Reisverslag Bridgereis Zell am See – Oostenrijk

_____________________________________ Naar de reisomschrijving 2020

Reisverslag Wintersport-Bridgereis 2-9 maart 2019
Hotel St. Hubertushof – Zell am See


Begeleiding

inge2Aanspreekpunt
Inge Kooijman is uw gastvrouw. Hebt u tijdens uw verblijf (andere) wensen, op- of aanmerkingen, Inge doet haar uiterste best om u verder te helpen.


marian-beemsterWedstrijdbegeleiding
De bridgeavonden staan onder begeleiding van Marian Beemster. Marian is ervaren een wedstrijdleider  en tot ere-lid benoemd in district Noord-Holland. Tevens heeft Marian vele bridgereizen begeleid naar het binnen- en buitenland.


Clinics

Enri LeufkensNet als vorige jaren kunt u deelnemen (zondag, dinsdag en donderdag om 16.30 uur ) aan clinics door Enri Leufkens, voormalig wereldkampioen met Berry Westra. Op humoristische wijze laat Enri het licht schijnen over belangrijke thema’s in de bridgesport en over hilarische gebeurtenissen tijdens zijn bridgeperiode op wereldniveau.

Het weer

het weer


Zaterdag, 2 maart 2019

Aankomst

Aan het einde van de middag is iedereen, na een lange reistijd vanwege drukte op de wegen, binnen. Ook zijn er gasten op Salzburg geland om vervolgens met een huurauto/bus verder te reizen naar Zell am See. De eerste begroeting vindt plaats in de gezellige stube. Hierna gaan we aan tafel.


Toelichting skigebied

Ivette, skilerares, geeft tijdens het diner een toelichting over het skigebied. Zij geeft nuttige informatie over opstapmogelijkheden in Zell am See en Kaprun, type afdalingen en waar je gemakkelijk kunt parkeren gratis of betaald.

Welkom

Om 19.30 uur heet ondergetekende iedereen van harte welkom en geeft hierna het woord aan Enri. Hij vertelt iets over zijn te geven clinics in de komende week.

Warming-up drive

De warming-up drive is geweldig verlopen. Ondanks veel files onderweg en vertraging op Schiphol waren alle paren op één na aanwezig. De start was dus wat later maar door een rondje minder, konden Emmy en Berend Jan om kwart over 11 de dagprijs, een Bridgetravelling-cap en -rugzakje, in ontvangst nemen. Met ruim 66% hebben ze hun visitekaartje afgegeven. Maar …….in de loop van de week zal blijken wat van toepassing is; a): de eerste klap is een daalder waard of b): eerste gewin is kattengespin?! Hoe dan ook, op naar de echte competitie. Naar de uitslag.

Na een gezellige avond wordt nog een drankje een gedronken. Veel gasten zoeken ook hun kamer op. Na een lange reistijd is het tenslotte heerlijke rusten.

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Zondag, 3 maart 2019

Ingezonden door Han

IMG-20190304-WA0014Poehpoeh, de kop is eraf. Wat was het leuk. En wat gaat die wekker weer vroeg. Het was best wel vermoeiend, zo’n eerste dag van de bridge-ski-vakantie in Zell am See. Temara, Emmy en Berend Jan waren al op vrijdagavond in het hotel aangekomen. Ik (Han, ja een van de …) was zaterdagochtend vroeg met de Interbus gearriveerd. En wat doe je dan op zo’n aankomstdag … ; omkleden en snel naar de liften voor een extra skidag. Nou, die was echt wel lekker. Begon met wat regen/sneeuw, werd droog en na de lunch zou zelfs de zon nog komen. De sneeuw was boven prima. We moesten alleen wel weer op tijd terug, om onze mede-vakantie- en bridge-genoten te ontmoeten. (deels ook omdat we na drie uur toch al wat vermoeid werden)
En wat was het weer gezellig om al die groepsgenoten van vorig jaar weer te zien. De nieuwkomers kregen de kans niet om rustig te kijken wat voor groep wij nu waren. “Kom erbij”, “ik ben …., wat is jouw naam?” en voor je het wist stond je met alle nieuwkomers te kletsen alsof ze al jaren bij de groep zaten.
Gelukkig heeft Inge het wel gemakkelijker gemaakt voor ons ‘oudjes’. We hebben nu 2x Hans, 2x Han, 2x Lianne, 2x Wilma, 2x Frans, 2x Jan al hoort die laatste bij Berend. Zo kunnen we nog wel wat namen onthouden .
Dankzij de bezielende leiding van Marianne was de bridge-avond weer heel gezellig. Voor een enkeling wel héél gezellig, dankzij de bellen wijnglazen de men hier schenkt.Een deel van de uitslag was niet verrassend. Emmy en Berend-Jan waren (net als vorig jaar iets te vaak) weer eens eerste. En Jos, die met Annemiek tweede werd, vond het een goed “opwarmertje” voor de rest van de week. Daarna was het snel slapen om uit te rusten voor het echte werk. Al had ik, toen de wekker ging, best nog een uurtje langer willen slapen. Ik was tenslotte vanaf vrijdagochtend zonder slapen in touw geweest tot zaterdagavond laat. Maar hups, opstaan en klaarmaken voor de eerste echte ski-dag (voor de hele groep).
Alleen, wat was het nog stil in het hotel. En wat duurde het lang voordat ik warm water had. En ja … de wekker stond toch echt wel op 07:00 uur. Totdat ik merkte de tijdzône van mijn mobiel niet klopte. Die stond nog op die van de vorige vakantie (daar was het een uur later). Dus was ik een uur eerder op, eerder dan iedereen die een uur later eerder dan ik aan het ontbijt zouden zitten dan ik!. …snapt u het nog? … Enfin, het was voor mij 06:00 uur. Maar dankzij het Kruijfiaanse gezegde “Elk nadeel hep zun voordeel” had ik nu even tijd om een eerste blogje te maken.

