Reisverslag Ontdek de Veluwe

________________________________________________________________

______________________________________________________________

Het weer 20-2

 

 

 

 

 

Vrijdag, 20 februari 2015

Dit culinaire bridgeweekend staat in het teken van “Ontdek de Veluwe”, goed eten en gezellige bridgeavonden. We beginnen het weekend met wat regendruppels maar zaterdag en zondag kruipt het zonnetje achter de wolken vandaan.
We hebben dit keer een bescheiden groepje bridgers echter zal dit niets afdoen aan de gezelligheid. In deze periode van het jaar komt het wel eens voor dat we vertrekken met minder dan 24 personen. In april staan er al weer 32 op de lijst voor Vierhouten en er zullen meer volgen maar nu gaan we eerst een heerlijk weekend tegemoet! Om 17.30 uur heet ik onze gasten welkom in de bridgezaal met koffie/thee en een Veluwse zwienenkeutelsom. Hierna genieten we van een 4-gangen diner en aansluitend van de eerste bridgezitting. De drankjes zijn tijdens het bridgen in de arrangementsprijs opgenomen alsook een lekker hapje. De bridgeavonden worden begeleid door Anja van Praat en gastvrouw is ondergetekende.

Om 17.30 uur ontvangen we de gasten in de bridgezaal beneden. Op de eerste verdieping liggen twee grotere zalen maar gezien de groepsgrootte is deze zaal prima geschikt hier onze bridgeavonden door te brengen. De kamers liggen op de begane grond. Een bijkomend IMG_5427voordeel is dat we geen trappen hoeven te lopen. Na het welkom gaan we naar het restaurant voor een heerlijk 4-gangen diner. De keuken staat hier in de omgeving goed bekend om zijn kwaliteit en verfijnde gerechten. Dit is ook te merken aan de reacties van de gasten.  De zaal staat klaar en rond 19.45 uur beginnen we aan de eerste zitting. We spelen 7 ronden van 4 spellen. De 28 spellen worden in tempo en met een hoog gehalte aan gezelligheid gespeeld.
Om 23.30 uur verspreid Anja de resultaten.  Hierna wordt bij de haard nog een lekker drankje gedronken.

IMG_5441                  IMG_5442                 IMG_5449

Zaterdag, 21 februari 2015

Vandaag een bewolkte dag met regen. Gisteren voorspelde het weer nog een zonnetje? Dit is niet het meest ideale weer maar we gaan er positief in. Zelfs de vogels doen dat aan het vrolijke gefluit te horen al zo vroeg in de morgen. Na het uitgebreide ontbijt maken we een wandeling naar het landgoed IMG_4372 - CopyVierhoutense Heide.  Op het landgoed ligt de “Gobiwoestijn”, plaatselijk beter bekend als “De Zand-verstuiving” of “‘t Zand”. Op deze kleine zandverstuiving stuift het zand nog altijd, maar het gebied dreigt te vergrassen. Daarom wordt de zandverstuiving af en toe weer hersteld, door de grassen te verwijderen.

IMG_5452We gaan om 11.00 uur dik ingepakt en met paraplu’s op pad. De afslag is nogal blubberig naar de “woestijn”. We besluiten om op het verharde pad te blijven én om schone schoenen te houden. Misschien wagen we morgenmiddag een nieuwe poging naar de “Gobiwoestijn”.

Bij terugkomst zien we dat aan de leestafel en de plek bij de open haard wordt gelezen. De kranten zijn favoriet nummer één.  Het historische stadje Elburg  wordt vanmiddag door velen aangedaan.

ElburgElburg ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Dat komt vooral door de nauwe steegjes, oude huizen en begroeide stadswallen. Elburg is echter niet gegroeid rond een centrale kerk, zoals de meeste middeleeuwse steden, maar ontworpen op de tekentafel. Directe aanleiding daarvoor was de tweede Sint-Marcellusvloed van 1362 en een grote overstroming vijf jaar later. Daarbij verdronken honderden mensen en dieren en werden grote stukken land weggeslagen. Willem van Gulik, hertog van Gelre, besloot daarom de hele stad te verplaatsen. Voor meer info ga naar de bron…

Aan de stamtafel nemen we een aperitiefje vóór het diner. Het is gezellig warm. De haard en de kaarsen branden onder het ophalen van herinneringen over de goede oude tijd. Dit groepje bridgers uit Papendrecht kent elkaar al jarenlang en zijn regelmatig met elkaar op pad geweest. De verhalen over het verblijf in de Herberg van Trix in Ermelo is koploper nummer één. Een heerlijke tijd waarin veel werd gelachen. Trix is op het laatste moment hier in Vierhouten ingevlogen én ingevallen vanwege een annulering. Marijke bedankt haar namens de groep. Trix heeft niet alleen een leuk weekend maar gaat ook met een fles wijn terug naar Ermelo :).

