Bridgen is gezond!

_____________________________________________Terug naar HOME

Bron: EOS-magazine-bridgecontact

Het mag eigenaardig lijken maar de bewijzen dat bridge bijzonder goed is voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid stapelen zich op. De vaststelling “Gezond door Bridge” komt uit een reeks onverdachte, uiterst wetenschappelijke bronnen.

Begin jaren ‘80 ontdekte de universiteit van Leiden dat de mensen met de meeste weerstand tegen allerlei seneliteitsverschijnselen, de actieve bridgers zijn. Een Amerikaanse studie uit 1999 door de Harvard University, het Rush Institute en de Yale Univertity, toonde aan dat bridge een betere invloed heeft dan allerlei fitnessactiviteiten op de levensverwachting van oudere mensen. Onlangs stelde men tijdens een onderzoek in Engelse scholen vast dat 10-jarigen , die een opleiding minibridge volgden aan hun school, plots veel beter beginnen te scoren in hun examens wiskunde.

Maar het meest onwaarschijnlijke verhaal komt weerom uit de USA. Een onderzoeker van Berkely University in San Francisco ontdekte dat actieve bridgers een grotere weerstand tegen allerlei ziektes hebben dan de gemiddelde mens omdat hun immuunsysteem versterkt is. Die laatste ontdekking wordt o.a. door CNN de wereld ingestuurd. CNN laat er geen gras over groeien want hun artikel begint spectaculair: “Playing bridge boosts immune system”.

Onderzoeker Marion Cleeves Diamond schrijft : Bridgers moeten vooruitzien, van alles onthouden, initiatief tonen en allerlei zaken op een rijtje zetten. Mentale uitdagingen die allemaal te maken hebben met dat deel van de hersenen waarvan men denkt dat ze een rol spelen bij het immuunsysteem. Diamond nam bloedproeven van een groep bridgers voor en nadat ze een wedstrijd speelden van anderhalf uur. Na de wedstrijd bleek het aantal witte bloedcellen beduidend hoger te zijn. Een interessante conclusie ofschoon men nog niet met zekerheid durft te stellen dat de toename consistent is en dus ook daadwerkelijk effect heeft.

Het idee echter, dat verhoogde hersenactiviteit in het deel van de hersenen dat onder meer door bridge gestimuleerd wordt, uiteindelijk een positief effect zou hebben op het bestrijden van ziekten, maakt verder onderzoek zeer gewenst.

Aan de universiteit van Californië ontdekten onderzoekers dat mensen die tot op hoge leeftijd een actief gedachteleven onderhouden, gemiddeld een stuk ouder worden dan mensen die op de duur hun hersenen niet meer gebruiken. Zij onderzochten de lengte van de zenuwvezels (dendrieten) van twintig overleden proefpersonen. Hun aandacht ging speciaal naar het “centrum van Wernicke”, een hersencentrum dat betrokken is bij het begrijpen van taal. Mensen die tijdens hun leven veel intellectuele arbeid hadden verricht hadden ook erg lange dendrieten. Deze mensen werden gemiddeld ook ouder.

Ruim tien jaar geleden onderzocht men aan de universiteit van Nijmegen de dementie bij ouder wordende personen. De deelgroep die het minst te lijden had van dit tragische verschijnsel waren, jawel… de actieve bridgers.

______________________________________________________________

Bron Nederlandse Bridgebond.
Onderzoek Bridge en het Brein

Zaterdag 06 juli 2013
Bridge en het Brein vormen het onderwerp van het scriptieonderzoek van Marijke Koppen, student Psychologie aan de Open Universiteit. Een onderzoek waarin de NBB natuurlijk geïnteresseerd is.Bridge is ontspanning én inspanning, maar traint bridge ook het brein? Een belangrijke vraag want na je 30ste verlopen de hogere hersenfuncties trager, je cognitie gaat achteruit. Het geheugen wordt minder, informatie wordt langzamer verwerkt, plannen gaat moeizamer evenals de aandacht erbij houden. De vraag is nu, hoe kun je succesvol ouder worden en optimaal blijven functioneren? De beste manier om het brein fit te houden, is door goed gebruik. Onze hersenen zijn plastisch, ze zijn tot op hoge leeftijd heel flexibel. Er zijn sterke aanwijzingen dat je door training, zeg maar breinjoggen, belangrijke hersenfuncties in conditie kunt houden. Breinjoggen is een combinatie van actief denken én lichamelijke en sociaal actief zijn. Het brein verdient stimulering en uitdaging, en bridge vormt zo’n uitdaging. Bridge doet een beroep op vele hersenfuncties, zoals plannen van het afspel, beoordelen en onthouden van kaarten, zien van volgordes en samenhang, nemen van beslissingen; kortom het is behoorlijk inspannend. Bridgen zou een gezonde en gezellige wijze kunnen zijn om succesvol ouder worden!

Voor het onderzoek van Marijke Koppen is het brein van de NBB-leden interessant. Daarom heeft de NBB in oktober, per e-mail, 1100 leden een uitnodiging gestuurd om aan dit onderzoek mee te doen. Veel leden hebben inmiddels de vragenlijst ingevuld.

Een reactie op Bridgen is gezond!

  1. E.van Balen zegt:

    na het lezen van het stukje, zal ik me nog intensiefer bezig gaan houden met bridge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s