Een fijne dag allemaal, en houd alles heel.
Han

De bergen in

Rob en Lianne hebben er echt zin in vandaag. De meeste zitten aan het ontbijt of moeten nog komen maar R&L zien we om 19.45 uur al vertrekken. We horen later dat zij na enige sneeuwhobbels (afstellen schoenen op skies vanwege uitlenen) een heerlijke dag hebben gehad. Lianne nam het er lekker van tijdens het wachten op Rob tot de uitrusting op orde was.


Ieder gaat zijns weegs

Tegen 10.00 uur zijn de meesten vertrokken. Vandaag wordt er geskied, gewandeld en sommige gaan op zoek naar een langlaufe loipe. Het weer is zonnig en de temperatuur gaat vanmiddag naar de 11 graden.


1e clinic door Enri Leufkens

Ingezonden door Oda van Hijfte

clinic 3 maartKlokslag 16.30 uur zitten er een man of 25 in de bridgezaal van hotel St Hubertushof in Zell am See. De 1e dag van deze trip: velen zijn op de piste geweest met een mooi zonnetje. Sommigen skiën in 1 ruk van de top naar beneden om maar niks te missen. Allen zijn benieuwd wat deze clinic gaat brengen. Niet iedereen heeft de clinics nodig. Zo is er iemand die alles op intuïtie speelt, dus geen verdere techniek nodig heeft. En dat is natuurlijk prima! De dag ervoor had Enri ze al het thema van de clinic verteld een paar spellen gestoken in de opwarm-drive, dus de spanning was al aardig opgebouwd. De een is al ervarener met Ingooien dan een ander, dus Enri legt heel rustig en simpel uit wat een Ingooi is en waarom je eerst kleuren moet elimineren waarin de tegenpartij nog zogenaamde ‘veilige’ kaarten heeft. Zie bijvoorbeeld dit spel rechts: Zuid zit in 6 schoppen. West komt uit met harten 10. Hoe ga je spelen?
Je kunt de troeven trekken en dan de ruitensnit nemen. 50% kans dat de Heer goed zit. En Lianne vond dat een ander toch wel zijn best gedaan had door in ieder geval de snit te nemen! Maar, zoals Enri aangaf, als je een betere kans hebt zorgt hij er wel voor dat de Heer fout zit. Sterker nog, Berend Jan gaf aan, het is mijn dag niet: alle snitten zitten fout, en de kleurtjes nooit 3-3. Maar meestal is er wel iets te bedenken waardoor je het toch kunt maken! En inderdaad, er is een beter alternatief. Namelijk, na het troef trekken, kun je de klaveren spelen en dan Oost ingooien door harten Boer te spelen die Oost moet nemen met harten Heer. Hij heeft nog alleen ruiten dus moet onder de Heer uitspelen. Maar ook al had ie nog een harten gehad dan was dat in de dubbel renonce en zou deze in Noord getroefd kunnen worden waarbij in Zuid een ruitje weggaat
Enri nodigt de deelnemers uit om te vertellen hoe ze een spelletje zouden spelen. In het begin is iedereen nog een beetje verlegen, cq bang om te falen. Maar, zoals Enri aangeeft, als je niet speelt, kun je het ook niet halen. Al snel willen de meesten het wel proberen, en dat resulteert in een enthousiaste discussie over de beste speelwijze. Elk spel wordt afgesloten met de uitleg hoe het ’t beste gespeeld kan worden, al werd het de deelnemers steeds sneller duidelijk, dus hoefden de laatste voorbeelden nauwelijks meer uitgelegd te worden. Enri vroeg dan ook een keer, hoe zou je dit twee avonden geleden gespeeld hebben en hoe nu? Want 1 clinic kan een wereld van verschil uitmaken! Genoemd moet worden dat Emiel, toch niet de grootste prater een paar jaar geleden, de Ingooi niet nodig had omdat hij de tegenpartij al in dwang had gebracht. Of het nou wel of niet klopte, Enri was diep onder de indruk van deze poging. Enri gaf nog 1 tip die niks met Ingooien te maken heeft: als de dummy op tafel komt, kijk dan vooral naar het gezicht van de leider. Meestal weet je dan meteen of ie denkt het te gaan halen 😊 ☹
Hartelijke groet,
Oda

