Reisverslag Bridgereis Mallorca oktober 2016

_______________________________________ Naar bridgereizen buitenland

Reisverslag Bridgereis Mallorca – oktober 2016
Fergus Club Europa, Paguera

strand hotel1

Volgende vertrek voorjaar 2017
______________________________________________________________

8-/15-daagse Bridgereis MallorcaFoto's Bridgereis

Reacties onderaan de pagina zijn welkom :)

______________________________________________________________

Begeleiding


jan-en-jacqueline-kloosOnder aanvoering van Jan en Jacqueline Kloos gaan we naar Mallorca. Jan en Jacqueline zijn ervaren wedstrijdbegeleiders (NBB-gekwalificeerd) in binnen- en buitenland.  Tevens is Jacqueline gastvrouw. Ondergetekende reist de eerste week mee met partner. Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen.

inge2Een goede reis gewenst.
Tot de 5e oktober!
Inge Kooijman, eigenaar BridgeTravelling

_____________________________________________________________

Woensdag, 5 oktober 2016

Aankomst

Omdat wij, samen met Inge en Roel, een dag eerder zijn aangekomen konden wij alle gasten ’s middags welkom heten en helpen met de koffers naar de kamer te brengen. De gerenoveerde kamers liggen tegen een lichte gemakkelijk te lopen helling bij zwembaden. De zon scheen heerlijk en na de lunch heeft iedereen het park bekeken en een van de zwembaden opgezocht.

Ook waren er al gasten die naar het strand beneden zijn geweest. Om 17.30 uur heeft Sonja van Corendon iedereen welkom geheten en werden de excursiemogelijkheden besproken. Hierna zijn we gaan dineren. Een fantastische eetgelegenheid met ook een ruimte voor alleen adults. De bridgegelegenheid is van glazen wanden en van airco voorzien, zodat de warmte, maar ook het geluid praktisch buiten blijft. Twee excursies hebben we met de gasten doorgesproken en als het weer het toelaat gaan we zondag varen en dinsdag de westkust verkennen. Vrijdag gaan we trouwens met de fiets Palma verkennen.

De eerste bridgeavond was een inloopavond. Nagenoeg was iedereen aanwezig. Na een lange dag dronken we nog een borreltje buiten op het terras en zochten hierna onze kamers op en heerlijk voorzien van airco.

Donderdag, 6 oktober 2016

Omgeving verkennen

De meeste gasten gebruikten het ontbijt in een aparte ruimte beneden tegen het terras aan en ’s morgen alleen voor adults. In de grote eetzaal  boven kun je ook het ontbijt gebruiken maar dan zit je binnen. De keus boven is uitgebreider maar beneden kom je echt niets te kort en kun je heerlijk buiten in het zonnetje eten.

Vandaag werd de omgeving bekeken, het strand aangedaan en sommige hebben een stevige wandeling gemaakt. Het park biedt drie zwembaden waarvan er één alleen voor adults, een gezellig binnenplein waar ’s avonds wordt opgetreden en er is een winkeltje waar je souvenirs kunt kopen. Ook werd het dorpje Paguera (aan de zee) aangedaan. Hier kun je wandelend naartoe (900 m vanaf het park) echter de klim terug bleek voor een aantal gasten zwaarder dan gedacht. Zij hadden beter bus 102 of de shuttlebus van het hotel in Paguera kunnen nemen terug naar het hotel. Paguera heeft een heel lange winkelstraat met veel restaurantjes. Via trappetjes in de winkelstraat kom je op het strand. Het dinerbuffet overtrof ieders verwachting. Het is zo uitgebreid en elke avond een ander thema.

De eerste competitie-avond liep op rolletjes. Na de uitslag gingen de meesten naar hun kamer en een groepje bleef achter op het terras voor de laatste koele versnapering.
Naar de uitslag.

Vrijdag, 7 oktober 2016

Fietstour Palma de Mallorca

Na weer een heerlijk ontbijt in de stralende zon gaan we met een gids een fietstour langs de highlights van Palma de Mallorca maken, een prachtige, sportieve en typisch Nederlandse manier om Palma te ontdekken.

