Reisverslag Bridgereis Curaçao – januari 2019

________________________________________ Naar bridgereizen buitenland

Volgende vertrek: 19 januari 2020

Reisverslag Bridgereis Curacao
Kunuku Aqua Resort **** – Curacao
29 januari 2019 – 14-daagse reis all inclusive


Klik op de kaart

kaart1Begeleiding

anja-van-praat3Tanja1De begeleiding is in handen van Anja van Praat (links) en Tanja Rueck (rechts) beiden NBB-gekwalificeerd. Anja heeft de rol van wedstrijdleider en Tanja vervult de rol van gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Anja en Tanja doen hun uiterste best u verder te helpen.

Tot dinsdag 29 januari!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao

Het weer

het weer


Bon Bini Curaçao!

Curaçao behoort al jarenlang tot de meest favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders in het Caribisch gebied. Je kunt op veel plekken gewoon Nederlands spreken! Het heerlijke tropische klimaat, de prachtige stranden en de vriendelijke mensen doen de rest. Curaçao is een echte aanrader als verre vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 30°C en altijd een zachte koele wind.

Wij, de begeleiding, zijn gisteren aangekomen en nemen alvast een voorproefje om u dinsdag 29 januari goed voorbereid bon bini te heten. Wij hebben er veel zin in!


Zaterdag, 26 januari 2019

Vertrek begeleiding

8We zijn door de douane na grondig onderzoek van de dupliceermachine. Dit hadden we al zien aankomen. De man die de bagage checkt komt even van zijn stoel om te vragen wat wij nu toch bij ons hebben. De 7 kilo wegende ijzeren reus gaat door het röntgenapparaat en nadat is gebleken dat er geen ontploffingsgevaar is mogen we door.

Nadat we onze koffers hebben afgegeven gaan we winkeltjes bezoeken en koffie drinken. Dan op tijd naar de gate, waar al een grote Boeing op ons staat te wachten. We hebben twee plekken aan het gangpad naast elkaar en de reis gaat beginnen. Wat worden we goed verzorgd; twee keer een lekkere maaltijd en onbeperkt drankjes. Volop keuze uit films in allerlei genres. KLM Royal Dutch Airlines maakt zijn naam weer waar. De tijd “vliegt” voorbij. Twintig minuten voor de landing, na bijna een negen uur durende vlucht, komt de “cockpit” nog wat meldingen doen. Een klein oostenwindje en 28 graden bij aankomst. Uiteindelijk landen we om 22.38 uur Hollandse tijd, 17.38 uur lokale tijd.


Aankomst hotel begeleiding

Rob en Nienke, die gisteren zijn aangekomen, zaten ons in het hotel al op te wachten. Heel gezellig. Het eten is prima en onze familiekamer geweldig. Nu rustig aan eens naar bed. Hier pas half negen, maar bij jullie half twee geweest. Temperatuur is heerlijk met een lekkere wind erbij.

Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Zondag, 27 januari 2019

We zijn al om 06.00 uur wakker (NL 11.00 uur). Het is nog aardedonker. In ons appartement staat een senseso. Tijdens het koffiedrinken zien we het langzaamaan licht worden tot uiteindelijk om 07.00 uur het daglicht begint.


Eerste ontbijt

Na een verkoelend douchemoment gaan we richting restaurant voor een heerlijk ontbijt. Hierna gaan we lekker ontspannen en de boel verkennen op het resort. We hebben al even gekeken wat voor leuke excursies we kunnen maken.


Verkennen resort

Vandaag de hostess van Corendon, Geertje, gesproken. Ze geeft uitleg over de excursies op het eiland. Deze bijeenkomst is aankomende woensdag om 09.00 uur ook voor alle gasten. Het lijkt vroeg, maar gebleken is dat de eerste ochtend de meeste mensen vroeg wakker zijn. Daarna zullen wij de gasten welkom heten en alvast laten zien waar we gaan bridgen. Ook deze ruimte hebben we vandaag bekeken. Anja als wedstrijdleider van het bridgen is enthousiast over de grote ruimte die ons ter beschikking staat. Bridgen met uitzicht op een zwembad overkomt je natuurlijk ook niet elke dag.

Verder hebben we al wat rondgelopen op het resort en hebben al vier zwembaden gezien, waarvan we er nog maar eentje hebben getest. Conclusie; het water was nat, maar goed van temperatuur. Ook het uitzicht vanaf een ligbed op een strakblauwe lucht met een grote palmboom kon onze test doorstaan. Neem daarnaast de mooie bloemen en struiken die op het resort staan. Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie zijn aanwezig. Verder gezellig met Rob en Nienke gegeten en gekletst.


We kijken naar u uit!

We kijken uit om de ervaringen te delen met de 44 gasten die dinsdag op het vliegtuig stappen.

Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Dinsdag, 29 januari 2019

Vertrek gasten

Onze gasten staan op het punt te vertrekken. Goede vlucht. Tot vanavond!


Porto Mari

Wij gaan een nabij gelegen strandje (Porto Mari) bezoeken met de shuttlebus. Vandaag is het tenslotte stilte voordat de gezellige storm losbreekt 🙂 en waar wij heel veel zin in hebben. Voordat we gaan nemen we nog wat foto’s van boemen op het resort.

Here we go met de shuttlebus


Bountystrand

Met een mooie gekleurde shuttle bus op weg naar Porto Mari. Een echt bountystrand. Er wordt veel gesnorkeld. Op Curaçao zijn openbare stranden waar je gratis toegang hebt. Voor ligbedden betaal je. Porto Mari is een groot privéstrand. Hier betaal je toegang 5 gulden, 2 euro 50 omgerekend en 3 gulden voor een bedje. Er zijn dan ook voorzieningen zoals toiletten, een mooi schoon strand, een ponton waar je naar toe kan zwemmen en even op kan zitten. Ook kun je hier een hapje eten, van een tosti tot een flinke maaltijd. Betalen doe je contant of je pint gewoon even. Met uitzicht op een straalblauwe zee genieten we van de rust en het fijne klimaat. Wat een luxe!


Na heerlijke uurtjes op dit bountystrand Porto Mari gaan we weer terug naar ons resort waar we vast nog even een duik in het zwembad nemen om vervolgens ons op te frissen voor het welkom heten van onze gasten. We verwachten de aankomst rond de klok van 18.00 uur.


Aankomst gasten

Twee bussen met veel gasten en heel veel koffers kwamen om 19.15 uur het resort op rijden. Nadat iedereen vlot is ingecheckt gaan we naar het restaurant om nog wat te eten en te drinken. Het blijft bij een hapje want het is Nederlandse tijd al na 24.00 uur. Daarna worden de kamers opgezocht. De nachtrust zal iedereen goed doen na deze reisdag. Helaas was het te donker op scherpe foto’s te nemen 🙂 .