1e competitie

Na het diner maken we met elkaar de tafels klaar omdat het de ruimte is waar we als groep dineren maar ook bridgen. Dat is even een hectisch moment. Alle zout- en peterstelletjes, servetten, glazen van tafel en de biddingboxen, boarden en kastjes op tafel. Dit levert wel een saamhorig gevoel op en zoals dat eigenlijk alle voorgaande jaren ook het  geval was.

De avond loopt als een zonnetje echter niet wat het licht betreft. Enkele tafels zijn onderbelicht. We moeten echt een beetje zoeken naar het aantal punten dan wel de harten en ruiten onderscheiden. Morgen dus naar de winkel voor tafellampjes op batterijen. Na het bekend maken van de uitslag door Marian en Han, twee zien beter dan één, valt de dagprijs vandaag in handen van Renee en Ineke. Van harte! Naar de uitslag.

Na de leutige bekendmaking van de uitslag nemen we nog een drankje en zoeken dan na een geslaagde dag de kamers op .

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Maandag, 4 maart 2019

Na ontbijt …

Na het ontbijt zien we de voltallige groep weer vertrekken naar diverse richtingen. De zon schijnt volop. Iedereen heeft zin in frisse buitenlucht in combinatie met skiën en/of (sneeuw)wandelen. Ook vertrekken een paar dames naar Zell am See op heerlijk te shoppen.


Sneeuwschoen-wandelen

Cocky en Emile zijn enthousiaste wandelaars. Elk jaar gaan zij mee op winterreis om te bridgen en lange wandelingen te maken. Zij vertrekken ’s morgens na het ontbijt en komen pas na uren terug. Vandaag gaan zij met een gids de bergen in voor het maken van een wandeling met sneeuwschoenen. Janine staat normaal op de lange latten maar vandaag trekt zij de stoute schoenen aan, dit wil zij ook wel eens meemaken.


Skigebied Zell am See 

Zell am See

Het skigebied van Zell am See ademt sfeer uit en is uniek dankzij de ligging aan de Zellersee. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. De meeste pistes bevinden zich boven de 1.500 m en het hoogste punt ligt op de top van de 2.000 meter hoge Schmittenhöhe. De skipas van Zell am See is ook geldig in het verderop gelegen skigebied van Kaprun. Hier vind je nog eens 61 km piste en ben je verzekerd van perfecte sneeuwcondities op de 3.029 m hoge Kitzsteinhorn.


Lunch nabij hotel 

De berggangers lunchen natuurlijk ergens boven. Degenen die bij het hotel blijven kunnen aan de Zellersee de lunch gebruiken nabij het hotel. De ligging is prachtig, het eten zeer smakelijk! Hierna gaat ondergetekende (Inge) samen met Roel naar Zell am See, enkele kilometers verder, om tafellampjes te kopen op batterijen. Terug in het hotel worden de vier campinglampjes getest. Wauw… voldoende licht welke onaangenaam in de ogen schijnt. Goed.. dan de lampjes maar plaatsen nabij de tafels op een randje hout van de banken of stand by zetten voor diegenen die moeten worden bijgelicht 🙂 .


2e competitie met carnavalstintje

20190304_192816Berend Jan komt binnen in een waar carnavals-outfit als echte Brabander. Deze kleurrijke vertoning is echt hilarisch. Bewonderenswaardig is dat ondanks de warmte de pruik de gehele avond op het hoofd blijft staan. Overigens heeft hij de gehele dag geskied met deze pruik.

De tweede competitie avond is ook weer op een plezierige wijze verlopen. Doordat Marian en Inge de tafels compleet maken, heeft Els zich beschikbaar gesteld als reserve arbiter. Zij kan die problemen oplossen van spellen die Marian nog niet heeft gespeeld. Gelukkig heeft Els het niet druk gehad en ik (Marian) ook niet echt. Een verkeerd spel invoeren en af en toe een verzaking. Vooraf aan de derde ronde morgen krijgen we gelukkig weer een clinic van Enri. De valkuilen die hij in de spellen van vanavond heeft verwerkt komen dan aan de orde. Ongetwijfeld leerzaam voor ondergetekenden M&I die van hoge hoogte zakken naar een diep dal, dat kan wel wat tips gebruiken. We kijken er in ieder geval naar uit en hopen het in de resultaten van ronde drie te merken.

