Reisverslag Oostenrijk 11-18 maart 2017

_________________________________________ Naar de reisomschrijving

Wintersport-Bridgereis Söll

SkiWelt_WiPano_ohneLegende.indd  getimage (4)


Begeleiding

inge2Aanspreekpunt
Inge Kooijman is uw gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Inge doet haar uiterste best om u verder te helpen.

 

marian-beemsterWedstrijdbegeleiding
De bridgeavonden staan onder begeleiding van Marian Beemster. Marian is ervaren wedstrijdbegeleiding en tot ere-lid benoemd in district Noord-Holland. Tevens heeft Marian vele bridgereizen begeleid naar het binnen- en buitenland.


Zaterdag, 11 maart 2017

Aankomst

Met zon en hier en daar een file arriveren we in Ferienhotel Fuchs te Söll. Rond 15.00 uur zijn bijna alle gasten binnen. Om 17.30 uur zien we elkaar in de bridgezaal voor het welkomstwoord. Na Marian, wedstrijdbegeleiding, en Teun, skibegeleiding, te hebben voorgesteld geeft Inge het woord aan Enri Leufkens, ooit wereldkampioen, om onze gasten te informeren over de clinicdagen en thema’s hieromtrent. Hierna schuiven we aan tafel. We hebben twee ruimten naast elkaar waar wordt gegeten en gebridget. Onze groep bestaat uit een vaste kern die  houdt van de combinatie bridgen, skiën en/of wandelen. Elk jaar verwelkomen wij ook nieuwe gezichten die zich aansluiten bij deze leuke groep.

Na het diner beginnen we aan de 1e zitting. De sfeer is weer ouderwets gezellig en de avond verloopt als een goed gesmeerde locomotief. Na het bridgen en de uitslag worden de kamers opgezocht en gaan de luiken dicht.

Groet,
Inge


Zondag, 12 maart 2017

Eerste skidag

Om 9.00 uur stond een grote groep skiërs klaar bij de bushalte om het gebied rond Söll onveilig te maken. De weersvoorspellingen voor de hele week zijn erg goed. De temperaturen zijn wel hoog, dus besloten we om vroeg te vertrekken. Eenmaal boven gekomen splitste de groep zich op. Nadat we Dorien bij het afgesproken restaurant hadden afgezet vertrokken we met elf personen om met een paar blauwe afdalingen te beginnen.

Rond koffie tijd waren we weer terug bij het restaurant waar we vele anderen die nog skispullen moesten huren ook aantroffen. Enkele van hen sloten zich aan bij de groep om verder te skiën. Uitgerekende de man (ik zal zijn naam niet noemen) die om blauwe pistes had gevraagd lette niet goed op, nam de verkeerde afslag en kwam prompt op een zwarte piste terecht. Tussen de middag weer naar hetzelfde restaurant om te eten. Daar kwamen net na de middag Bert en Willie aan die deze week samen met ons skiën. Na de middag in weer een andere groepssamenstelling naar Brixen geskied. Het weer was super de pistes heel wisselend maar iedereen heeft genoten van de eerste skidag.

Groet,
Teun.

1e Clinic, kaartlezen

Een grote groep zit om 16.30 uur klaar voor het bijwonen van de clinic door Enri Leufkens. Het thema vandaag is Kaartlezen, hoe maak je het geboden contract na een biedverloop, uitkomst en spelverloop? Met zijn alom bekende dynamische presentatie weet Enri de aandacht vast te houden van de groep en na een uur verlaten we de zaal met veel wijsheid in pacht. Vanavond zullen we veel varkentjes gaan wassen 🙂 .

Het diner laat ons prima smaken. Hierna gaan we naar de bridgezaal voor de 2e zitting. Aan een tafel wordt in een hand 12 kaarten geteld. De arbiter wordt geroepen en we vrezen dat we deze hand opnieuw moeten sorteren echter Gerhardt, onze lokale bridger, stelt voor even onder het tafellaken te kijken, we gaan weer vrolijk verder met het spel. Na de uitslag wordt hier en daar nagekaart maar de meeste mensen zoeken hun kamer op voor een welverdiende nachtrust.

