Reisverslag Bridgeweekend Epen nabij Valkenburg

___________________________________________Naar de reisomschrijving

dsc_9355   49761033

 

    Hotel Eperland te Epen


Epen is een dorp in de provincie Limburg en hoort bij de gemeente Gulpen-Wittem. Epen telt ongeveer 1100 inwoners en is het meest zuidelijke dorp van de provincie ZinkviooltjeLimburg. In Epen komt het unieke bloemetje het zinkviooltje voor. Dit bloemetje is ontstaan door de vele zinkmijnen die in Epen vroeger hebben gestaan. In Epen bevinden zich twee watermolens. Door de armoede die Epen vroeger gekend heeft zijn er veel vakwerkgebouwen te vinden.

______________________________________________________________

Bridgeweekend Epen 30 september – 3 oktober 2016

 

_____________________________________________________________

Begeleiding

anneloes-en-leoDe wedstrijdbegeleiding is in handen van ondergetekenden (NBB-gekwalificeerd). Anneloes is tevens gastvrouw. Vrijdag 30 september om 17.15 uur zien wij u graag in de bridgezaal voor een welkomstdrankje. Hierna gaan we aan tafel en om 19.30 uur spelen we na de koffie onze eerste drive.

Een goede reis gewenst. We kijken naar u uit!
Anneloes Dijk en Leo Vrielink

Enri Leufkens

enri-leufkensNaast onze gewaardeerde gasten is ook Enri Leufkens aanwezig, ooit WK met
Berry Westra. Enri geeft zaterdag om 16.00 uur een verrassende clinic. Zondag om 11.30 uur krijgt de clinic een bijzonder vervolg :).

 

_____________________________________________________________

Vrijdag, 30 september 2016

Het weer

Vandaag heeft het noorden de meeste kans op buien. Gelukkig breekt vanmiddag vanuit het westen op steeds meer plaatsen het zonnetje geregeld door. De temperatuur komt ligt met een graad of 18 rond een normale waarde.

het-weer

Aankomst

Al vroeg in de middag druppelen de gasten, o.a. een grote groep van bridgeclub Angerlo, binnen. Onderweg al genietend van het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg doet een paar besluiten om meteen een heerlijke wandeling te maken in het schilderachtige Epen. Veel wandelroutes leiden ook door de weilanden, ja langs de koeien die onbekommerd (ze zijn het gewend) in het mooie najaarszonnetje lopen te grazen.

Ruim op tijd wordt er met elkaar uitgebreid koffie en thee gedronken en kennisgemaakt met o.a. Jannie en Maaike uit Noord-Holland. Alvorens we proosten met een welkomstdrankje op een gezellig weekend vertelt de gastvrouw, Anneloes, over het programma en de excursies die de komende dagen gepland zijn. Enthousiast reageren een aantal op het uitstapje naar de steenkolenmijn maar voor de clinic van Enri Leufkens wordt ook veel interesse getoond.

Na het uitserveren van een uitgebreid én heerlijk diner start het bridgen om 19.45 uur in de bridgezaal, alsof we in een grotere huiskamer zitten met alleen gezellige bridgers dus deze avond kan al niet meer stuk. Mariet, Bjorn en Sanne zorgen geweldig voor de gevulde glazen en de heerlijke hapjes tijdens het bridgen.

Maar toen was de avond nog niet afgelopen: de club van Angerlo besluit elke avond tijdens hun weekendtrips met hun eigen clublied af te sluiten en natuurlijk zingen we allen uit volle borst mee. Nog een klein mopje en toen werd Herman uitgedaagd om als hekkensluiter ‘zijn’ hilarische mop over de fuut te vertellen. Waarop we al lachend nog een afzakkertje nemen en lekker gaan slapen om morgen weer present te zijn voor de excursie naar Valkenburg. Naar de uitslag.

 

Zaterdag, 1 oktober 2016

SteenkolenmijnNa de reisdag en ’s avonds de eerste bridge-avond en nacht in Hotel Eperland worden we verwend met een heerlijk ontbijtbuffet waarbij het ons aan niets ontbreekt. Met een flinke groep vertrekken we rond 11.00 uur naar Valkenburg voor de excursie in de Steenkoolmijn. Een oud-mijnwerker vertelt 9met veel elan over zijn werkzame periode in de Wilhelmina Staatsmijnen. Oude mergelgrotten zijn ingericht als een steenkoolmijn, een museum waarin het ondergrondse harde werk van de mijnwerkers compleet met de oorverdovende geluiden in de mijn, wordt tentoongesteld. Een ander groepje bezoekt de fluweelgrotten, de glasblazerij en het stadje Valkenburg.