De verdiende dagprijs gaat naar Annemiek en Jos met 65,05%.  Van harte! Naar de uitslag.

Hoewel het bridgen wat laat was afgelopen blijven er altijd een aantal gezellig napraten c.q borrelen. De skiërs/wandelaars gaan zich weer voorbereiden op een fijne actieve dag morgen.

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Dinsdag, 5 maart 2019

Mooi begin

Na een mistig begin van de dag staat de zon rond 10.30 uur volop te stralen. Rob en Lianne zijn al weer vroeg vertrokken en hebben onderweg naar de auto wat kiekjes genomen van Piet F. die elke ochtend waar hij ook is zijn oefeningen doet, Tai Chi. Op de afbeelding hieronder kijkt Rob uit over een prachtig weids uitzicht, een mooi begin voor zowel Rob als Piet van een prachtig dag!


Ingezonden door Han

Alweer een stralende dag en weer een vol belevenissen. Iedereen kent Enri, onze leider van de bridge-clinics. Dat onze clinic-clown, ja hij maakt tijdens de clinics regelmatig de toehoorders aan het lachen, met bridgen goed kan rekenen kan iedereen zich wel indenken. Je wordt immers geen wereldkampioen bridge als je 1 + 1 optelt en op 3 uitkomt.

Vier is bij Enri vijf?

HanDSC03332kNet het ontbijt achter de kiezen, als groepje van 8 met de bus naar de skilift gegaan, een kleine afdaling gemaakt en aansluiten in de rij bij een 4-zits stoeltjeslift. Enri, Emmy en Berend-Jan wilden in de stoeltjes gaan plaatsnemen. Alleen … met Enri erbij waren het ineens 5 personen voor 4 stoeltjes. Iedereen lachen natuurlijk. De lift werd stil gezet, de bediening keek verwijtend. Ik stond wat veraf maar zag wel dat Enri vervolgens als enige op een volgende rij van 4 stoeltjes ging zitten. Even later kwamen er twee bewakers naast zitten, zeker bang dat Enri nog meer onheil zou aanrichten. Maar misschien waren het wel gewoon medewerkers van de liften. Alleen Enri kan dat vertellen.

Geert de weg kwijt

De groep van dit keer 8 ‘kleine negertjes’ werden er 7 doordat Marian afhaakte op een te lastige afdaling. Die zagen we niet meer terug tot vanavond. Even later stapte Geert uit de gondel, terwijl dat niet moest. Wij met z’n allen roepen dat hij moest blijven zitten in de gondel, maar geen reactie. De lift-controle wees hem gelukkig weer de goede weg in de volgende gondel. Maar twee afdalingen verder was hij opnieuw zoek. Wij rechtsaf, hij linksaf is niet de goede manier om bij elkaar te blijven. Gelukkig konden we hem wel snel opnieuw weer tot ons bekeren.

Henk straalt

Over bekeren gesproken. Henk Hoeckx was al de nodige keren in de buurt van het kapelletje boven gesignaleerd. Els was meestal in de buurt. Vandaag troffen we hen aan in een niet-skiër-houding. Lui liggend in een strandstoel bij de Sonnkogelbahn. Net als Temara, die ‘zou gaan snowboarden’. Ja, zo kan ik het ook. En toen ik opkeek zag ik ineens Henk met om zijn hoofd iets dat leek op een stralenkrans. Zou het kerkje daar wat mee te maken hebben?

Stokken gehalveerd

Ons groepje was ondertussen al uitgedund tot 6, en weer drie gingen vroegtijdig naar beneden. Enri, Berend Jan en ik (Han) gingen er nog even ‘stevig tegenaan’. Zit ik na een snelle afdaling samen met Enri in de stoeltjeslift te oh-en, zijn we ineens bijna bij de uitstap. Op het moment dat we (iets te laat maar wel snel) de beveiligingsbar omhoog wilden doen, ging dat niet. De andere twee onbekenden in de stoeltjes hadden hun voeten er nog op. Paniek!! Net op tijd ging de bar omhoog en konden we er nog uitspringen/vallen (al werd de lift wel meteen stil gezet), viel een van de anderen tegen mij aan en ik op de grond. ‘Soepel’ wilde ik opstaan, maar mijn stokken bleken gehalveerd. Allebei in tweeën. Dus zat er weinig anders op om dan maar zonder stokken met de resten in mijn hand naar beneden te skiën. Dat ging overigens prima, al zat de ‘zwarte 14’ er vandaag niet meer in. Bij InterSport meteen twee nieuwe gekregen. Klasse.
Hartelijke groet,
Han

Saalbach, Hinterglemm

saalbach hinterglemmEen groepje vertrekt met de auto naar Saalbach/Hinterglemm op ongeveer 20 km afstand van ons hotel. Een prachtig gebied om onder andere naast het skiën te wandelen. Bij thuiskomst in het hotel horen we hoe de dag buitengewoon succesvol is verlopen wat betreft omgeving, zon en ontspanning op een van de terrasjes. Wellicht een overweging volgend jaar naar deze plek te gaan. We gaan het overleggen met de groep 🙂 .

