Reisverslag Bridgereis Sauerland

_________________________________________Naar de reisomschrijving

Bridgereis All Inclusive Sauerlandalpin-hotel-sauerland-37
30 april – 4 mei 2017
Alpin Hotel – Schmallenberg


Reacties onderaan de pagina zijn welkom 🙂

______________________________________________________________

Begeleiding

Anneloes en LeoOnder aanvoering van Anneloes Dijk en Leo Vrielink gaan we naar het Sauerland. Anneloes en Leo zijn ervaren wedstrijdbegeleiders (NBB-gekwalificeerd) en tevens bridgedocenten.  Wij wensen iedereen veel plezier en mooie herinneringen. Inge Kooijman, eigenaar.

Een goede reis gewenst.
Tot bij het welkomstwoord op zondag 30 april om 17.15 uur!
Anneloes en Leo


Het weer Schmallenberg

het weer


Zondag, 30 april 2017
Het is wisselvallig met soms flinke buien, maar ook droge perioden met wat zon. De temperatuur gaat flink naar beneden en ligt rond 12 graden in gebieden waar het bewolkt en regenachtig is. Tijdens droge dagdelen kan het kwik met voldoende zon op een graad of 15 uitkomen. Aan het eind van de week wordt het droger en warmer. In het zuiden liggen buien in het weekend alweer op de loer.


Zondag, 30 april 2017

Aankomst

Hoe onze gasten ook gereden hebben, via Dortmund – Arnsberg kom je vanuit Nederland in het Sauerland. Bij aankomst in het hotel, voor velen rond de middag, worden we hartelijk begroet door de manager Roy Swartjes en kunnen we in het restaurant genieten van een lunch. Op deze prachtige zonnige zondag krijg je spontaan de behoefte om naar buiten te gaan en enkele groepjes hebben zich voorgenomen om meteen van het prachtige weer te genieten en zijn met één van de vele wandelroutes gestart. Louise heeft een route via haar mobile gestuurd, zie afbeelding hieronder.


’s Middags horen we een hoornblazer en jawel aan de voorzijde van het hotel iets hoger op de helling zien we hem staan. Prachtig zoals het geluid tussen de ‘bergen’ klinkt. Op alle terrassen van het hotel zijn de gasten te vinden en sommige zitten zelfs te ‘bakken’ in de zon met een drankje; kortom vakantiegevoel!

Tot ons grote genoegen krijgen wij een grote zaal voor de BridgeTravellinggasten tot onze beschikking om te bridgen en te eten. En nu blijkt tot onze grote schik maar vooral pret dat de Duitsers denken dat we met zijn zessen aan tafel kunnen bridgen. Al snel is de aangrenzende zaal ingericht als bridgezaal.

Welkom

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst in een grote kring huldigen we Elly, die vandaag jarig is, maar natuurlijk is de verjaardag van ondergetekende (Anneloes) ook uitgelekt en worden we beiden spontaan toegezongen. De gezellige sfeer zit er al in met een cocktail om te proosten op een geslaagde meivakantie-bridgereis. We zijn erg blij met Janny en Hans, die vanmorgen dus last-minute hun koffers hebben gepakt om de groep te complementeren. Na wat huishoudelijke mededelingen vertelt Leo over het te spelen bridgeschema voor de komende dagen. De eerste twee dagen spelen we de voorrondes en daarna splitst de groep zich in twee lijnen.


Eerste plannen zijn gemaakt

IMG_3970In deze geliefde omgeving, het Sauerland, van veel Nederlanders kunnen we vele richtingen op. Het hotel heeft een handzaam boekje samengesteld met plaatsen waar bezienswaardigheden zijn. Een aantal gasten kiest meteen voor een bezoek aan de Warsteiner bierbrouwerij. Een geweldig aanbod hier zijn de vele wandelmogelijkheden waarvan een gedetailleerd kaartje inclusief hoogteverschil bij de receptie klaarligt. De hotelmanager informeert ons nog over de woensdag waarop een busreis gepland staat die toeristisch door het Sauerland ons naar Soest zal brengen. Onder lachend protest horen we dat voor de heren de vele kroegjes openstaan want de dames zullen willen winkelen.

