Reisverslag Bridgereis Sauerland juni 2018

___________________________________________ Naar de reisomschrijving

Bridgereis All Inclusive Sauerland
23-27 juni 2018
Alpin Hotel – Schmallenberg

Reacties onderaaan de pagina zijn welkom

Begeleiding

anja-van-praat3Tanja1De begeleiding is in handen van Anja van Praat (links) en Tanja Rueck (rechts) beiden NBB-gekwalificeerd. Anja heeft de rol van wedstrijdleider en Tanja de rol van gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf andere wensen, op- of aanmerkingen, Anja en check Tanja doen hun uiterste best u verder te helpen.


Vrijdag, 22 juni 2018

1Wij, de begeleiding, zijn vandaag aangekomen en na een heerlijke lunch hebben we alle afspraken doorgenomen en een check kamerindeling gedaan 🙂 .

Wij kijken naar u uit. Tot morgen!

Anja en Tanja,
Alpin Hotel, Schmallenberg – Sauerland
Duitsland

Het weer

weer

Zaterdag, 23 juni 2018

Aankomst

Wij, Tanja en Anja, staan in de lobby om onze gasten te onthalen. De eersten arriveren – tezamen met een bescheiden zonnetje – rond lunchtijd. Roy Swartjes, manager van het hotel, heet iedereen hartelijk welkom en na te hebben ingecheckt kunnen we meteen door naar het restaurant voor de lunch. De middag wordt besteed met het verkennen van het hotel en sommigen maken al een kort wandelingetje door de prachtige omgeving.

Welkom

Om 17.00 uur wordt iederéén met een cocktail welkom geheten in de zaal waar we ook het diner en het ontbijt zullen gebruiken, een zaal met mooi uitzicht en helemaal voor voor onze groep alleen. Roy komt nog wat vertellen over de uitstapjes aangeboden door het hotel. Morgenochtend staat een wandeling van drie kilometer op de planning en morgenmiddag rond 14.30 uur gaan we met de bus naar het schuttersfeest in Schmallenberg. Na de presentatie en de kennismaking gaan we ons te goed doen aan het smakelijke buffet.

1e competitieavond

Na een heerlijk dinerbuffet start Anja even na 19.30 uur onder het genot van koffie/thee de competitie met 40 bridgers. De sfeer is warm plezierig, we hebben weer een leuke groep hier in het Sauerland. Rond 22.00 uur kwam er een grote schaal met de bekende Duitse Frikadelle langs. Dat ging er bij de meesten goed in. Na een goed verlopen bridgeavond en de uitslag nemen we nog een afzakkertje in de bar. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja,
Alpin Hotel, Schmallenberg – Sauerland
Duitsland


Zondag, 24 juni 2018

Na een heerlijk en overvloedig ontbijt zijn er mensen op de fiets weggegaan. Ook de auto werd gepakt voor een ritje en de wandelaars verzamelen zich voor een tochtje in de natuur.

Wandeling met verkenner Jan

Met 16 man begonnen we om 11.00 uur aan de wandeling. Jeanne en Jan hadden al een rondje met de nordic walking stokken gedaan. Zij hadden de route al verkend en Jan ontpopte zich als een ware verkenner en helper om ons op de goede route te krijgen. Onderweg waren er kortere routes naar het hotel, zodat we zes mensen zijn “verloren”. Met zijn tienen (de tien kleine negertjes😳) hebben we een kleine vijf kilometer in glooiend terrein gelopen. Zeg maar bergachtig zegt Elsa 😀. We genoten van het prachtige uitzicht, mooie vakwerkhuizen en een kersenboom met mooie rode kersen. Onderweg zijn we verder niemand verloren en kwamen zonder kleerscheuren met tien man weer in het hotel aan. We hebben de lunch echt verdiend!

Schuttersfeest Schmallenberg

Vanmiddag rond 15.00 uur vertrokken we met de bus naar het schuttersfeest. We kregen in de bus een drankmuntje zodat we in restaurant café Stoffels een drankje konden drinken. Stoffels is een van de tien beste kartoffelrestaurants in Duitsland. Men werkt hier hoofdzakelijk met ingrediënten uit de streek. Een aanrader voor ieder die de ambachtelijke Duitse keuken waardeert of wil leren kennen.

Schutterskoning onthaald

De straten waren afgesloten, de politie reed met zwaailichten voorop. De muziek begon steeds luider te klinken. Veel muziekkorpsen gaven akte de présence. Daarna kwamen de schutterskoning en zijn eega aangelopen, daarachter de vice schutterskoning. Daarna nog meer mooi aangeklede mensen die voorheen schutterskoning waren geweest of de koningen uit omliggende dorpen. Na de optocht zijn we wat rond gaan lopen, is de kermis even bezocht, zijn er Duitse curryworsten gegeten en ijsjes gekocht om daarna weer op het terras bij Stoffels te belanden. De bus was mooi op tijd om ons op te halen. Daarna stond het buffet weer klaar om ons te verwennen.