2e clinic Enri Leufkens

Ingezonden door Oda van Hijfte

Bridgeclinic Volgbod en Informatiedoublet
Het was weer een fraaie dag om te skiën, met als consequentie een rommelig begin van de 2e bridge-clinic door Enri: mensen komen haastig binnengelopen, met rode koontjes en smachtend naar een versnapering. Als begin verhaalt Enri over de avonturen met de skilift die dag, die door Han elders al opgeschreven zijn vanuit zijn perspectief 😊.
We beginnen met het bespreken van de spellen die gespeeld zijn in het kader van de vorige clinic, Eliminatie en Ingooi. Mooi om te zien dat iedereen ondertussen aardig weet wat een Ingooi is en hoe het werkt (Frans gooit er meteen het riedeltje in: “troeftrekken, elimineren en ingooien”). Er wordt ook driftig geëlimineerd, al dan niet met het gehoopte resultaat (Marianne en Annemiek); Emiel geeft de goede oplossing. Rob probeert nog troef Vrouw eruit te snijden, maar dat is lastig als de een V10x heeft en de ander de Boer sec. Piet ziet een mooie 5-kaart per ongeluk als een 6-kaart. Rob spreekt de historische woorden na Piets uitkomst van schoppen Heer: “met schoppen ga ik je in ieder geval niet ingooien.” Je begrijpt wat er gebeurt in slag 10: Piet wordt met schoppen ingegooid! Wilma verwoordt een ingooi enigszins afwijkend: “Je zoekt het maar uit.”
Het blijft een geval van veel oefenen, want eerst moet je het zien en begrijpen. Pas daarna kun je het gaan herkennen in nieuwe situaties. Tijdens de bespreking komen ook andere tips langs, zoals hoog in de boom (preëmptief bieden), als de situatie daar rijp voor is. En hartjes niet bij de ruiten stoppen of andersom. Kan resulteren in het verschil tussen een top en een nul… Vervolgens wordt het nieuwe onderwerp bij de kop gepakt.
Volgbod en Informatiedoublet
Voor de hand liggende onderwerpen die bijna elk spel langskomen, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig dit correct en consistent uit te voeren. Zo is het voor sommigen verrassend dat je met een opening toch soms moet passen na een 1-opening van de tegenpartij. Een voorwaarde voor een informatief-doublet is namelijk de juiste verdeling (steun voor de andere 3 kleuren). Het idee is dat welke kleur je maat ook kiest, je altijd blij bent met de dummy. Leuk om te zien dat de minimum eisen aan een volgbod moeilijk te verteren zijn voor sommigen; bijna iedereen ziet wel positieve punten in een kaart waardoor ze ‘m opwaarderen. Aan afwaarderen wil eigenlijk niemand. Steunen van de maat die gevolgd heeft kan al met een punt of 5. Wilma geeft aan dat mijnheer Schipperheijn zegt dat het meer moet zijn. Enri geeft aan dat mijnheer Schipperheijn een aardige mijnheer is, en evenzo mijnheer Sint, maar dat Berry’s opvattingen iets meer van deze tijd zijn. Zo is dit (zie onderstaand spel) toch echt te weinig voor een volgbod op 2-niveau na een 1 schoppen-opening. Of het wel genoeg is voor een volgbod op 1-niveau, is afhankelijk van de kwetsbaarheid.

schoppen V107
harten AB852
ruiten 843
klaveren B2

En met onderstaande kaart wilden de meesten na een 1 harten-opening van de tegenpartij tot wel 5 ruiten bieden, maar alleen niet-kwetsbaar. Kwetsbaar wilden sommigen zelfs weer passen. Zo zie je maar hoeveel verschil dat uitmaakt (in ieder geval tijdens de les).
schoppen 64
harten A
ruiten VB987653
klaveren 94
Mensen moesten wel even goed nadenken toen bleek dat je na een 1 ruiten-opening van de tegenpartij een mooi informatiedoublet hebt, maar na een 1 harten-opening van de tegenpartij moet passen.
schoppen HB72
harten AB92
ruiten 6
klaveren HV87
En met na een 1 harten-opening van de tegenpartij moet doubleren en daarna pas je ruitens moet bieden; dit keer omdat je te sterk bent voor een volgbod. Na al dit gezwoeg (het voelde voor sommige aan als een piste met pap-sneeuw) was het tijd voor een goede maaltijd, om te zorgen dat men fysiek en mentaal aangesterkt aan de dinsdagavond drive kon beginnen. En dat terwijl diezelfde dinsdag avond Ajax Real Madrid afdroogde, nog wel in Madrid!
schoppen AV7
harten 82
ruiten AHB932
klaveren AB

