Foto’s en Verslag Bridgereis Samos – mei 2023


Griekenland, Samos
Kampos Village Resort
Mei 2023

Naar de reisomschrijving

Naar de uitslagen
Vanaf 12 mei 2023 (aankomst groep 11 mei 2023)


Begeleiding


Het verslag is geschreven door Tanja Rueck, gastvrouw op de reis. De wedstrijdleiding is in handen van Anja Bakker (rechts op de foto).

Hebt u vragen? Anja en Tanja doen hun uiterste best u verder te helpen.


Maandag, 8 mei 2023

Na een voorspoedige reis vanuit het mistige Nederland kwamen de eerste vier gasten met ons, de begeleiding – Anja Bakker en Tanja Rueck – ongeveer tegelijk op Schiphol aan. Gezellig aangezien we elkaar al kenden van Mallorca en Curaçao. De rest van de groep komt donderdag 11 mei 2023 aan.

Na ruim drie uur vliegen kwamen we op de kleine luchthaven van Samos aan. In tegenstelling tot Schiphol waar we veel moesten lopen, was het een kleine wandeling op Airport Samos. We waren het enige vliegtuig, binnen een half uur zaten we in de bus. We werden goed opgevangen door de reisleiding van Corendon. In de bus kregen we een koud flesje water. Een prachtige rit door de berg was een kadootje. Na een klein uurtje met wat tussenstops waren we in Kampos Village.

De bagage werd opgehaald en we werden vriendelijk ontvangen in de receptie. We werden naar onze kamers gebracht. Zoals omschreven authentiek en schoon. Daarna buiten gaan zitten en gezellig gaan lunchen. Voor de ontmoeting met Ida de hostess van Corendon hebben we geluierd op het resort. Daarna wederom buiten kunnen eten. Het zal niemand verbazen dat we vanavond allemaal vroeg naar bed gaan.

Dinsdag, 9 mei 2023

Na vroeg te zijn gaan slapen en een goede nacht ben ik -Tanja- gaan rondlopen in het dorpje. Op honderd meter van het hotel bevindt zich een bankomaat, een supermarkt en een souvenierwinkeltje.

Wat natuurlijk prachtig is en een voordeel van het mooie weer zijn de prachtige bloemen en de gele citroenen in de boom. In de bus was het me niet opgevallen dat er eigenlijk best nog wat winkeltjes aanwezig zijn. Daarnaast ook leuke tentjes om wat te drinken of te eten direct aan het strand. Opvallend is wel dat er geen stoep is en je dus gewoon op de doorgaande weg loopt. Druk is het niet gelukkig.

Op de eerste foto; ons uitzicht vanaf de kamer.

Op naar het ontbijt. Een overvloed aan lekkere dingen staan op het buffet. Gebakken ei, scrammbled egges, omelet, gekookt ei, kaas, olijven, worstsoorten en natuurlijk Griekse yoghurt. Ontbijt wordt als goed tot uitstekend beoordeeld.


Na de lunch was het tijd om het zwemwater te testen. Het is nog frisjes maar goed te doen. De ligbedden uiteraard getest; niks mis mee. De zon heeft goed zijn best gedaan om ons een kleurtje te geven. Nog niet helemaal gelukt, maar we hebben nog heel wat zonnige dagen voor de boeg.

Woensdag, 10 mei 2023

Ik, Tanja, ben vandaag op stap gegaan. Een kleine eilandtour. Onder andere Manolates aangedaan: het kunstenaarsdorp. Het is alleen een moeilijke weg om daar te komen. Heel stijl en veel bochten. Bussen en zelfs minibusjes komen er niet. Toch stonden er wat auto’s op het parkeerterrein. Mocht eerst de auto klimmen, nu was de benenwagen aan de beurt. Ik voel mijn kuiten nog 😄. Het is een idyllisch dorpje met een prachtig uitzicht en inderdaad winkeltjes met handmade spulletjes. Met de groep bezoeken we andere – ook bijzondere – bezienswaardigheden c.q. dorpjes.