Eerste bridgedrive

Om half 8 kunnen we starten in de bridgezaal waar we heel gezellig en ongedwongen onze kennismaking voortzetten. Onder het genot van een hapje, drankje en mopje sluiten we de avond af. Een groepje heeft nog een laatste schnaps genuttigd; een paar zijn daarvoor in de hotelbar beland. Naar de uitslag.

Welterusten en tot morgen,
Leo & Anneloes
Grafschaft – Schmallenberg


Maandag, 1 mei 2017

Dag van de Arbeid

13Vanmorgen staat op het programma het vastleggen van een Maibaum in de omgeving en wellicht allerlei gezelligheid daaromheen te vinden maar een mooi versierde Maibaum in Schmallenberg staat wel op het plein maar op 1 mei, de Dag van de Arbeid, is een nationale feestdag in Duitsland dus wordt er niet gewerkt. Letterlijk punt want er is geen klap te beleven in heel Duitsland.

Meifeest in 1798.

Naast de Maibaum in Schmallenberg staat een Naturstein-Skulptur van de plaatselijke kunstenaar Carl Siebert. Dit soort grote stenen zijn destijds tijdens de oprichting van de stad in 1244 gevonden.


paraplu green-1295839_960_720Het weer doet wat beloofd tijdens
Bezoek Biggesee 

Wij brengen vandaag met paraplu een bezoek aan de Biggesee, een 9 km² groot kunstmatig stuwmeer ontstaan door de stuwdam, gebouwd in de periode 1956 tot 1965 in de Bigge. Het stuwmeer ligt in Sauerland tussen Olpe en Attendorn en is bedoeld voor de watervoorziening van het Ruhrgebied. De Biggeseestuwdam is 640 m lang en bevat ongeveer 2 miljoen m³ beton. Op de dam loopt een geasfalteerde weg waarop gefietst en gewandeld kan worden.

Dinerbuffet

Van het diner in ons gastvrije hotel is een uitgebreide fotoreportage gemaakt compleet met de mooie blondine Inge, die de gastvrouw tijdens ons verblijf is. Zij zorgt met de bekende Deutsche Pünktlichkeit dat het ons aan niets ontbreekt. De dinerfoto’s spreken voor zich (zie ook het fotoalbum); vooral veel gezelligheid tijdens het samen dineren met prachtig gedekte tafels compleet met karaffen wijn en water staan dagelijks klaar. Daarna nog even tijd om je voor te bereiden op de bridgeavond in de Wilzenbergsaal.Gezelligheid kent geen tijd

De bridgeavond verloopt in alle gezelligheid met een leuke groep! Na het bridgen maken we er helemaal een feestje van.

Tijdens de bridgeavond hoor je al wat geroezemoes en ja hoor, Peter heeft op speciaal verzoek, na de laatste ronde zijn gitaar opgehaald. We schenken de glaasjes nog eens in met Apfelkorn, Korn, Jagermeister en de heerlijke witte en rode wijn en gaan op in de klanken van Peters gitaar- en zangkunst waarmee hij ons meeneemt naar de jaren 60 en 70, onze jeugd.Gitaar- en zangkunst Peter

Eerst zingen we wat aftastend maar steeds overtuigender ‘onze’ liedjes mee van o.a. Simon en Garfunkel (Boxer), de Beatles (When I’am sixty-four), Rob de Nijs (Sophietje), Roy Orbinson (Pretty Woman), Tammy Wynette (Stand by your man) maar ook van Francoise Hardy. Wauw, deze superavond kan niet meer stuk, behalve het glas van Toke, de grote gil daarbij dus J, wat tussen de bergen in heel Sauerland te horen moet zijn geweest. Tot ver na een uur zit de zaal nog vol met 32 bridgers die niet meer van ophouden weten. Wat een gezellige nachtbrakers zijn die bridgers toch. Elly, die net een jaartje bridget, kijkt haar ogen uit. Zo saai is het bridgewereldje en een bridgereisje nog niet!