2e competitieavond  ballonnen

Klokslag 19.30 uur werd de jarige job Hans door ons toegezongen en verraste we hem met een klein presentje. In feeststemming begon hierna de tweede avond bridge. Tussendoor werd een hapje geserveerd dat het uitstekend deed tezamen met een drankje en de gezellige sfeer. Ondergetekende, Tanja, en Tine zijn even gaan kijken bij de goochelaar in het café. Na een heerlijke dag, een genoeglijke avond en de uitslag namen we nog een drankje om vervolgens onze kamers op te zoeken. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja,
Alpin Hotel, Schmallenberg – Sauerland
Duitsland

Maandag, 25 juni 2018

De weg kwijt?

Na een goede nachtrust gaan Anja en Tanja op weg naar het ontbijt. Wij hebben een aparte zaal voor onze groep waar we de maaltijden gebruiken. De overige gasten van het hotel zitten in het restaurant. Anja neemt sportief de trappen vanaf vier hoog. Tanja neemt de lift. Opvallend was wel dat Anja nog niet in de ontbijtzaal was. Ze gaat ook vaak al even naar de bridgezaal. Na een kwartier komt Anja binnenlopen en zegt: ik herkende al helemaal niemand en jij bleef ook maar weg. Zat ze in het verkeerde restaurant 😳.

Ieder gaat zijns weegs

Annemieke begon haar dag om kwart over zeven in het zwembad. Verder gaat er gefietst worden door de sportievelingen onder ons, een lange wandeling gemaakt door anderen en de Hennesee zal bevaren worden. De dames van de bridgeclub uit Otterlo gaan vanmiddag de winkeltjes in Winterberg opzoeken. Ik, Tanja, sluit mij daar graag bij aan. En Elsa heeft vanochtend al een mooie ring gescoord bij galerie Klute in Schmallenberg.

Na een mooie dag in deze prachtige streek gaan we aan tafel en wisselen we onze belevingen uit. Jan Willem en Willy hebben bijvoorbeeld een klim gemaakt naar hogere sferen wat een mooi plaatje oplevert.

3e competitieavond 

Na het diner nemen we plaats aan de bridgetafels met een lekker kopje koffie en geeft Anja het startschot voor de derde wedstrijdavond. Tine en ik gaan naar de Bingo. Met een reep chocolade keren we terug naar de zaal 🙂 . De avond verloopt harmonieus wat zich uit in veel gezelligheid en sportiviteit. Na de verrassende uitslag, helaas niet voor Willy en Jan Willem, nemen we nog een laatste borrel om tevreden onze kamers op te zoeken. Morgen gaan we naar Lippstadt en maken een stadswandeling met een gids. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja,
Alpin Hotel, Schmallenberg – Sauerland
Duitsland

Dinsdag, 26 juni 2018

Bezoek Lippstadt

Na een uitgebreid ontbijt maken we ons klaar voor een bezoek aan Lippstadt.

In Lippstadt zijn verschillende gebouwen zeer bezienswaardig. Om te beginnen het historische centrum met de vele oude woonhuizen in vakwerkstijl. Verder zijn de Mariakerk uit de eerste helft van de dertiende eeuw, de ruïne van de kloosterkerk Sint Marien, de Sint Nicolaikerk, de Sint Jacobikerk, het stadsmuseum, de kloosterkerk in Cappel, de waterburchten Overhagen en Herringhausen, het slot Schwarzenraben in Bökenförde, de ruïne in Lipperode, de voormalige synagoge en het Joodse kerkhof de moeite van bezoek waard. De gemeente Lippstadt heeft veel natuur in de vorm van bossen en aan de zijarmen van de Lippe. In het dorp Bad Waldliesborn is een kuurpark en het grootste termaalbad van de Kreis Soest. Ook op cultureel gebied valt er voor de toerist in Lippstadt van alles te beleven.

Alle schaapjes geteld

Na alle schaapjes geteld te hebben gaan we en route. Onderweg vertelt de chauffeur over de vakwerkhuizen en dat de omgeving Schmallenberg zeer populair is onder de winter(sport)liefhebbers. Hier vind je zowel de langste skilift als langste loipen in het Sauerland. Dit gebied wordt ook wel het groene goud genoemd omdat een derde van de kerstbomen (4 miljoen) hier vandaan komen.

Volgzaam de gids achterna

Aangekomen in Lippstadt gaan we eerst koffie drinken. Hierna gaan we volgzaam de Nederlands sprekende gids achterna die ons de ins en outs van deze Hanzestad vertelt. De maquette in het raadhuis toont de tijd dat het nog een echte vestingsstad was, met vijf stadspoorten en een vestingsmuur. Tegenwoordig behoren 16 gemeenten tot Lippstadt. Graaf Bernhard stichtte de steden Lippstadt en Lemgo. Op de kerkdeur van de Marienkerk staat deze prominente graaf diverse malen afgebeeld. In de ooit katholieke kerk – werd na Luther een protestantse kerk – vind je een prachtig altaar en een fresco. Na de tour is het goed rusten met koffie en iets lekkers.