Om 10.00 uur staan we klaar in de lounge om te vertrekken naar de stadsbus. We nemen lunchpakketten mee die de begeleiding meeneemt in de auto. Jacqueline (gastvrouw) reist mee met de gasten in de bus.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In Palma aangekomen was het even zoeken naar de plek waar we moesten zijn voor de fietsen. Maar via Google hadden we dit snel gevonden, iets wat niet gold voor Jan en Roel die met de auto kwamen. Nadat we eerst even koffie gedronken hebben op een terras zijn we met de groep begonnen aan de tour. Een hele leuke manier om meer van de stad te zien. Vooral het oude gedeelte met de kathedraal en de steegjes. Palma is wel een stad met kleine klimmetjes, dus er moest flink geschakeld worden maar omdat er ook veel gestopt werd is dit geen enkel probleem geweest.

De gids probeerde ook in zijn beste Engels ons alles over Palma te vertellen, iets wat de ene keer beter lukte dan de andere keer. Wat een leuke stop was, was de grote overdekte vismarkt en groente- en fruitmarkt. Ook de stop met het heerlijke zelfgemaakte ijs viel erg in de smaak. Nadat we de fietsen afgegeven hadden is iedereen zijn eigen weg gegaan. Sommige gasten zijn nog even de stad ingegaan, terwijl andere de bus terug naar het hotel hebben genomen. Het diner was weer uitstekend, ieder keer weer anders, met heerlijke toetjes, waaronder zelfs een grote chocoladefontijn. De bridgeavond verliep ook weer zeer voorspoedig en nadat de uitslag bekend was gemaakt hebben we met een grote groep nog lekker een laatste drankje buiten genuttigd.  Morgen een clinic van Reint Meijer, waarover ik later zal vertellen. Naar de uitslag.

Zaterdag, 8 oktober 2017

Clinic Reint Meijer

Zaterdagmorgen om 10.30 uur is Reint begonnen aan de clinic. Veel gasten waren in ons glazen huis aanwezig en onder een kop koffie met koek heeft hij geprobeerd ons te leren hoe wij de tegenstander moeten “ingooien” om zo ons contract te maken. Zelfs met een spel voor je was dat nog niet eens zo eenvoudig. Pas als je dan hoort hoe je dit moet aanpakken zeg je allemaal: “oh ja, natuurlijk”. Een heel leerzame ochtend die waarschijnlijk nog wel een vervolg zal hebben de komende dagen.

In de middag werd – op korte afstand van het hotel – onder andere Port d’Andratx aangedaan, een prachtig havenplaatsje aan de westkust van Mallorca, een aanrader te bezoeken. De vele terrassen kijken uit op de haven waar het vaarverkeer veel beweging heeft en op één terras kun je zelfs een ligstoel aan de kade zetten om vervolgens een duik in het water te nemen. Erg leuk!

83dDe bridgeavond verliep weer in alle gezelligheid. We hebben de drankjes laten klaarzetten in de zaal zodat we de weg naar de bar niet hoeven te maken. Met een hapje erbij maakte dit de avond compleet. Morgen gaan we varen met een grote groep. Iedereen heeft er zin in, dus tot morgen. Naar de uitslag.

Zondag, 9 oktober 2016

Vandaag moeten we vroeg op om ons klaar te maken voor de bootexcursie. Om 09.45 uur verzamelen in de lounge van het hotel is de afspraak. Bij het opstaan is het bewolkt en even later werden we verrast met een regenbui. Na online te hebben gekeken wat het weer voor omslag heeft gemaakt (na de zomerse voorspelling van gisteren) besluiten we de boottocht uit te stellen tot morgen. Reint stelt voor aan de mensen die voor vandaag geen plannen hebben een tweede clinic te geven. Leuk idee waar een aantal gebruik van maken. De overige gasten gaan hun eigen weg. Ondergetekende maakt een uitstapje naar het oosten van het eiland, Portocristo. Dit is ook een havenplaatsje op behoorlijke afstand van het hotel maar met de huurauto goed te doen. Hier eten we weer heerlijke tappas en slenteren we door het drukke havenplaatsje.

Aan het einde van de middag komt een groepje terug van een stevige wandeling. Anderen hebben Palma de Mallorca aangedaan. Ook zijn er mensen die het havenplaatsje Port d’Andratx hebben bezocht. Thuisblijvers waren er ook. Die hebben van deze dag een heerlijke relaxdag gemaakt.