3e competitie

Na een heerlijke maaltijd werden de tafels weer in gereedheid gebracht voor de derde competitieavond. Na 2 avonden, plus de mogelijkheid een ronde te laten vervallen, is het nog lang niet een gereden race. Dus werd er zonder teveel verzakingen weer sportief gestreden. Geen carnaval meer voor Berend Jan en hij scoorde meteen 10% minder. Voortaan toch maar weer de rode pruik opzetten. Niet alleen hij scoorde lager. Ook andere vielen diep zoals Truus en Jan, Cocky en Emile. Dus…. daar staan stijgers tegenover. Elly en Hans 15% omhoog! Kortom: De bal is rond, de kaarten geschud of wat je ook bedenkt, er is nog van alles mogelijk alhoewel Annemiek en Jos toch wel aardig hebben toegeslagen. Logisch dat zij daar na afloop een lekker glaasje wijn op dronken in de bar.

De dagprijs gaat naar Piet en Wilma. Van harte! Naar de uitslagWe nemen nog een lekker drankje en dan zoeken we onze bedden op.

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Woensdag, 5 maart 2019

Geltsjerskiën

Volgens de weersvoorspellingen wordt het een zonnige dag. Veel skiërs gaan vandaag naar Kaprun geltsjerskiën op 3000 meter boven de zeespiegel. Op de Kitzsteinhorn gletsjer kun je 10 maanden per jaar skiën en snowboarden. Rob en Lianne zijn al weer vroeg vertrokken. De prachtige overzichts-afbeelding over het gebied komt uit Lianne haar toestel. Het is inderdaad een zonnige dag maar ook een winderige dag zo hoog in de bergen, zelfs een beetje stormachtig. In het dal merk je niets. Na een fijne skie- en wandeldag is iedereen aan het einde van de dag gelukkig weer veilig binnen.


Vooraf aan het diner

In de voor ons gereserveerde ruimte wordt vooraf aan het diner een drankje gedronken, gezellig gekletst over de belevenissen van vandaag en aan een tafel wordt gebonkt. Bonken is een kaartspel voor 4 personen dat gespeeld wordt met één stok kaarten. Iedereen speelt voor zich. In totaal worden er 11 spelletjes gespeeld, waarbij ieder van de spellen een eigen doel heeft. Het uiteindelijke doel is zo veel mogelijk punten te behalen.


4e competitie

De vierde ronde was een wilde avond. Mede door de meest bizarre verdelingen die door Enri zijn aangeleverd. Maar ook het bier werd over de tafel, spellen en giraffejurk van Oda gegooid. Het stond zelfs in de biddingbox. Het mocht het plezier niet bederven. Er werd lang nagezeten. Wilma en Piet werden glorieus nummer een en er kwam beweging in de kop en de staart. De dagprijs gaat naar Arjen en Marianne. Van  harte! Naar de uitslag.

Het weer voor donderdag is ten gunste bijgesteld dus de skiërs gingen blij gestemd naar de kamer. Bijna iedereen ging met spelverdeling en persoonlijke score naar bed, voorbereid op de laatste clinic om te horen wat er goed of misschien wel fout is gegaan.

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Donderdag, 7 maart 2019

Wisselvallig

Het weer valt alles mee. Vandaag zou de dag beginnen met bewolking en regen. De zon breekt langzaam door en er is nog geen spatje te voelen. De lift in Kaprun is wel gesloten vanwege de wind. Hierdoor is het een drukte van jewelste in Zell am See. Tegen 09.30 staan er lange rijen om in de gondel te komen.

Een aantal skiërs komt terug naar het hotel. Zowel een uur om boven te komen als de drukte op de piste ontmoedigd. Sommigen gaan door naar het centrum van Zell am See om inkopen te doen en/of later te lunchen. De wandelaars zetten koers naar een mooie bestemming en de gemotoriseerden verkennen de omgeving met behulp van google maps. Tegen 14.00 uur zijn aardig wat mensen terug in het hotel. De beloofde bewolking en regen is begonnen. Er is nu voldoende tijd om op te frissen om hierna de 3e clinic te volgen.


3e clinic Enri Leufkens

Ingezonden door Oda van Hijfte

Het skiën blijft leuk, maar je ziet bij de een of andere wel wat vermoeidheidsverschijnselen (kan ook met alcoholinname of slaaptekort te maken hebben, maar dat weet men zelf het beste). Aardig op tijd is de hele groep er (in totaal man of 25), maar ja, dan moet natuurlijk eerst alle drank worden besteld en voor de neus hebben staan. Maar toen begon het dan ook echt. 

