Reisverslag Bridgereis Oostenrijk maart 2018

_____________________________________ Naar de reisomschrijving 2019

Wintersport-Bridgereis 3-10 maart 2018
Ferienhotel Fuchs- Söll

SkiWelt_WiPano_ohneLegende.indd  getimage (4)


Begeleiding

inge2Aanspreekpunt
Inge Kooijman is uw gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Inge doet haar uiterste best om u verder te helpen.


marian-beemsterWedstrijdbegeleiding
De bridgeavonden staan onder begeleiding van Marian Beemster. Marian is ervaren wedstrijdbegeleiding en tot ere-lid benoemd in district Noord-Holland. Tevens heeft Marian vele bridgereizen begeleid naar het binnen- en buitenland.


Clinics

Enri LeufkensNet als vorig jaar kunt u deelnemen (zondag, dinsdag en donderdag om 16.30 uur ) aan clinics door Enri Leufkens, voormalig wereldkampioen met Berry Westra. Op humoristische wijze laat Enri het licht schijnen over belangrijke thema’s in de bridgesport en over hilarische gebeurtenissen tijdens zijn bridgeperiode op wereldniveau.


Het weer

het weer

Komende dagen wordt het geleidelijk minder koud. Vandaag liggen de maxima in veel skigebieden rond of nog iets onder het vriespunt. Morgen en zaterdag kan lokaal een beetje sneeuw vallen. In het weekend komt de middagtemperatuur in de skidorpen enkele graden boven het vriespunt te liggen. In de nachten vriest het veelal nog matig. In de loop van volgende week staat weer sneeuwval op het menu.


Zaterdag, 3 maart 2018

Aankomst

De gasten die met de bus komen arriveren al vroeg in de morgen. Omdat we op de kamers moeten wachten gaan de meesten een wandeling maken en de omgeving verkennen. Enkele fanatiekelingen gaan zelfs al skiën.


In de namiddag zijn bijna alle gasten binnen op twee na die met de trein uit Kufstein komen en worden opgehaald door Gerhard, een Nederlander die in Kufstein woont. Gerhard speelt de gehele week met ons mee. In de loungeruimte vinden de eerste ontmoetingen plaats. Het weerzien na een jaar geeft veel vreugde. Broederlijke schouderkloppen worden afgewisseld door stevige handdrukken en omhelzingen.

Welkom

Om 17.30 uur heet Inge iedereen welkom en geeft – nadat Marian Beemster (wedstrijdbegeleiding) is voorgesteld, het woord aan Enri Leufkens die deze week drie clinics geeft.

Diner, 1e competitieronde

Na het welkom gaan we aan tafel voor het diner en vervolgens beginnen we om 19.30 uur aan de 1e competitieronde. De avond verloopt in alle gezelligheid en na een lange dag zoekt iedereen tegen 23.30 uur de kamer op. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Inge Kooijman
Ferienhotel Fuchs, Söll


Zondag, 4 maart 2018

Eerste skie-/wandeldag

Na het ontbijt wordt het materiaal gepakt om te vertrekken naar de zonovergoten bergen. De skibus stopt nagenoeg voor het hotel, een waar genoegen. Wanneer iedereen heeft plaatsgenomen en de bus aanstalten maakt te vertrekken kom ik Oda tegen die vraagt of de bus al weg is. De bus die enkele meters op weg was stopt en het wordt het Oda bespaard de volgende ronde af te wachten.

De gasten die niet skiën vertrekken voor een wandeling of genieten in het zonnetje met een boek op het balkon.

Uiteindelijk thuisgekomen

Ingezonden door Han Schmitz 

Nou, wij hadden het gisteren 4 maart best zwaar 😂

We waren met 9 man/vrouw gaan skiën naar Elmau. Bij ons was ook oud-wereldkampioen bridge Enri Leufkens, die ’s middags een clinic zou geven. De meesten van ons wilden daarbij zijn. Dus moesten we wel op tijd terug.

Het was STRALEND weer, lekkere open-jas-temperatuur. Wij eerst een verkeerde lift genomen omdat een stel de verkeerde kant uit naar een lift was gegaan. Niet heel erg, want via een oefenafdaling daarna richting Elmau. Het kostte alleen wat tijd …..
Maar het was heerlijk skiën. Tussen de middag gegeten in een restaurantje nabij Elmau, waar Tamara jaren terug wekenlang had gelogeerd. Dat restaurant hadden we vorig jaar ook bezocht. Daar zaten we dan. Heerlijk in de zon, uit de wind.