Na het diner worden de kaarten weer opgepakt en sluiten we de avond – nadat de uitslag bekend is gemaakt – met een drankje af. Om 24.00 uur zijn de meesten vertrokken naar hun kamer. Naar de uitslag.

Maandag, 10 oktober 2016

Bootexcursie

Het weer is bewolkt maar we hebben alle vertrouwen dat het vandaag goed komt. Varen doen we in ieder geval. Zoals gehoopt scheen de zon toen we om 9.45 uur naar de boot liepen. Als eerste mochten we aan boord, mede om een groepsfoto van ons allemaal te maken. Even nog andere mensen ophalen en varen maar. Een echt leuke trip naar “Drakeneiland”, een natuureiland, vol met kleine hagedissen. Iedereen van boord en de gasten die goede schoenen aanhadden hebben daar een wandeling van bijna een uur gemaakt. Een prachtig uitzicht boven en dit was natuurlijk ook wel verdiend na het klimmen. Gelukkig mag je dan later weer naar beneden, waar op de boot de lunch al voorbereid was. Maar voordat we die kregen geserveerd is er eerst nog gezwommen, tussen de talrijke vissen die gevoerd werden met brood. Een heerlijke middag die voorafging aan het diner en bridgen. Helaas hebben we en zieke in de groep, waarvoor de dokter moest komen. We wensen hem natuurlijk beterschap en hopen dat hij weer gauw van de partij is. Je kunt merken dat de groep na best een vermoeide week het niet meer zo laat maakt als in het begin. Iedereen ging op tijd naar hun kamer, want morgen gaan we een busreis maken langs de westkust.  Naar de uitslag.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dinsdag, 11 oktober 2016

Met bus de westkust ontdekken

We hebben een groep die iedere keer keurig op tijd aanwezig is. Heerlijk om zo met de gasten te werken. Het wordt ook steeds vroeger, want vanmorgen gingen we al om 08.30 uur op pad om met een bus de westkust te ontdekken. Eerst naar Port d’Andrantx en via Estellencs, Banyalbufar en Esporles naar de beroemde plaats Valldemossa. Een prachtige rit door de bergen en langs de kust. Valldemossa is beroemde plaats op Mallorca, waar je het Chopinmuseum en het Kartuizerklooster kunt bezoeken.Ook zijn er natuurlijke heerlijke terrassen en winkeltjes. Rond 14.00 uur werden we keurig bij het hotel afgezet en gingen de meeste gasten toch nog even lunchen.

Het bridge was in twee gedeeltes, omdat de barbecue om 19.30 uur zou beginnen.
We zijn al om 17.00 uur begonnen met de eerste 4 rondes, om daarna naar het Adult zwembad te gaan waar de tafels al prachtig gedekt waren. Het was buiten toch frisser dan we gedacht hadden, dus de vesten en truien werden gauw uit de kamers gehaald. Het eten was meer dan voortreffelijk en de toetjes zijn op bordjes meegenomen naar de bridgezaal, mede omdat het voor diverse gasten toch te koud werd. Kleine tafeltjes waren al dichtbij de barbecue gezet waar de “koukleumen” zich konden warmen. Na het bridgen zijn natuurlijk de uitslagen bekend gemaakt en is de gebruikelijke groepsfoto gemaakt. Naar de uitslag.

1 Hans en Tineke Pragt
2 Loni Capel en Willy Ceelie
3 Peter Naarding en Anneke Leerkamp

Woensdag, 12 oktober 2016

67De wekker moest vroeg gezet worden omdat een grote groep al om 07.30 uur werd opgehaald voor de terugreis. Iedereen die vertrokken is hartelijk bedankt voor uw aanwezigheid en het boeken bij Bridgetravelling. Jan en ik hopen u gauw weer eens te mogen begroeten op een van de bridgereizen. Wel thuis! Wij gaan nog een week door met een kleinere groep en hopen dat het weer mooi blijft.

Tot de volgende keer!
Jacqueline en Jan Kloos

Vervolg woensdag, 12 oktober 2016

Vandaag hebben we een groot gedeelte van de groep al om 07.30 uur uitgezwaaid. Voor deze gasten zat de vakantie er helaas al weer op. De gasten die nog een week blijven hebben van deze overgangsdag een rustige en relaxte dag gemaakt. We hadden de afspraak om 20.00 uur te gaan bridgen, zodat iedereen iets later kon gaan eten. Jan had een schema gemaakt van 4 rondes van 5 spellen, iets wat positief werd ontvangen. Ook zal Reint vrijdag nog bridgeproblemen behandelen. Het weer is nog steeds prima, ook al schijnt de zon niet de hele dag.