Dineren in dorpje verderop; Koumaiika

Met twee taxi’s op weg naar Koumaiika, 9 km verderop. Aangekomen op het dorpsplein even rondgelopen en een foto gemaakt bij de kerk. Het dorpsplein van het traditionele Koumaiika heeft een oude fontein uit 1882. Smalle straatjes met kafénions (horeca) en weinig accommodaties en toeristen kenmerken dit bergdorp. Daarna een echte Griekse taverne binnen gegaan. Geen enkele toerist, alleen maar locals.

Ons werd verteld van alles van te kaart te bestellen zodat we zoals de Grieken dat doen alles delen en kunnen proeven. Gebakken kaas, fetakaas uit de oven, grote kidneybeans in de knoflook, garnalen tzatiki, twee soorten gehaktballetjes en varkensvlees. Steeds kwam er een gerecht, heerlijk van smaak en lekker warm. Grote glazen verse jus d’ Orange, wijn, koffie en een toetje. Voor net aan 21 euro per persoon hebben we een hele gezellige avond gehad met heerlijk eten en drinken.

Als dank voor onze komst kregen we nog drie kleine flesjes wijn mee. De taxi’s hebben ons weer netjes teruggebracht. Wat een leuke avond! Nu kijken we uit naar de komst van de anderen morgenochtend.


Donderdag, 11 mei 2023

We zijn aan het wachten op de overige gasten van onze groep die vanochtend aankomen.

De gasten zijn gearriveerd. Vanmiddag was de bijeenkomst met Ida de hostess met een kleine voorlichting over de excursies. Al snel werd het duidelijk dat iedereen zaterdagmiddag meegaat met de eilandtour die speciaal voor onze groep is samengesteld. Zaterdag bespreken we met Ida wat we nog meer gaan doen.

Vrijdag, 12 mei 2023

Na een goede nachtrust wordt er ontbeten aan de rand van het zwembad. De weersverwachtingen zijn goed. De gasten gaan vandaag de omgeving verkennen en/of lekker luieren aan het zwembad of aan het strand. Morgen gaan we op excursie.

Het is nu heerlijk weet in Samos. We zitten met een groepje bij het zwembad. Verder zijn gasten het dorp aan het verkennen. Vergeten spulletjes zoals tandpasta worden in het supermarktje 80 meter van ons resort gekocht. Ook gisteren zijn er al inkopen gedaan. Een mooie nieuwe broek, een strandlaken wat fris en drank voor op de kamer. Elke kamer heeft een koelkast. Tenslotte is het ook lekker om eens op het balkon te zitten met een drankje.

De lunch is van 13.00 uur tot 14.30. Een heerlijk saladebuffet. Het warme buffet bevatte onder andere: paella, kiprollade, mals varkensvlees, verse groenten, frietjes en quiche lorraine. Daarnaast zijn er ook heerlijke toetjes. De manager Nikos en de chefkok zorgen goed voor ons.


Het resort heeft drie zwembaden. Nagenoeg ligt of zit iedereen bij een van de zwembaden of bekijken het strand op enkele minuten loopafstand. Bridgesystemen worden alvast doorgesproken, want om 17.45 uur gaan we van start.

We zijn gestart met bridgen. Na het welkomstwoord van Tanja neemt Anja het over als wedstrijdleiding. Na een gezellige avond was de uitslag in de bar, waar we een afzakkertje en opwarmertje hebben genomen. Francine en Mia zijn eerste geworden (laatste afbeelding).

We hebben BridgeTravelling pennen uitgereikt met een gelukspoppetje.

Zaterdag, 13 mei 2023

We starten de dag met een lekker ontbijtje. Daarna hebben we een koffiemomentje op het terras en sommige zijn al aan de wandel richting het strand. Het is heerlijk weer, veel zon.

We zijn aan het lunchen. Hierna worden we opgehaald voor een eilandtour, speciaal voor onze groep. Morgen leest u een uitgebreid verslag hierover.

Na een geslaagde eilandtour – waarover morgen meer – pakken we de kaarten weer op. We zijn van zaal gewisseld. Een goede keuze, maar bovenal de avond viel weer in de categorie gezellig. Naar de uitslag. Rob en Lianne zijn eerste geworden (laatste afbeelding).