Volgbod/Informatiedoublet

clinic 7 maart 2019Eerst keken we terug op de gespeelde spellen in het kader van de clinic Volgbod/Informatiedoublet. Interessant te zien dat men name de criteria voor beide moeilijk te onthouden zijn. Bijvoorbeeld volgbod op 2-niveau vereist een goede kleur en/of meer punten. Maar het moeilijkste blijft dat je na een opening van de tegenpartij soms moet passen terwijl je zelf ook een opening hebt; en wel als je geen (goede) 5-kaart hebt en geen goede verdeling voor een informatiedoublet. Er werd zelfs voorgesteld dat je moet alerteren als je na een opening van de tegenpartij mag passen terwijl je een opening hebt. Aangezien dit eigenlijk al in het 1e of 2e deel van elk bridge leerboek staat, zal het niet gealerteerd gaan worden! Het grote voordeel is dat je maat weet dat je steun hebt voor elk van de andere 3 kleuren (buiten de kleur van de openaar). Zie dit spel rechts.
Na 1K van Zuid kan West een informatiedoublet geven. Hoe hoog Noord de klaveren van zijn maat ook gaat steunen, Oost kan 4H bieden vanwege de steun voor harten (en schoppen) die West heeft beloofd.

Te weinig voor een volgbod

clinic 7 maart 2 2019Zie hier een spel (links) waarin je te weinig hebt voor een volgbod.

Na 1R van Oost was er 1 Zuid die 2K had gevolgd. Dit is wel een bijzonder doorgezakt volgbod en het kreeg zijn verdiende loon. Het drama eindigde in 2S gedoubleerd voor -1400. De rest had keurig gepast met de Zuid kaart waarna OW naar 3SA gaan, en 9 of 10 slagen maken.


Historische Spellen

Vervolgens komt de hoofdmoot van de les: de Historische Spellen. Enri had in eerdere jaren al veel spellen behandeld, dus dit jaar had hij een paar nieuwe. Maar op veler verzoek heeft hij nog 1 keer het spel besproken wat Berry en hij tegen prins Claus en Omar Sharif hebben gespeeld bij de 1e versie van Het Capgemini top toernooi. Hun score op dit spel zou in guldens geschonken worden aan een goed doel. Helaas eindigden ze veel te hoog en werd het een minscore. Zo had Enri nog meer mooie verhalen, zoals van de Nederlandse bridge helden Kreijns-Slavenburg, onze Nederlandse wereldkampioenen van 1966. Over de Dutch Squeeze in een 5H gedoubleerd. Een Dutch Squeeze is geen echte dwangpositie, maar wel door de tegenpartij zo ervaren wordt. En een psych van Bob Slavenburg, waarin hij 2S gedoubleerd maakt terwijl de tegenpartij 13 slagen kan maken in harten, ruiten en ….. schoppen. Vervolgens een spel waarin een landgenoot (Louk Verhees) een kaartje moest raden, met een verschil van meer dan € 150.000!

Gedoubleerde downslagen aangepast

Dan een spel waarin Meckstroth op 7-niveau voor het eerst een kleurtje bood waarmee hij succesvol redde tegen het kwetsbare groot slam van zijn tegenstanders. Naar aanleiding van dit spel zijn de gedoubleerde downslagen niet-kwetsbaar aangepast. Was het vroeger -100 -300 -500 -700 -900 -1100 -1300 -1500 -1700 et cetera, vervolgens werd het -100 -300 -500 -800 -1100 -1400 -1700 -2000 et cetera.

Zes transferpogingen

Op het einde van de clinic kwam een spel langs waarin een lid van het Nederlandse damesteam 6 keer had geprobeerd te transfereren naar schoppen maar alle 6 keer niet door de partner schoppen werd geboden. Het eindigde in 4H geredoubleerd -6 ipv het normale 3 of 4S. Piet was zo verbaasd over sommige spellen dat hij vroeg of men niet aan het Bonken was, een kaartspelletje dat de dag ervoor aan Piet en anderen was uitgelegd. Het grappige van veel van deze spellen is dat het niet om extreme verdelingen gaat, maar om extreme biedverlopen. De meeste extreme verdelingen van de spellen van de avond ervoor kwamen gewoon uit de computer en waren niet gestoken….

Tot slot

Er werd weer veel gelachen, en soms wat opgepikt. Iets na zessen werd deze laatste clinic afgesloten met een mooi applaus voor Enri.