Tot morgen!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Woensdag, 30 januari 2019

Verkennen omgeving na ontbijt

De eerste gasten waren om 06.00 uur lokale tijd wakker en hebben vanaf hun terras de zon zien opkomen. Prachtig! Om 08.00 uur gaan we richting restaurant voor het ontbijt.


Welkom Corendon/BridgeTravelling

Na het ontbijt heet Geertje, hostess Corendon, iedereen welkom en vertelt over Curaçao en de excursiemogelijkheden. We gaan met onze groep een aantal meemaken. Aansluitend gaan we naar de bridgezaal en heten we officieel onze gasten ook een hartelijk welkom.


Op pad en relaxen

Mannie, Ad, Hans en Tineke gingen al met de shuttle naar Daaibooi, die wilden al lekker gaan lopen over het strand. Daaibooi is mooi een strand op Curaçao. De baai wordt omgeven door kliffen. Verder zien we gasten heerlijk aan het zwembad liggen en genieten van de lunch. Ad en Anja nemen de glijbaan.


1e competitieavond

Na het diner gaan we naar de bridgezaal voor onze eerste zitting van deze “bounty-vakantie” op Curaçao.

In de ruime bridgezaal die goed voorzien is van drankjes, koffie thee en water is het goed toeven. De eerste avond onder leiding van Anja is goed verlopen. Morgen zijn er verschillende plannen. Met de shuttle naar Willemstad of naar de baaien Porto Mari of Pirate Bay. Ook gaan er twee mensen wandelend naar Willibrordus, op 5 km afstand van het resort. Verder wordt het resort nog goed bekeken, tenslotte zijn hier vijf zwembaden. Ook is nog niet bij iedereen het verschil in tijd al helemaal doorgewerkt.

Mannie en Ad zijn de winnaars van deze eerste avond met 62,90%. Zij zijn de eerste eigenaars van de felbegeerde BT-cap en het BT-rugzakje, de dagprijzen. Naar de uitslag.

Na nog een glaasje en “borrelklets” zoeken we de kamers op en kijken uit naar de dag van morgen.

Tot morgen!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Donderdag, 31 januari 2019

Heerlijk opstaan tijdens ochtendgloren

Op elke kamer staat een Senseo apparaat, heerlijk de dag beginnen op het balkon/terras met een kopje koffie. Vandaag is het wederom een mooie zonnige dag met een lekker briesje.  De palmbomen die op het resort staan maken dan een heerlijk geluid door de wapperende bladeren. Leguanen kun je echt overal op het eiland spotten, ook hier op het resort. De groene leguaan voelt zich helemaal thuis op Curaçao. Deze hagedis is de grootste in zijn soort maar volkomen ongevaarlijk: leguanen zijn vegetariërs! Met deze wetenschap neem ik er een paar op de kiek 🙂 .


Ieder gaat zijns weegs

Wat is het toch heerlijk op vakantie niet te zorgen voor de dagelijkse maaltijden. Het staat hier allemaal klaar. De gasten genieten duidelijk van deze smakelijke start van de dag. Hierna wordt door een aantal dames het winkeltje op het resort bezocht. Vandaag wordt van de shuttlebus gebruik gemaakt om naar de stranden Pirate Bay en Porto Mari te gaan. Ook gaan mensen te voet naar Willibrordus, op 5 km afstand van het resort maar ook Willemstad staat op de planning bij een aantal.


Pirate Bay

Na een lekkere tocht met de shuttle zijn we aangekomen bij Pirate Bay. Een kleine baai met een strandje van nog geen 100 meter breed. Niet druk, voldoende ligbedjes en een sfeervol strandtentje. Na heerlijke uurtjes op het strand doorgebracht te hebben gaan we weer terug met de kleurrijke shuttlebus.

Terug op het resort 

134Onder genot van een koel drankje en een snack wisselen we onze ervaringen uit. De mensen die naar Willemstad zijn geweest hebben genoten. Zij hebben boodschapjes gedaan, winkeltjes gekeken, terrasje gepakt en het slavenmuseum bezocht. Zeer indrukwekkend. Op het een van de andere stranden, Porto Mari, is een wild varken gespot?

2e competitieavond 

Na weer een overweldigend dinerbuffet met heerlijke salades, verse groenten, een keur aan vleesgerechten, soep, vers fruit, taart en ijs is de kleine wandeling naar de ruime bridgezaal best lekker. Daar staat de verse koffie al op ons te wachten.

Feestelijke start ballonnen

De competitie begon met een feestelijke start. Ad is jarig en onder luid gezang zetten we Ad in het zonnetje. De avond verloopt eveneens als een zonnetje, we zijn hier nog maar kort, maar de sfeer en de gezelligheid voert de boventoon. Uiteraard mogen we weer de dagprijzen uitreiken. De gelukkigen zijn Nel v/d Ven & Fieke Fakkeldij met maar liefst 67,61%. Van harte! Naar de uitslag.


Nazit

Na het bridgen blijven we nog even gezellig hangen en kijken welk reisje we de volgende keer gaan maken. De flyers hangen uitnodigend aan de muur.

Morgen gaan we met 30 man/vrouw met de shuttle naar Willemstad om onder leiding van twee gidsen rond te gaan lopen. Velen van ons willen de bekende gekleurde huisjes nu wel eens in het echt zien.

Welterusten en tot morgen!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Vrijdag, 1 februari 2019

Flamingo’s Curacao

Vandaag gaan we met de shuttle naar Willemstad maar voor diegene die niet meegaan en wellicht een rondje eiland doen is het spotten van vogels een leuke aanvulling. Wanneer je richting Willibrordus rijdt, kun je langs de weg vlakbij de voormalige zoutpannen bij Landhuis Jan Kok een groep flamingo’s goed bezichtigen.


Ontbijten en foetsie

Net opgestaan. We pakken meteen een zonnig terrasje voor onze deur. Tijdens het wakker worden met koffie/thee aanschouwen we voorbijlopers maar ook de bloemenweelde die het resort rijk is. Hierna gaan we richting ontbijt, daarna stappen we in de vrolijke shuttle richting Willemstad (met een flesje water) voor een rondleiding met gids.

Willemstad

Daar gaan we met 34 mensen in de shuttle op weg naar Willemstad. Daar staan twee gidsen voor ons klaar om ons rond te leiden. We splitsen ons op in een snelle en een minder snelle groep. Alhoewel snelheid op Curaçao een vaag begrip is. We zijn enthousiast en zeer benieuwd naar de kleurrijke pandjes in de stad waar 140.000 inwoners wonen.