Groet,
Inge


Maandag, 13 maart 2017

Op weg naar Ellmau

Het wordt een mooie zonnige dag te zien aan de lucht bij het opstaan. Net als gisteren vertrok de skigroep om 9.00 uur vanuit het hotel voor een tocht naar Ellmau.
Enkele skiërs gingen lopen en de afspraak was dat we elkaar boven bij de gondel zouden treffen. Dorien die hier al 25 jaar komt wist een heel leuke hut; de Rubezahl Alm welke de lunchbestemming was voor vandaag. Hier zijn in het verleden verschillende films opgenomen en er zouden foto’s hangen van diverse beroemdheden. Eenmaal boven bleek de groep uit 16 man te bestaan. Wel wat veel om samen op te skiën maar hoe meer zielen hoe meer vreugd. Dorien was onze gids vandaag wat haar niet echt meeviel zoals zij later bekende. Over geweldig mooie pistes onder een staalblauwe lucht skieden we eerst richting Brixen waar we de doorsteek naar Ellmau konden maken. Misschien omdat het zo gezellig en zulk mooi weer was of omdat ze toch even de weg kwijt was en hierdoor op de verkeerde piste terecht kwamen hebben we twee extra afdalingen gemaakt (niemand die er een probleem van maakte).

Net voor de middag kwamen we op onze bestemming aan en werd in overleg besloten om hier niet, zoals eerst de bedoeling was, te lunchen, maar alleen een drankje te pakken en weer richting te Söll te gaan. Op de terugweg zouden we dan lunchen. Twee leden van de groep besloten om samen verder te skiën en verlieten de groep. Na de lunch op een zonovergoten terras verlieten weer enkelen de groep om de snelste weg naar huis te nemen. Het was net het verhaal van de tien negertjes, het werden er steeds minder. Uiteindelijk beven we met 6 man over. Het was een super gezellige en mooie skidag met allen blije gezichten.

Groet,
Teun

2e Clinic, preëmtieve openingen

De groep zit om 16.30 klaar en kan niet wachten op de tweede clinic. Met vuur en vlam presenteert Enri dit thema waarbij zijn humor ook weer de kop opsteekt. Zijn passie voor dit spel in al die jaren na het behalen van de wereldtitel is hem niet ontgaan. De groep gaat hierna in alle tevredenheid aan tafel voor een heerlijk diner.

Vooraf aan elke zitting vertelt Marian iets over spelregels en ethiek. De 3e zitting verloopt weer gladjes. Na afloop wordt er nog een drankje gedronken om vervolgens de kamers op te zoeken. Morgen schijnt de zon weer volop en zal Teun de skigroep op sleeptouw nemen naar weer een ander gedeelte van dit prachtige skigebied. Tot morgen! Naar de uitslag.

Groet,
Inge

Dinsdag, 14 maart 2017

Vandaag staan we op met lichte sluierbewolking, evenwel blijft het uitzicht vanuit de kamer luisterrijk. Teun neemt de groep om 09.00 uur mee naar de busopstap naast ons hotel en gaat een prachtige skidag tegemoet.

Ondergetekende gaat naar haar mobiele kantoor om e-mails te beantwoorden en reserveringen in te boeken. Skiën zit zit er vandaag niet in.  Toch is er enige ontspanning in het vooruitzicht want om 12.00 uur vertrekken we naar Sint Johan op korte afstand van Söll. Het dorp is compact met veel winkeltjes en terrasjes. We gebruiken hier de lunch, doen wat inkopen – onder andere een mooie hoed en prijzen voor de prijzentafel – en vertrekken hierna weer naar het hotel.

Bij aankomst in het hotel staan er weer reserveringen klaar die worden ingeboekt om vervolgens naar beneden te haasten voor het dupliceren van spellen samen met Enri. Het dupliceren is reeds volbracht door Enri die vliegensvlug blind dupliceert? Details hierover worden niet gepubliceerd 🙂 maar dat Enri een soort goochelaar is staat vast.