5e competitie

Marian opent de 5e ronde met tien tafels. De avond verloopt als een zonnetje in tegenstelling tot het wisselvallige weer vandaag. De koplopers staan met enkele procenten van elkaar af. Het wordt spannend wie uiteindelijk met de eeuwige roem er vandoor gaat. Voorop staat sportiviteit en gezelligheid. Ten slotte is het vakantie en hebben we een wisselvallig veld. Hierdoor ontstaan verrassende biedingen, bijzondere uitkomsten en onverhoeds tegenspel. De dagprijs gaat naar Maarten en Frans. Van harte! Naar de uitslag.

Tot morgen!
Inge en Marian
St. Hubertushof – Zell am See


Vrijdag, 8 maart 2019

Laatste vakantiedag

Deze week is net zo snel gegaan als de hoge snelheid van sommige skiërs onder ons tijdens de afdalingen. De di-hards gaan weer omhoog voor de vreugdevolle ten slotte laatste afvaart. Tijdens de laatste foto had Enri nog zo gezegd; door de knieën?


Triomfantelijke afloop

Donderdag wilde ik, Marian B, de ski`s onderbinden, maar bij het zien van die gigantische rij wachtenden, tot ver om de hoek, besloot ik mijn plan te herzien. Voor alle duidelijkheid: die “file”ontstond omdat er een föhn waaide en elders en boven bij de city expres vele liften waren gesloten. Het zou dus bij de schaarse liften wel druk blijven. Dit in combinatie met niet optimale sneeuwconditie. Per direct leverde ik mijn huurschoenen in en na de file naar boven getogen om in het zonnetje te lunchen zoals afgesproken met Marianne en Arjen. Ook Maarten en Lianne waren van de partij en na de lunch gingen de heren de piste op en de ladies wandelden naar het schilderachtige bergmeertje. Die wandeling eindigde op de piste en dat was duidelijk afzien, vooral voor Marianne W, die ondanks de stokken steeds weggleed maar na afloop was er het voldane gevoel van triomf!

Inpakken

De koffers worden door velen in de namiddag gepakt en naar de auto gebracht. Enkele koffers zijn zelfs al op weg naar Nederland van gasten die al vertrokken zijn. De voorspelde drukte morgen op de weg wilde zij voor zijn.

6e competitie 

We spelen vanavond 5 ronden van 4 spellen om tijd over te houden voor de prijsuitreiking. Na weer een gezellige avond en vooraf aan de prijsuitreiking worden de dagwinnaars bekend gemaakt, Wilma en Geert, Marian B. hartelijke bedankt voor haar inzet als wedstrijdleider en Enri neemt de lovende woorden van Roel in ontvangst voor het geven van drie leerzame clinics.


Enri’s onthullingen

Enri neemt – na  het in ontvangst nemen van een aandenken –  het woord en spreekt moeiteloos, vloeiend en spontaan alle deelnemers persoonlijk en hilarisch toe. Na deze onthullende weekgebeurtenissen en de lachsalvo’s zijn we toe aan de prijsuitreiking.


Prijsuitreiking

De slotavond was spannend omdat er vier kanshebbers waren. Kansen omdat er bij een aantal paren een lagere score kon uitvallen voor de berekening van de beste 5. Maar …… de gestadige spelers, Maarten en Frans hebben in een gezellige slotdrive de titel terecht veroverd. Altijd leuk en verrassend dat een paar, die elkaar nooit eerder heeft gesproken en door deze vakantie aan elkaar is gekoppeld, zo goed kan presteren.

Met dank voor alle medewerking bij het klaarmaken van de tafels en opruimen van het materiaal, denken we terug aan een heerlijk weekje Oostenrijk.

1. Maarten van Andel en Frans van Grafhorst met 61,59%
2. Annemiek Dekkers en Jos de Wit  met 58,94%
3. Piet Schoonderwoerd en Wilma Teekens met 55,83%
Van harte gefeliciteerd!

De 50% score gaat naar naar Wilma en Geert, de aanmoedigingsprijs is voor Hans en Elly. Naar de uitslag.


Bedankt en tot volgend jaar!

Na de felicitaties nemen we afscheid en wensen elkaar een goede reis. Volgend jaar zien we elkaar weer op een andere bestemming en wellicht wat vroeger in het jaar. De begeleiding bedankt nogmaals iedereen voor de gezellige week met een leuke groep!

Dag allemaal!
Inge, Marian, Roel, Enri
St. Hubertushof – Zell am See

20190308_232604

3 reacties op Reisverslag Bridgereis Zell am See – Oostenrijk

  1. Jan en Jacqueline zegt:

    Heel veel plezier allemaal. Veel sneeuw en zon namens ons gewenst .
    Wel heel blijven hoor!🏂🏂⛷⛷

  2. Joop en Dorien Wanders zegt:

    Heel veel ski- en bridgeplezier allemaal en genieten!
    Hartelijke groeten van Joop en Dorien Wanders.😍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s