Hans Kreijns overleden

Bron: NBB, donderdag, 05 april 2012

Op woensdagavond 4 april is Hans Kreijns op 83-jarige leeftijd overleden. Hans Kreijns was erelid van de Nederlandse Bridge Bond en wereldkampioen bridge (Amsterdam 1966). Kreijns had met 287.228 de meeste meesterpunten van alle Nederlandse bridgers.

Johannes Theodorus Maria (Hans) Kreijns werd geboren op 27 mei 1928 in Rotterdam. Aanvankelijk zet hij als meesterschilder het door zijn grootvader opgerichte schildersbedrijf voort maar vanaf 1983 stortte hij zich geheel op het bridgen. Hans Kreijns leefde voor bridge. Hij wilde altijd en overal bridgen, het maakte hem eigenlijk niet uit of het op een gezelligheidsdrive was, op zijn bridgereizen of op een groot internationaal kampioenschap. Kreijns begon met zijn moeder competitie te spelen voor Bridgekring ’35. Daarna volgden nog talloze andere bridgepartners, zoals Cees Buningh, Bob Slavenburg, Arie van Heusden, Piet van Bezouw, Kees Kaiser, Piet Borst, Berry Westra, Hans Vergoed, Jan Westerhof en Hans van de Haar.

Het grootste succes uit zijn bridgecarrière was het winnen van het wereldkampioenschap paren in 1966 in Amsterdam. Samen met de legendarische Bob Slavenburg won hij de wereldtitel. Met Hans Vergoed won hij de bronzen medaille bij de Bridge Olympiade 1980 te Valkenburg. Daarnaast heeft hij een groot aantal landskampioenschappen behaald en ontelbare toernooien gewonnen. Zijn kennis heeft hij altijd met veel plezier overgedragen aan de jeugd. Zo stond hij als jeugdtrainer aan de wieg van de successen van o.a. Berry Westra en Enri Leufkens.

Hans Kreijns was een begeesterd verhalenverteller. Hij kon een zaal urenlang op het puntje van de stoel laten zitten met verhalen over zijn belevenissen aan de bridgetafel. En natuurlijk kwam dan ook zijn afkeer van moderne conventies aan de orde zoals ‘5-azenvragen’. ‘Onzin’, volgens de maestro, ‘troefheer is geen aas. Als je troefheer mist kan je die er nog uitsnijden maar een aas verlies je altijd’.
Toen de Nederlandse Bridge Bond in 2005 vijfenzeventig jaar bestond was Kreijns onderdeel van de jubileum theatertoernee Hij maakte toen, met Berry Westra en cabaret Dubbelfout, een toernee langs alle districten.
Daarna is Kreijns het rustiger aan gaan doen. Na de grootse viering van zijn 80e verjaardag in Bridgesociëteit de Lombard stopte Hans met bridgen omdat zijn gezondheid dat niet meer toeliet. De laatste jaren woonde Kreijns in zorgcentrum Oostduin in Den Haag.