Omdat de tijd drong, ging Enri met twee anderen alvast snel vooruit terug naar Söll.
Je voelt hem al … hij ging in de richting van een verkeerde lift. Wij daarna rustig ook op de terugweg. En ja hoor, we kwamen ze tegen terwijl ze toch een kwartier eerder waren vertrokken. Zij en wij weer apart verder. Een klein uur later zaten wij al in een verdere lift en zagen de andere drie nu pas aan komen skiën bij die lift (met lange wachtrij vanwege de vele Duitsers). Oeps, wij lachen natuurlijk.

Wij op hen gewacht boven, hilariteit en zij weer weg. Wij ‘rustig” erachteraan.
Met een kleine vertraging want Emmy was zoek. Die bleek achteraf achter de verkeerde rode broek (zoals die van Berend-Jan) te zijn aangegaan, en zo stond ze al voor ons beneden bij de lift. Twee hellingen verder, vlak voor de afdaling naar Söll, wie treffen we daar .. juist Enri en companen. Die had in ieder geval geen tijd meer voor een uitgebreide voorbereiding van de clinic. Zij weer weg.

Uiteindelijk kwamen we allemaal tegelijk beneden in Söll aan. En natuurlijk hartelijk lachen om Enri. Gelukkig kon hij er ook hartelijk om lachen. En de clinic … die bracht hij er -hoewel vermoeid- zeer onderhoudend van af. Het was weer een heerlijke dag.

Han Schmitz
Ferienhotel Fuchs, Söll

Clinic Enri Leufkens

Ingezonden door Marian Beemster

Aan de bridgetafel was het voor velen een enthousiast weerzien. Ook de nieuwkomers zijn hartelijk ontvangen en op de eerste avond hebben Annemiek en Jos al meteen hun visitekaartje afgegeven door op de eerste plaats te eindigen met een score van 66%.
De nummers 1-2 en 3 van vorig jaar doen hun uiterste best hun goede naam te prolongeren. De tweede dag was al meteen een clinic gepland van Enri. Deze was als vanouds heel leerzaam. De basisregels UITKOMEN werden onder handen genomen en, net zo belangrijk, het TEGENSPEL zowel in SA als kleurcontracten. Meteen werden een paar spellen ingevoerd waarop de lessen direct konden worden toegepast. Gezien het drukke programma worden er maar 3 clinics gegeven en als het kan op de dagen met de minste zon. Wie Enri kent, weet dat hij eindeloos over bridge en spellen kan praten. Dus, de soep stond even te wachten, maar net voor 24.00 uur konden we de uitslag bekend maken. Winnaar? De jarige Job alias Joop mocht dit als verdiend geschenk ook ruim 66% ontvangen. Op naar ronde drie!

Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll


2e competieronde

Na het diner en iets verlaat starten we met de 2e competitieronde. Sommigen zijn wat vermoeid van het skiën maar zin en passie voor het spel maakt deze vermoeidheid ondergeschikt. Nadat Marian de uitslag bekend heeft gemaakt worden de kamers snel opgezocht. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Inge Kooijman
Ferienhotel Fuchs, Söll

Maandag, 5 maart 2018

Mooie skidag

Met een straalblauwe hemel staan we op. Van het uitzicht op de bergen die door het zonlicht prachtig verlicht worden krijg je meteen zin te vertrekken voor heerlijke dag skiën of wandelen. Voor velen betekent dit een vroeg ontbijt om hierna met de eerste busronde van vandaag naar de gondel te gaan.


Naar Westendorf

Ingezonden door Han Schmitz 

Alweer een zonnige dag. Met een grote groep van 10 man (gender-equivalent 😊) was het plan om naar Westendorf te gaan. Vorig jaar ging dat niet door de slechte sneeuw. Via een verrassende aansluiting in Brixen konden we heel makkelijk over een loopbrug de weg oversteken en meteen in de cabinelift naar de andere kant van het dal. Goed geregeld.


63

Na een poosje skiën waren we wel weer toe aan koffie. Lekker in de zon uitkijkend over het berggebied rond Westendorf. Vier man besloten weer naar Söll terug te gaan. De rest had het verste punt als doel gesteld. Na een missertje, Tamara en Emmy maakten een andere keuze dan de mannen (de echte) hadden gedaan, maar we vonden elkaar redelijk snel terug. Rond één uur kwamen we op het verste punt, en gingen daar lunchen.

65Vandaag op het menu .. ?