Vanmiddag wacht ons nog de clinic van Enri Leufkens, oud-wereldkampioen én meesterverteller, die met behulp van een heldere beamerpresentatie zijn PowerPoint met twee bridgethema’s als destructieve openingen en kaartwaardering op een groot scherm gaat presenteren.

’s Avonds na weer een overvloedig diner is het wat stiller tijdens het bridgen: je hoort haast het kraken van de hersenen want we zijn alert op een aantal voorgestoken spellen waarin de thema’s van de clinic verwerkt zijn. Morgenochtend zal Enri deze spellen behandelen. Aan het einde van de avond voordat de uitslag bekend gemaakt wordt doen Dorien en Joop een voordracht als zijnde een vechtbridge-echtpaar met hilarische uitspraken wederzijds. Al lachend zingt de bridgeclub traditiegetrouw het clublied. Ik verdenk de leden ervan dat ze anders niet kunnen slapen. Nog een afzakkertje bij de bar en morgenochtend weer fris voor de clinic.
Naar de uitslag.

Zondag, 16 oktober 2016

20Op zondagochtend was er van uitslapen geen sprake omdat we weer een gezellig, ditmaal ook leerzaam, programma voor de boeg hebben. Na het heerlijke ontbijtbuffet heeft Enri Leufkens de spellen besproken die tussen de 24 spellen van gisteravond gestoken waren. Sommige spellen waren herkenbaar en tijdens de speluitleg hoorden we hier en daar aha’s maar ook zuchtgeluiden. Wat een leerzame ochtend met heldere uitleg van de meesterspeler! Ook de anekdotes, behorend bij de dia’s tijdens de PowerPoint presentatie werden erg gewaardeerd. Een mooi verhaal was bijvoorbeeld over de partij die hij met Berry Westra mochten spelen in Hotel des Indes in Den Haag in 1987. Een toptoernooi voor de 16 beste bridgeparen van de wereld, waar zij, als openingshandeling, mochten fungeren als tegenstanders van niemand minder dan Omar Sharif en onze eigen prins Claus. Na afloop hebben we voor ons hotel een vrolijke groepsfoto gemaakt met Enri en zijn vrouw Oda erbij.

8

’s Middags hebben we een mooie wandeling gemaakt over een van de vele wandelpaden rond Epen met de plaatselijke boswachter die geestdriftig vertelde over de flora en fauna in Zuid-Limburg. Hij wees ons op de dasburchten, de holen, en inderdaad zagen we die op meerdere plaatsen waar de dassen ook hun verblijf onderhielden en schoonmaakten. Eveneens liet hij ons vuurstenen zien, die hier in de natuur voor het oprapen liggen en door de mensen uit het Stenen Tijdperk werden gebruikt als wapen en andere gebruiksvoorwerpen. In de omgeving van Epen zijn vele bronnen te vinden waarvan het water naar de Geul stroomt, meerdere werden aangewezen.

Vanavond heeft de topkok, John, ons weer verrast op een heerlijk diner met o.a. kalkoen en heerlijke verse groenten en hebben we de slotdrive gespeeld. Tot onze verrassing is de moppentapper van bridgeclub Angerlo, Herman samen met zijn vrouw Aly, de winnaar van het weekend geworden. Samen met de nummers 2 en 3, Francis en Tonny en Fien en Rita werden ze gehuldigd. Tot slot moest natuurlijk nog het Clublied “Bridgeclub Angerlo uit volle borst meegezongen worden en kwamen de moppentappers aan de beurt. Als afsluiting van een geweldig weekend drinken we nog een gezellig glaasje in een grote kring.

De hoteleigenaar en zijn team heeft ook veel lof gekregen over de goede verzorging en zijn gastvrijheid. We vinden allen dat dit weekend voor herhaling vatbaar is en wensen elkaar goede nacht, goede reis voor wie vroeg huiswaarts gaat en vooral tot ziens! Naar de uitslag.


Foto's Bridgereis
Hartelijke groet
Anneloes Dijk, Leo Vrielink

 

Een reactie op Reisverslag Bridgeweekend Epen nabij Valkenburg

  1. Joop en Dorien Wanders zegt:

    We hebben genoten van ons weekend met Bridgeclub Angerlo en gasten!
    Anneloes en Leo hebben hun vuurdoop goed doorstaan als bridgebegeleiding!
    Gastvrij, deskundig en vooral ook gezellig als begeleiding!
    Bedankt allemaal voor het hele leuke weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s