Reisverslag Bridgereis Januari Mag het een slagje meer zijn?

 

___________________________________________ Naar de reisomschrijving

bijspijkercursus-in-drie-dagenLesweekend
Mag het een slagje meer zijn?

_____________________________________________________________

Hotel de Uitkijk, Zeddam – Montferland
27-30 januari 2017

_____________________________________________________________

Het weer

het-weer-zeddam

Begeleiding


Aanspreekpunt
is uw gastvrouw Inge Kooijman, eigenaar van BridgeTravelling. Hebt u tijdens uw verblijf andere wensen, op- of aanmerkingen, Inge doet haar uiterste best om u verder te helpen.

Docent en Wedstrijdbegeleiding
De lessen en bridgeavonden staan onder begeleiding van Saskia Hermans, zowel gediplomeerd docent als wedstrijdleider. Meer weten over Saskia? Lees verder…

_________________________________________________________________

Vrijdag, 27 januari 2017 

Vanmiddag heten we om 13.30 uur onze gasten welkom voor een gezellig lesweekend. Hierna gaat de eerste bijspijkerles van start. Na het diner staat de koffie klaar en vervolgens oefenen we door middel van een drive hoe we dat slagje meer kunnen maken.

Aankomst

Met het zonnetje hoog in de lucht en geen files is de reis voor iedereen voorspoedig gegaan. We drinken welkomstkoffie in de bridgezaal en heten onze gasten hartelijk welkom. Hierna gaat Saskia van start met de eerste les. Vandaag behandelt zij het sans-contract; ontwerp een plan om meer slagen te ontwikkelen. Voordat de leider zijn contract gaat spelen moet eerst de STOP-regel worden toegepast en worden gekeken naar de gevaarlijke- en veilige hand met betrekking tot het nemen van een snit.

STOP-regel

  • S = Situatie analyseren
  • T = Tel de vast slagen
  • O = Ontwerp een plan
  • P = Pas het plan toe

Het blijkt niet altijd gemakkelijk te zijn tijdens de oefenspellen om snel te analyseren hoe een contract gespeeld moet worden om een slag meer te halen. Toch neemt het inzicht na een paar spellen toe. Rond 16.15 uur gaat ieder zijn eigen weg en om 17.45 uur schuiven we aan tafel voor het diner.


6Na het diner spelen we 24 spellen waarvan 10 thema-spellen zijn ingevoegd. De avond verloopt in zeer gezellige ontspannen sfeer. Na de uitslag worden de kamers opgezocht met een samenvatting van de lesstof en meer bridgewijsheid 🙂 . Morgenochtend om 10.30 uur na een lekker ontbijt gaan we verder met de tweede les; Het spelen van een troef-contract.

_________________________________________________________________

Zaterdag, 28 januari 2017

Tweede lesdag

We staan op in een mooi landschap met een stralende zon. Montferland is uitgeroepen tot de beste en mooiste fietsregio van Nederland. Er zijn ook diverse prachtige wandelroutes in het Bergher Bos. Het is zeker de moeite waard vanmiddag de omgeving te verkennen.
’s Heerenberg, een middeleeuwse stadje, Doetinchem en Duitsland liggen allen nabij het hotel.

Na het ontbijt staat alles weer klaar om te beginnen aan de tweede les; Het spelen van een troef-contract. Ook hier is de STOP-regel van toepassing alvorens de leider begint met spelen. In tegenstelling tot sans tel je eerst je verliezers in plaats van je vaste slagen en kijk je hoe je je verliezers kunt wegwerken. Na diverse voorbeelden oefenen we in de praktijk. Het kost soms wat moeite snel te zien waar een verliezers op weg kan maar na enkele spellen valt het kwartje. Het moraal van het verhaal; niet altijd is het verstandig eerst troef te trekken.

Na de les waaieren we uit. Na aankomst in het hotel, tegen het einde van de middag, horen we dat Montferland veel te bieden heeft. Iedereen heeft een heerlijke middag achter de rug.

7

Het diner laat ons smaken. Hierna beginnen we om 19.45 uur met de tweede zitting.

Tien voorgestoken spellen zijn weer gevlochten in het totaal. Ook deze avond verloopt harmonieus. Niemand speelt met het mes op tafel en tussendoor worden gratis drankjes en hapjes geserveerd. Na de uitslag en het uitdelen van de lesstof verdwijnt men naar de kamers.

Een kleine groepje drinkt nog een drankje in de gezellige bar van het hotel. Tot morgen! Naar de uitslag met spelverdelingen.

 


 

_________________________________________________________________

Zondag, 29 januari 2017

Derde lesdag

2Iedereen heeft goed geslapen en men geniet van het ontbijt. De laatste lesochtend staat voor de boeg. Om 10.30 uur trapt Saskia af met een afbeelding; Bridgen is gemakkelijker als je denkt 🙂 . We horen in de zaal zeggen; het is toch dan je denkt? Na enkele minuten geeft iedereen toe dat als je denkt het spel gemakkelijker is te spelen. Na een uur theorie hebben we een pauze. Hierna is er gelegenheid te oefenen met gestoken spellen. In het bord zit een briefje met het te maken contract door de leider zuid, de uitkomst door west en uitleg hoe het spel had moeten worden gespeeld. De kaarten van noord en zuid worden open gelegd en nu is het met elkaar kijken hoe het contract kan worden gemaakt. Op het eerste gezicht gemakkelijk maar na de uitleg komt voor velen het addertje onder het gras vandaan om dat slagje meer te halen.

De vrije middag wordt benut met wandelen en het verkennen van de omgeving. De begeleiding blijft in het hotel voor administratieve afhandelingen, het dupliceren van de spellen voor de avonddrive (met de dupliceermachine) en het klaarmaken van de zaal. Na het diner heeft iedereen veel zin in de laatste drive en wordt het spannend wie zal eindigen op de eerste plaats.

De uitslag wordt rond 23.15 uur bekend gemaakt nadat Inge iedereen heeft bedankt voor een zeer geslaagd lesweekend met een leuke groep. Saskia wordt bedankt voor haar kwaliteiten als docent en wedstrijdleider en dan is het tijd voor nog een drankje in de bar of om de kamer op te zoeken. Naar de uitslag.

Nogmaals bedankt voor uw gezelligheid en wij hopen; tot de volgende keer!

Hartelijke groet,
Inge Kooijman