IMG_5462         IMG_5464          IMG_5467

Na het diner wordt eerst de kok bedankt voordat we starten aan de tweede zitting. We hebben weer heerlijk genoten van de keuken van de Vossenberg. De koffie, de thee, de tafels staan klaar; Anja geeft het startschot! Aan tempo spelen we weer 7 ronden van 4 spellen. Na de uitslag sluiten we de dag af aan de stamtafel. Rond 00.30 uur is het stil in het hotel.

Zondag, 21 februari 2015

IMG_5472Of het een zonnige gaat worden bij het openen van de gordijnen en volgens het weerbericht lijkt te gaan gebeuren. De gedachten om met boswachter Gerrit om 11.00 uur te vertrekken naar een mooi stukje Veluwe wordt hierdoor nog leuker.

We stappen onze auto’s in en rijden in 10 minuten naar de plek waar Gerrit van Veluweleven ons het bos instuurt. Tijdens de wandeling van een klein uurtje vertelt Gerrit over bomen, zwammen, het zoveel mogelijk laten ontstaan van een natuurlijk bos en nog veel meer. Vragen stellen kun je altijd want Gerrit weet alles; aldus Gerrit (met grijns).

IMG_5483         IMG_5484         IMG_5485

Kasteel StaverdenEen aantal drinkt hierna lekker koffie op het verwarmde terras en een groepje gaat op pad in de omgeving. Vanmiddag heb ik gescrabbeld met Bert en daarna nog even gebridget met Bert, Anja en Ruud. Ben benieuwd wat de anderen hebben gedaan.
“’t Winkeltje” bij het Uddelermeer is aangedaan. Het bekende winkeltje is piepklein en staat vol met spulletjes. Daarom staat een groot deel van de kledingcollectie buiten. In het naast gelegen restaurant wat befaamd is om zijn kaart gebruikten enkelen de lunch en Landgoed Staverden kreeg ook bezoek deze middag. Al met al een vruchtbaar dag in de Gelderse provincie.

Het 4-gangen diner is weer fabuleus. Op de prachtige opgemaakte borden ligt o.a. naast het taartje van aardappel een buideltje van filodeeg gevuld met andijvie. Trix, onze invalster, kan vanavond niet meedoen maar wie staat onverwachts op de stoep en als verrassing? De alom in bridgend Papendrecht bekende Wilma. Wilma doet veel vrijwilligerswerk in het denksportcentrum Papendrecht en staat altijd klaar met raad en daad. Zo zie je maar weer; is het niet in Papendrecht dan wel in Vierhouten. De derde zitting loopt als een gesmeerde trein en met hoge snelheid. Dan is het tijd voor de prijsuitreiking. We feliciteren de nummers 1, 2 en 3 met een lekker flesje wijn, bedanken Anja voor haar tomeloze energie en haar wedstrijdbegeleiding en gaan dan naar de lounge om plaats te nemen bij de open haard. Een gezellige groep bridgers heeft hier in Vierhouten laten zien en voelen dat naast de geliefde sport bridge veel genoegdoening valt te halen uit een clubweekendje weg.

Groepsfoto

Beste gasten,

Bedankt voor dit geslaagde weekendje met jullie. Ik heb enorm genoten en in het bijzonder van de vriendelijke sfeer onderling. Een leuke groep mensen die ik graag weer terugzie. Marijke; bedankt voor het aanbod dat als ik een weekendje rust wil jou kan bellen :).

Dag allemaal wel thuis! 
Inge Kooijman.

2 reacties op Reisverslag Ontdek de Veluwe

  1. Tonny Tjelpa zegt:

    Hoi Inge ook ik vind je verslag erg leuk. Het was een erg gezellig weekend en ook ik hoop dat we elkaar nog een keer zullen zien wellicht in het najaar. Bedankt voor je inzet en natuurlijk ook Anja die toch maar weer alles waarschijnlijk samen met jou geregeld heeft. Het was en super weekend. groetjes Tonny Tjelpa

  2. Marijke Claassen zegt:

    Beste Inge,

    Leuk om je verslag te lezen! Het is erg bijzonder bij jouw organisatie, dat je zelf ook meewerkt aan de invulling van een dagdeel buiten het bridgen om. Dat de keuze van de Vossenberg goed is werd je door alle enthousiaste reacties wel duidelijk gemaakt. Je kunt er zeker van zijn dat je ons nog wel eens zal ontmoeten. Houd ons op de hoogte van je programma!

    Marijke Claassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s