Zondag, 14 mei 2023

Na het ontbijt gaat ieder zijn eigen weg. Sommige gasten blijven op het resort om van de zondagsrust te genieten, anderen bezoeken een dorpje verderop.

Gisteren gingen we op pad waarvan onderstaand verslag.

Om 14.00 uur staan en zitten we allemaal in de buurt van de receptie. Ondertussen heb ik al een appje gehad dat de bus iets later is. Typisch Grieks weten we ondertussen, altijd net wat te laat. Geen probleem, het weer is heerlijk en er valt genoeg te praten.

We gaan op weg, want de bus komt bij de supermarkt. Het is een V.I.P class busje. Boffen wij even. Geblindeerde ramen, zodat wij wel naar buiten kunnen kijken, maar niemand naar binnen. Verder was het busje zwart. Dat leverde al meteen de nodige hilariteit op. Het lijkt wel of we naar een begrafenis gaan. Een mooi busje voor 20 personen.

Doordat we niet rijden met een grote bus, kunnen we op weg naar onze eerste stop door pittoreske dorpjes rijden. We gaan binnendoor naar Leka. Daar bevindt zich een wijngaard en fabriek waar ze uiteraard Griekse wijn maak. We worden ontvangen in een oud huis waar vroeger de familie ook echt gewoond heeft. We krijgen uitleg over het huis en natuurlijk over de wijn. We krijgen mooie grote glazen en zes wijnen te proeven. Van droog naar semi-droog en daarnaast een dessertwijn en een dessertlikeur. Heerlijk zoet uiteraard.

De proeverij ging gepaard met een bord vol hapjes om de smaak te neutraliseren. De meest aparte wijn, die we niet mochten proeven overigens, was een witte wijn die twee jaar op de bodem van de zee heeft gelegen. Niet zomaar de bodem, maar op twintig meter diepte. Doordat de kurk ademt krijgt de wijn een iets zoutige smaak. Een flesje kost dan ook 90 euro. Echt iets voor speciale gelegenheden. Er werden door sommige een flesje wijn gekocht. Zelfs de zoutige wijn. Voor welke speciale gelegenheid heb ik nog niet ontdekt😄.

Daarna nog buiten rondgekeken en met zijn allen op de foto.

We gaan via Karlovassi de een na grootste stad van Samos via de kustweg naar Kokkari. Onderweg vertelt onze gids Ida van alles over het eiland, de plaatsjes onderweg en de gebruiken en gewoontes op het eiland. Uit de bus nemen we ook wat foto’s. We komen langs een geitenhoeder. We naderen Kokkari een hele leuke havenplaats. Jammer genoeg kunnen we de kerk niet bezoeken. Deze is door de aardbeving van 2020 niet toegankelijk.

We rijden weer terug naar Karlovasi. Alhoewel het dezelfde weg is ziet het er toch anders uit. We rijden door Karlovasi via de kustweg naar Potami. Karlovasi is aan de kust on 2020 erg getroffen door de aardbeving. Huizen en fabrieken zijn verwoest. In Potami staat een heel klein kerkje. Daarnaast hebben we een prachtig uitzicht over zee en een mooie mozaïek op de vloer.

Nadat we kaarsjes hebben gebrand, mooie foto’s hebben gemaakt zijn we weer naar ons ondergekomen gereden. Het was een heel leuke lange middag. Alleen met onze eigen gasten in een luxe bus, vakkundig gereden door Jorgas. Om 19.10 uur waren we weer terug.

Vervolg zondag, 14 mei 2023

Vandaag is het dorp verder verkend, is koffie gedronken op terrasjes en aan het zwembad en het strand – op enkele minuten loopafstand – is ook bezocht.

Om 17.45 uur was iedereen weer paraat om te gaan bridgen. Tanja heeft nog een leuke tip gegeven om een dorpje in de buurt te bezoeken; Ormos. Daarnaast ligt de lijst voor de boottochten op dinsdag en donderdag klaar om in te tekenen. Buiten bridgen vooraf aan het eten op een idyllisch plekje is erg leuk. Het zicht op de heuvels is magnifiek. Na het diner gaan we binnen verder. Naar de uitslag. Emmy en Leo zijn eerste geworden (laatste afbeelding).

