18.00 uur aanhouden. Toch een Siciliaanse spraakverwarring, want om 6.00 uur in de morgen werden ze gewekt via de telefoon😊. Aangezien de bus pas om 18.00 uur zou komen was er nog een dag om lekker te luieren, te praten, te kaarten en te lezen. Want thuis zijn de temperaturen zodanig dat daar de verwarming weer aan moet.
De bus was stipt op tijd en de koffers werden gepakt, na veel gezwaai van de achterblijvers ging de groep op weg naar de luchthaven. Twee kilometer voor de luchthaven kreeg de bus problemen met de versnellingsbak en strandde. Een nieuwe bus werd opgetrommeld, de koffers overgeladen en weer op weg naar de luchthaven. Nog steeds ruim op tijd zodat de terugvlucht aangevangen kon worden. Het was een hele fijne week met elkaar.

Dinsdag, 11 oktober 2016

Aankomst tweede groep

Twaalf nieuwe gasten zouden rond 22.30 uur arriveren en de elf achterblijvers zitten in de lobby gezellig met elkaar om ze te verwelkomen. Op de luchthaven heeft het even geduurd voordat de bus helemaal vol was. Bij aankomst stond er in ieder geval een koude maaltijd klaar met een wijntje, een biertje of gewoon water. De helft ging na de maaltijd naar de kamer, de andere helft heeft het terras nog bezocht.

Woensdag, 12 oktober 2016

Bezoek Ragusa

Na het ontbijt zijn zes mensen die twee weken blijven met de auto op pad gegaan.
Ondanks dat ze niet met elkaar op stap waren kwamen ze allemaal via een andere weg in het prachtige Ragusa uit, een van de mooiste stadjes van Sicilië.  Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. Met haar smalle sfeervolle (winkel)straatjes, terrasjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te veroveren. Ragusa staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De nieuwkomers en de vijf die er al waren hebben de morgen voornamelijk kletsend doorgebracht. Lekker buiten zittend met het prachtige weer. Ook is het strand bezocht en is er een frisse duik in het zwembad genomen. Om 12.30 uur was het tijd om richting het restaurant te gaan. Opvallend en goed in de smaak valt het ruime assortiment aan verse salades en rauwkost, de heerlijke door de zon gerijpte tomaten worden op veel borden aangetroffen. Deze week zijn er twee lange tafels waar 12 personen aan kunnen zitten, uiteraard niet verplicht, maar wel gezellig om zo met elkaar te kunnen eten.

 

4woensdag1210Om 14.30 uur komt de hostess van Corendon om de informatie-bijeenkomst te houden. Tevens geeft ze aan welke excursies er zijn die na de bijeenkomst kunnen worden geboekt.

8woensdag1210Om 17.30 uur begint het bridgen, tussendoor diner en daarna weer bridgen. Saskia geeft aan dat iedereen lekker na het terras kan gaan dan wordt de uitslag – onder het genot van een drankje – beneden bekend gemaakt. Spontaan worden er beneden tafels aan elkaar gezet zodat nagenoeg de hele groep bij elkaar zit. Het wordt tegen twaalven tijd voor de meesten om het bed op te zoeken, want tenslotte: morgen is weer een dag. Naar de uitslag.

Donderdag, 14 oktober 2016

Excursie Etna 

3donderdag1310De donderdag is de dag van de excursie naar de Etna. Daarover is vorig week al uitgebreid geschreven. Deze week wil ik nog aan de orde laten komen dat er op beide donderdagen ook mensen met het treintje rond gereden hebben. Dit treintje gaat een klein uurtje rond bij de Etna en geeft allereerst zicht op de lage kraters die niet meer werkend zijn. Hieromheen kan ook gewandeld worden.

Daarna gaat het naar een natuurpark en een vakantiepark op 1900 meter. Van alles zwart van de lava naar een begroeid terrein, een hele overgang. Tijdens het koffiedrinken is er al een film bewonderd over de Etna als deze tot werking komt, heel indrukwekkend. Tegenwoordig zijn de vulkanologen al zo ver dat ze ongeveer een maand van tevoren weten waar en wanneer de Etna actief gaat worden. Per jaar zijn er ongeveer drie kleine erupties maar dat haalt de krant niet.

Bezoek Taormina

De tocht wordt voortgezet naar Taormina. Taormina is naast de Etna de populairste toeristenbestemming van Sicilië. Dat heeft het onder meer te danken aan het prachtige oude centrum. Overigens zijn de prijzen in de winkels, restaurantjes en terrassen aan de hoge kant. Taormina bestaat uit een hoger gelegen historische kern en een lager aan zee gelegen hotelwijk. Met een kabelbaan kun je van het lagere gedeelte naar het hogere gedeelte komen.