Jan en Jeanne beklimmen De Heiligeberg

We krijgen op de terugweg een appje van Jan en Jeanne. Zij hebben De Heiligeberg op een hoogte van 649 meter beklommen. Mooie tocht en boven in de klimtoren een prachtig uitzicht over het gebied. Hierna brachten zij een bezoek aan de Kunstschmiede Schütte in Oberkirche. Het gebak heb ik welverdiend na de wandeling naar de Wiezenberg (heiligeberg). Aldus Jeanne 🙂 .

J & W aan het midgetgolfen

Jan Willem en Willy hebben een midgetgolfbaan aangedaan in Eslohe op 19 kilometer afstand van het hotel. De 18 holes zijn netjes afgemaakt en Willy kwam als winnaar uit de bus.

Terug in hotel

De groep uit Lippstadt kwam na een toeristische omweg rond 17.45 uur uit de bus. De gasten die niet zijn meegegaan keken naar ons uit op het terras. We namen ook een een heerlijke versnapering, aansluitend gingen we richting buffet.

4e competitieavond & prijsuitreiking

Na een spannende avond waar nog van alles aan de top kon gebeuren heeft Tanja nog wat leuks over bridgen verteld. Wat dat is blijft geheim, maar volgens insiders is het de moeite waard. Corry en Wim verrasten ons nog met mooie woorden om ons te bedanken voor het leuke weekend. Dit werd onderstreept door een lieve geste van alle aanwezigen.

De bridgereis zit er bijna op maar niet voordat we de einduitslag bekend maken. Onder trommelgeroffel haalde Anja de winnaars naar voren. Met een klein verschil op nummer 2 ging de eerste prijs naar Ingrid en Cees. Het paar met de 50%-score en de hekkensluiters kregen ook een aandenken mee naar huis. Naar de uitslag.

Einduitslag

1. Ingrid Thierry, Cees de Zwart: 61,50%
2. Wim Vogels,  Barbara van de Merwe: 61,16%
3. Adri ten Hove, Theo Tinselboer: 57,75%

Afsluiting

Na de prijsuitreiking gaan we naar de bar en hebben na een klein uurtje de vakantie onder het genot van een drankje en veel gezelligheid afgesloten. Wij bedanken onze gasten voor het mede doen slagen van deze heerlijke vakantie in het Sauerland.

Onze (Anja en Tanja) volgende reizen gaan naar:
Mallorca oktober 2018Kerstreis Sauerland 2018Curacao januari 2019. Voorjaar 2019 zijn we op Rhodos te vinden.

U was een leuke groep en hopen u allemaal nog een keer te zien bij BridgeTravelling!

Dag allemaal 👋 👋
Anja en Tanja,
Alpin Hotel, Schmallenberg – Sauerland
Duitsland

Met de kerst en oud en nieuw zijn we ook te vinden in Alpin Hotel.

10 reacties op Reisverslag Bridgereis Sauerland juni 2018

 1. Leny zegt:

  Wat een leuk, gezellig en eerlijk reisverslag. Het geeft precies weer wat wij, Annie en Leny, voelden. Het was een gezellige groep en de reis en hotel fantastisch. Maar, dit alles kwam toch mede dankzij de gezellige meiden Anja en Tanja. Bedankt voor alles en tot de volgende keer,

 2. Jeanne Melis zegt:

  Het was voor ons de eerste keer, maar we hebben genoten. Een mooie locatie, gezellige bridgers en vooral niet te vergeten de beide dames, Anja en Tanja een super combinatie.
  Bedankt en wie weet tot een volgende keer.
  Jan en Jeanne Melis

 3. Erika Pisart zegt:

  Leuk verslag. Geeft goed weer hoe gezellig het was. Nogmaals bedankt.

 4. Corry en Maarten zegt:

  Het was weer net als een maand geleden in Mallorca een heerlijk bridge gebeuren! Ook dankzij Anja en Tanja!!! We hadden een erg leuke groep! Dus jullie zien ons vast weer. 👍👍 Maarten en Corry

  • Tanja Rueck zegt:

   Alleen die weegschaal naderhand he Corry, die is zo stout:). Was inderdaad ook weer geweldig om jullie te zien. Liefs Anja en Tanja

 5. Jan en Jacqueline zegt:

  Veel plezier allemaal. Jan en ik mogen weer met Oud en Nieuw naar dit fantastische hotel

 6. Anneloes zegt:

  Hi Anja, Tanja en bridgegroep,
  ‘t sfeertje zit er al weer goed in; fijne dagen met elkaar👍
  Groetjes van Leo & Anneloes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s