Maandag 15 mei 2023

We lopen in een paar minuten naar de zee. Het is een heerlijk zonnige dag. Echt strandweer. Tegenover restaurant Kleopatra zijn gratis strandbedden en parasols. Doen ze slim, ze leggen meteen de drank- en lunchkaart neer. We liggen met acht mensen van de groep lekker te lezen, wat te keuvelen of te slapen. Het zeewater mag nog wat warmer, maar het is goed te doen. Lunchen bij Kleoptra kan heerlijk in de schaduw onder een boom.

Een aantal gasten is vertrokken naar het dorpje verderop; Ormos. In het haventje liggen visserskotters, kleine motorboten en kleine cruiseschepen voor dagexcursies. Ormos (eigenlijk Ormos Marathokampou) heeft een gezellige wandelboulevard. Een lekkere lunch bij een van de tavernes mag je niet missen.

We spelen 3 ronden buiten vooraf aan het diner. Daarna 3 ronden binnen i.v.m. het licht en de koelte van de zee. We waren op tijd klaar voor een gezellige nazit. Naar de uitslag. Anja en Marion zijn eerste geworden (laatste afbeelding).

Dinsdag, 16 mei 2023

Na het ontbijt gaan we met een groepje een boottocht maken. Een 7-uur durende boottocht naar het eiland Samiopoula met een lunch aan boord. Het kleine eiland Samiopoula ligt dicht bij de zuidkust van Samos en heeft maar 5 inwoners.

Het is een tochtje van ruim een uur naar het eiland. Het pad naar de beach is een soort geitenpad. Het daalt en klimt en is zeker niet voor iedereen geschikt. Je hebt stevig schoeisel nodig.

Nadat we via het geitenpad weer terug op de boot kwamen werd de lunch geserveerd. Voor ieder wat wils; vegetarisch, vis en vlees. Drankjes zijn tegen schappelijke prijzen te verkrijgen. Na een uurtje gaan we weer verder met de tocht om een tussenstop te gaan maken bij een grot om te zwemmen.

Tot onze grote verrassing vond een groep dolfijnen het tijd worden voor een speelkwartier rond onze boot. We stonden op de banken en het voordek om niks te missen. Wat een kadootje op deze mooie dag. Nadat we weer tot “rust” waren gekomen ging de tocht verder. Op weg naar de grot om vanaf de boot het water in te gaan om daarheen te zwemmen. Na drie kwartier gingen we verder varen en kregen we nog een bakje fruit ( uit blik).

Hoe leuk was het om Kampos binnen te varen en vanaf het strand toegezwaaid te worden door mensen van onze groep. Marion heeft een prachtige foto gemaakt van de boot. Donderdag gaan we met dezelfde boot een kleinere tocht maken langs de kust.

Het bridgen verliep weer in alle gezelligheid. Naar de uitslag. Haas en ik (Tanja) zijn eerste geworden (zie afbeelding bij de boom).

Dolfijnen gezien.. Wauw!


Hieronder een verslag van één van onze gewaardeerde gasten; Teun Eindhoven.

Bezoek Phytogoria
Vandaag een prachtige rit over de bochtige wegen naar Phytogoria. Madaira mag dan de naam hebben van het bloemeneiland, maar Samos is in het voorjaar volgens mij net zo mooi. De bergen zijn op sommige plekken prachtig gekleurd door de pollen gele bergsteenbreek. Het is na iedere bocht weer een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt. De ene keer een prachtige vergezicht over de zee, de ander keer een paar wijngaarden.

Ook reden we door een mooi dorpje waar ze sinaasappels verbouwden. Stiekem heb ik er een gepikt en ik kan u vertellen dat deze erg lekker was. Ik voelde me net de kleine jongen die op weg naar school appeltjes pikte en al waren ze nog zo zuur ze waren heerlijk.