Start excursie bij Riffort

De acht forten van Curaçao spreken bij vrijwel iedereen enorm tot de verbeelding. Het zijn unieke en puntgave overblijfselen van de rijke cultuur van het middelste Benedenwindse Eiland. Eén van de mooiste forten van Curaçao is ongetwijfeld het Riffort. Dit indrukwekkende bolwerk is gesitueerd ten westen van de ingang van de Sint Annabaai, midden in de centrum van Willemstad. Boven hebben we een prachtig uitzicht.

Koningin Emmabrug

Willemstad heeft vijf bruggen. De Koningin Emmabrug (pontjesbrug alleen voor voetgangers) is de brug die Punda met de wijk Otrobanda verbindt. De Emmabrug is niet zomaar een brug, het is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Als er scheepverkeer door moet, is deze zijwaartse bewegende, unieke brug van 5 minuten tot soms wel twee uur niet in gebruik. Door middel van een fluitsignaal wordt iedereen gewaarschuwd dat de brug gaat bewegen. Een oranje vlag geeft aan het is maar een korte tijd dat de brug buiten gebruik is. Bij de zwarte vlag gaat het lang duren. Voetgangers worden dan overgezet met een boot. Er is een mooi infopunt als je de Emmabrug overloopt. Het lopen over de brug die toch wat schommelt is echt wel een kleine belevenis. De hoge Koningin Julianabrug is voor autoverkeer (laatste afbeelding).


Struinen door de stad

Onderweg lopen we tegen van alles aan. We zijn langs het slavenmuseum Kura Hulanda gelopen en langs De Mikvé Israël-Emanuelsynagoge, de oudste nog in gebruik zijnde synagoge op het Amerikaanse continent en we lopen langs de woning van de gouverneur. Vlak bij de Emmabrug komen we een groot hart met allemaal slotjes tegen. Velen van ons gaan later in de vakantie nog een keer terug voor een bezoek aan deze stad waar de Hollandse koloniale sfeer van af druipt. Het is gewoon enig om in de zon, lekker op je slippers al dit moois te mogen aanschouwen. Lopend over de brug is echt genieten, aldus een enthousiaste gast. Verder duiken de dames natuurlijk de winkeltjes in, staan we ineens op een markt en we nemen een lunch aan het water. Na deze kennismakingtour Willemstad gaan we weer terug in onze even zo kleurrijke shuttle.


Bijtanken vooraf aan diner

Thuis op het resort genieten we na met een drankje op het terras en sommige met een duik in een van de vele zwembaden. We horen ook dat gasten naar hun kamer gaan voor een kleine namiddagse knor. Nieuwsgierigen gaan even kijken in het restaurant en aanschouwen weer een goed voorbereid buffet. Dat wordt weer smullen!


3e competitieavond

In luchtige zomerse kleding gaan we aan tafel in de keurig door Anja klaargemaakte zaal. De dupliceermachine had het vandaag te warm om in rap tempo de kaarten in de bakjes te verdelen. Na een afkoelingsperiode van zowel de machine als van Anja (grgrgr) lukte het uiteindelijk wel. We hebben nog een escape achter hand mocht het niet lukken maar Anja is echt niet uit het veld te slaan door deze eigenwijze ijzeren reus.

We hebben weer een gezellige avond achter de rug en feliciteren Toos en Henk Lansbergen met de dagprijs, 2e plaats met 62,71%. De winnaars van vandaag, Mannie en Ad de Kruijf met 65,42%, zijn voor de tweede keer eerste geworden. Hierdoor schuiven de BT-cap het BT-rugzakje door naar nummer 2. Naar de uitslag.

Natuurlijk hebben we nog een borrelklets, worden hier en daar de spelverdelingen bekeken en zoeken dan na een heerlijke dag de kamers op.

Tot morgen!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Zaterdag, 2 februari 2019

Uitwaaieren op kleurrijk Curacao 225

Weer een begin van een nieuwe zonnige dag op Curaçao. We beginnen te wennen aan koffie op het balkon in een dun jurkje. De bloemenpracht voor ons neus en natuurlijk de zon. Vandaag zullen de strandjes en de zwembaden goed bezocht worden. Ook zijn er gasten die een auto hebben gehuurd en Christoffelpark gaan bezoeken, het grootste natuurpark van Curacao. Naar hun verhalen vanavond bij het diner of aan de bridgetafel zijn we erg benieuwd. Maar eerst een ontbijt.


Geliefd Porto Mari

Het strand Porto Mari is erg geliefd. Met 16 man/vrouw zijn we op weg. Het strand is erg ruim en er zijn heel veel ‘schuilplekken’ voor de zon, zowel onder de vele parasols als onder de bomen. Het strand is ruim voorzien van ligbedjes en staat ook bekend om de duik- en snorkelmogelijkheden. Meerdere van ons hebben een snorkelset of snorkelmasker gehuurd. Naast mooie gekleurde vissen zijn er ook koraalriffen te zien. De onderwaterwereld is hier prachtig. De kans dat je een pelikaan voorbij ziet komen is ook aanwezig op dit strand. Heel bijzonder!

Familiebezoek

Corry en Maarten zijn op familiebezoek geweest. Natuurlijk ontbrak een meer dan hartelijke ontvangst niet. Zij zijn rondgereden langs alle mooie baaien rond Willemstad. Ook werd daar geluncht. Daarna rondgereden zowel in Punda als in Otrobanda. Wat een hartelijkheid en een superleuke dag.


Christoffelpark, het nationale park van Curacao

Park

Een aantal gasten gaat met de huurauto naar Het Christoffelpark. Dit park is 2300 hectare groot en het grootste natuurpark van Curacao. Het park is in 1978 officieel opgericht en bestaat uit 3 voormalige plantages. Er vertoeven verschillende zeldzame planten en dieren in het park.

Live muziek tijdens diner

Tijdens het diner worden we verrast met live muziek. Het bandje creëert met hun muziek moeiteloos een warme, swingende tropische sfeer. Wij eten swingend onder andere vers gegrilde kippetjes en nemen als dessert een heerlijk puntje.


4e competitieavond

We lopen in een nogal vrolijke stemming naar de bridgezaal. Enerzijds door de muziek die nog door het hoofd gonst, anderzijds door de zin in het bridgen. Het afsluiten van een mooie vakantiedag met bridgen is voor een bridger een uiterst plezierige bezigheid. Zeker met een leuke groep! Mannie en Ad de Kruijf worden voor de derde keer 1e met 64,02%. In de competitiestand staan zij nu op de eerste plaats. We hebben nog wat avonden te gaan om deze sterke spelers van de troon te duwen. Of dit lukt door de wielplakkers blijft nog even de vraag en spannend.