In het restaurant werd aardige muziek gedraaid, wat Enri aan het swingen bracht. Toen we de menukaart doornamen daalde het peil, maar steeg de stemming tot grote hoogte. Het volgende stond als foto (rechts) op de menukaart.

Enfin, na de nodige lol gingen we op tijd terug rond 14:00 uur naar Söll. Enri had afgesproken met de hele groep dat hij om 5 uur uitleg zou geven voor wie nog vragen had over de clinic. Wij met redelijke gang terugskiën. Bij een grote zwarte piste ging ik (Han) daaraf, de anderen namen een veiliger omweg. Ik beneden wachten, wachten, wachten. Zo’n 8 minuten later kwamen ze aanklunen. Het werd later en later, terwijl we toch al flink vaart maakten. Om kort te gaan, op een geven moment werd het zo laat dat Enri en ik full speed vooruit gingen. Voor Enri ging het echt snel. Hij deed het erg goed en is niet één keer gevallen.


Laatste lift

Om 16.20 uur (de liften sloten om 16.30 uur) zaten we (pfff… ) in de laatste lift. Racen naar het middelstation waar hij de gondel zou nemen en dan maar hopen dat er een bus zou zijn, die rijden om het kwartier. Helaas voor hem moest er iemand per brancard uitgeladen worden wat nogal lang duurde maar hij was slim genoeg om Oda te bellen om hem met de auto op te komen halen. Hij was 2 minuten voor de clinic binnen. Al met al een hele mooie gezellige dag, maar de meesten hadden de dag erna wel spierpijn. Behalve ik natuurlijk 😊.

Groet,
Han Schmitz
Ferienhotel Fuchs, Söll

Vooraf aan diner 

Vooraf aan het diner behandelt Enri een aantal spellen die tussen de spellen van gisteren zijn gevoegd en geeft hierover uitleg. Het diner liet ons goed smaken. Hierna maken we ons op om te beginnen aan de derde ronde maar eerst geeft Marian uitleg over een nieuwe spelregel.


3e competitieronde

Ingezonden door Marian Beemster

Na drie competitie-avonden lopen Annemiek en Jos aardig uit. 3% op op de nummers 2, Lianne en Rob en zelfs 5% op nummer 3 Emmy en Berend Jan. De top is behoorlijk sterk! Slechts 6 paar scoren boven de 50% Broer en zus Jeanne en Koos staan op 10%  achterstand. Er moet dus wat extra gas gegeven worden om de koplopers niet uit het oog te verliezen. Enri……..werk aan de winkel. Maar dat wil niet zeggen dat de anderen niet genieten. Er wordt gelachen, een alcoholische versnapering genuttigd en af en toe verzaakt. Voor aanvang van de ronde is nog even een puntje van de spelregels toegelicht om duidelijk te maken dat het er serieus aan toe gaat. Na de uitslag blijven we met een klein groepje zitten. We luisteren aandachtig naar elkaars verhalen, grappen en grollen onder het genot van een biertje en een wijntje. Om 01.00 gaan de laatste hangouderen naar hun kamer. Naar de uitslag.

Groet,
Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll


Dinsdag, 6 maart 2018

Wat gaan we doen

Vandaag kunnen we niet spreken van een zonovergoten hemel zoals gisteren. De skiverwachting is dan ook minimaal. We moeten iets anders bedenken om de dag zo aangenaam mogelijk door te brengen. Na het uitgebreide ontbijt gaan de diehards wel het avontuur aan en vertrekken naar de bergen die in wolken en mist zijn omhuld. De wandelaars zijn niet afhankelijk van ultiem skiweer mits er geen regen valt natuurlijk. Zij pakken hun biezen en zoeken hun weg in de omgeving.

Bezoek St. Johan in Tirol

Een groepje blijft achter in het hotel en weer een groepje gaat richting St. Johan, een bekend wintersportplaatsje hier in de buurt en de thuishaven van vele winkels, cafés en traditionele restaurants en culturele hoogtepunten zoals de barokkerk Pfarrkirche Maria Himmelfahrt. Bij aankomst ligt alles er troosteloos bij, het miezert, de terrassen zijn leeg, en de eetgelegenheden binnen vol. Na lang zoeken vinden we uiteindelijk een plek voor acht personen in een soort kantine-achtig etablissement. We bestellen onze maaltijden die na lang wachten voor zes personen worden geserveerd. De andere twee zullen wel snel volgen? We beginnen aan de lauwe maaltijden waaronder een tosti waarvan de onsmakelijke kaas half gesmolten is. Wanneer wij bijna aan het einde zijn vragen we waar de twee andere maaltijden blijven. De ober laat ons weten dat de keuken zal zorgen dat deze ook worden geserveerd. De ergernis loopt behoorlijk op wanneer wij klaar zijn en de twee maaltijden nog niet zijn uitgeserveerd. We roepen de ober en zeggen dat we vertrekken. Oké is goed zegt hij met een monotone stem en zonder een spier te vertrekken. We rekenen af en zeggen dat het heel slecht was. Wat zegt de ober? Oké is goed…