Tot wat later morgen na vanavond 🙂 

Tot morgenochtend wordt volgens sommigen “wat later hoor” of “mag toch ook nog om tien uur”. Dan stappen we, voor de liefhebbers, in de auto om de outletshop van Falke in Schmallenberg te bezoeken en ’s middag is een rondleiding bij de bierbrouwerij Warstein gepland.

Naar de uitslag.

Welterusten,
Leo & Anneloes
Grafschaft – Schmallenberg


Dinsdag, 2 mei 2017

Bezoek Outletshop Falke, Schmallenberg

47

Vandaag staat er een bezoek aan de bierbrouwerij van Warsteiner op het programma. Deze staat gepland op 2 uur ’s middags. Dus pakken een aantal gasten de gelegenheid aan om eerst een bezoek te brengen aan de fabriekswinkel van Falke in Schmallenberg. 48Opgetogen komen vooral de dames terug omdat blijkt dat er niet alleen sokken maar ook een complete kledingcollectie te koop is in de outlet. Dan snel lunchen. Om 12.45 uur staat er een groepje van 14 personen klaar in de hal om te vertrekken voor een reisje van een klein uur naar Warstein. We komen allen op tijd aan en worden ontvangen in een grote ontvangsthal van de brouwerij. Hier kunnen we ons afvragen hoe de Duitsers het gerstenat produceren.

Bezoek Bierbrouwerij Warsteiner

Om 14.00 uur “geht es los”. We worden geleid naar een filmzaal waar we alle aspecten van het moderne brouwproces te zien krijgen. Dit tegenover de vroegere methodes. We draaien letterlijk langs de diverse afdelingen.  Na de prachtige presentatie worden we geleid naar een treintje waar in de laatste coupé de uitleg Nederlandstalig is. Dit treintje voert ons over het fabrieksterrein. Wat al snel opvalt is dat het hele fabriek geïntegreerd is in de heuvels van het Sauerland. Op afstand zie je de fabriek niet maar toch is het een groot complex. We worden geleid langs alle plekken die in de film getoond werden. We komen langs de emballage, de gistingsvaten, de bottelarij en ook de verzending. Bovendien zien we de onderhoud afdelingen van onder andere het vrachtwagenpark. Ook voor de groothandel opdat alle Warstein producten er representatief uitzien.
Aan het eind van de rit worden we afgezet bij de stube waar we echt kunnen proeven dat het Warsteiner bier voldoet aan de eisen zoals die door de Duitsers worden gesteld.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Terug in hotel

Tegen vijven komen we terug in het hotel. De avond begint zoals inmiddels gebruikelijk met een heerlijk diner en om half acht is iedereen weer present in de bridgezaal voor een ontspannen avondje bridge. Vandaag starten we een competitie in twee lijnen over twee avonden. Wederom heerst er een zeer prettige sfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Vervolgens wordt er na de uitslag nog lang “nagekaart”. Naar de uitslag.

Tot morgen!
Leo & Anneloes
Grafschaft – SchmallenbergWoensdag, 3 mei 2017

Bustour Soest, Sauerland

Om 10.15 uur vertrekt de volle bus over de Hochsauerland Höhenstrasse voor een bezoek aan de stad Soest, en middelgrote stad van meer dan 30.000 inwoners op de rand van het Sauerland.

De winning van zout en ijzer zorgde er voor dat Soest al in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde op handelsgebied. Soest had als eerste stad van Duitsland stadsrechten en was één van de belangrijkste Hanzesteden. Ten tijde van de heksenvervolgingen werden in Soest tussen 1570 en 1616 minstens 67 heksenprocessen gevoerd. Hoewel Soest in de negentiende eeuw aanvankelijk nog tot de grote steden van de streek behoorde, miste het toch de aansluiting bij de economische opgang van die eeuw, zelfs de aanleg van een spoorweg in 1849 was niet in staat dat tegen te gaan. De economische situatie verbeterde pas aan het eind van die eeuw. In de Tweede Wereldoorlog was Soest meerdere keren het doel van luchtaanvallen, omdat het een belangrijk rangeerstation had. Toch bleef de oude binnenstad grotendeels gespaard. De oude stad van Soest heeft heel wat te bieden 56aop het gebied van monumenten, kunst en cultuur, mooie stadsgezichten en de bijzondere stadstuinen. De stadsmuur staat nog voor driekwart overeind, hoewel nog maar een van de acht poorten bewaard is. In deze Osthofenpoort is nu het stadsmuseum gevestigd. Van de 28 bijzondere kerken, hiernaast een foto met een stuk van de Dom met de Romaanse toren, die geldt als de mooiste van Duitsland, waarin het Dommuseum is gevestigd.