Na de uitslag en de dagprijsuitreiking voor de nummers 2; Astrid van Uhm en Jennie Prins met 59,09% gaan we nog even gezellig zitten met een drankje en nachoos met saus en kaas. Naar de uitslag.

Te mañan!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Zondag, 3 februari 2019

Daaibooi

De shuttlebus gaat vandaag naar Daaibooi. Een kleine baai nabij ons resort waar het ook goed snorkelen is langs de rotsachtige richels en de vissersbassin. Pergola’s geven hier prima schaduw. Aan de westkant van de baai leidt een smal pad naar de landelijke omgeving. De Onechte Karetschildpad nestelt in deze baai. Het is een van de weinige zeeschildpadden die voornamelijk van vlees leeft… oeps. Niet in de zee gaan dus. O… gelukkig van kreeftachtigen en vissen 🙂 .

We zijn benieuwd wie na het ontbijt de shuttle pakt naar weer een ander bounty-strandje.


Namiddag 

Tegen het einde van de middag zoeken we een gezellig zitje op. Met een lekker drankje wisselen we onze dag uit. Rond 18.30 uur gaat de zon onder, een idyllisch gevoel altijd. Na het diner gaan we naar de bridgezaal waar de koffie staat te geuren. Naast het spelen hebben we ook wat te vieren vandaag.


Muziekavond

We gaan op tijd naar onze kamers want morgen staat de eilandtoer op het programma.

Tot morgen.
Anja & Tanja
Kunuku Aqua Resort, Curacao

Tumba Festival

289Vandaag gaan we met een grote groep de eilandtour doen maar vandaag start ook het Tumba Festival. Het Tumba Festival is een vierdaags muziekfestijn waar locale componisten, zangers en bands de competitie met elkaar aangaan. Het winnende muziekstuk wordt gekozen tot het officiële Tumba lied en wordt gedraaid bij de jaarlijkse grote carnavalsoptocht de Grand March welke start op 3 maart 2019.

Eilandtour

Vandaag vroeg uit de veren om niet de bus te missen die tegen 09.00 uur vertrekt. We vertrekken met onze groep, 41 gasten groot. Speciaal en alleen voor ons wordt vandaag een bus ingezet. Tijdens deze zeer gevarieerde tour krijgen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Curaçao te zien. We zijn natuurlijk zeer benieuwd wat komen gaat. De sfeer zit er in ieder geval al in.


Likeurfabriek Chobolobo

We rijden als eerste richting Willemstad over de Koningin Julianabrug met prachtig uitzicht. We gaan het Spaanse Water bezoeken, een prachtige beschermde lagune met een uitgang naar de Caraïbische Zee. Hierna vervolgen we onze weg naar de likeurfabriek (een 19e-eeuws herenhuis) Chobolobo. Hier krijgen we uitleg over de bereidingswijze. We krijgen eerst een film te zien en lopen daarna langs het gehele proces. De mogelijkheid om te proeven en in het winkeltje een flesje te kopen is er natuurlijk ook.


Wijk Scharloo 

De hoofdstad van Curacao, Willemstad, staat op de lijst van Unesco erfgoed en bestaat daarnaast uit vier historische stadsdelen; Punda, Otrabanda, Pietermaai en Scharloo.

We gaan nu op weg naar via de Koningin Wilhelminabrug naar de wijk Scharloo. In Scharloo ga je terug in de tijd. In de voormalige Joodse wijk staan de mooiste huizen van Curaçao bij elkaar.


Lunch bij Landhuis Santa Martha

We vervolgen onze weg waarbij onze fantastische Nederlands sprekende gids Heliane veel verteld over de historie, de flora en de fauna en wat we zoal onderweg zien. We komen aan in het prachtige landhuis van Santa Martha waar we de lunch gebruiken. Gids Heliane en de buschauffeur zetten we ook op de kiek. Na de lekkere lunch en het mooie uitzicht wat zich aan de westkant bevindt, gaan we op weg naar Grote Knip. Op Curaçao een begrip omdat dit een van de idyllische stranden is die zich aan de westkant bevindt.

Grote Knip

Bij de Grote Knip bevindt zich wederom een Landhaus, Grote Knippa. Rond het landhuis is prachtige natuur. Vroeger waren dit de plantages waar de slaven werkten. Ook zijn er nog kleine huisjes te zien. De zogenaamde slavenhuisjes.

Aangekomen bij Grote Knip hebben we een prachtig uitzicht over de baai en het strand. Enkelen hebben het badpak aan en duiken het water in. Andere genieten van het wonderschone uitzicht. In de schaduw kun je heerlijk plaatsnemen op een bankje. Bij terugkomst bij de bus, staan onze gids en chauffeur met een drankje voor ons allemaal klaar. We gaan daarna op weg naar Boca Tabla. Onderdeel Shete Bokma National Park.


Door naar Shete Boka

Van de Grote Knip rijden we naar de Shete Boka. Een van de mooiste stukken natuur op het eiland. Het bevindt zich in het noorden van het eiland en is ruig en wild. Door de wind worden de golven tegen de rotsen gesmeten en spatten hoog op. Op een dag met veel wind is het ook een daverend lawaai. Er bevinden zich zeven van deze monden aan de noordkust. Wij bezoeken Boca Tabla. Een slingerend pad loopt naar de kust. Het ziet eruit als een maanlandschap totdat we bij de rotsen en het water staan.

Terugweg

We begonnen onze toer in Willemstad en eindigden in het noorden bij Shete Boka. Onderweg naar het resort verteld onze gids nog allerlei wetenswaardigheden over het eiland en de inwoners. Natuurlijk staat er in dit verslag een kleine weergave van wat wij in de 7,5 uur durende tocht te zien en te horen hebben gekregen. Het is 16.30 uur wanneer we moe maar zeer voldaan het resort weer bereiken.

333De kamers worden opgezocht en er wordt een drankje gedronken aan de bar. Anja gaat de zitting voor vanavond aanmaken en kijken of de zaal er weer schoon bijstaat en ook, niet geheel onbelangrijk, of de drank is aangevuld. Om 18.00 uur gaan we naar het restaurant. Hierna zetten we de competitie voort.


Doorgestuurd door Ad en Tiny die een van de andere monden bij Shete Boka hebben bezocht.

6e competitieavond ballonnen

We hebben weer een jarige job vandaag. We zingen voor Nardy Vlierhaar uit volle borst en beginnen hierna aan de zesde zitting. De avond verloopt in alle gezelligheid maar zien hier en daar wel wat vermoeide trekjes na deze enerverende dag. De keuken brengt tussendoor een schaal hapjes die wij tijdens het bridgen heerlijk oppeuzelen.