Siracusa

Ook deze dag zijn er weer enkele mensen op weg gegaan met de auto. Siracusa is bezocht en is verteld dat er genoten is van een lekkere pizza. Ook is de golfclub bij Siracusa bezocht, deze ligt erg mooi. Morgen staat er een excursie op het programma dan meer over Siracusa.

De achterblijvers hadden op een mooie dag gerekend maar het was wat bewolkt. Ondanks dat was de temperatuur nog steeds 25 graden en kon er wel gezwommen worden in zee. Aan het einde van de middag werd er gelezen en natuurlijk alvast gebridged. Het diner was om 19.30 uur en had weer voor elk wat wils. Het bridgen was om 20.30 uur en de uitslag was rond 23.00 uur buiten op het terras. Naar de uitslag

Vrijdag, 15 oktober 2016

Vervolg Siracusa

Het weer was bewolkt op de vrijdag. Gelukkig zou er in de middag een excursie zijn naar Siracuse. Op het laatst hebben nog vier mensen zich aangesloten omdat lekker in de zon liggen er niet bij zou zijn deze dag. Ondanks de bewolking was het nog 25 graden, dus buiten zitten met een boek of voor een praatje was geen probleem.

Siracuse is een grote havenstad met rond de 130.000 inwoners. Door de eeuwen heen heeft ze onder verschillende invloeden gestaan en daardoor ook een grote historie. Al voor de jaartelling hoorde Sicilië en Siracuse bij Griekenland. Het was de belangrijkste Griekse stad op het eiland Sicilië. In 212 v.Chr. veroverden de Romeinen de stad en werd zij verwoest, waarna het enige tijd een weinig betekenende stad werd. Tijdens de strijd om de stad stierf onder anderen ook Archimedes, die volgens de legendes probeerde de stad te verdedigen met behulp van zijn kennis van de optica. Via enorme spiegels zou hij het sterke zonlicht hebben laten convergeren op de Romeinse schepen die hierbij vlam vatten. Ook zijn zelf uitgevonden katapult werd gebruikt tijdens de verdediging van de stad.

Op 29 april 1676 stierf Michiel Adriaenszoon de Ruyter, een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis,  in de Baai van Siracuse aan wondkoorts nadat hij door een Franse kanonskogel was getroffen tijdens de Slag bij Agosta. Bij het balsemen van zijn lichaam zijn de organen verwijderd en achtergelaten bij een klein monument nabij de stad.

Na het bezoek aan Siracuse werd er om half acht weer genoten van het diner en daarna aan de bridgetafel. Tegen elf uur was het bridgen klaar en kon er nog lekker buiten gezeten worden. Naar de uitslag.

Zaterdag, 15 oktober 2016

Het zou een mooie dag gaan worden. Na het ontbijt zat ongeveer iedereen op het terras naar de lucht te kijken. Gaan de wolken het winnen of de zon? Tevens hebben we een zieke in de groep, die op deze dag wat “thuiszorg” zoals ze het noemt nodig heeft, als ik aan haar deur kom met thee en toast.

Wandeling door de omgeving

Vandaag maar eens een wandeling gemaakt en de omgeving bekeken. Vanaf het hotel richting de boulevard van Lido di Noto gelopen en genoten van allerlei bloemenpracht onderweg. Lido di Noto heeft naast wat grote hotels aan zee, veel tweede huizen 1zaterdag1510van Sicilianen die elders op het eiland wonen. Ook staat er links en recht wel wat te koop. Enkele kleine supermarktjes gepasseerd en even binnen gekeken. De beroemde chocolade uit Modica moest nog getest worden en onderwijl de wandeling heb ik dat gedaan :). Grappig detail, in Lido di Noto kost deze reep € 2.50, in Noto € 3.50 en in het toeristenplaatsje Taormina € 5,00. Door de koude bereiding van deze chocolade knarst de chocolade wat tussen de tanden doordat de suiker niet smelt. Apart en bovendien erg lekker.

Op weg naar de boulevard kom je nog langs een plaats waar campers kunnen staan, vlak aan zee, mooi plekje. Ook is er vlak aan de boulevard een B&B. De boulevard is nog redelijk uitgestorven, een enkele zwerfhond ligt lekker te slapen en neemt niet de moeite om op te kijken. Wat fietsers rijden rond en een enkeling neem al een duik in de zee. Aan het einde van de boulevard is een apotheek. Tot daar gaat de wandeling en via enkele kleine zijstraatjes weer terug naar het hotel. Prima om te wandelen, wel een klein heuveltje op en daarna af, maar geen last van auto’s .

Aangekomen in het hotel is de zon doorgebroken en zijn er veel gasten aan het strand te vinden. De zee is redelijk ruig en het is best een uitdaging om de golven te trotseren en op de been te blijven. Ook is Noto nog bezocht door een aantal gasten en morgenochtend gaat er een excursie naar Noto.