Bij terugkomst in het hotel tegen 15.00 uur zien we dat al veel skiërs binnen zijn. Het weer en de sneeuwconditie was van zulk een gesteldheid dat skiën naar de gevaarlijke kant ging.

2e Clinic Enri Leufkens

Ingezonden door Marian Beemster

Dinsdag was een dag waarop sneeuw en regen verwacht werd. Het bleef niet bij verwachting, het kwam ook daadwerkelijk uit de lucht. Een extra reden dus weer voor een clinic van Enri. De spellen van zijn vorige sessie werden besproken en als nieuw onderwerp SLEMBIEDINGEN.

Groet,
Marian


Diner

Vandaag konden we kiezen uit vleesfondue, eend of vegetarisch. De helft kiest voor fondue. Omdat fonduen meer tijd in beslag neemt beginnen we om 17.30 uur aan het diner. Het diner bestaat altijd uit vier gangen en een saladebuffet dus we beginnen met een voorgerechtje en een soepje. Voor de fonduers zijn lange tafels klaargemaakt. Het laat ons allemaal goed smaken ook het nagerecht; kaasjes en fruit.

4e competitieronde

Ingezonden door Marian Beemster

Uiteraard werden weer een aantal slems als clinicvoorbeeld ingevoerd en de computer produceerde er ook een aantal dus het “rammelde” van de slems tijdens de competitieronde. Voor we echter aan ronde 4 konden beginnen kwam er een terechte opmerking dat er een spel “verziekt” was in de vorige zitting. Bij controle waren Noord- en Zuidhanden verwisseld, zodat er geen reële stand was te reproduceren. Dus dat spel werd geannuleerd en de winnaars waren daar de dupe van. Gezakt naar de tweede plaats, zodat de strijd wel spannender wordt in de top. Inmiddels al 9 paren die binnen 10% verwijderd zijn van de winst, dus er kan nog van alles gebeuren met nog 3 wedstrijden te gaan. Na een geslaagde avond en de bekendmaking van de resultaten nemen we een laatste drankje en zoeken de kamers op. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll


Woensdag, 7 maart 2018

Berg- en dalweer

Mist en wolken hangen in de lucht bij het opstaan. Van die wolken waarvan je denkt; dit wordt een natte regenachtig dag. Toch is de verwachting boven in de bergen van een betere voorspelling dus trekken de skiërs na het ontbijt hun plan welk gebied vandaag wordt aangedaan. Cocky en Emile, echte wandelaars, vertrekken bepakt en bezakt voor het maken van een wandeltocht die wel ruim drie uur kan duren.

WhatsApp Image 2018-03-07 at 17.54.14In het mobiele kantoor worden de spelverdelingen voor vanavond ingevoerd waartussen spellen die behandeld worden tijdens de clinic van vanmiddag. Een app-bericht laat zien dat boven een matig zonnetje schijnt door de (sneeuw)wolken heen. In het dal ondervinden wij hier niets van tijdens de wandeling naar de SPAR, sterker nog het miezert.

Söll

Ondergetekende blijft in het hotel om de dagelijkse werkzaamheden van BridgeTravelling bij te werken en vindt deze dag een mooie gelegenheid iets over Söll te vertellen (weliswaar gejat). U weet; beter goed gejat dan slecht bedacht 🙂 .

