Reisverslag 5-daagse Bridgereis Sauerland 27 juni – 1 juli 2015

______________________________________________________________

All Inclusive Bridgereis Sauerland met bus/eigen vervoer

Het mooie Sauerland is al jaren een geliefde trekpleister voor Nederlandse vakantiegangers. Niet voor niets hebben wij deze bridgelocatie in ons reisprogramma opgenomen naar het gastvrije Hotel Bilstein,  onder Nederlandse leiding, in samenwerking met KRAS.

Foto’s; klik op mijn album →mijnalbum


Untitled

 • Duitsland, Sauerland. Hotel Bilstein * * * *
 • Vervoer met de bus: inclusief geweldige excursies
 • Het hotel beschikt over een verwarmd binnenzwembad, sauna, huisbioscoop, recreatiezaal met o.a. biljart/darts en een bar/lounge

Zaterdag, 27 juni 2015

sauerland_panorama_09Met een klein gezelschap vertrekken we naar het Sauerland voor vijf heerlijke bridgedagen in een prachtige omgeving.

Het weer

Het weer. 

Het worden aangename dagen zowel voor wat de temperatuur betreft als het verblijf in het hotel. De dagelijkse excursies met de bus zijn luisterrijk. Klik op dagprogramma. Vanmiddag worden de gasten ontvangen in het hotel met een lunch. Hierna staat de bus weer klaar om ons kennis te laten maken met de omgeving. In de bridgezaal heten we om 17.15 uur iedereen welkom met een lekker drankje en om 18.00 uur nemen we plaats aan tafel voor een uitgebreid dinerbuffet. Hierna start de eerste gezellige bridgeavond onder begeleiding van Ria Disseldorp en Ton Schipperheijn (auteur van o.a. de boekwerkjes Van Start tot Finish).

Aankomst 

20Het leek vanochtend vroeg even mis te gaan met een paar dat de bus had gemist maar een lieve dochter heeft de dames gebracht. Dit ritje kostte haar vandaag ruim 7 uur autorijden (uit en weer thuis in Nederland). In de middag kwamen we bijeen om kennis met elkaar te maken en een toost uit te brengen op voorspoedige en leuke bridgedagen. Er zijn acht deelnemende bridgeparen, door omstandigheden minder dan gebruikelijk, die vooraf stemden over het bridgeschema: 6 x 4 spellen, 7 x 4 spellen of 7 x 3. De eerste optie kreeg de meeste stemmen met na drie ronden een kwartier pauze.

Na een vermoeiende (reis)dag waardoor de concentratie iets minder scherp was tijdens het bridgen hadden we uiteindelijk (later dan gepland) een uitslag maar met de gratis drankjes waren de tien extra minuten overigens snel weggespoeld. Hierna zochten we onze bedden op voor een heerlijke welverdiende nachtrust.


Zondag, 28 juni 2015

19De tweede dag in Sauerland. Na een heerlijk ontbijtbuffet staat er deze ochtend een boottocht op het programma. Twee uur varen op de Biggesee. Een stuwdam (gebouwd tussen 1956 en 1965) die het water voor het ruhrgebied verzorgt. Het is een mooie rondvaart. Ook hier is het al tijden heel droog. Het water staat gemiddeld heel veel meters lager dan gebruikelijk. De helling van en naar de boot is daarmee een stuk langer en voor velen best een grote stap.

24Na de lunch in het hotel, wordt ’s middags de tocht voortgezet naar Attendorn. De stad ligt in het natuurpark Ebbegebirge even ten noorden de Biggesee, het stuwmeer in de Bigge die ook door de stad stroomt. Je kon kiezen of naar de grotten of het treintje waarmee je rond wordt gereden. De grotten werden formidabel beoordeeld, het treintje een flop ;). Na een heerlijk diner met live muziek vertelt Ton Schipperheijn voorafgaand aan het bridgen iets te willen vertellen over aspecten van het moderne bridge. Iedereen toont zich enthousiast.

25       26       5       7


Maandag, 29 juni 2015

27Vandaag vroeg uit de veren. Na een heerlijk ontbijt vertrek om 09.00 uur richting Warsteiner Brauerei. De bustocht duurt ongeveer 1½ uur. Bij aankomst worden we verwelkomd met een kopje thee/koffie. In een indrukwekkende bioscoop werd eerst een film over alle aspecten van de brauerei vertoont. De panorama,s wisselden elkaar af op een ronddraaiend plateau. Leuk om te horen en te zien wat er allemaal bij de productie van dit heerlijke vocht komt kijken. Daarna een rondrit over het gigantisch grote terrein in een mooi treintje. In onze coupe 14met Nederlands talige uitleg. Het complex, keurig onderhouden en zeer verzorgd evenals de lunch die geserveerd werd, soep met belegde broodjes. Rond 14.00 uur vertrokken we richting hotel. Eerder terug dan verwacht. Hierdoor was er voldoende tijd om te genieten van een wandeling of van een verkoelend drankje in het zonnetje.