Om half zes is er weer bridgen en om half acht diner en daarna weer bridgen. Het is nog lekker weer, zodat het terras nog opgezocht kan worden. Naar de uitslag.

Zondag, 16 oktober 2016

Excursie Noto

Op zondagmorgen 8.45 uur stonden acht mensen klaar voor een excursie naar het prachtige plaatsje Noto. Evenals de week ervoor onder leiding van een gids. Typerend voor de laat-barokke gebouwen van Noto is het honingkleurige gesteente. Deze tufsteen is echter kwetsbaar waardoor er veel onderhoud aan de panden vereist is. Het hart van de stad is het Piazza Municipio waar de kathedraal en het Palazzo Ducezio (stadhuis) staan.

Op 13 maart 1996 stortte een belangrijk deel van de kathedraal van Noto ineen. Middenschip, zijschepen en transept alsmede de koepel lagen van het ene op het andere moment in puin. Doden of gewonden vielen er niet, maar gevreesd werd dat restauratie lange tijd zou vergen, zo die al mogelijk zou zijn. Verkeerd uitgevoerde restauraties in de jaren 50 van de vorige eeuw en een aardbeving in 1990 hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de bouwvalligheid van deze kerk, die gewijd is aan Maria en aan de H. Nicolaas. De restauratie van de kathedraal is in de zomer van 2007 voltooid en op 18 juni 2007 werd het gebouw weer heropend. Het aanzicht is niet veranderd aangezien de voorkant is blijven staan. Een geluk bij een ongeluk.

Aquagym

gymVerder is er op deze schitterende dag door een zevental mensen uit de gein meegedaan aan de aquagym in het zwembad en de “jongens” vonden het nodig om de aquajuf het water in te trekken😊, foei. Op het strand en rond het zwembad, in de zon of in de schaduw was eigenlijk iedereen in de middag te vinden. Onze zieke knapt wat op en heeft wat gelezen op het balkon.

De avond werd weer ingevuld met bridgen, eten, bridgen en daarna terras. Het lijkt wel saai te worden, maar dat is het allerminst. De uitslag van de avond en de tussenstand worden bekend gemaakt door Saskia. Morgen nog de laatste “strijd”om het eremetaal. Naar de uitslag

Maandag, 17 oktober 2016

Nogmaals Noto en Catania

Wederom een schitterend dag met af en toe een wolkje. Noto is enkele mensen zo goed bevallen dat ze er vandaag met de taxi nogmaals naar toe gaan. Ze willen de terrasjes nog aan een onderzoek onderwerpen. Ook zijn er twee heren die op pad zijn gegaan met de auto. Ze hebben door het binnenland gereden en links en rechts een plaatsje bezocht,waar de terrasjes ook al naar hen aan het lonken waren. Ook was er weer een excursie naar Catania, de tweede grootse stad van Sicilië en gebouwd op de lage uitlopers van de Etna.Vroeg uit de veren, want de bus stond om 7.30 uur voor het hotel.

Cultuur, zon, zee, strand, zwembad, ligbed, schaduw, stoel, slapen, lezen, luieren zijn de woorden die deze dag het beste typeren. Tegen half vijf komen we allemaal bij elkaar voor een drankje en chips. Om half zes vangt het bridgen weer aan, de finaleavond. Wie worden de winnaars?

De Finale

Na een spannende eindstrijd zijn de winnaars bekend gemaakt. Hierna gingen de voetjes van de vloer en hebben we nog heel gezellig met elkaar de laatste avond doorgebracht. Naar de uitslag.

Allemaal heel hartelijk dank voor uw gezelligheid. We hebben heel leuke dagen achter de rug en mede dankzij uw bijdrage is de bridgereis op Sicilië een succes geworden. Een goede reis terug en graag tot ziens bij BridgeTravelling.

tanja1Hartsaskia-hermanselijke groet,
Tanja Rueck (gastvrouw)
Saskia Hermans (wedstrijdbegeleiding)

3 reacties op Reisverslag Bridgereis Sicilië – oktober 2016

 1. Frieda en Bryan Koppenol zegt:

  Hallo Tanja,
  Wat heb je er een mooi geheel van gemaakt. Jij en Saskia hebben er een groot deel aan bijgedragen dat wij 2 fijne weken hebben gehad.
  Hartelijke groet,

 2. Gerda Haan-Bos h zegt:

  Prachtig verslag Ik heb net nu pas gelzen . Gr

 3. Meta Bührman zegt:

  Wat een prachtig en uitvoerig verslag, ik ga er nog vaak naar kijken en weet zeker dat ik dan weer die heerlijke week herbeleef!! Lieve groeten aan Tanja en Saskia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s