Donderdag, 13 oktober 2016

Bezoek Grotten van Drach

Vandaag zijn de Grotten van Drach in Porto Cristo door gasten bezocht. Een lange tocht met de bus, maar zeer de moeite waard. Alleen jammer dat je nog zoveel mensen op moet halen in diverse hotels. Dat kost veel tijd.

Het grottencomplex van Drach bestaat uit vier enorme ondergrondse zalen en een ondergrondse meer met prachtige stalagmieten en stalactieten. Het meer, Lago Martel is het grootste ondergrondse meer van Europa en aan het einde van de rondleiding word hier, op het meer, een concert van klassieke muziek met lichtshow uitgevoerd, waarbij in gondels een strijkkwartet over het meer voorbij komt. Zelf krijg je ook de mogelijkheid om een kort boottochtje te maken. Na de rondleiding door de grotten is het plaatsje Porto Cristo zeker de moeite van een bezoekje waard.

Ook zijn er weer veel wandelingen hier in de omgeving gemaakt, je kunt echt alle kanten op. Je moet alleen goede schoenen aantrekken omdat op veel paden stenen liggen en er soms geklommen moet worden. Maar wat je klimt mag je ook weer dalen. Gelukkig is meneer De Vries weer van de partij en hij heeft iedereen bedankt voor de kaart. In het zwembad op heerlijke bedden werden ook de boeken die meegenomen zijn eindelijk eens uitgelezen, iets waar sommige gasten eindelijk eens toekwamen.

Vrijdag, 14 oktober 2016

Clinic Reint en Loni Capel wint Ruitenboer 2016

Rond 10.30 uur hebben we van Reint buiten weer een kleine clinic gehad. Alles wat betreft de doubletkaartjes is besproken. Wanneer, waarom en hoe gebruik je ze en datzelfde gold 2016ruitenboer-lonivoor de allerteerkaartjes. Daar kwamen natuurlijk heel wat vragen over, die allen door Reint werden beantwoord. Ook zijn we er achter gekomen dat de winnares van de Ruitenboer 2016, Loni Capel,  in ons gezelschap verkeert. Dat zij zeer goed kon bridgen waren we al achter, nu weten we ook waarom.

Bezoek Kathedraal La Seu

Vandaag zijn er diverse gasten weer naar Palma gegaan met de lokale bus, lijn 102.
Binnen 50 minuten sta je dan bij de Kathedraal La Seu, het absolute hoogtepunt van Palma de Mallorca. Vandaar uit kun je alle kanten op.

Gebleken is dat je voor de terugreis niet bij de kathedraal moet opstappen, maar bij het beginpunt van deze lijn. Je bent dan zeker van een zitplaats. Bij de kathedraal staan soms wel 100 mensen en de bus neemt ze echt niet allemaal mee. Je moet dan op de volgende bus wachten en dat kan best wel even duren.

Demonstratie Sangria maken

Ondergetekenden bleven vandaag op het resort vanwege een aardige verkoudheid. Het enige positieve hiervan was dat wij getuige waren van een demonstratie sangria maken aan het adult zwembad. Werd leuk gedaan en we weten nu dat de Spanjaarden de plastic kuipen niet alleen gebruiken voor de was, maar ook voor het maken en bewaren van de Sangria. Daarna moest er natuurlijk geproefd worden door alle mensen in het zwembad.