De welverdiende dagprijs gaat naar  Nardy en Gerard Kerkhof met 60,88%. Gefeliciteerd! De race naar de eerste plaats wordt spannend met nog vijf avonden te gaan. Naar de uitslag.

Na deze geslaagde dag met veel indrukken zoeken we de kamers op.

Te mañan!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao

Dinsdag, 5 februari 2019

Goedemorgen lezers 🙂 ,

De bezoeken aan dit reisverslag gaan tot aan het plafond. Hieruit maken wij op dat er veel belangstelling is ons te volgen tijdens deze prachtige bridgereis. Een stukje geschiedenis vinden wij ook passen in het totaalbeeld van dit verslag. Blijf ons vooral volgen, er komen nog zes dagen voordat we weer huiswaarts keren. Wij gaan nu wandelend tussen de bloemenweelde aan een heerlijk ontbijt. We houden u op de hoogte wat de dag brengt!

Onafhankelijk Curacao

Willemstad

Tot 10 oktober 2010 was Curaçao onderdeel van de Nederlandse Antillen, waartoe ook de eilanden Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba behoorden. Met de opheffing van de Nederlandse Antillen werden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds de opheffing bijzondere gemeenten. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen: Nederland, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Het laatstgenoemde eiland is al sinds 1986 onafhankelijk. Ondanks de onafhankelijkheid voelen Nederlanders zich nog altijd zeer verbonden met het eiland. Overigens is de regering van Curacao zelf verantwoordelijk voor interne zaken. Defensie en buitenlands beleid van het eiland worden vanuit Den Haag geregeld. Dus als je op vakantie gaat naar Curacao blijf je niet in Nederland. Curacao is een zelfstandig land. Maar aan de andere kant blijf je wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Vlag Curacao

342De vlag van Curaçao is blauw met een gele streep en twee witte sterren bovenaan de hijskant. De grote ster staat voor Curaçao, de kleine voor Klein Curaçao. Het blauw staat voor de lucht en de zee, van elkaar gescheiden door een gele zonnestraal. De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984. Sindsdien wordt op 2 juli de “Dia di bandera” (“Dag van de Vlag”) gevierd. Het is een officiële vrije dag geworden waarop Curaçao zijn autonomie viert.

Verder verkennen

Na het ontbijt gaat het verkennen van het eiland onverminderd door. Nog genoeg plekken zijn er om te bezichtigen. Er zijn natuurlijk ook gasten die neerstrijken aan het zwembad en vandaag hun rust houden. Heerlijk met een boekje, een blaadje of met een puzzeltje genieten van de tropische sfeer. Ook een aantal gaat weer Richting Porto Mari. Van dit bounty strand krijg je geen genoeg.  Wij, Anja en Tanja, gaan naar Willemstad voor het doen van inkopen voor de prijzentafel. Het meepikken van een terrasje zit er natuurlijk dik in.


BT-caps gespot in Willemstad

Wij, Anja en Tanja, zijn heerlijk aan het winkelen in Willemstad. Tijdens het struinen komen we een winkel tegen waar caps worden verkocht. Een leuke cap met de tekst Curaçao is best leuk als prijsje. Tot onze grote vreugde verkoopt de winkel ook caps van BridgeTravelling. Deze schaffen wij natuurlijk meteen aan. De dagwinnaars zullen erg blij zijn!


Reuring in Willemstad

Het is druk in Willemstad, er zijn twee grote cruiseschepen aangekomen. Het treintje dat door historische Willemstad rijdt is volledig gereserveerd voor de cruisegasten. Deze rit moeten we helaas overslaan maar vandaag zijn ook veel marktkramen open. Dit stemt ons weer blij. We duiken even de C in, de C van Curacao, voordat we op een terrasje een drankje nemen met de Emmabrug op de achtergrond. We horen in de verte een fluitsignaal. De Emmabrug hijst de donkere vlag in top. Dit betekent dat de draaibrug helemaal open moet om een groot schip door te laten. Geen cruiseschip hoor, deze blijven buiten liggen. Als de donkere vlag is gehesen worden mensen in plaats van lopend over de brug met de boot over het water vervoerd. Wanneer de brug weer in werking treedt voor het voetjesvolk is het direct een drukte van jewelste.

Grotten van Hato

Ad, Mannie, Tineke en Hans gaan naar de grotten van Hato. Deze grotten had een nuttige functie in de vroege dagen van de slavenhandel op Curaçao. Hier schuilden gevluchte slaven en verbleven er soms wel maanden achter elkaar. Maar ook al voor de komst van de Europeanen, werden de grotten bewoond door de Ararwak indianen, de allereerste bewoners van het eiland. Van hun zijn de ca. 1.500 jaar oude grottekeningen en petroglyphen (figuren).


Gezellige (schaduw) babbels

Bij terugkomst in het resort zoeken we een schaduwplekje op. Langzaamaan druppelt iedereen binnen. We nemen een verkoeling (drankje of een duik), een Hollandse snack en onder genot van gezellige babbels wachten we tot aanvang van het diner.


7e competitieavond

Na weer een heerlijke dag en een smakelijk diner, onder andere mosselen, gaan we weer op weg naar de fijne bridgezaal. Halverwege de speelavond wordt er een grote schaal bitterballen gebracht die ondanks dat we genoeg eten, toch weer goed smaakt. De dagprijs gaat naar Tiny Beentjes en Ad van der Pol met 60,83%. Gefeliciteerd! Naar de uitslag.


Nazit

Tijdens de nazit worden de plannen voor morgen doorgenomen. Daaibooi staat bij velen op het programma, daarnaast Willemstad en Pirate Bay. Ook de struisvogelfarm staat op het programma en zelfs met de auto naar Grote Knip is gehoord. We zijn benieuwd wat de dag zal brengen morgen. Voor nu in ieder geval een goede nachtrust gewenst.

Tot morgen!
Anja & Tanja,
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Woensdag, 6 februari 2019

Daaibooi via Williwood

Vandaag gaan we weer naar Daaibooibaai met de shuttle. We rijden langs de grote letters Williwood, een parodie op de letters van Hollywood. In 2011 werd project Williwood geboren. Williwood is ontstaan tijdens een eerbetoon aan in een 2009 overleden leraar Adriaan Hollander, afkomstig uit het district Willibrordus. Tijdens deze herdenking is er een schilderij van hem gemaakt dat bekendheid heeft gekregen in de media. Mensen ter plaatse waren onder de indruk van het talent. Aan het eind van deze activiteit werd er geroepen dat ‘dit’ WILLIWOOD is, een plek met verborgen talent en potentie. Om er nog eens kracht bij te zetten schreef een jongere WILLIWOOD in graffiti op een officieel bewegwijzeringbord.