3e Clinic, communicatie

De bridgezaal zit weer vol voor het volgen van een presentatie Communicatie door Enri. Voorbeelden worden getoond met betrekking tot deblokkeren waarbij het moraal van het verhaal is: visualiseer, spaar je entree, honneurs uit de korte kant en blokkeergevaar; deblokkeren. Iedereen verlaat na applaus enthousiast de zaal om aan te schuiven voor het diner.

Wil is jarig

Bij aanvang van het diner staat Berend-Jan op en vraagt even de aandacht voor Wil die vandaag jarig is. Berend-Jan met andere leden van de groep hebben een mooi verjaardagscadeau bedacht; Wil mag vanavond een paar ronden met Enri spelen. Wil neemt de uitnodiging van harte aan met zichtbare rillingen, met een grootmeester spelen is natuurlijk niet zomaar iets. Natuurlijk zingen we “Lang zal zij leven….” en hierna beginnen we aan het diner. Net voor aanvang van de bridgedrive wordt Wil nog even in het zonnetje gezet om vervolgens te beginnen aan onze 4e zitting.

Verjaardagscadeau; Wil speelt een paar ronden met Enri

Na afloop worden de kamers opgezocht, een laatste drankje gedronken in de bridgezaal en dan gaan de luiken voor een tijdje dicht. Naar de uitslag.


Woensdag, 15 maart 2017

Skiën met zomerse temperaturen

Beneden in het dorp Söll worden de terrassen klaar- en de parasols uitgezet. Een zomerse dag breekt aan. De skigroep gaat weer vroeg naar boven. In de ochtend kun je nog goed “uit de skiën”, in de middag wordt aangeraden letterlijk uit de skiën te gaan. De sneeuw wordt te papperig, hierdoor is de kans op vallen groot met wellicht vervelende gevolgen.

Happy Hour

Vandaag wordt de clinic vervangen door Happy Hour. Rond 16.00 uur worden heerlijke drankjes gedronken, gelachen en getoost op de laatste twee gezellige dagen in Söll.

woensdag4

Na het diner worden de tafels met elkaar klaargezet voor de 5e zitting. Een gezellig avond breekt aan. Nadat Marian de uitslag bekend heeft gemaakt worden de kamers opgezocht voor een welverdiende nachtrust. Morgen weer vroeg op om te vertrekken naar boven om te genieten van zon, sneeuw en de elk jaar leuke groepssfeer. Naar de uitslag.


Donderdag, 16 maart 2017

Na het ontbijt staat de groep weer klaar om in volle zon te vertrekken naar de bergen. Iedereen heeft er weer zin in. De groep verdeeld zich op de berg.

Vandaag voor één dag de groep verlaten. Samen met de twee Willies en de twee Berten gingen we naar Westendorf. Omdat het warme weer de pistes begint aan te tasten bleek de afdaling naar Westendorf gesloten en moesten we met de gondel naar beneden en na het oversteken van de weg weer met de gondel omhoog. Eenmaal boven waren de uitzichten wonderschoon, prachtige vergezichten en een sprookjesachtig winterlandschap. Compleet anders dan Söll. Als eerste de dalafdaling gedaan (een aanrader). Eenmaal weer boven iets gedronken op een zonovergoten terras. Na wat kortere afdalingen besloten we om Ki West afdaling naar Kirchberg te doen en daar wat te eten. Het was zo warm, dat de sneeuw voor de middag al op sommige plekken pap begon te worden. Het leek wel een zomervakantie op de skies. Dus na een korte break snel weer omhoog. Toen het tijd werd om de terugweg te aanvaarden was het inmiddels ruim na tweeën, de hobbels op de piste werden steeds hoger en de sneeuw steeds zachter. Het werd een aanslag op de bovenbeen spieren, waardoor het plezier wel wat minder werd tot één van de dames de historische woorden sprak. We staan hier, moeten toch naar benden, dus we maken er een feestje van.
En al ploeterend en puffend kwamen we beneden. Het werd mede door het prachtige weer en de mooie omgeving een super mooie dag.

Een deel van de groep spreekt af ’s middags elkaar te ontmoeten voor de lunch. Bijna iedereen is aanwezig, ook de niet skiërs van de groep.