Söll is een centraal gelegen dorp met een directe aansluiting op de Hohe Salve. Van hieruit kun je snel in alle richtingen skiën van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. In de jaren vijftig begon de opkomst van Söll als een bekend toeristenoord. In 1953 brachten 250 gasten hier hun “zomervakantie” door, in 1959 werd de Lift AG opgericht en de eerste lift werd gebouwd op de Hohe Salve. Met de oprichting van de toeristische vereniging, de huidige toerismevereniging, begon het gerichte werk in het toerisme.
Levendige sfeer
Het dorp, met nog origineel beschilderde huizen, heeft een autovrij centrum. Er zijn genoeg voorzieningen in en rond het centrum. Onvermoeibare wintersporters kunnen genieten van een gezellige, hoofdzakelijk Engelstalige après-ski.
Gondel net buiten het dorp
Even buiten het dorp ligt de bergbaan Söll-Hochsöll, een gondel die je in zeven minuten naar het skigebied rondom de Hohe Salve (1829 m) brengt. Dit zijn hoofdzakelijk noordhellingen dus de sneeuw blijft er lang goed. In het dorp is er voor de beginners een oefenweide en een makkelijke helling met een sleeplift. Het dorp beschikt over alle standaardfaciliteiten. Er kan op sommige avonden geskied worden op een buitengewoon groot aantal verlichte pistes. Ook zijn er mooie winterwandelpaden.
Soll is inmiddels de grootste toeristische regio van Tirol als onderdeel van de Wilder Kaiser Brixental en is trots op haar ongerepte natuur en zijn gastvrijheid.

3e Clinic Enri Leufkens

Om 16.15 uur staat een grote groep deelnemers klaar de derde clinic te volgen. Dit keer gaat het over Communicatie (afspelen). Iedereen luistert aandachtig en probeert de informatie op te slaan. Onder applaus wordt Enri bedankt voor weer een geweldige clinic en worden de tips ter harte genomen voor de speelavond van vanavond. 1. Visualiseer, 2. Spaar je entree, 3. Honneurs uit de korte kant, 4. Blokkeergevaar? Deblokkeer! 17.45 uur; aan tafel!


5e competitieronde

Na het onder andere het konijntje worden de tafels met elkaar klaargemaakt voor de 5e speelronde.

Ingezonden door Marian Beemster

In de wandelgangen of op de skipiste waren geluiden opgevangen dat het wel wat laat werd, het bridgen! Om de enthousiaste skiërs tegemoet te komen werd spontaan besloten een spelletje minder te spelen. Hoeven ze niet meteen na afloop onder zeil en kunnen ze even lekker nazitten. Dat gebeurde dus ook. Maar…. de bridgers vinden 18 spelletje maar niks. Dus ronde 6 weer 24 spelletjes en de slotavond 18 ivm de prijsuitreiking EN afscheidsborrel. Inmiddels is de spannig nog steeds groot want de winnaar zal pas vrijdag definitief opstaan. Nummer 1 is gezakt naar de 2e plaats met maar 0,25% verschil en 3-4-5- zijn zeker niet kansloos met nog 2 ronden te gaan. We gaan het zien!

Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll

De bridgeavond werd door bijna iedereen gezellig lang afgesloten met een drankje. Over de sfeer hebben we niets te klagen! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Inge Kooijman
Ferienhotel Fuchs, Söll


Donderdag, 8 maart 2018

Skidag vol beweging

Ingezonden door Han Schmitz 

Wat was het vandaag een mooie dag. En pffff, wat zijn we moe. Na de regen van gisteren, al mochten we niet klagen met een zonnige ochtend, begon de dag wat mistig in het dal.
Maar zodra we op de berg waren scheen de zon en werd het aangenaam warm. Met 5 vrouwen en 5 mannen hadden we als doel naar Going te skiën.

Bij ons waren Bianca en Wilma, die een beetje benauwd waren voor onze ‘superspeed’. Maar al gauw merkten ze dat wij ook maar flachlandtirolers zijn en bleken ze heel goed mee te kunnen komen. Bianca bleek trouwens een hele mooie skistijl te hebben.
Ons aller Emmy heeft ook een mooie stijl, compact en heel rustig draait zij op haar eigen tempo haar bochtjes en hobbelt meestal achteraan. Dat heeft Enri ertoe verleid (al in het begin van de vakantie) om haar ‘onze kers-op-de-taart’ te dopen. Dat leidt vaak tot de nodige hilariteit. Dus wij op weg en na een aantal mooie afdalingen en een fotootje maken bij ‘De beer van Elmau’, werd het tijd voor koffie. Nou wil het geval dat die goedlachse Emmy vol zit met anekdotes, spreekwoorden en gezegdes, maar niet in de laatste plaats met mopjes. De nette mopjes zijn op één hand te tellen, de schunnige komen met regelmaat naar boven.
Wat te denken van de volgende.

Komt een vrouw bij de gynaecoloog, die voor de vierde keer gaat trouwen.
Hij onderzoekt haar en zegt tot zijn verbazing ‘mevrouw, u bent nog maagd’.
Ja, zegt de vrouw, ik zal u zeggen hoe dat zit.
Mijn eerste man was een gynaecoloog, maar die kon alleen maar kijken.
Mijn tweede man was een psycholoog, maar die kon er alleen over praten.
Mijn derde man was een aannemer, maar die stelde alles uit.
Maar … mijn vierde man is een advocaat. Nu weet ik zeker dat ik genaaid zal worden.