Rond half vijf zijn we weer terug in het hotel en gaan we ons voorbereiden op de laatste bridgeavond. Wie zullen de winnaars worden?

Heerlijk Natafelen

We genieten van ‘de laatste maaltijd’ in onze eetzaal waarvan bijgevoegd de foto’s van het natafelen. Wij ervoeren deze gesprekken als waardevolle toevoeging op de reis omdat door het spontane wisselen van de tafels en dus tafelnoten er veel belangstelling tussen en voor de andere deelnemers ontstond.


Laatste competitie-avond

De ontspannen sfeer zette zich voort in de bridgezaal waar zeer sportief om de beste resultaten wordt gebridged. Aan het einde van de avond zijn de winnaars bekend maar voordat zij worden gehuldigd hebben we unaniem besloten om aan één persoon van onze groep een BridgeTravelling Oorkonde toe te kennen.

‘Wunderbar’; onze gasten!

In het bijzonder ‘wunderbar’ benoemen we Wessel met zijn humor, die Agaath ‘op handen draagt’, ook Cisca, die verkondigd heeft ‘nog reislustiger te worden’ maar ook Toke, die Elly wegwijs heeft gemaakt in de grote bridgewereld. Eigenlijk zijn alle gasten wunderbar want zonder hen was de aangename saamhorigheid in de groep niet geslaagd.

Oorkonde en Prijsuitreiking

Nu de bijzondere huldiging: onze bewondering voor Peter. We spreken hem toe (met een knipoog): ‘wij bewonderen jouw zorgzaamheid voor Maja door na iedere ronde in regen en wind bij haar buiten te gaan staan’ maar schakelen snel over naar wat serieuze woorden want voor hem geldt: ‘jij liet ons meegaan, stilletjes zwijmelend of juist luidkeels meezingend, ons jong voelen bij jouw melodieën en liedjes uit de jaren 60 en 70. Heerlijk genietend na de bridgeavond bleven velen met een glaasje tot in de late uurtjes.’

Competitie-uitslag 

 • A-lijn
  • 1. Louise Vrielink & Trudy Vrielink , 2/3 Joke & Wik Horn
   3/2 Trudy & Cock de Gorter
 • B-lijn
  • 1. Roelie & Sam Wesseling 2. Annelies Mulder & partner
   3. Tineke Lansbergen & Koos Verlaat


Bonte Voortgang met Zang en BridgeTravelling-lied

Na een intro van Peter zingen we allen op de wijs van ‘daar bij die molen’ een bridgeliedje, een tekst die ooit door Johnnie Hoes (ook een bridger!) is geschreven. Peter vraagt naar verzoeknummers en met veel gelach komt het liedje Spiegelbeeld van Willeke Alberti naar voren. Maar daar hoort toch een achtergrondkoortje bij? Ok, spontaan springen Tineke, Toke, Roelie en Trudy naar voren en brengen onder veel gelach en vooral met vreselijke valse klanken samen met Peter dit lied ten gehore. Hilarische toestanden rond het middernachtelijke uur maar Peter laat ons daarna o.a. genieten van Nowhere Man en het liefdesliedje And I Love Her van de Beatles.


Allemaal bedankt!

We bedanken alle gasten voor hun geweldige inzet om deze reis tot een superreis met mooie herinneringen in een bijzondere fijne sfeer te maken.

De volgende morgen zijn alle deelnemers vroeg uit de veren en na het ontbijt vertrekken we allen met o.a.: ‘wat heb ik genoten – tot ziens in Nunspeet of Sicilië (de volgende bridgereizen waarbij ondergetekenden weer als begeleiding meegaan) – het was een fantastisch weekend’. We kijken terug op een geslaagd samenzijn!

Goede reis en tot ziens,
Leo & Anneloes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s