Marfa Wawoe liet de naam WILLIWOOD midden in de natuur neerzetten in grote kunstzinnige letters. Marfa Wawoe runt  de ‘snèk’ Toko Williwood. De burger wordt gemaakt van geitenvlees. Ook zien we regelmatig vooral jongeren rondlopen in T-shirts met Williwood erop.


Struivogelfarm

Ad, Mannie, Tineke en Hans gaan weer gezellig met elkaar op pad. Dit keer naar de Struisvogelfarm.382

De kop in het zand steken

389Iedereen kent wel het verhaal dat struisvogels de kop in het zand steken als zij bang zijn. Dit is niet waar. Dit verhaal is waarschijnlijk ontstaan omdat een struisvogel vaak ‘verdwijnt’ bij gevaar. Hij ligt dan met gestrekte hals plat op de grond om niet gezien te worden. Hij lijkt net op een zandheuvel. Als je dichterbij komt, springt hij op en rent snel weg. Wij mensen steken de kop wel eens in het zand om te doen alsof er iets niet is 🙂 , de bekende struisvogelpolitiek.

Wilt u meer weten over deze farm? Ga dan naar de website Struisvogels op Curacao.

Vervolg Daaibooi

We beginnen er aan te wennen een mooi wit strand en een blauwe lucht. Neem daarnaast de heerlijke temperatuur van zowel de lucht als het water. Dit is GENIETEN.
Natuurlijk de combinatie van overdag genieten en ’s avonds bridgen maakt deze vakantie voor herhaling vatbaar. Ook deze periode is fantastisch, horen en lezen dat het in Nederland regent en guur is, maakt het toch onwerkelijk dat wij 24 uur in een dun jurkje of korte broek kunnen lopen. Per dag moet er bij 24 uur per dag.


De wondere wereld

Kleine visjes volop, ook wat grotere vissen worden gespot, maar het summum is het spotten van een zeeschildpad. Welk strandje en welke baai nu het mooiste is, is een kwestie van smaak. De meningen zijn hierover verdeeld. Juist het verschil en de afwisseling tussen Daaibooi, Porto Mari En Pirate Bay maken het zo leuk. Waar heb je dat je dagelijks kan kiezen naar welk strand je gaat? Vergeet daarnaast onze prachtige resort met vijf zwembaden niet. Het is echt geen straf om daar een of meerdere dagen te verblijven. Dat wordt natuurlijk ook gedaan. Erg leuk zijn de suikerdiefjes op Draaibooi, gele vogeltjes die vooral onder de luifel op en neer vliegen en stiekem hopen dat ze wat kunnen ‘pikken’.


Snorkelen

Het hele jaar door is de watertemperatuur ca. 27 graden Celsius. Door de meestal zwakke stroming en kalme golven kun je lekker genieten van het onderwaterleven. Vanaf het strand kun je de meeste snorkellocaties bereiken. De koraalriffen liggen namelijk dicht bij de kust.

Tip voor de volgende bridgegroep; neem je duikbril, snorkel en waterschoentjes mee en ga het water in. Onder water kun je het unieke, kleurrijke, weelderige en afwisselende onderwaterleven aanschouwen.

Ohhh.. we hebben nu zelf gesnorkeld. De mooiste gekleurde vissen gezien van klein tot de grote van een schol. Blauw, gestreept, geel, zwart/wit, prachtig. Ook hebben we zeeschildpadden, koraal en zeeanemonen gespot, geweldig. Zelf ken ik de onderwater wereld alleen van tv en van Burgers Zoo. Het is hier inderdaad echt zo mooi. Zelfs de kokosnoten zijn indrukwekkend op Curaçao.


Terug op het resort

Het begint een prettige gewoonte te worden om tegen de klok van 16.00 uur te snacken en een verkoeling te nemen. Zwembaden, schaduwplekken, (lig)stoelen, rustige maar ook drukke hoekjes zijn voldoende aanwezig. Voor ieder wat wils. Dit laatste geldt ook voor de dinermaaltijden. Na het dinerbuffet langs te zijn gegaan zoekt een ieder zijn/haar favoriete tafel buiten of binnen.


8e competitieavond

Anja heeft wederom de zaal weer keurig op orde. We nemen koffie/thee en de 8e zitting kan van start gaan. We spelen in alle gezelligheid wat tot uiting komt in de sfeer van onze leuke groep. Halverwege komt de kok langs om loempiaatjes te brengen. We laten nogmaals een afbeelding zien van de prachtige zaal die tot onze beschikking staat. Zelfs onder de stoelen zijn rubbertjes aangebracht om een piepend geluid tijdens de wissel te vermijden. De snacks worden netjes met een stokje genuttigd om te zorgen dat de speelkaarten schoon blijven.

Na de felicitaties voor de dagwinnaars Ineke en Willem Klijn met 58,96%, nemen we nog even plaats aan de tafels. We horen dat de dagwinnaars naar de Grote Knip zijn gegaan. Deze prachtige baai hebben we maandag met de eilandtour bezocht. Ze waren er erg van gecharmeerd en na deze dag nog steeds. Het was er zo fijn dat de auto morgen weer die kant uitgaat. Ook is het Slavenmuseum bezocht. Hierover schrijven we morgen meer. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Anja en Tanja
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Donderdag, 7 februari 2019

Het Slavenmuseum

Vandaag beginnen we met Het Slavenmuseum, Kura Hulanda. Ook een onderdeel wat thuis hoort in het totaalbeeld van onze ervaringen op Curacao. Verschillende onder ons zijn hier al geweest voor een bezoek. Kura Hulanda betekent overigens ‘Hollandse binnenplaats’

Het Slavernij Museum is gehuisvest in verschillende historische pandjes in de (voormalige) krottenwijk Otrobanda in Willemstad. Het museum-complex is gebouwd rond een plein waar vroeger de slaven arriveerden. De meesten bleven ruim drie jaar op Curaçao om een vak te leren. Alleen geschoolde slaven waren in trek bij de Amerikaanse slavenhandelaren en zo kon er meer verdient worden. We vernamen van onze gasten dat tijdens de rondleiding schokkende verhalen worden verteld over de manier waarop (voornamelijk) Nederlanders met de slaven en de slavenhandel omgingen.

De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën, waaronder Curaçao, werd pas in 1863 officieel. In totaal kregen bijna 12.000 slaven de vrijheid. De eigenaren van de slaven ontvingen van de Nederlandse regering 300 gulden per slaaf als vergoeding. De zeven beelden, vuist met gebroken ketting,  staan verspreid op Curacao en symboliseert de afschaffing van de slavernij.