Aldus ons aller Emmy. Je begrijpt, de stemming zat er al vroeg weer in, net als de voorgaande dagen. Aangezien Enri ook weer bij ons was en hij geen clinic hoefde te geven hadden wij ruim de tijd om Going op te zoeken. Vlak bij Going waren een paar heel ijzige afdalingen waar we langs moesten. Wilma schrok daar een beetje van en was al voorbij een ‘easy omleiding’, maar besloot op advies van Han toch maar achteruit te klunen op haar ski’s en de makkerlijker route te nemen. De anderen gingen soepeler de ijzige piste verder af. Nou ja, soepel…hè Berend-Jan. Beneden aan de piste was het wachten op Wilma, Dat duurde wat lang. Tot onze verbazing kwam zo toch over de ijzige piste naar beneden. Wat bleek, na een kort stukje kwam de makkelijke omleiding vrolijk weer uit op dezelfde ijzige piste. Eee subtiele vorm van sadisme van de beheerders van de piste.

In Going moesten we twee pogingen doen om het eindpunt te bereiken. Bij het eindpunt van een piste was er niets anders dan een stoeltjeslift. Wij dus weer naar boven om een andere weg te zoeken. Alleen … die was er niet. Gelukkig hoorde Wiebo in de lift dat we moesten klunen door het dalstation heen en via een bouwput naar de volgende lift lopen. Zo geschiedde en voldaan vonden wij dat we onze lunch wel hadden verdiend.
Geen straf, zo lekker in de buitenlucht, in het zonnetje en uit de wind.

De terugreis werd wat lastiger. De sneeuw kreeg last van de warmte, en wij wat van de sneeuw. Op een zompig stukje moesten wij een weg oversteken. Ik (Han) dacht dat wel op snelheid te kunnen doen, maar de steentjes bleken sterker. De rechterski stond ineens stil, en ik ging full speed vooruit. Daar kón je gewoon niet bij blijven staan, tot hilariteit van de anderen. Opgekrabbeld gingen we verder tot Joop ook in de fout ging en in de sneeuw lag te spartelen.

Rustig skiënd ging het daarna wel een tijdje goed. Alleen die sneeuwhopen hè. Die blijven voor sommigen toch wel lastig. Op een ven de wat steilere stukken net na Iglo-city ging Wiebo de sneeuw van heel dichtbij bekijken. Opstaan bleek lastiger dan zijn postuur toe liet, dus ik besloot hem te helpen. Alleen de hoop sneeuw tussen mij en Wiebo hielp niet mee. Een ski schoot los, ik onderuit, maar ik had gelukkig Berend-Jan als stopper. Die had daar niet op gerekend, dus die ging er ook bij liggen.

Ons aller Emmy zag het tafereel met plezier aan en zag vervolgens Joop, die al een stukje verder was, een fraaie koprol maken. Met maar één ski. Toch jammer dat ze geen camera bij de hand had voor dit unieke tafereel. En Enri, die was al een stuk vooruit gegaan en stond zich af te vragen waarom wij nog maar steeds niet kwamen opdagen. Ja, die Enri is me er ook een. Goed skiënd, al kan zijn stijl nog wel iets beter, was hij vandaag een van de weinigen die overeind is gebleven.

Enfin, alles weer bijeengeraapt gingen wij naar de volgende uitdagende sneeuwhopenpiste. (nieuw scrabblewoord). Alleen … waar bleven toch Emmy en Wilma?
Dat duurde zo lang dat ik (Han) maar ging kijken of ze misschien een verkeerde afslag hadden genomen. Je kón immers weer terug naar het dalstation skiën, in plaats van naar Söll. Ik besloot de berg terug op te klunen om de zijroute na te lopen. Pfff, hijg, hijg, en ik dacht nog wel dat ik een aardige conditie had. En nèt voordat ik met veel moeite (en transpireren) de zijafdaling op wilde gaan, kwamen Emmy en Wilma op een dameskranstempo (alweer een mooi scrabblewoord) de helling af. Het bleek dat Wilma zich in de zijkant van de piste had geboord en er niet soepel meer uit kon komen.