Naderhand in het klooster in Phytogoria toch maar even een kaarsje gebrand. In Phytogoria aangekomen eerst aan de gezellige boulevard met plezier vaartuigen en vissersbootjes, een lekker hapje gegeten in één van de vele gelegenheden. Het archeologisch museum bezocht waar de opgegraven attributen uit Phytogoria te zien waren. Daarna naar het hoog gelegen klooster gereden waar in de grot water opgevangen wordt wat een geneeskrachtige werking zou hebben. Op de terugweg enkele mooie dorpjes doorkruist en een erg mooi klooster bekeken. Al met al een lange maar grandioze dag.

Woensdag, 17 mei 2023

Veel gasten zijn enthousiast geworden na het lezen van het verslag van gisteren; het bezoek aan Phytogoria. Een aantal vertrekt vandaag die richting op, maar ook morgen staat dit prachtige dorp op het programma.

We zijn op pad richting Phytogoria. Onderweg maken we een stop bij het Klooster van Megali Panagia. Het Moni Megalis Panagias klooster ligt aan de zuidzijde van het eiland Samos. Om precies te zijn op 2,5 kilometer van het dorp Koumaradei, niet ver van de doorgaande weg van Pythagoria naar Votsalakia. Dit klooster dateert uit 1593 en behoort tot de mooiste en best onderhouden kloosters van het Griekse eiland.


In de buurt van de burcht en de kerk in Pythagorion (Samos) ligt het straatje ‘Al. Lygourgou’ beter bekend als “het blauwe straatje”. De bewoners hebben dit straatje, is eigenlijk meer een steegje, blauw en wit geschilderd. In het straatje zijn ook allerlei objecten geplaatst waardoor het een klein openluchtmuseum is geworden. Zoals geschreven in het verslag van gisteren is een bezoek aan het klooster, de boulevard en het archeologisch museum aan te bevelen.

Nadat we verteld hebben dat het de laatste avond is van Anneke, Truus en Teun geven we Rob het woord. Samen met Lianne hebben ze vanmiddag een heel leuke locatie gevonden om zaterdag met elkaar te gaan lunchen. Hij legt uit wat er zoal te krijgen is. Het moet wel heel leuk zijn want daarna komt Lianne enthousiast vertellen dat het echt leuk is! 🙂

Zoals gezegd; de laatste avond bridgen voor Teun, Truus en Anneke. Zij gaan morgen weer huiswaarts. Een goede reis alvast gewenst. De winnaars van vanavond zijn weer Rob en Lianne (zie afbeelding links). De eerste drie paren zitten behoorlijk strak in elkaars wielen. Naar de uitslag.

Donderdag, 18 mei 2023

We zwaaien Teun, Truus en Anneke uit.

We gaan op weg met zijn achten op de Cleopatra. Dezelfde boot als dinsdag. De bemanning herkent ons en dat is altijd leuk. Was dinsdag de zee kalm, vandaag is er een straf windje. Aangezien we om 10.00 uur al gaan varen worden er shawls omgedaan. We zien onderweg de kust voorbij komen. We krijgen ook wat uitleg over wat we zien. Het moge duidelijk zijn het wemelde hier vroeger van de piraten.

Na een goed uur varen werd de boot stil gelegd en was er een zwemstop. Brrr best fris. Daarna lekker in de zon opdrogen en een beetje bewegen of zelfs dansen op Elvis Presley en meer muziek uit the 50/60/70. We zouden een kleine snack krijgen, nou dat was een flink broodje gezond. Gelukkig waren er vissen en meeuwen in de buurt die wat van ons lunchpakket op wilden eten. Daarna weer varen en nog een zwemstop onderweg. Volgens de bemanning was er teveel wind voor de dolfijnen. We hebben ze jammer genoeg niet weer gezien. Het was een leuk tochtje. Voor herhaling vatbaar een volgende keer.

Na een ietwat frisse maar zonnige zeedag liep het bridgen ook weer als een zonnetje. Francine en Mia zijn eerste geworden (laatste afbeelding). Deze zeedag heeft hen goed gedaan. Naar de uitslag.