Het bridgen is weer voorspoedig verlopen en alles stond keurig klaar. Gisteren was dat wel anders. Het personeel dacht dat we het “glazen huis” niet meer nodig hadden en hadden alle tafels feestelijk gedekt voor het Italiaans restaurant. Maar na tussenkomst van de manager zijn alle tafels leeggehaald en buiten opnieuw gedekt, zodat wij toch lekker konden beginnen. Naar de uitslag

Zaterdag, 15 oktober 2016

Triatlon in Paguera

Iedereen was van plan er een rustige dag van te maken, mede omdat het zo mooi weer werd. Alleen had je de halve triatlon in Pagurea op 600m afstand van het hotel. Jan en ik werden toch wel heel nieuwsgierig en zijn gaan kijken naar al die atleten die 2 km gingen zwemmen, 90 km gingen fietsen en dan nog eens 21 km gingen hardlopen. Een belevenis op zich. Je kon er dichtbij komen en natuurlijk kom je dan weer Nederlanders tegen met spandoeken om hun vrienden en/of familieleden aan te moedigen. Ook in ons hotel logeren atleten met hun familie. We hebben leuke gesprekken met de familie gemaakt en hen natuurlijk succes gewenst.

Morgen gaan een aantal gasten de laatste excursie maken, een rondrit per trein, bus, tram en boot. We beginnen dan pas om 20.00 uur met bridgen, dan kunnen zij nog even op hun gemak dineren, voordat we beginnen. Vanavond natuurlijk nog een laatste drankje met ze gedronken voordat het viertal eerder ging slapen. Ze worden vroeg opgehaald.
Naar de uitslag.

Zondag, 16 oktober 2016

Dagtour Mallorca

Zondag hebben Amy, Corrie, Willy en Lony een complete rondreis over het eiland gemaakt. Alle openbare vervoersmiddelen die voorradig zijn hebben ze gehad, de bus, trein, boot en tram. De bus heeft een traject afgelegd met wel 800 (u leest het goed) bochten. En heel leuke dag en weer een ervaring rijker.

De meeste andere gasten maakten een wandeling in de ochtend en ’s middags zocht men het zwembad op. Daar werd natuurlijk zoals iedere dag weer een aquagym-les gegeven. Ondergetekende heeft in de middag verplicht moeten proosten op de overwinning van Feijenoord, vooral omdat ze lange tijd achter stonden en in de extra tijd toch een overwinning uit de wacht sleepten. Gelukkig heeft Ajax ook gewonnen. Het bridgen is weer in goede sfeer verlopen en de drankjes en hapjes die iedere avond klaar staan zijn allen weer opgegaan. Nog twee dagen, voordat deze bridgevakantie er weer opzit. Wat gaat de tijd toch vlug. Naar de uitslag.

Maandag, 17 oktober 2016

Dagje Strand

Vandaag zijn ondergetekenden samen met Amy en Willie een dagje naar het strand geweest. Ook kwam Reint ons nog even gezelschap houden. Heerlijk enkele keren gezwommen in de zee en wat lekkers gedronken op een van de vele terrasjes aan het water. De rest van ons gezelschap is aan het wandelen geslagen en/of heeft heerlijk geluierd. Na het diner natuurlijk in ons glazen huis gebridged en na afloop met z’n allen nog wat gedronken voordat we naar onze kamers gingen. Morgen is al weer de laatste dag met diner bij het Italiaans restaurant. Naar de uitslag

Dinsdag, 18 oktober 2016

Finaledag

De laatste dag alweer maar wel met marktdag hier in Paguera. Een markt niet met kleding zoals je vaak ziet, maar met prachtige sieraden, kruiden, zeepjes, worsten, kaas en hammen. Het is een ochtend om heerlijk lang te slenteren langs de kraampjes.

De laatste cadeautjes werden ingekocht en deze avond hadden we bij de Italiaan een reservering gemaakt voor de hele groep. Deze werd natuurlijk weer geserveerd in ons “glazen huis”. Een hele leuke avond die eindigde met de bekendmaking van de winnaars van deze week. Naar de uitslag.

1. Loni Capel en Willy Ceelie
2. Bob Willemse en Lia Willemse
3. Reint Meijer

Ook kreeg iedereen nog een klein prijsje mee naar huis als aandenken aan twee heerlijke weken. Na de koffie met likeurtjes zijn er nog wat “nette moppen” verteld en is iedereen de koffers gaan pakken.

Namens Jan en mijzelf wil ik iedereen bedanken voor deze twee heerlijke weken met prachtig weer en een zeer goede sfeer onderling. Wij hopen u in de toekomst nogmaals te mogen begroeten bij een van de reizen van Bridgetravelling.

Bedankt voor alles en tot ziens!

jan-en-jacqueline-kloos2Jan en Jacqueline Kloos
W.L. en gastvrouw Foto's Bridgereis