De hilariteit bleef dus de boventoon voeren toe we weer bij elkaar waren. Maar alles liep goed af. Dat moesten we dan maar gaan vieren in de Gründlealm met een glühwein of ander sterk spul. En zo kwam aan deze reis een passend eind (overigens voor enkelen na nog een buiteling) en waren we allemaal moe maar voldaan.

Omdat ons borreluurtje (ook niet slecht voor de scrabble) iets lang duurde, bleek de bus niet meer langs te komen. Wij dan dus maar lekker wandelend naar het hotel.
Maar ja, daar was dan de kerk. Daar moest je toch een keer een blik in geworpen hebben. Niet letterlijk, natuurlijk, maar dat begrijpen jullie hopelijk wel? Ja toch, niet dan? Dus waren we daardoor ietwat laat in het hotel terug, en bleek het diner al te zijn begonnen. In ‘superspeed’ (daaristieweer) stijl douche en ja, we zaten toch nog op tijd aan tafel. Het was een heerlijke dag.

En morgen weer een ….

Han Schmitz
Ferienhotel Fuchs, Söll

6e competitieronde

Ingezonden door Marian Beemster

Zitting 6 op donderdag werd op veler verzoek “strenger” op tijd gespeeld. 24 spelletjes met helaas een stilzit door zieke Willy. We hopen dat ze op de finale weer een beetje present is. Zeker ook voor de terugreis. Wat een spannende strijd! 0.08% verschil tussen 1 en 2. Tussen 1 en 5 slechts 3%. De drager van de rode lantaarn is ook nog lang niet bekend. Zeker 6 liefhebbers staan hier voor in de rij met een verschil van 3%. Minder dan 1% voor de onderste twee. Kortom, er kan nog van alles gebeuren. Een ding staat vast, we maken er een gezellige avond van met een lekkere afscheidsborrel en de huldiging van de kampioenen! Na het bekend maken van de resultaten wordt er nog even gezellig nagepraat en vertrekken hierna naar de kamer. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll


Vrijdag, 10 maart 2018

Laatste vakantiedag

Vandaag gaan we de laatste dag in van een sportieve bridgeweek. De zon probeert door te komen maar wint het half van de wolken. De temperatuur is aangenaam dus reden genoeg te vertrekken om te skiën en te wandelen. De vermoeidheid na 6 dagen skiën maakte dat een aantal gasten weer vroeg in het hotel terugkwam. Enerzijds om nog even heerlijk te genieten op het balkon en anderzijds om te koffers klaar te maken voor de terugreis van morgen.

4e Clinic Enri Leufkens

De laatste clinic van Enri gaat over historische spellen. Diverse beroemde spellen passeren de revue waaronder een spel uit het Statenbank toernooi 1987: toptoernooi voor de 16 beste bridgeparen van de wereld. Prins Claus was eregast. Als openingshandeling speelde hij het eerste spel met filmster Omar Sharif. Wij mochten als tegenstanders fungeren. De door Claus en Sharif behaalde score zou in guldens aan een goed doel gedoneerd worden. In plaats van in 4H aan te leggen boden ze naar het veel te hoge 6H. Enri startte met RB. Sharif won in de hand en speelde een schoppen naar de heer. Toen Berry het aas nam kwam hem dat op een dodelijke blik te staan. Zij speelden het contract twee down.


Beroemd spel uit WK 1993

Het hoogtepunt van de laatste clinicdag was het beroemde spel uit het WK 1993. Met nog vijf spellen te gaan stond Nederland achter tegen USA met 171-178. Piet Jansen en Jan Westerhof (derde Nederlandse paar), zaten in de ramazaal en hadden gezien dat er nog wat slechte spellen kwamen. Ze hadden onze tegenstanders al gefeliciteerd!

enrileufkens8Toen kwam dit historische spel. Berry’s 2K opening was de random preempt: 0-5 punten met elke verdeling. Weichsel bestudeerde de afgesproken verdediging die door hun coach op papier was gezet. Zijn 2S bod toonde een lange klaverkleur (transfer overcalls). Aan de andere kant van het scherm kon Bobby Levin deze afspraak niet vinden op het vel papier dat naast hem lag. Levin veronderstelde dat maat schoppens had en vroeg met 5SA naar twee tophonneurs in troef voor groot slem. Weichsel gaf met 7K twee tophonneurs in klaveren aan. Pas nadat Weichsel 7S naar 7SA had gecorrigeerd bemerkte Levin zijn blunder. Het contract ging drie down: +800.

Dit bovenstaande spel was de afsluiting van vier leerzame clinics. Enri wordt bedankt onder applaus en hierna gaan we meteen door naar het laatste diner.