Vrijdag, 19 mei 2023

De ochtend begint wat bewolkt en fris. We ontbijten voor het eerst bijna allemaal binnen. Wat kun je nu beter doen dan shoppen in de ochtend. Cadeautjes kopen voor de oppas van het huis, voor een zus of voor de kleinkinderen. Oh ja niet te vergeten natuurlijk; leuke jurkjes kopen om zelf te dragen. Op Rhodos was een winkeltje van het Italiaanse merk Sandra Fellini erg populair. Hier hebben we ook een winkeltje gevonden waar dit merk wordt verkocht. Anja en ik gaan op pad en komen onderweg veel van onze gasten tegen.

Vandaag ging Haas alleen op pad met de auto. Zij reed naar Karlovassi, vervolgde haar weg naar Potami en daarna naar het hoogst gelegen dorp op het eiland; Kosmadei. Kosmadei is een klein, gemoedelijk en vriendelijk dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Niemand onderweg tegengekomen, prachtige natuur en uitzichten. Dan kijk je gek op als je het Heinekenplein tegen komt. Aan het einde van dit verslag meer over de dorpjes Karlovassi en Potami.

Het bridgen liep op rolletjes en zeker voor Francine en Mia. Zij zijn weer de winnaars en staan in de competitie bovenaan. Hun achtervolgers – die hen op de hielen zitten – hebben nog twee avonden om de dames van de troon te stoten. Echter staat een gezellige avond met elkaar hoger in het vaandel. 🙂 Naar de uitslag.

Zaterdag, 20 mei 2023

Het is weer schitterend weer vandaag. Er staat wel nog steeds een fris windje. Hieronder wat impressie-foto’s van het resort met zijn drie zwembaden. De bloemen bloeien uitbundig. Dichtbij de bar tref ik het koffiekletsje aan, lekker met het gezicht naar de zon.

Anja is de wedstrijd van vandaag aan het voorbereiden op het balkon. Gelukkig heeft ze tijd om even te poseren.

Op aanraden van Rob en Lianne zijn we op weg naar de lunch in Ormos. Twee taxi’s brengen ons in twee keer weg.

De tafel was leuk neergezet onder de parasol aan het haventje. Eerst eens rustig een drankje. Op de lange tafel werd vers brood neergezet met kruiden. Daarbij kwamen Taramosalata, een soort Tzaziki, heerlijke Griekse salade en nog wat brood. Daarna kregen we gefrituurde balletjes met kikkererwtenpuree, balletjes met een courgette vulling en grote schalen met gyros, frietjes en pitabrood. Dan denk je nu zal het wel klaar zijn met het vullen van de tafel. Er kwamen nog heerlijke kaasballetjes met sesamzaad en honing en een heerlijke bietensalade met walnoten. De vingers werden erbij afgelikt. Als laatste van het hoofdmenu kregen we heerlijke grote langoustines. Een feestje voor de visliefhebbers. We sluiten af met nog wat wijn van het huis en een heerlijke luchtige yoghurt met een huisgemaakte siroop en mandarijn.

Met dank aan de kok en het bedienend personeel gaan we weer terug met de taxi. Naast het heerlijke eten wat met het cijfer 10 werd bekroond was het een heel gezellige middag. We hebben een leuke groep!

De eerste ronden spelen we weer buiten. Een heerlijke plek om te bridgen. De daguitslag wordt – na het spelen van de laatste ronden binnen – door Anja bekend gemaakt. Haas en Tanja worden 1e vandaag (laatste afbeelding). Morgen is de bonte avond, dan sluiten we de competitie af. Francine en Mia staan nog steeds op kop maar blijft dat zo? Naar de uitslag.

Zondag, 21 mei 2023

We hebben weer een verslag binnen gekregen. Dit keer van Rob en Lianne, waarvoor dank.

Vanochtend vertrokken we met de taxi naar Pythagoris Cave. Onze heel aardige chauffeur was dezelfde van gisteren terug naar resort van de lunch. Hij vertelde honderduit en stopte vaak uit zichzelf zodat ik foto’s kon nemen. Ook vertelde hij dat er Grieken waren die dachten dat de grot van Pythagoris eigenlijk hoger had gelegen, maar deze zou dan nog ontoegankelijker voor publiek zijn geweest. Hij bracht ons tot de trap waar ook een restaurantje is. Daarna nog best een heftige beklimming van 10-15 minuten met niet altijd leuning en zeker op het einde een groot hoogteverschil tussen de treden. De grot zelf is heel poreus met vele grotten, waar ook veel water opgeslagen wordt als het langdurend regent. Er zijn ook vele gangen naar de zee, maar dat kun je alleen kruipend doen en is verboden.