Het buffet was wederom goed voorzien en ook vanavond weer life muziek. Om kwart voor acht kon het spelen weer beginnen. De avond verliep weer zeer gezellig en er werden verschillende slems geboden. Een keer werd zelfs 7 SA geboden en gemaakt. Bravo!


Dinsdag, 30 juni 2015

12Vandaag wederom een vroeg ontbijt voor het vertrek om 09.00 uur. We gaan naar Willingen, naar een glasblazerij. Daarna naar Winterberg om deze plaats te bezoeken. En dan door naar de Kahler Asten, de hoogste berg van het Sauerland met een hoogte van ruim
840 meter en het een na hoogste uitkijkpunt. De tochten door de omgeving zijn prachtig met alle vakwerk huizen en mooie pittoreske dorpjes.

Om 11 uur krijgen we een voorstelling hoe glazen voorwerpen vervaardigd worden. De bestanddelen voor het glasblazen worden in een oven tussen de 1020 en 1300 graden C verhit. In deze vloeistof worden metalen buizen gestopt waar het mengsel zich aan hecht. De hete vloeibare bal wordt regelmatig in poeder gestopt die de kleuring verzorgt. Vazen, dier figuurtjes, ballen enz. enz. Na het blazen / modelleren wordt het object in een koeloven geplaatst, waar het minimaal 10 uur af moet koelen.

17Na een kopje koffie en een korte (lunch)pauze door naar Winterberg. Het is warm zonnig weer, voor de meeste mensen aanleiding op een terrasje neer te strijken waar men zich te goed deed aan koffie, fris of ijs. Om drie uur vertrek naar de Kahler Asten.
Hier aangekomen bleek het nogal 28heiig waardoor we niet echt scherpe foto’s konden maken. Rond 17.00 uur waren we terug in het hotel. Ons laatste diner hier in Bilstein. Het eten was ook dit keer weer erg lekker. Bij uitzondering starten we om 19.15 uur. Ditmaal geen zes, maar vijf ronden van vier spellen om degenen die niet deel wilden nemen aan Ton zijn presentatie, de gelegenheid te geven vroeg naar bed te gaan.

De uitslag was rond 22.30 uur bekend. Jeanne en Harrie gefeliciteerd met de eerste plaats en laat de wijn die jullie gewonnen hebben maar goed smaken. Voor de echte diehards onder ons heeft Ton nog iets verteld over het hedendaagse spelen en de ontwikkelingen op bridgegebied met betrekking tot stoorbiedingen. Na zijn betoog hierover werd nog een aantal spellen gespeeld en nabesproken. Hierna werd het tijd en na een prachtige dag ons bed op te zoeken om uitgerust morgen naar Nederland te terug te gaan.


Beste gasten,

Ton Schipperheijn en Ria Disseldorp - wedstrijdbegeleiding, presentators clinicsWe hebben mooie dagen achter de rug. Het weer, de dagexcursies en de verzorging van het hotel hebben hier goed aan meegewerkt maar zeker uw gezelligheid! Hier en daar is een (wedstrijd)steekje gevallen en een impje gecorrigeerd. Desondanks mogen we spreken van een geslaagde bridgereis naar het Sauerland. Wij hebben met veel plezier de begeleiding gedaan en zien u graag terug bij de BridgeTravelling-familie.

Ria Disseldorp en Ton Schipperheijn.

Reacties onderaan de pagina zijn welkom.

3 reacties op Reisverslag 5-daagse Bridgereis Sauerland 27 juni – 1 juli 2015

 1. Henny Brand van der Ree zegt:

  Waren 5 geweldige dagen. Het weer was uitstekend. Goed eten en dat is heel belangrijk.
  Hartelijke groeten van, Henny Brand van der Ree

 2. Ans Blokker zegt:

  Ik heb een 5 daagse bridgereis via jullie meegemaakt in Sauerland en ik ben zeer tevreden en vol lof zowel voor het programma als de gehele verzorging en goede chauffeurs op de heen en terugreis en het Hotel Bilstein. Er waren prima bedden aanwezig en heerlijk kunnen slapen.
  Het is aan iedereen aan te bevelen om deze bridgereis ook te doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s