Impressie gezamenlijke lunch boven in Söll

Deze slideshow vereist JavaScript.

Mercedes-Pech voor het Hotel

Vooraf moet u weten dat ik de sleutels van mijn auto aan Oda had gegeven zodat zij met mijn auto naar de piste kon rijden. Rond vier uur werd ik gebeld dat mijn auto niet wilde starten. Roel had startkabels bij zich maar dat gaf niet het gewenste resultaat.
Naar de hulpcentrale van Mercedes gebeld, die wilden wel een lokale dealer benaderen, maar omdat de auto de laatste paar jaar bij een niet officiële dealer in onderhoud was geweest zou dat flinke kosten met zich mee brengen. De alarmcentrale van de ANWB kon niets doen omdat bleek dat ik alleen Nederland dekking had. Als laatste redmiddel de eigenaar van het hotel gevraagd naar het telefoonnummer van een lokale garage. monteurMomentje was zijn antwoord. Tot mijn verbazing, kwam er uit de keuken een jongeman in een blauwe Mercedes overall. Het bleek de zoon van de hoteleigenaar, die toevallig service dienst had voor de regio Söll. Hij vertelde dat ik bij hem uitgekomen zou zijn als de pechhulp van Mercedes hem had opgepiept en dat de kosten dan hoger dan honderd euro zouden zijn. Uit zijn dienstauto haalde hij de computer, sloot die aan op mijn auto en na enige tijd kwam de diagnose tevoorschijn. Het bleek dat de gloeispiralen niet goed werkten en dat de elektronica van de auto het starten dan blokkeren. Het was ook voor hem inmiddels etenstijd dus ik gaf de sleutels mee om de auto af te slepen naar de garage en het probleem te verhelpen. Toen ik enige tijd later naar het saladebuffet ging, stond hij mij op te wachten. Bij het contact met zijn werkgever over het afslepen, kreeg hij het advies om eerst nog even naar een bepaalde zekering te kijken. Na het vernieuwen startte de auto weer. Omdat het weer zou kunnen gebeuren kreeg ik een extra zekering mee, met het advies om thuis zo snel mogelijk de kapotte gloeispiralen te vervangen. Op mijn vraag: “wat krijg je van mij?” antwoordde hij met een brede grijns op zijn gezicht; € 5,-

Groet,
Teun

4e Clinic, tegenspelen

Om 16.30 uur zitten we klaar voor de 4e clinic; tegenspelen. We hangen aan Enri zijn lippen die helder en gracieus het waarom c.q. de juiste toepassing van de “Aanval en Verdediging” toelicht bij het afspelen van een contract.

Irisch PubDe kaarten worden tegen 20.00 uur opgepakt en de 6e zitting gaat van start nadat Marian nog even kort een spelregel behandelt. De avond verloopt in alle gezelligheid terwijl drie jonge jongens van de groep (helaas geen bridgers) zich vermaken in de Irisch Pub van Söll. Na de uitslag wordt het rustig in het hotel. Morgen gaan we de laatste dag in van een heerlijke bridgeweek in Oostenrijk. Naar de uitslag.

 


Vrijdag, 17 maart 2017

Vandaag besluiten veel mensen beneden te blijven om de laatste indrukken op te doen van de omgeving. De echte die-hards gaan natuurlijk omhoog. Ondergetekende vertrekt tegen lunchtijd wandelend naar het dorp met de jonge jongens voor een heerlijke maaltijd op het terras aldaar. Hierna halen we bij de SPAR schnaps, kaas en worst voor de laatste drive.

5e Clinic, historische bridgemomenten Enri Leufkens

De zaal is weer goed gevuld. Vandaag vertelt Enri over zijn bridgeloopbaan en historische momenten hieromtrent. Voorbeeldspellen uit belangrijke kampioenschappen worden getoond aangevuld met leuke verhalen over bekende bridgespelers. We sluiten af met een groot applaus; we hebben genoten een veel geleerd van de clinics deze week. Volgend jaar is Enri weer aanwezig tijdens de sneeuwweek in Oostenrijk.