Op de terugweg is de weg onverhard en best wel steil. Rob en ik deden er 60 minuten over en hadden een vlot tempo. We kwamen vele mooie bloemen tegen en een oude zelfgemaakte vrachtauto. We vonden het de moeite waard!

Vandaag is de laatste dag van deze bridgevakantie op Samos. De laatste bezoekjes worden gebracht, souvenirtjes worden gekocht en het luieren aan het strand is ook een favoriete bezigheid. De laatste rustmomenten pakken voor vertrek naar – in verhouding – het drukke Nederland. Overigens is het strand – op een paar minuten loopafstand – een heerlijke plek om te vertoeven.

Wat erg leuk is hier in het hotel is dat het gastenboek geen boek is maar stenen.

De laatste competitiedag verliep in gebroederlijke sfeer. Van de drie koplopers zijn uiteindelijk Francine en Mia 1e geworden. Gefeliciteerd! Haas en Tanja 2e en Rob en Lianne vertrokken met de 3e prijs. Naar de uitslag.

Francine neemt het woord en bedankt de groep voor de fijne dagen. Daarna worden wij, Anja en Tanja, in het zonnetje gezet voor de goede organisatie van de excursies en de bridgeavonden. Vervolgens geeft ze aan dat ze met alle organisaties al eens mee is geweest, maar dat BridgeTravelling er voor haar echt uitspringt. Wat een groot compliment en volgens onze slogan; Thuiskomen met een goed vakantiegevoel. Daar gaat het om!

Bedankt!
Vanuit Nederland bedanken wij – BridgeTravelling – Anja en Tanja voor hun tomeloze inzet als begeleiding. Niet alleen voor onze organisatie maar ook voor onze gewaardeerde gasten, daar doen we het voor. Allemaal een goede reis terug en graag tot de volgende keer. Naar de reispagina. 😉

BridgeTravelling,
Inge Kooijman


We hebben wat leesvoer bij elkaar gescharreld voor aan het zwembad/strand/elders.

Dorpjes die we hebben aangedaan tijdens de bustour

Karlovassi

Karlovassi is de op een na grootste stad van Samos en telt 5.000 inwoners waarvan de meesten bezig zijn met toerisme en visserij. Het ligt 32 km ten noordwesten van de stad Samos. De stad Karlovassi ligt in een van de meest vruchtbare gebieden van Samos en bestaat uit drie nederzettingen: de oude stad (bij de haven), de middelste stad en de nieuwe stad.

Het hele gebied is versierd met neoklassieke gebouwen uit de 19e eeuw en elegante herenhuizen die getuigen van het roemrijke verleden. Talrijke indrukwekkende kerken verfraaien de stad, zoals de Kerk van de Heilige Drie-eenheid (de kerk van Agia Triada) die op de top van de hoogste heuvel in Karlovasi staat en de nederzetting domineert.

Verlaten leerlooierijen staan er nog steeds, overblijfselen van een tijd waarin commercie en handel floreerden, wat rijkdom bracht aan de inwoners van Karlovassi. Het is de stad waar de eerste krant van Samos werd gepubliceerd. Karlovassi biedt vele bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van een Byzantijns kasteel, de watervallen, de keramiekateliers en enkele schattige kleine dorpjes op korte afstand van Karlovassi.

Kokkári

Kokkári bestaat uit drie stukken. In het westen heb je een lang kiezelstrand dat Long Beach genoemd wordt. Hieraan vind je meerdere restaurants, bars en accommodaties. Centraal gelegen in het noorden ligt het oude hart van het dorp. Hier vind je ook de kleine sfeervolle haven van Kokkári. Het mooiste deel van Kokkári is wat ons betreft de baai aan de oostelijke kant. Hier heb je een aaneenschakeling van terrasjes die zeer dicht bij de waterkant liggen. Je hoort de zee als je hier zit te genieten van een hapje of een drankje. Er is op enkele meters van de waterkant ook een klein plein ingericht dat in de avonduren het gezelligste plekje van Kokkári vormt. In het stukje tussen de baai en de in verhouding grote Agios Nikolaoskerk heb je nog allerlei winkeltjes zitten die vooral bedoeld zijn om toeristen te voorzien in souvenirs.