Wat gaan we doen vandaag?

Natuurlijk worden de stranden Porto Mari en Pirate Bay bezocht maar ook Willemstad staat op het programma. Naar deze drie locaties gaat de shuttle vandaag. Drie gehuurde auto’s gaan verschillende kanten op, onder andere naar de Grote Knip. Ook blijven er mensen op het resort.

Het weer

Het weer op Curacao is eigenlijk een constante in deze periode: zonnig en droog en maximaal 30°C. De wind vandaag is vrij krachtig, windkracht 5. Vannacht is het helder en koelt het af tot ongeveer 24 °C. De verkoelende passaatwind zorgt ervoor dat het ondanks de hoge temperaturen prima uit te houden is.

Eerst ontbijt

Iedereen druppelt binnen voor het ontbijt. Na een stevig ontbijt, koffie en thee staan onze gasten te popelen om weer te vertrekken naar een van de mooie plekjes op dit zonovergoten bounty eiland. Zelf ga ik, Tanja, de Jeepsafari door het Christoffelpark maken. Anja blijft vandaag op het resort. Zij gaat met vast meer gasten relaxen aan een van de zwembaden.


Jeepsafari Christoffelpark

Van de week heb ik, Tanja, al wat informatie opgezocht over het grootste nationaal park van het eiland. Het park – pas opgericht in 1978 en daarmee feitelijk een jonkie – wordt geroemd om haar enorme variatie aan flora en fauna. Er zijn veel lokale vogels, dieren en planten te vinden die nergens anders op Curaçao voorkomen.

Na de definitie te hebben opgezocht van het woord Safari krab ik mijzelf even achter het oor; lange tocht door een gebied waar wilde dieren leven. Dit stemt mij tot nadenken maar weet natuurlijk dat op Curacao geen wilde dieren voorkomen?

Na het ontbijt stap ik in mijn Hollandse safari-pakkie in een hopelijk niet al te open jeep en ga genieten van al het wilds wat komen gaat. Hoop niet dat ik in een Jurassic Park-achtig gebied kom 😉 .  Blijf het het verhaal volgen.


Adembenemend mooi

Uitgezwaaid door Anja ging ik op pad. Er kwam een leuke witte Jeep aanrijden. De gids en tevens de bestuurder van de jeep is een oud marinier. In de jeep zitten een Oostenrijks koppeltje en twee dames uit Chicago die van een cruiseboot komen. We gaan op weg en al vrij snel rijden we off road richting de ruige oostkust. Daar aangekomen zien we het water al opspatten. Echt prachtig!

Er wordt veel uitgelegd over de flora en de fauna. Naast de vele cactussen zijn er ook wilde orchideeën, passiebloemen, wilde kersen en talloze andere plantensoorten in het park te bewonderen. Heb je geluk kom je het piepkleine Curaçaose hertje tegen. Verder leven er nog talloze andere dieren zoals konijnen, zweepslangen, zilverslangen, groene leguanen, roodbilkikkers, boomhagedissen, grottenspinnen, groene kolibries, suikerdiefjes, kerkuiltjes, etc.. Geen grote wilde dieren zoals het woord Safari doet vermoeden 😉 .


Onvergetelijk luisterrijk

We rijden weer terug en hobbelen af en toe heen en weer. De open terreinwagen waar we inzitten heeft redelijke vering en is zeker niet zo stug als gedacht. We gaan richting de lunch, daarna staat het echte werk op het program. Off road rijden in het Christoffelpark. Daar waar geen bus of luxe auto komen mag.

We klimmen we dalen en genieten ondertussen van de mooiste vergezichten en de ongelooflijke mooie natuur. Grappig is een uitstappunt waar ik ver beneden me het landhuis Grote Knippa herken. Nou het lijkt wel de madurodamversie. Ik sta er 250 meter boven. Wat een uitzicht! Via een hobbelige weg verlaten we het park. Deze indrukwekkende trip maakt dat ik een compleet beeld van het eiland heb en is zeer de moeite waard. Een geweldig onvergetelijke belevenis die eigenlijk niet te omschrijven is.


Kennis maken lokale keuken 

Een goede plek om er kennis mee te maken is de Plasa Bieu aan het Waaigat in de wijk Punda, Willemstad. Curacao staat niet in de eerste plaats bekend om z’n eten, maar toch valt er genoeg te genieten. In de Plasa Bieu kun je daar achter komen. Veel locals komen ook regelmatig naar deze plek om te genieten van een heerlijke lunch. Plasa Bieu wordt ook wel Marshe Bieu of Oude Markt genoemd. De gasten die vandaag naar Willemstad gaan hebben misschien trek gekregen aan te schuiven aan een van de lange rijen met tafels want hier schuif je gewoon aan bij de rest van de gasten.


Binnengekomen beelden

Vandaag is het zeeaquarium in Willemstad bezocht. Op Porto Mari zijn leguanen, een varkentje en een snorkelmasker gespot en thuis op het resort heeft men genoten van de rust, een heerlijk ijsje en een tropical drankje.


9e competitieavond

Na het uitwisselen van de dagbelevenissen gaan we richting restaurant en vervolgens naar de bridgezaal. De sfeer in de groep is zo leuk en behulpzaam. We hebben een gast die een beetje ziekjes is. Aan alle kanten wordt gezorgd dat niets tekort komt. Dit varieert van een praatje maken op de kamer, het brengen van een kopje soep tot zelfs het geven van een (haar)wasbuurt. Het herstel knapt zienderogen open.

De dagprijs gaat naar Nienke Hensen en Rob van den Haak met 60,00%. Proficiat! Ad en Mannie de Kruijf staan vooralsnog in de competitiestand met 61,72% dik bovenaan. We hebben nog twee avonden te gaan maar is er een paar die hen deze macht kan ontnemen? Naar de uitslag.  Zoals we dat elke avond doen nemen we nog een drankje, bekijken we de spelverdelingen en gaan hierna naar de kamers. Het was weer een geweldige dag!

Tot morgen maar weer!
Anja en Tanja
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Vrijdag, 8 februari 2019

Met de shuttle naar Daaibooi

De zon lacht ons weer tegemoet, ook het ontbijt. De eitjes gaan goed vandaag! Na het ontbijt lopen we langs de voor onze groep zorgzame dames van de receptie naar het punt waar de shuttle ons komt halen voor Daaibooibaai. We gaan met 22 gasten die kant op om onder andere te snorkelen. Het blijft koddig de kleurige shuttlebus.