Laatste Diner 

We nemen voor de laatste keer deze week plaats aan de tafels en laten ons weer verwennen met heerlijke gerechten. De sfeer is zo als altijd in deze groep buitengewoon gezellig.


7e competitieronde

Ingezonden door Marian Beemster

Finale: Bert is na het ontbijt met zijn zieke Wil naar huis vertrokken. Ook Gerhard moest helaas verstek laten gaan. Dus met 8 tafels breien we er toch een spannende finale aan. De toppers komen elkaar nog één keer tegen en na 6 rondjes van 3 moet dan de echte kampioen opstaan. Na een heel vlot verlopen ronde, werd de balans opgemaakt.
Voor het oplezen van de totaal uitslag willen Teun en Han graag het woord en gelukkig ook gekregen. Zij bedankten Enri en ondergetekende. Bovendien vulde Han aan, dat Enri hem veel had geleerd met bridgen, maar zijn aanwijzingen op de piste hadden ook een geweldig resultaat op Enri’s skihouding. daarna volgde het officiële gedeelte. Eerst de derde plaats voorzien van oorkonde en drank. Daarna tweede en tot slot de kampioenen Soll 2018: Annemiek en Jos. Inge had voor iedereen een glaasje schnaps om op hen te proosten en op de fijne week. De hekkensluiters zijn ook niet vergeten. Truus en Tamara werden verrast met een doos heerlijke bonbons omdat zij erg gul waren met punten aan de tegenpartij. Hierna bleven nog enkelen een afzakkertje drinken, maar de meesten namen uitbundig afscheid op een goede thuisreis en een volgend weerzien bij Bridgetravelling. Naar de uitslag.

Einduitslag

1. Jos de Wit, Annemiek Dekkers: 57,39%
2. Rob Hemmes, Lianne Hemmes 55,29%
3. Emmy van Es, Berend Jan Stasse 54,86%
–  Aanmoedigingsprijs Truus Eindoven, Temara van Teylingen

Marian Beemster
Ferienhotel Fuchs, Söll


Afscheid

Voordat we afscheid nemen neemt Enri nog even het woord om te zeggen dat hij en zijn vrouw Oda meegaan naar Sicilië in september 2018. Hierna is het afscheid zoals dit ging tijdens de begroeting; broederlijke schouderkloppen worden afgewisseld door stevige handdrukken en omhelzingen. We wensen elkaar een goede thuisreis en bijna iedereen zegt; tot volgend jaar!

Dankwoord

Marian.
Graag bedank ik Marian Beemster voor het – zoals altijd – soepel laten verlopen van de wedstrijdavonden. Geen bijzondere arbitrages hadden we deze week. Het bleef bij enkele verzakingen en een aantal scorecorrecties onder andere door een draaihand. Nogmaals bedankt Marian en veel plezier tijdens de bridgereis naar Sicilië met vertrek 27 mei 2018.

Han.
Ook Han Schmitz verdient een dankwoord. Hij heeft het verslag aangevuld met leuke verhalen over de groepsskiervaringen (Jahhh.. Han ook een mooi scrabblewoord. Waar horen streepjes?). Verder was zijn afscheidswoord hilarisch maar werd vooral benadrukt de fijne sfeer onder elkaar én de skihouding van Enri die in de loop der jaren sterk is verbeterd. 🙂

Enri.
Enri Leufkens verdient weer een dikke pluim! Het overbrengen van zijn bridge-enthousiasme in de vorm van in dit geval clinics brengt menig deelnemer in hogere sferen door de invloed van zijn ogenschijnlijke gemakkelijke toepassingen van de technieken. Fijn Enri dat je weer aanwezig was en meegaat naar Sicilië in september 2018.

Groep
Tot slot bedank ik de groep die heeft meegedragen deze winterreis tot weer een succes te maken hetgeen tot uiting kwam in de gezellige sfeer.

Allemaal bedankt en graag tot volgend jaar!
Inge Kooijman


Broederlijke schouderkloppen worden afgewisseld door stevige handdrukken en omhelzingen. We wensen elkaar een goede thuisreis en bijna iedereen zegt; tot volgend jaar!

2 reacties op Reisverslag Bridgereis Oostenrijk maart 2018

  1. lianne hemme zegt:

    Zowel Rob als ik kunnen ons vinden in het reisverslag. Zowel het skiën als het bridgen en natuurlijk niet te vergeten de clinics van Enri! Tot volgend jaar!!

  2. Enri zegt:

    Leuk verslag. Zeker van Marian en Han briljant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s