Potami

Potami, wat letterlijk ‘rivier’ betekent, is de naam van een strand, 4 kilometer ten westen van Karlovassi op Samos. Het is een van de mooiste stranden van het eiland. Het strand ligt in een mooie, groene omgeving op de plek waar een rivier uitmondt. Op het strand bevindt zich een beachbar (Hippy’s restaurant) waar snacks en dranken besteld kunnen worden en aan de overkant van de weg vind je Sunset restaurant en café Del Mundo. Op het strand zijn parasols en ligbedden voor de gasten beschikbaar. Een mooi uitzicht over het strand heb je vanaf de kerk van Agios Nikolaos die bovenop een lage heuvel langs de weg staat. Achter het strand van Potami loopt een zandweg de bossen in, richting een prachtige kloof. Hier bevinden zich de watervallen van Potami.

De geschiedenis van Samos

Bron: Samosvoorbeginners

De geschiedenis van Samos begint al lang voor de geboorte van Christus. Zo waren het al in 1000 voor Christus de Ioniërs die zich hier vestigden. Dat ging ten koste van de bevolking die er al leefde en werd verdrongen. De Ioniërs waren wel de eersten die Samos een sterke economische en culturele impuls gaven. Samos maakte deel uit van de Ionische twaalfstedenbond waardoor het eiland in een stevig cultureel en vooral ook economisch netwerk raakte. Iets wat zorgde voor een grote periode van groei.

Een persoon die ook veel invloed had op Samos was Polycrates, die er als een ware tiran heerste, maar wel weer zorgde voor een verder groei; vooral op militair gebied. Hij was verantwoordelijk voor een zeer sterke zeemacht die rivalen als Sparta en Korinthe buiten de deur wist te houden. Het waren uiteindelijk de Perzen die hem wel wisten te verslaan. De Perzische overheersing heeft echter niet lang standgehouden, want reeds na de Perzische oorlogen wist Samos weer een autonome status te verkrijgen. Het eiland sloot zich toen aan bij de Delische Bond, een verzameling staten in de Egeïsche Zee die allen in verbinding stonden met Athene. In de eeuwen hierna is het eiland regelmatig onder Atheense en Perzische invloed gekomen. Rond 200 voor Christus was Samos sterk onder invloed van de Ptolemaeen. Dit koninkrijk had zijn oorsprong in Macedonië. Rond 130 voor Christus werd Samos Romeins gebied.

Naast de rijke geschiedenis met de vele culturele invloeden is Samos ook bekend als de plek waar Pythagoras (zie afbeelding) zijn wieg stond (stelling van Pythagoras; a2 + b2 = c2). Hij werd geboren ca. 570 v. Chr.. Sinds 1955 is er zelfs een stad naar hem genoemd. Pythagorië ligt in het zuidoosten van Samos.

Een andere bekende persoon die is geboren op Samos is de filosoof Epicurus. De filosoof heeft een enorm genre opgebouwd, waarvan slechts enkele geschriften de tand des tijds hebben doorstaan. Wellicht dat de naam van deze filosoof anders makkelijk in één adem met drie grote Griekse filosofen Socrates, Plato en Aristoteles kon worden genoemd. Het persoonlijk geluk als hoogste goed in een menselijk leven stond bij hem centraal.

Dit alles maakt van Samos als het ware een groot openluchtmuseum waar je veel te weten komt over de verschillende culturen die hier sinds ongeveer duizend jaar voor de aanvang van onze westerse jaartelling hun stempel hebben gedrukt. Dit resulteert onder andere in prachtige bouwwerken en ook het rode aardewerk uit de klassieke oudheid is onlosmakelijk verbonden met het eiland Samos.