Huur snorkelmasker

We huren een snorkelmasker om de onderwaterwereld te bewonderen. Het weer is weer ongekend lekker, de zee helder blauw, de lucht zo helderder. Wat een genot!


Veelzijdig, natuurlijk strand

Daaibooi is een heerlijk rustig strand waar je gratis op mag. Op veel andere stranden betaal je een klein toegangsbedrag. We hangen in onze ligbedden, gaan op snorkeltoer, hebben gezellige onderonsjes (strandklets) en nemen een duik om af te koelen. Aan het strand spotten we de BT-cap en -tas, lokale vogeltjes maar ook een pelikaan. De pelikaan komt hier af en toe buurten om een (kleurig?) visje te prikken. Al met al; op Daaibooi kun je je draai wel vinden.


Treintoer historische Willemstad

Zes gasten gaan naar Willemstad om de treintoer te doen. Van de week wilde wij, Anja en Tanja, deze rit doen maar er was geen plaats meer vanwege de bezetting door cruisegasten. Onze gasten hoopten vurig op een plekje in het roze treintje dat langs interessante bezienswaardigheden tuft. Bij aankomst bleek er genoeg plaats te zijn, sterker nog; zij waren de enige toeristen. De gids vertelde honderduit en had alle aandacht voor het zestal. Zij mochten zelfs kiezen waar ze uit wilde stappen onderweg. Na dit uitstapje door Willemstad pakt het zestal een terrasje om vervolgens richting resort te gaan.


Struisvogelfarm

Stien en Marrie zijn te vinden op de Struisvogelfarm waar niet alleen struisvogels wonen maar ook ander soortige aaibaren? De zeehond maakt een toertje over het water. Kijk op de website onder foto’s.


10e, een na laatste competitieavond ballonnen

Na het diner onder begeleiding van een live bandje gaan we naar de bridgezaal om te zingen voor Ed. Hij wordt hartelijk gefeliciteerd. De bridgereis Curacao is hem aangeboden door zijn vrouw Elly, een mooi verjaardagscadeau! Na dit feestelijk begin van de avond pakken we de kaarten op en spelen in alle rust 6 ronden van vier spellen. De dagprijs, inmiddels erg gewild, gaat naar Hennie Smit en Arno Eveleens. Van harte!

Morgen spelen we de laatste competitieronde. Helaas zit de vakantie er bijna op. Ad en Mannie de Kruijf zijn nog steeds mentaal in topconditie, zij laten nagenoeg geen steek vallen. Zij zullen morgen het podium betreden en naar alle waarschijnlijkheid plaats nemen tussen de nummers 2 en 3. Naar de uitslag.

Iedereen weer bedankt voor de gezellige dag en avond!

Tot morgen!
Anja en Tanja
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Zaterdag, 9 februari 2019

Heerlijk opstaan in de Kunuku

Het uitzicht is fenomenaal vanaf het terras. Wat is dit heerlijk opstaan in het resort Kunuku met een vers gezet kopje koffie van menér Senseo. Kunuku is overigens de algemene benaming die op de Benedenwindse Eilanden gebruikt wordt voor het landelijke gedeelte van de eilanden, gelegen buiten de dorpen of steden. Wie een huis op het platteland heeft, zegt ‘ik woon in de kunuku’.


Porto Mari

Na het ontbijt vullen veel mensen hun strandtas om naar Porto Mari te gaan. Vandaag is het de laatste dag van deze prachtige bridgereis. We zijn blij met de vele foto’s, iets om op terug te blikken tijdens een regenachtig gure dag in Nederland. Maar goed, we zijn hier nog en laten ons verrassen met wat komen gaat. De shuttle is aangekomen, daar gaan we!


Paradijsje

Porto Mari is een waar paradijs met zijn zanderige koraalstrand en helder en kalm water. Bij aankomst zoeken we een ligstoel en een lekker plekje. Het was weer prachtig om te snorkelen. De zon schijnt weer volop en het water is heerlijk. Met weemoed nemen we afscheid van deze plek. Volgend jaar weer? We horen nu al klanken, als de reis om deze tijd weer is, willen weer mee. Zo lekker ons kikkerlandje in de winter even ontvluchten.


Stralende slotdag

Terug in de kunuku nemen we plaats in een van de leuke hoekjes van het resort. Een aantal neemt nog even een frisse duik, anderen gaan alvast naar de kamer om zich op te frissen voor het galgenmaal en voor de laatste zitting van deze onvergetelijke zowel leuke bridgereis als groep.

We zien elkaar weer in het restaurant. Iedereen zit er stralend uit. Dit komt niet alleen door de zomerse kleding maar ook door het zomerse bruine kleurtje. Dat de zon de mens in de regel gelukkiger maakt straalt er hier echt van af. Na het diner en de laatste zoetigheid gaan we richting bridgezaal met de opdracht aan de voorkant te blijven want we gaan met zijn allen op de foto.


11e, laatste competitieavond

We gaan met een enigszins weemoedig gevoel de laatste zitting in. De vakantie zit erop. We weten zeker dat veel mensen hier langer hadden willen blijven, misschien hadden willen overwinteren zelfs. De avond liep weer gesmeerd. Pien en Jaap den Breejen gaan met de dagprijs ervan door. Van harte gefeliciteerd!


Prijsuitreiking 

Het is tijd de winnaars in het zonnetje te zetten. Onder luid applaus feliciteren we drie paren en degene die het dichts bij de 50% is geëindigd.  Naar de uitslag.

1. Ad en Mannie de Kruijf met 62,24%
2. Astrid van Uhm en Jennie Prins met 58,39%
3. Tineke en Hans Pragt met 56,51%
De 50%-prijs gaat naar Tonny van der Velden.

Wij, Anja en Tanja, worden blij verrast door de groep met een leuk geschenk, een mooi doosje met het opschrift Curacao. Met de inhoud ervan gaan we iets naar ons zin kopen. Een geweldige eer overvalt ons. Heel hartelijk dank!

Na alle felicitaties gaan we aan de nazit en ruim over de klok van twaalf zoeken we de kamers op. Morgen nog een dag voor de boeg. De bus haalt ons om 17.30 uur op (Nederlandse tijd 22.30 uur). We kunnen nog een ontbijtje, een lunch en een snack meepikken.

Tot morgen met nawoord 🙂 .
Anja en Tanja
Kunuku Aqua Resort, Curacao


Zondag, 10 februari 2019

Laatste uurtjes genieten

Na een lekker ontbijt, de koffers gepakt. Enkele gasten hebben hun kamer tegen betaling tot 17.00 uur aangehouden. De overigen zijn voor 11.00 uur uitgecheckt, de koffers staan achter slot en grendel bij de security. We gaan nog lekker genieten van het mooie weer en het zwembad.