Het diner wordt met smaak naar binnen gewerkt, ook het dessert glijdt er moeiteloos in. We hebben elke avond zelf de soep geserveerd welke klaarstond in een grote kom. De laatste avond hebben Berend-Jan, Wil en Doreen deze belangrijke taak op zich genomen.

 

Laatste drive

Het wordt een spannende competitie aangezien de finalist nog niet bekend is; het verschil is 0.3% tussen de nummers 1 en 2. Ook de derde, vierde en vijfde plaatsen zijn nog niet kansloos. Op een zonnig terras is een schema in elkaar gesleuteld door Marian zodat de top het onderling tegen elkaar gaat opnemen.  Onder het genot van hapjes en drankjes spelen we de laatste zitting.

Bericht van Marian

4Het was een zeer gezellige week. Door de 4-gangen maaltijd konden we helaas wat laat beginnen met bridgen. Maar het was een spannende en gezellige competitie. Met vele handen werden na het diner alle tafels in orde gemaakt voor de strijd. Inge had mooie bridgekleedjes mee die de tafels extra kleur en sfeer gaven maar tot ieders verbazing tot 3 keer toe dienst deed als “verstoppertje”. Zomaar meerdere kaarten waren zoek en kwamen dan onder de kleedjes vandaan. Ook had Inge voor de eerste keer een dupliceermachine mee en samen met Roel wisten ze daarmee de mooiste verdelingen bij elkaar te krijgen weliswaar random gewassen. Dit werd nog versterkt door de aantallen spellen die Enri er tussen heeft verspreid met de onderwerpen die tijdens de zeer interessante clinics waren behandel. De spelverdelingen op de site komen dus niet allemaal overeen met de werkelijkheid, dat was niet in de machine opgenomen.

49Gedurende de hele week heb ik getracht, voor de aanvang van de speelavond, het nut en plezier van de spelregels in het kort te benadrukken. De belangrijkste boodschap: Er zijn vele mogelijkheden, regel het niet zelf, laat de WL het oplossen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd! Tijdens de finale, werd ik gemiddeld 3 x per ronde gevraagd. Dan is dat goed overgekomen!! De voorlaatste dag was de finalist nog niet bekend. Uit hande van de ex-wereldkampioen Enri Leufkens mochten zij uiteindelijk de felicitaties en een leuke winter-herinnering in ontvangst nemen.

Groet,
Marian.

Einduitslag

Voordat Marian de resultaten meedeelt bedankt Inge Marian voor haar inzet als wedstrijdbegeleiding en Enri voor zijn leerzame presentaties. Rond 23.30 onder niet hoorbare trommelgeroffel 🙂 wordt de einduitslag bekend gemaakt door Marian en reikt Enri de prijzen uit. Naar de einduitslag.

Nummer 1: Hans Fock en Han van Bueren
Nummer 2: Berend Jan Stasse en Emmy van Es
Nummer 3: Els Mens en Henk Hoeckx

 


136Ein prosit!

We schenken voor iedereen een glaasje schnaps in en eindigen deze geslaagde week met… Ein Prosit, Ein Prosit, Ein Prosit! Tot volgend jaar!

Beste gasten,

Het was weer een top-bridgeweek in Oostenrijk met een leuke groep! Bedankt voor jullie bijdrage om deze week gezellig te laten zijn. We hopen u allen volgend jaar terug te zien.

Hartelijke groet,
Inge

Binnenkort maken we een speciaal album aan – welke wordt ingevoegd in dit verslag  –  met onder andere foto’s die zijn toegestuurd.

3 reacties op Reisverslag Oostenrijk 11-18 maart 2017

  1. Ik zit nog een beetje in een roes. Wat heb ik een fantastische vakantie mee mogen maken. Het was een druk programma, maar ontzettend leuk. En het belangrijkste is dat de groep alleen uit lieve mensen bestond. Ik heb me heel erg “thuis” gevoeld.

  2. Enri zegt:

    Wat een leuke groep, prachtig weer, mooie bergen, en heel veel plezier. Bedankt en tot volgend jaar!

  3. Jan en Jacqueline zegt:

    Volg jullie iedere dag. Veel plezier allemaal, groetjes Jan en Jacqueline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s